Connect with us
Publicitate

Eveniment

Acțiune ,,Blitz” a polițiștilor din Botoșani. Zeci de șoferi amendați

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat o acțiune de tip ”blitz”, pe raza municipiului Botoșani, pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere.
În cadrul activităților desfășurate, au fost controlate 60 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 54 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 30.465 de lei.
De asemenea, au fost reținute 10 permise de conducere, 9 dintre acestea fiind reținute pentru nerespectarea regimului legal de viteză, iar unul pentru alte abateri la regimul rutier

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Pompierii ISU Botoșani, cei mai BUNI dintre cei buni. Sunt campionii României la două probe

Publicat

Publicitate

Pompierii botoșăneni sunt printre cei mai buni din țară la „Ștafeta 4×100 de metri” și “Realizarea dispozitivului la motopompă”.  Ei s-au remarcat prin viteză, echilibru, dexteritate și lucrul în echipă, la etapa națională a Concursurilor serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă.

Lotul reprezentativ al ISU Botoșani a obținut locul II la proba “Ștafeta 4×100 de metri și locul III la “Realizarea dispozitivului de intervenţie la motopompă”.

Medalia de argint la “Pista cu obstacole pe 100 de metri, individual, a ajuns tot la ISU Botoșani.  Aceasta a fost câștigată de sergent major Andrei Baltag.

În clasamentul general, pompierii botoșăneni au ocupat locul IV. La această ediție, ISU Botoșani a obținut cele mai bune rezultate de când participă la etapa națională a Concursurilor serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă.

Vă reamintim că, în perioada 21-23 august, pompierii din Botoșani, Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Călărași, Gorj, Mureș, Neamț, Sibiu și Suceava își vor testa aceste abilități în cadrul etapei naționale a Concursurilor serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă, organizată la Piatra-Neamț.

Timp de trei zile, aceștia s-au confruntat în patru probe, respectiv: „Scara de fereastră”, „Pista cu obstacole pe 100 m”,  „Ștafeta 4 x 100 m” și „Realizarea dispozitivului de intervenţie la motopompă”.

Publicitate

Probele sunt identice cu cele ale concursurilor sportive internaţionale ale pompierilor, organizate de Comitetul Internaţional de Prevenire şi Stingere a Incendiilor (C.T.I.F.).

“Obiectivul fundamental al competiției este dezvoltarea şi perfecţionarea aptitudinilor şi a deprinderilor specifice, necesare îndeplinirii acţiunilor de intervenţie în situaţii de urgenţă, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Concursul, organizat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Petrodava” al Județului Neamț, s-a încheiat astăzi, cu festivitatea de premiere care a avut loc, pe Platoul Curții Domnești.

Publicitate

Lotul reprezentativ al ISU Botoșani a fost format din:

  1. Colonel Romică Mihai – conducător de lot
  2. Căpitan Adrian Gabriel Loluță – antrenor
  3. Plutonier adjutant Sobariu Dorin – antrenor – concurent
  4. Plutonier adjutant șef Dutcovschi Doru – concurent
  5. Plutonier adjutant Honciuc Ionuț – concurent
  6. Plutonier Ochian Andrei – concurent
  7. Sergent major Baltag Andrei – concurent
  8. Soldat Dascălu Bogdan – concurent
  9. Soldat Roman Andrei – concurent
  10. Soldat Silion Cosmin – concurent
  11. Soldat Dutcovschi Eusebiu – concurent
  12. Soldat Amariei Răzvan – concurent

Citeste mai mult

Eveniment

Cutremure în lanț, în România, vineri dimineață. INFP anunță activitate seismică intensă

Publicat

Publicitate

Două cutremure s-au produs, vineri dimineața, în România. Potrivit INFP, seismele au avut loc în Banat. 

Un prim cutremur, de 2 grade, s-a produs la ora 4:40 (ora României), în Banat, Timiș, la adâncimea de 19.6 km.

Cutremurul s-a produs la 38 km V de Timișoara, 58 km NE de Zrenjanin, 58 km SV de Arad, 65 km SE de Szeged, 88 km E de Subotica, 96 km NE de Novi Sad, 97 km S de Bekescsaba.

Al doilea seism, de 2,3, s-a produs la ora 6:22, în Banat, Arad, la adâncimea de 5 km.

Potrivit seismologilor, cutremurul s-a produs la 60 km E de Arad, 67 km V de Deva, 67 km E de Timișoara, 71 km V de Hunedoara, 75 km N de Reșița.

Reguli esențiale de comportament în caz de cutremur. Ce NU trebuie să faci ca să eviți o tragedie

Indiferent de pregătirea pe care o avem, un cutremur ne va lua mereu prin surprindere și pe cei mai mulți dintre noi ne va panica. Cum să acționăm în caz de cutremur?

Publicitate

1. Păstrați-vă calmul, NU INTRAȚI ÎN PANICĂ, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.

2. Preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.

Publicitate

3. Atenție! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane și coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.

4. Rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.

5. Dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.

6. Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.

7. Nu alergați în stradă.

8. dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, căramizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.

9. Acordați primul ajutor persoanelor rănite.

10. În cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră.

Citeste mai mult

Cultura

„Brio Sonores” urcă astăzi pe scena Festivalului Instituțiilor de Cultură. Aseară, legendara formație „Ricchi e Poveri” a electrizat atmosfera

Publicat

Publicitate

Mii de botoșăneni au fost prezenți joi seară în Centrul Vechi al municipiului Botoșani pentru un spectacol de poveste, cu artiști la care iubitorii de muzică nici nu au visat.

Prima zi a celei de-a 3-a ediții a Festivalului Instituțiilor de Cultură în Centrul Vechi a fost pur și simplu magică! Evenimentul a debutat cu o piesă de teatru pentru copii, iar seara s-a încheiat în forță cu un concert spectaculos susținut de Nicole Cherry.

Aseară, în doua zi a Festivalului Instituțiilor de Cultură, Centrul Istoric al Botoșaniului a prins din nou cu adevărat viață. După reprezentanția Teatrului “Mihai Eminescu” de la orele amiezii, seara a aparținut artiștilor de renume precum Marcel Pavel, Andrei Lazar, Iordache Basalic și Paula Seling care au transformat acest loc plin de istorie într-un adevărat centru cultural.

Orchestra Simfonică a Filarmonicii a adus magia muzicii în aer liber, iar apariția legendarei formații „Ricchi e Poveri” a electrizat atmosfera, botoșănenii cântând și apaludând îndelung la fiecare piesă a marilor interpreți.

Astăzi, vineri,  Festivalului Instituțiilor de Cultură  se va încheia cu concertele susţinute de trupa Brio Sonores, dar şi de Nico şi Vlad Miriţă, acompaniaţi, de asemenea, de Filarmonica din Botoşani.

Festivalul Instituțiilor de Cultură a ajuns în acest an la a III a ediție și se desfășoară în perioada 21-23 august în Centrul Istoric al municipiului Botoșani. Festivalul este organizat de cele trei instituții de cultură din subordinea Primăriei Botoșani: Teatrul pentru Copii și Tineret Vasilache, Teatrul „Mihai Eminescu” și Filarmonica „George Enescu” Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Scad pensiile „pe hârtie” pentru nevăzători. Asociație: Nu vor fi indexate cu inflația și vor rămâne înghețate câțiva ani

Publicat

Publicitate

Chiar dacă cuantumul primit nu scade propriu-zis, pensiile vor rămâne înghețate la actualul nivel, deoarece nu vor mai fi majorate cu inflația, cel puțin 5 ani la rând. Scad pensiile „pe hârtie” pentru nevăzători: Asociația Nevăzătorilor din România și mai multe alte asociații de nevăzători reclamă că pensiile persoanelor nevăzătoare scad și cu procente care ajung și până la 60-80%, din cauza recalculării pensiilor pe baza noii legi a pensiilor, scrie alba24.ro.

Chiar dacă cuantumul primit nu scade propriu-zis, pensiile vor rămâne înghețate la actualul nivel, deoarece nu vor mai fi majorate cu inflația, cel puțin 5 ani la rând.

Drept urmare, persoanele nevăzătoare anunță proteste împotriva prevederilor noii legi a pensiilor.

„Conform instituirii noii formule de calcul al pensiilor, bazate pe principiul contributivităţii, persoanele cu deficienţă vizuală care se vor pensiona după data intrării în vigoare a legii (legea 360/2023, de la 1 septembrie 2024), vor avea pensii semnificativ mai mici faţă de cei care s-au pensionat înainte, beneficiind de prevederile Legii nr. 263/2010.

De asemenea, cei care au deja o decizie de pensionare vor fi la fel de mult afectaţi, pensiile lor fiind îngheţate la nivelul cuantumului lunii august 2024.

Publicitate

Acest cuantum se va menţine conform noii legi, până când cuantumul pensiei recalculate va ajunge la nivelul pensiei actuale aflate în plată”, transmite Asociația Nevăzătorilor din România, citată de Economedia.

Ce se întâmplă dacă după recalculare pensia iese mai mică?

Pensionarii care în urma procesului de recalculare au obținut o valoare mai mică decât pensia pe care au primit-o în această lună, vor rămâne din septembrie cu pensia mai avantajoasă, adică pensia din luna august.

Recalcularea se face prin înmulţirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referinţă prevăzută.

Publicitate

Numărul total de puncte realizat se obţine prin însumarea punctajelor anuale realizate cu numărul de puncte de stabilitate acordate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending