Connect with us

Eveniment

Acoperișul unei case din Stâncești s-a aprins, sâmbătă după-amiază. Cauza incendiului

Publicat

Publicitate

Casa unei familii din localitatea Stâncești, a fost în pericol, în această după-amiază, din cauza unui incendiu izbucnit în jurul coșului de fum. Când a observat flăcările, proprietara a cerut ajutorul pompierilor.

La fața locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

Pompierii militari au constatat faptul că ardeau aproximativ 15 metri pătrați din acoperișul casei și au acționat rapid astfel încât pagubele să fie cât mai mici.

Cel mai probabil incendiul s-a produs din cauza coșului de fum neprotejat termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu ce poate apărea pe timpul exploatării coşurilor și a burlanelor de evacuare a fumului, trebuie adoptate următoarele măsuri:

▪️verificarea coşurilor / burlanelor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);

Publicitate

▪️ păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului pentru a evita efectul termic;

▪️ îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

▪️ tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

▪️ curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tutun de peste 63.000 de euro, confiscat la Racovăț

Publicat

Publicitate

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț, împreună cu lucrători vamali, au descoperit ascunse într-un microbuz, peste 10.000 de cutii cu pliculețe ce conțineau tutun pentru narghilea cu diverse arome, precum și alte produse pentru narghilea, ce urmau a fi transportate ilegal. Șoferul microbuzului este cercetat penal pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă.

 

În data de 21 ianuarie a.c., în jurul orei 18.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț – ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control necesare trecerii frontierei, o femeie, cetățean ucrainean, în vârstă de 31 de ani, la volanul unui microbuz înmatriculat în Ucraina. Aceasta a declarat că transportă ajutoare umanitare destinate militarilor ucraineni.

În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport, ocazie cu care echipa comună de control, formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali a descoperit, ascunsă şi nedeclarată, în scopul sustragerii de la controlul vamal, cantitatea de 10.020 de cutii cu pliculețe ce conțineau tutun pentru narghilea cu diverse arome și 600 de recipiente de un litru fiecare, cu un lichid incolor cu miros înțepător, folosit în dispozitive de vapat, pentru care nu deținea documente legale.

Cu privire la cele constatate, conducătoarea auto a precizat că bunurile nu îi aparțin și le transportă pentru o firmă din Polonia, fiind destinate soldaților de pe front.

Conform prevederilor legale, a fost luată măsura reţinerii produselor accizabile descoperite, în valoare totală de 63.300 de euro.

Publicitate

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

Citeste mai mult

Eveniment

Poșta Română, anunț despre programul de Ziua Unirii Principatelor. Cum se lucrează pe 24 ianuarie în subunitățile din țară

Publicat

Publicitate

Poșta Română a publicat un anunț important în legătură programul de lucru pentru ziua de 24 ianuarie. Astfel, programul Poștei Române de Ziua Unirii Principatelor Române se modifică: Subunitățile poștale din toată țara vor fi închise de vineri, 24 ianuarie 2025, scrie alba24.ro.

Compania Națională „Poșta Română” a anunțat că, pe data de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române – Mica Unire, toate subunitățile poștale din șară, atât din mediul urban, cât și din mediul rural, vor fi închise. Decizia marchează celebrarea Zilei Unirii Principatelor Române, o sărbătoare legală prevăzută de Codul Muncii, în care nu se lucrează.

Această măsură vine în contextul respectării tradiției de a celebra una dintre cele mai importante zile din istoria României, în care a fost realizată unirea între Moldova și Țara Românească, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, la data de 24 ianuarie 1859.

Poșta Română: programul anunțat pentru ziua de 24 ianuarie

Vineri, 24 ianuarie 2025 – toate subunitățile poștale din mediul urban și rural vor fi închise.

Poșta Română transmite că toate punctele poștale din mediul urban și rural vor fi închise în această zi, decizia fiind luată în conformitate cu prevederile Codului Muncii, care stipulează că 24 ianuarie este declarată zi de sărbătoare legală.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani a fost plasat sub COD GALBEN de ceață

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de ceață și polei, valabil până la ora 10:00, pentru o parte din județul Botoșani.

Din această cauză, pe drumurile din Dorohoi, Ungureni, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni, George Enescu, Manoleasa, Hilișeu-Horia, Păltiniș, Vlăsinești, Broscăuți, Mileanca, Pomârla, Știubieni, Darabani, Drăgușeni, Corlăteni, Mihălășeni, Cordăreni, Viișoara, Hănești, Săveni, Ripiceni, Concești, Mitoc, Dimăcheni și Adășeni se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.

✅️ Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm:
▪️conduceți prudent;
▪️reduceți viteza;
▪️măriți distanța dintre autovehicule;
▪️evitați orice manevră riscantă;
▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 1️⃣1️⃣2️⃣!

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Apostol Timotei

Publicat

Publicitate

Originar din orașul Listra din Licaonia (Asia Mică), Sfântul Timotei a fost ucenic al Sfântului Apostol Pavel. Sfântul Apostol îl numește în nenumărat rânduri “fiul său”, alteori “fratele său”. În Epistola către Corinteni scrie: “…Pentru aceea chiar am trimis la voi pe Timotei, care este fiul meu iubit și credincios în Domnul…” (I Cor. IV, 16-17). În Epistola a II-a către Corinteni (I, 1) și în cea către Coloseni (I, 1) îl numește “fratele său”.

În timpul când Sfântul Apostol Pavel a fost pentru prima oară în Listra, Timotei era un copil și neputând să călătorească, Sfântul Apostol Pavel l-a lăsat acasă în grija unor dascăli iscusiți. Dar după câțiva ani, pornind Sfântul Pavel în călătoria a II-a apostolică, adică între ani 49-54, însoțit de Sila, a venit din nou în Listra și l-a luat și pe Timotei cu el la apostolie. Din Listra au trecut în Macedonia (anul 52). Au propovăduit în Filipi, în Tesalonic și Bereea. Timotei a rămas aici ca să întărească pe credincioși în sfânta învățătură. După aceea a fost trimis de Sfântul Pavel la Tesalonic să mângâie și să încurajeze pe cei de acolo. Cea mai târziu s-a întâlnit cu dascălul său în Corint și s-au dus la Ierusalim, apoi la Efesunde au stat mai bine de doi ani.

Cum creștinii din Corint aveau nevoie de ajutor în păstrarea credinței, Timotei a fost trimis la ei. Întâlnindu-se iarăși în Troada, s-au întors în Palestina. De data aceasta, Sfântul Apostol Pavel a fost prins în Cezareea și trimis la Roma. Timotei l-a însoțit și la Roma. După ce Sfântul Ioan Evanghelistul, primul Episcop al Efesului, a fost alungat de împăratul Domitian în insula Patmos, Sfântul Timotei a devenit episcopul Efesului.

La data de 22 ianuarie 97 păgânii din Efes l-au ucis pe Sfântul Apostol Timotei cu pietre, primind astfel cununa muceniciei. În anul 356, sfintele lui moaște au fost duse în Constantinopol de Sfântul Artemie Duxul, din porunca împăratului Constantin, și au fost puse în Biserica “Sfinților Apostoli”, împreună cu ale Sfinților Luca și Andrei.

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending