Connect with us

Administratie

A venit și rândul ei: Reabilitarea și modernizarea străzii Miron Costin din Botoșani a fost scoasă la licitație

Publicat

Publicitate

Administrația publică locală de la Botoșani a scos la licitație reabilitarea și modernizarea străzii Miron Costin din municipiul Botoșani, o stradă care părea că a fost uitată în timp și care nu a făcut niciodată parte cu adevărat din interesele municipalității.

Licitația a fost anunțată pe SEAP, platforma electronică care asigură transparența procesului și procedurilor de achiziții publice, iar administrația publică locală a explicat că strategia de dezvoltare locală a municipiului Botoșani cuprinde și îmbunătățirea infrastructurii de transport prin reabilitarea și modernizarea arterelor de circulație care au rămas nemodernizate, în special, din cauza lucrărilor de extindere/modernizare rețele apă-canal.

Modernizarea și reabilitarea străzii Miron Costin este făcută pe o lungime totală de 305 m și se vor executa următoarele tipuri de lucrări:

  1. Parte carosabila de 3.50 m, cu o bandă de circulație de 3.50 m încadrată de borduri 20x25x50. Structura rutieră alcătuită din 4 cm strat de uzura BA16, 6 cm strat de legătură BAD22.4, 15 cm strat de baza din piatră spartă, 30 cm strat de fundație din balast, strat de formă din balast 10 cm.
  2. trotuare pietonale pe o parte/ambele pârți ale străzii având lățime variabila (1.20….3.10) m încadrate înspre carosabil cu borduri 20x25x50 cm. Structura: pavele prefabricate din beton C35/45, 6 cm; strat de nisip, 5 cm; fundație din balast, 15 cm.
  3. Accesele la proprietăți se vor amenaja pe o lungime egala cu 5.00 m pentru realizarea cu ușurință a virajelor necesare la intrarea/ieșirea din curți a autovehiculelor.
  4. realizarea a unui colector (rigola prefabricata din beton) pentru preluarea apelor și se va deversa în căminul de canalizare ape pluviale existent de pe str. Bucovina. Rigola va fi amplasata pe partea dreapta a străzii Miron Costin de la poziția kilometrica 0+143 pana la km 0+243. e. Din cauza diferențelor de nivel se va instala un grup de pompare instalat în căminul colector propus (SPAU). Instalații aferente stației de pompare: instalații electrice. Stația de pompare este de tip cămin și va fi echipata cu 1+1 pompe (1 activa + 1 de rezerva). Alimentarea cu energie electrică a stației de pompare se face dint-un tabloul electric. Execuția și exploatarea instalațiilor electrice se vor face cu respectarea normativelor in vigoare, cu personal autorizat.
  5. amenajare spatii verzi, forme si dimensiuni variabile, conform planului de situație.
  6. ridicarea/coborârea la cota a căminelor de vizitare și a răsuflătoarelor de gaz, pe partea carosabila si trotuare.
  7. lucrări de semnalizare orizontală, marcaje longitudinale de separare a sensurilor de circulație, traversare pentru pietoni si/sau alte elemente caracteristice. Lucrări de semnalizare verticală, amplasare indicatoare rutiere.

Valoarea totală estimată a achiziției este în suma de 987.797,20 lei fără TVA, iar imediat după ce va exista un câștigător se va putea trece urgent la treabă.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa foto ilustrativ: Google maps

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

AFM a ANULAT sesiunea la Rabla pentru tractoare. Sistemul s-a blocat și nu este exclus un atac cibernetic

Publicat

Publicitate

AFM anulează sesiunea de înscriere în programul Rabla pentru tractoare, dedicat persoanelor fizice

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a decis anularea sesiunii de înscriere din cadrul programului Rabla pentru tractoare, destinat producătorilor agricoli – persoane fizice. Decizia a fost luată din cauza unor probleme tehnice apărute în procesul de depunere a cererilor de finanțare, scrie alba.ro.

”Având în vedere problemele tehnice apărute în cadrul sesiunii de depunere a cererilor de finanțare pentru Programul Rabla pentru Tractoare, care a debutat astăzi la ora 10:00, generate de suprasolicitarea aplicației informatice, am decis anularea acestei sesiuni.

Deși aplicația a permis înregistrarea cererilor într-un interval extrem de scurt, pe parcursul procesului de înscriere au fost înregistrate sincope și blocaje care au afectat funcționarea optimă.

În acest context, pentru a asigura corectitudinea și echitatea accesului la finanțare, AFM va relua sesiunea de depunere la o dată ce va fi comunicată ulterior”, a precizat, în comunicat, președintele AFM, Florin Bănică, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, măsura de anulare a programului a fost determinată de un trafic extrem de ridicat înregistrat pe platforma informatică aferentă, iar în prezent se desfășoară o analiză tehnică detaliată pentru identificarea cauzelor care au dus la blocarea sistemului, nefiind exclusă posibilitatea existenței unui atac cibernetic.

Publicitate

Înscrierile vor fi reluate după efectuarea verificărilor și rezolvarea deficiențelor aplicației informatice, la o dată care va fi stabilită și comunicată ulterior, a menționat AFM.

Citeste mai mult

Eveniment

Va fi sistată furnizarea apei potabile în comuna Ungureni și satele aparținătoare. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani aduce la cunoștința utilizatorilor că, începând cu data de 14 mai 2025, ora 18:00, și până în data de 15 mai 2025, ora 08:00, va fi sistată furnizarea apei potabile în comuna Ungureni și satele aparținătoare: Ungureni, Sapoveni, Epureni, Vicoleni, Borzești, Plopenii Mari, Plopenii Mici și Durnești.

Această măsură este necesară întrucât lucrările programate anterior nu au putut fi realizate din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, fiind reprogramate pentru perioada menționată. Aceste lucrări vizează inspecția rezervoarelor de apă, în vederea identificării eventualelor necesități de reabilitare și întreținere tehnică, realizate de o firmă specializată. Cu această ocazie, se va efectua și dezinfectarea rezervoarelor, conform normelor sanitare în vigoare.

În vederea evitării eventualelor efecte negative cauzate de lipsa apei, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani recomandă utilizatorilor afectaţi să-şi creeze minime rezerve pentru perioada de întrerupere.

Citeste mai mult

Eveniment

Analize pentru diagnosticul precoce al insuficienței cardiace asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, în premieră la Spitalul de Urgență Suceava

Publicat

Publicitate

Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) ‘Sf. Ioan ce Nou’ din Suceava va efectua, în această săptămână, în premieră, o analiză care permite diagnosticul precoce al insuficienței cardiace (IC) asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de unitatea medicală.

Potrivit acestora, analizele sunt gratuite, iar rezultatele sunt cunoscute în regim de urgență, într-un termen de maxim 15 minute.

‘Cu ajutorul analizorului de determinare a markerilor imunologici în regim de urgență, cu rezultat în maxim 15 minute, care se află în dotarea Ambulatoriului se poate doza un biomarker de referință – NT-proBNP (N-terminal prohormon al peptidei natriuretice de tip B), care s-a dovedit a fi un instrument valoros în detectarea disfuncției cardiace chiar și în stadiile incipiente, adesea asimptomatice. Nivelurile crescute de NT-proBNP reflectă stresul hemodinamic asupra inimii și pot apărea înainte de manifestările clinice evidente ale insuficienței cardiace’, susține coordonatorul Centrului Antidiabetic Suceava, Claudiu Cobuz, medic primar șef Secție diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

Acesta susține, de asemenea, că pacienții cu diabet zaharat prezintă un risc de 2-5 ori mai mare de a dezvolta insuficiență cardiacă față de populația generală, chiar și în absența hipertensiunii arteriale sau a bolii coronariene.

‘Conceptul de cardiomiopatie diabetică- disfuncția miocardică independentă de ischemie sau hipertensiune – a fost descris încă din anii ’70 și subliniază necesitatea unui screening proactiv. În stadiile incipiente ale IC, simptomele precum dispneea de efort, fatigabilitatea sau edemele pot fi absente sau atribuite altor comorbidități. Astfel, utilizarea unui marker biologic precum NT-proBNP poate semnala precoce afectarea cardiacă și poate ghida investigații suplimentare (ecocardiografie, test de efort). Studiile clinice au arătat că NT-proBNP are o sensibilitate și specificitate ridicate în diagnosticul IC, inclusiv la pacienții cu DZ’, explică Claudiu Cobuz.

Cu sprijinul conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență Suceava, utilizarea in premieră regională în cadrul unui centru antidiabetic, în mod gratuit, a acestui biomarker de insuficiență cardiacă indică preocuparea continuă pentru a crește calitatea serviciilor medicale pentru pacienții cu diabet zaharat atât în ceea ce privește diagnosticul precoce a patologiei cardiovasculare cât și necesitatea monitorizării complicațiilor cronice specifice. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania vine la hramul de vară al Mănăstirii Coșula, sărbătorit pe 16 mai. Credincioșii din toată Moldova sunt așteptați la un eveniment

Publicat

Publicitate

Pe 16 mai, Mănăstirea Coșula din județul Botoșani își deschide larg porțile pentru a celebra hramul de vară în cinstea Sfântului Cuvios Sila, ale cărui moaște se află în incinta așezământului monahal. Sute de credincioși din întreaga regiune a Moldovei sunt așteptați să participe la manifestările religioase dedicate acestui sfânt cuvios, cunoscut pentru darurile sale de rugăciune și povățuire duhovnicească.

Ceremoniile religioase vor debuta joi, 15 mai, la ora 18:00, cu slujba de Vecernie și Utrenie, iar vineri, 16 mai, începând cu ora 08:00, se vor oficia Ceasurile, Acatistul, Sfânta Liturghie și o agapă frățească.

„Cu bucurie, noi, viețuitorii Sfintei Mănăstiri Coșula, vă invităm la hramul de vară al mănăstirii noastre, închinat Sfântului Cuvios Sila. Să-l rugăm să ne lumineze sufletele prin rugăciunile lui și să ne călăuzească pe calea mântuirii”, a transmis arhimandritul Calinic Chervase, starețul Mănăstirii Coșula.

Programul slujbelor: 

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, Mănăstirea Coșula se pregătește să îmbrace veșminte de sărbătoare pentru a sărbători Hramul de vară – “Sfântul Cuvios Sila”, ale cărui Sfinte Moaște se află în Mănăstire.
📌📌📌La bucuria acestui praznic, se adaugă și bucuria de a-i avea în mijlocul nostru pe Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania, Epicop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, care va sluji atât la slujba Privegherii din ajun, cât și în ziua hramului la Dumnezeiasca Liturghie și la slujba Parastasului, împreună cu soborul de preoți și diaconi, înconjurați de credincioșii ce vor fi prezenți pentru a-I aduce mulțumire lui Dumnezeu și recunoștință sfîntului Sila.
Vă invităm să luați parte, împreună cu noi, după următorul program:
#Joi , 15 mai 2025
Ora 18:00 – Slujba Privegherii în cinstea Sfinților Cuvioși Sila Paisie și Natan.
#Vineri, 16 mai 2025
Ora 8:00 – Acatistul Sf. Sila, Paisie și Natan
Ora 9:00 – Sfânta Liturghie arhierească”, se arată într-un comunicat remis redacției.

Sfântul Cuvios Sila

Sfântul Cuvios Sila s-a născut în anul 1697 în ținutul Botoșanilor, din părinți ortodocși, Ion și Ioana. A intrat ca frate începător la Schitul Orășeni (com. Cristești, jud. Botoșani), fiind foarte tânăr, de unde, în anul 1714, la vârsta de 17 ani, a venit la Sihăstria Putnei, unde a fost primit și apoi călugărit de starețul Teodosie. După trecerea acestuia la cele veșnice, starețul Dosoftei, noul părinte duhovnicesc al schitului, a rânduit să fie hirotonit diacon și preot, iar la scurt timp să fie tuns în schima mare.

Publicitate

Un monument istoric cu rădăcini adânci în istoria spirituală și culturală a Moldovei

Situată la 20 de kilometri sud-est de municipiul Botoșani, Mănăstirea Coșula a fost întemeiată în anul 1535 de marele vistiernic Mateiaș Coșolvei, sfetnic al domnitorului Petru Rareș. Ansamblul arhitectural, reprezentativ pentru stilul feudal moldovenesc, este inclus pe lista monumentelor istorice și are o semnificație aparte în patrimoniul spiritual al regiunii.

După reînființarea sa în anul 1991, mănăstirea a cunoscut o amplă revitalizare. Începând cu 2022, a devenit un punct de atracție turistică major în județul Botoșani, odată cu finalizarea unui proiect de restaurare în valoare de 15 milioane de lei din fonduri europene. Din aceste fonduri au fost restaurate clădirile existente și s-a amenajat un muzeu în fosta casă egumenească, unde cel mai vechi exponat este o Sfântă Evanghelie din 1731.

Un alt proiect, în valoare de 2,89 milioane de lei, finanțat de Compania Națională de Investiții, a permis construirea unor spații moderne de cazare pentru pelerini și chilii pentru călugări, precum și un paraclis folosit în sezonul rece.

În perioada sa de glorie, între secolele XVII-XVIII, Mănăstirea Coșula a fost unul dintre cele mai importante centre monahale din lumea ortodoxă, cu peste 1.000 de călugări. Aici a fost tradusă pentru prima dată în limba română lucrarea istoricului Herodot. Din patrimoniul de odinioară s-au păstrat puține obiecte, multe dispărând în perioada regimului comunist, când mănăstirea a fost abandonată, iar o parte a bisericii „Sfântul Nicolae” a fost transformată în depozit de cartofi.

Biserica mănăstirii adăpostește fresce vechi de aproape 500 de ani, cu o valoare artistică remarcabilă. Restauratorii au descoperit o culoare unică, denumită „galben de Coșula”, iar stilul pictural amintește de marile mănăstiri din Bucovina, precum Sucevița, Voroneț sau Arbore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending