Connect with us

Eveniment

A patra zi de război în Ucraina. Rușii nu reușesc să ocupe Kievul

Publicat

Publicitate

Un nou asalt al armatei ruse a fost, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Kiev și în alte orașe din Ucraina, relatează alba24.ro. Ucraina a rezistat atacurilor succesive ale armatei ruse, timp de trei zile consecutive. Duminică este a patra zi din conflictul ce a tulburat viața oamenilor din majoritatea țării.

8,20: Oficial ucrainean: Rușii au intrat în Harkov
Forțele ruse au intrat în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, spun oficialii locali, citați de BBC. Șeful administrației regionale din Harkov, Oleg Sinegubov, a declarat că vehicule militare ușoare au „pătruns în oraș”.

Înainte de declarațiile sale, apăruseră imagini care arătau câteva mașini militare rusești circulând pe străzile orașului din nord-estul țării. Sinegubov a îndemnat locuitorii să rămână în casă, spunând că trupele rusești păreau să se afle în centrul orașului.

„Nu părăsiți adăposturile! Forțele armate ale Ucrainei elimină inamicul. Civilii sunt rugați să nu iasă în stradă”.

08,10: un depozit de deșeuri radioactive a fost lovit de rachete
Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară din Ucraina a confirmat că un depozit de deșeuri radioactive a fost lovit de rachete, anunță Sky News.

Pe Facebook, inspectoratul a declarat: „În data de 27 februarie 2022, la ora 01:20, ora Kievului, ca urmare a bombardării în masă a Kievului cu toate tipurile de arme antiaeriene și rachete aflate la dispoziția Federației Ruse, rachetele au lovit situl de eliminare a deșeurilor radioactive al filialei din Kiev a Întreprinderii specializate de stat „Radon”.

Publicitate

Notificarea a fost anunțată prin telefon de către personalul Radon, care se află în adăpost.

Inspectoratul a adăugat: „Ca urmare a tirului în masă, care este încă în curs de desfășurare, în prezent nu este posibil să se evalueze amploarea distrugerilor. Sistemul automat de monitorizare a radiațiilor a eșuat. Dar camerele de supraveghere au înregistrat căderea rachetelor. Evaluarea situației radiațiilor va fi efectuată cu ajutorul unor dispozitive portabile după terminarea tirului. Conform evaluării preliminare a SNRIU, nu există pericol de protecție radioactivă pentru persoanele aflate în afara zonei de protecție sanitară a RWD Radon.”

08,00: Compania care gestionează drumurile din Ucraina a eliminat indicatoarele rutiere pentru a-i deruta pe ruși
„Inamicul are sistemul de comunicații slăbit și se orientează cu dificultate pe teren. Să-i ajutăm să ajungă direct în iad”, au transmis oficialii firmei Ukravtodor într-o postare pe rețelele de socializare.

Textul e însoțit de o fotografie editată a unui indicator rutier standard în care direcțiile către orașele din apropiere au fost înlocuite cu înjurături sau cu mesaje gen „Du-te înapoi în Rusia”.

Presa ucraineană: 5.000 de soldați ruși refuză să intre pe frontul ucrainean.
Militarii susțin că un atac militar nu era prevăzut în contract. Aproximativ 5.000 de soldați au organizat o revoltă Belgorod, oraș în apropierea graniței cu Ucraina, anunțând că refuză îmbarcarea în transportoare militare pentru a lupta în Ucraina, anunță Vgolos.ua.

Premierul Ucrainei acuză Rusia de crime de război pentru uciderea de civili ucraineni
„Pentru aceste crime, comandamentul rus va ajunge cu siguranță în fața unui tribunal militar. Inamicul va fi cu siguranță pedepsit pentru uciderea copiilor ucraineni. Ucraina nu îi va ierta pentru asta”, a spus Șmihal.

El a adăugat că Rusia atacă în mod deliberat infrastructura civilă pentru că ofensiva forțelor sale armate „eșuează”.

Biden despre invazia rusă din Ucraina: Există două opţiuni – începe al treilea război mondial sau te asiguri că Rusia va ajunge să plătească un preţ pentru ce a făcut
Preşedintele rus Vladimir Putin, atacând Ucraina, „obţine exact efectul opus a ceea ce şi-a dorit. Scopul meu de la început a fost să ţin NATO şi UE unite. Pentru că Putin a crezut că poate diviza NATO creând un decalaj util pentru el. Şi asta nu s-a întâmplat”.

Biden a mai prezis că Rusia va plăti un preţ mare atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung pentru invadarea Ucrainei, adăugând că războiul aduce Europa şi NATO mai aproape.

 

Comandantul temuților ”Măcelari” ceceni- speranța rușilor în luptele de stradă, ucis de trupele speciale Alfa ale ucrainienilor

Un important comandant al trupelor cecene, mâna dreaptă a liderului Ramzan Kadîrov, a fost ucis sâmbătă de trupele speciale ucrainene SpetzNaz „Alfa”, în timpul luptelor de la aeroportul Hostomel, de lângă Kiev, relatează presa ucraineană.

Mai multe unități ale trupelor speciale ruse au fost înfrânte în luptele desfășurate la Hostomel și, potrivit unor surse din serviciile de informații ucrainene, printre acestea se afla și generalul Magomed Tushaev, comandantul celui de-al 141-lea regiment motorizat al Gărzii ruse cecene, care a și fost ucis.

07,30 : Ucraina a anunțat duminică dimineață că rachetele rusești au lovit un depozit petrolier din Vasilkiv, localitate aflată la 40 de kilometri de Kiev, și un gazoduct din al doilea oraș al țării, Harkov.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

11 comune botoșănene vor fi traversate de noua linie electrică dintre România și Republica Moldova

Publicat

Publicitate

11 comune din sudul județului Botoșani vor fi traversate de Linia Electrică Aeriană (LEA) de 400 kV Suceava – Bălți. Este vorba de localitățile: Vlădeni, Corni, Curtești, Bălușeni, Blândești, Gorbănești, Trușești, Sulița, Albești, Românești și Santa Mare. Din cei 93,3 kilometri cât măsoară noua linie electrică pe teritoriul României, aproximativ două treimi se află pe teritoriul județului Botoșani.

Traseul LEA 400 kV Suceava – Bălți a fost făcut public de CNTEE Transelectrica în urma interpelării formulate de senatorul social-democrat Doina Federovici. „Este un proiect foarte important pentru județul Botoșani, care poate contribui la dezvoltarea regiunii noastre, după ce va fi realizată și stația pentru racordarea centralelor electrice din surse regenerabile”, a declarat senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

În privința noii stații, conducerea Transelectrica susține că acest obiectiv de investiții este într-un stadiu incipient, și anume că „în perioada următoare va fi aprobată Nota conceptuală pentru construcția stației Botoșani, în conformitate cu prevederile HG 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/ proiectelor de investiții finanțate din fondurile publice”. După realizarea Notei Conceptuale, Transelectrica va trebui să elaboreze Tema de Proiectare, Studiul de Fezabilitate, Documentația Tehnică pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire, Proiectul Tehnic și, ulterior, execuția propriu-zisă a stației, care este prevăzută în Planul de Dezvoltare a Rețelelor Electrice de Transport pentru perioada 2024–2033.

Proiectul LEA 400 kV Suceava – Bălți constă în construirea liniei propriu-zise, cu o lungime totală de 142 km, între cele două localități, dintre care 93 km pe teritoriul României (302 stâlpi metalici în România, 157 în Republica Moldova), a unei celule de linie de 400 kV în stația de la Suceava și a unei stații de sistem de 400/330 kV Bălţi, în Republica Moldova, lângă stația existentă Bălți.

CNTEE „Transelectrica” a semnat contractul pentru proiectarea și execuția acestei linii de interconectare pe 11 martie și urmează să emită Ordinul Administrativ de Începere a Activităţii de Proiectare. Durata de realizare a contractului este de 52 de luni de la data emiterii Ordinului: 16 luni sunt alocate proiectării și obținerii autorizațiilor necesare, iar 36 de luni pentru execuția lucrărilor.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Angajările în învățământ, deblocate: Concursurile pentru posturi vacante încep din 30 aprilie

Publicat

Publicitate

După o perioadă de blocaj instituită de „ordonanța trenuleț”, Guvernul deblochează angajările în învățământ. Începând cu 30 aprilie, școlile și alte instituții educaționale pot relua organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor disponibile, informează alba24.ro.

În anul 2025, începând cu data de 30 aprilie, pot fi organizate concursuri pentru ocuparea posturilor didactice de predare din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și instituțiile de învățământ superior de stat, care devin vacante sau temporar vacante în cursul anului.

Angajările se fac cu justificarea necesității și cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin Legea bugetului de stat pe anul 2025, nr.9/2025, potrivit proiectului  de OUG.

În anul școlar 2025-2026 urmează a fi ocupate 62.514 posturi didactice de predare, care se vacantează ca urmare a încetării de drept a contractelor individuale de muncă la data de 31 august 2025.

Din totalul de 229.119 posturi didactice de predare ocupate în anul școlar 2024-2025, sunt ocupate:

  • 32.385 posturi, pe perioadă determinată de un an școlar
  • 30.129 posturi în regim de plata cu ora

Pentru acestea, contractele individuale de muncă încetează de drept până la data de 31 august 2025, respectiv la data finalizării cursurilor.

Publicitate

Guvernul deblochează angajările în învățământ și Titularizarea 2025

Prin ordonanța de urgență se asigură și cadrul legal clar pentru organizarea concursului de Titularizare 2025.

Se asigură ocuparea posturilor didactice de predare din învățământul preuniversitar vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în baza rezultatelor obținute de candidați la concursul național de ocupare a posturilor didactice de predare, sesiunea 2025.

Pentru învățământul universitar, prin organizarea concursurilor, se vor asigura standardele minimale privind calitatea academică a programelor de studii pentru licență, master, doctorat, învățământ la distanță, învățământ dual, formare psihopedagogică, potrivit actului normativ.

Concursurile pot fi organizate în:

  • unități de învățământ preuniversitar de stat
  • instituții de învățământ superior de stat
  • .unități de educație extrașcolară
  • centrele județene de resurse și asistență educațională.

Citeste mai mult

Eveniment

La volan, dar cu permis nerecunoscut de legea română. Bărbat de 43 de ani, oprit la Frontiera Rădăuți Prut

Publicat

Publicitate

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut efectuează cercetări cu privire la un cetățean din Republica Moldova care a prezentat la controlul de frontieră un permis de conducere nerecunoscut de statul român.

În data de 23 aprilie a.c., în jurul orei 18.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut–ITPF Iași s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control necesare trecerii frontierei, un bărbat din Republica Moldova, în vârstă de 43 de ani, la volanul unui autoturism înmatriculat în Polonia.

Bărbatul a prezentat la control un permis de conducere eliberat de către autorităţile din regiunea Transnistria, având imprimate datele și fotografia sa, document ce nu este recunoscut de statul român.
Colegii noștri au efectuat verificări specifice în urma cărora a rezultat că cetățeanul în cauză nu deține permis de conducere.
Polițiștii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, la finalizarea cercetărilor, urmând a se lua măsurile legale care se impun.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 18 ani, pericol public! S-a îmbătat și a ridicat praful din Lunca cu ATV-ul

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din  Hlipiceni au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Lunca, un autovehicul (ATV) condus de un tânăr de 18 ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, iar ATV-ul pe care îl conducea nu era înmatriculat.

 

Mai mult decât atât, în urma testării cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,54 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis, conducere a unui autovehicul neînmatriculat și conducere sub influența alcoolului.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending