Connect with us

Eveniment

A patra zi de război în Ucraina. Rușii nu reușesc să ocupe Kievul

Publicat

Publicitate

Un nou asalt al armatei ruse a fost, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Kiev și în alte orașe din Ucraina, relatează alba24.ro. Ucraina a rezistat atacurilor succesive ale armatei ruse, timp de trei zile consecutive. Duminică este a patra zi din conflictul ce a tulburat viața oamenilor din majoritatea țării.

8,20: Oficial ucrainean: Rușii au intrat în Harkov
Forțele ruse au intrat în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, spun oficialii locali, citați de BBC. Șeful administrației regionale din Harkov, Oleg Sinegubov, a declarat că vehicule militare ușoare au „pătruns în oraș”.

Înainte de declarațiile sale, apăruseră imagini care arătau câteva mașini militare rusești circulând pe străzile orașului din nord-estul țării. Sinegubov a îndemnat locuitorii să rămână în casă, spunând că trupele rusești păreau să se afle în centrul orașului.

„Nu părăsiți adăposturile! Forțele armate ale Ucrainei elimină inamicul. Civilii sunt rugați să nu iasă în stradă”.

08,10: un depozit de deșeuri radioactive a fost lovit de rachete
Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară din Ucraina a confirmat că un depozit de deșeuri radioactive a fost lovit de rachete, anunță Sky News.

Pe Facebook, inspectoratul a declarat: „În data de 27 februarie 2022, la ora 01:20, ora Kievului, ca urmare a bombardării în masă a Kievului cu toate tipurile de arme antiaeriene și rachete aflate la dispoziția Federației Ruse, rachetele au lovit situl de eliminare a deșeurilor radioactive al filialei din Kiev a Întreprinderii specializate de stat „Radon”.

Publicitate

Notificarea a fost anunțată prin telefon de către personalul Radon, care se află în adăpost.

Inspectoratul a adăugat: „Ca urmare a tirului în masă, care este încă în curs de desfășurare, în prezent nu este posibil să se evalueze amploarea distrugerilor. Sistemul automat de monitorizare a radiațiilor a eșuat. Dar camerele de supraveghere au înregistrat căderea rachetelor. Evaluarea situației radiațiilor va fi efectuată cu ajutorul unor dispozitive portabile după terminarea tirului. Conform evaluării preliminare a SNRIU, nu există pericol de protecție radioactivă pentru persoanele aflate în afara zonei de protecție sanitară a RWD Radon.”

08,00: Compania care gestionează drumurile din Ucraina a eliminat indicatoarele rutiere pentru a-i deruta pe ruși
„Inamicul are sistemul de comunicații slăbit și se orientează cu dificultate pe teren. Să-i ajutăm să ajungă direct în iad”, au transmis oficialii firmei Ukravtodor într-o postare pe rețelele de socializare.

Textul e însoțit de o fotografie editată a unui indicator rutier standard în care direcțiile către orașele din apropiere au fost înlocuite cu înjurături sau cu mesaje gen „Du-te înapoi în Rusia”.

Presa ucraineană: 5.000 de soldați ruși refuză să intre pe frontul ucrainean.
Militarii susțin că un atac militar nu era prevăzut în contract. Aproximativ 5.000 de soldați au organizat o revoltă Belgorod, oraș în apropierea graniței cu Ucraina, anunțând că refuză îmbarcarea în transportoare militare pentru a lupta în Ucraina, anunță Vgolos.ua.

Premierul Ucrainei acuză Rusia de crime de război pentru uciderea de civili ucraineni
„Pentru aceste crime, comandamentul rus va ajunge cu siguranță în fața unui tribunal militar. Inamicul va fi cu siguranță pedepsit pentru uciderea copiilor ucraineni. Ucraina nu îi va ierta pentru asta”, a spus Șmihal.

El a adăugat că Rusia atacă în mod deliberat infrastructura civilă pentru că ofensiva forțelor sale armate „eșuează”.

Biden despre invazia rusă din Ucraina: Există două opţiuni – începe al treilea război mondial sau te asiguri că Rusia va ajunge să plătească un preţ pentru ce a făcut
Preşedintele rus Vladimir Putin, atacând Ucraina, „obţine exact efectul opus a ceea ce şi-a dorit. Scopul meu de la început a fost să ţin NATO şi UE unite. Pentru că Putin a crezut că poate diviza NATO creând un decalaj util pentru el. Şi asta nu s-a întâmplat”.

Biden a mai prezis că Rusia va plăti un preţ mare atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung pentru invadarea Ucrainei, adăugând că războiul aduce Europa şi NATO mai aproape.

 

Comandantul temuților ”Măcelari” ceceni- speranța rușilor în luptele de stradă, ucis de trupele speciale Alfa ale ucrainienilor

Un important comandant al trupelor cecene, mâna dreaptă a liderului Ramzan Kadîrov, a fost ucis sâmbătă de trupele speciale ucrainene SpetzNaz „Alfa”, în timpul luptelor de la aeroportul Hostomel, de lângă Kiev, relatează presa ucraineană.

Mai multe unități ale trupelor speciale ruse au fost înfrânte în luptele desfășurate la Hostomel și, potrivit unor surse din serviciile de informații ucrainene, printre acestea se afla și generalul Magomed Tushaev, comandantul celui de-al 141-lea regiment motorizat al Gărzii ruse cecene, care a și fost ucis.

07,30 : Ucraina a anunțat duminică dimineață că rachetele rusești au lovit un depozit petrolier din Vasilkiv, localitate aflată la 40 de kilometri de Kiev, și un gazoduct din al doilea oraș al țării, Harkov.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Precizări oficiale după ce a apărut informația că prostituția ar fi fost introdusă ca activitate. Actualizare Coduri CAEN 2025

Publicat

Publicitate

Actualizare Coduri CAEN 2025: O informație potrivit căreia prostituția ar fi fost introdusă printre activitățile legale din România a apărut în spațiul public și a fost chiar publicată de unele presa centrală, relatează alba24.ro.

Acest lucru s-ar fi întâmplat odată cu actualizarea codurilor CAEN, de la 1 ianuarie 2025. Registrul Comerțului a transmis miercuri seară o serie de precizări legate de acest lucru.

”Nu toate activitățile care sunt incluse în Nomenclator CAEN Rev.3 pot fi înregistrate ca obiecte de activitate în registrului comerțului, deoarece unele dintre acestea sunt interzise de actele normative care reglementează activitățile economice din România”, precizează reprezentanții Registrului Comerțului.

Actualizare Coduri CAEN 2025: Precizările oficiale ale Registrului Comerțului

Având în vedere informațiile apărute în spațiul public referitoare la structura versiunii actualizate a Clasificării Activităților din Economia Națională, CAEN Rev.3 (aprobată prin Ordinul Președintelui Institutului Național de Statistică nr. 377/17.04.2024), vă informăm că profesioniștii trebuie să țină cont de prevederile legale în vigoare la nivel național atunci când solicită înregistrarea unui cod CAEN în registrul comerțului.

Această nouă versiune a Nomenclatorului CAEN este conform cu Nomenclatorul de activități utilizat în cadrul Comunității Europene – Rev.2.1 (implementat la nivel european începând cu 1.01.2025), potrivit REGULAMENTULUI DELEGAT (UE) 2023/137 AL COMISIEI din 10 octombrie 2022 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a Nomenclatorului statistic al activităților economice NACE a doua revizuire.

Publicitate

Menționăm că nu toate activitățile care sunt incluse în Nomenclator CAEN Rev.3 pot fi înregistrate ca obiecte de activitate în registrului comerțului, deoarece unele dintre acestea sunt interzise de actele normative care reglementează activitățile economice din România.

Cu privire la afirmațiile vehiculate în spațiul public referitoare la introducerea prostituției ca obiect de activitate al unei firme, precizăm că aceasta nu poate fi înregistrată ca obiect de activitate în registrul comerțului întrucât nu este legalizată în România.

Clasificarea activităților din economia națională nu a fost elaborată de către Ministerul Justiției și nici de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), ci de către Institutul Național de Statistică (INS), instituție care urmează să facă publice și Notele explicative pentru CAEN Rev.3.

ONRC, instituție aflată în subordinea Ministerului Justiției, doar înregistrează obiectul de activitate al persoanelor juridice și al persoanelor fizice (persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale) care solicită înregistrarea în registrul comerțului.

Informații suplimentare cu privire la încadrarea corectă a activităților economice în structura CAEN Rev.3, precum și referitoare la corespondența CAEN Rev.2 – CAEN Rev.3 puteți afla adresându-vă Institutului Național de Statistică la acest LINK.

Subliniem importanța ca toți reprezentanții mediului de afaceri să se bazeze pe informațiile furnizate prin intermediul instituțiilor și autorităților publice.

Citeste mai mult

Eveniment

Deplasări de tehnică militară în cadrul exercițiului „STEADFAST DART 25”

Publicat

Publicitate

În vederea participării la exercițiul multinațional ‘STEADFAST DART 25’ (STDT’25), pe teritoriul României sunt programate, începând de miercuri, 22 ianuarie, deplasări de tehnică militară și personal aparținând forțelor armate ale Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Exercițiul face parte din seria de activități de instruire planificate la nivel aliat și are ca obiectiv principal consolidarea capacității de reacție și a interoperabilității forțelor participante.

Unitățile britanice vor tranzita și desfășura activități în diverse zone din țara noastră, în cooperare cu forțele naționale și cu cele ale altor state aliate dislocate în România. Principalele axe rutiere de deplasare sunt Nădlac – Cincu – Smîrdan și Negru Vodă – Constanța – Smîrdan.

De asemenea, tehnica militară aparținând forțelor armate franceze participante la acest exercițiu va sosi pe calea ferată, pe traseul Carcassonne (Franța) – Voila (România), cel mai probabil pe data de 2 februarie.

În perioada 28 ianuarie – 9 februarie vor avea loc, totodată, deplasări ale militarilor și tehnicii Brigăzii 15 Mecanizată ‘Podu Înalt’ din orașele Iași, Piatra Neamț, Bacău, Botoșani, Dej și Turda, către poligonul Smârdan.

Pentru buna desfășurare a STDT’25, autoritățile naționale, împreună cu aliații NATO, vor lua toate măsurile necesare pentru a minimiza impactul asupra comunităților locale și traficului rutier, deplasările urmând a fi executate, cu preponderență, pe timp de noapte.

Publicitate

Exercițiile NATO precum STDT’25 sunt defensive și transparente, fiind desfășurate cu respect deplin față de obligațiile internaționale ale României.

Mulțumim cetățenilor pentru înțelegere și adresăm rugămintea participanților la trafic să respecte indicațiile reprezentanților autorităților competente pe durata deplasării tehnicii militare.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să urmăriți canalele oficiale de comunicare ale Ministerului Apărării Naționale.

‘STEADFAST DART 25’ este un exercițiu planificat în 2024, în cadrul căruia, în premieră de la înființare (1 iulie 2024), Forța de Reacție Aliată va exersa o desfășurare de efective și tehnică militară în context operațional. Exercițiul va demonstra capacitatea NATO de a activa Forța de Reacție Aliată și de a coordona tranziția rapidă a acesteia.

Exercițiul se va desfășura în Bulgaria, Grecia și România, cu participarea a peste 10.000 de militari din Bulgaria, Franța, Grecia, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, România, Slovenia, Spania și Turcia.

Biroul presă

Citeste mai mult

Eveniment

Gramul de aur s-a scumpit și a atins o valoare record. La ce preț a ajuns

Publicat

Publicitate

Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotație de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunțase marți Banca Națională a României (BNR). Este o nouă valoare record, informează alba24.ro.

Moneda națională s-a depreciat, miercuri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9768 lei, în creștere cu 0,04 bani (+0,01%) față de cotația precedentă, de 4,9764 lei.

În schimb, leul a câștigat teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,7609 lei, în scădere cu 4,65 bani (-0,97%), comparativ cu marți, când s-a situat la 4,8074 lei, potrivit Agerpres.

De asemenea, moneda națională s-a apreciat și în raport cu francul elvețian, calculat de BNR la 5,2692 lei, în scădere cu 0,86 bani (-0,16%), față de 5,2778 lei, cotația anterioară.

Citeste mai mult

Economie

Declarația unică. Modificările din 2025 pentru persoanele fizice. Cum se fac raportările către ANAF

Publicat

Publicitate

Declarația unică. În 2025, au intrat în vigoare mai multe modificări la Formularul 212 privind raportările veniturilor obținute de către persoanele fizice, din activități independente, chirii și alte surse, scrie alba24.ro.

Termenul pentru depunerea Declarației unice – Formular 212 este 25 mai, însă anul acesta va fi 23 mai (vineri).

Aceasta trebuie depusă de către persoanele fizice cu venituri obținute din:

  • activități independente
  • chirii
  • drepturi de autor
  • investiții
  • alte surse similare (de exemplu criptomonede, dobânzi)

Formularul trebuie completat și de cei care nu au venituri, dar aleg să plătească contribuția pentru asigurările de sănătate

Declarația unică. Noutăți în 2025

A fost eliminată obligația de estimare a veniturilor și contribuțiile pentru anul curent. Contribuabilii declară doar veniturile realizate în anul precedent.

Publicitate

Persoanele care înregistrează pierderi sau venituri zero nu mai datorează CASS. Acestea pot opta pentru asigurare.

Veniturile din chirii vor fi calculate simplificat, deducând 20% din venitul brut.

ANAF va introduce anul viitor Declarația precompletată. Redirecționarea impozitului de până la 3,5% va fi posibilă doar pentru veniturile din salarii și pensii, potrivit ziare.com.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending