Connect with us

Actualitate

A fost stabilită DATA alegerilor europarlamentare. Când vor merge românii la vot pentru a-și alege reprezentanții la Bruxelles

Publicat

Publicitate

A fost stabilită data alegerilor europarlamentare iar toți cetățenii majori ai Uniunii Europene sunt așteptați la urne în perioada 6-9 iunie 2024 pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European, relatează mediafax.ro. 

Alegerile Europarlamentare au loc o dată la 5 ani și sunt considerate a fi cel mai mare scrutin transnațional din lume. Pe parcursul celor 4 zile de scrutin, 400 de milioane de cetățeni cu drept de vot ai statelor membre UE sunt așteptați la urne.

În total, Parlamentul European numără 705 de fotolii de parlamentar fiind împărțite fiecărui stat membru astfel:

  • Germania – 96
  • Austria – 19
  • Franța – 79
  • Bulgaria – 17
  • Italia – 76
  • Finlanda –
  • Danemarca – 14
  • Spania – 59
  • Slovacia – 14
  • Polonia – 52
  • Irlanda – 13
  • România – 33
  • Lituania – 11
  • Țările de Jos – 29
  • Croația – 12
  • Belgia – 21
  • Letonia – 8
  • Cehia – 21
  • Slovenia – 8
  • Grecia – 21
  • Cipru  – 6
  • Ungaria –  21
  • Estonia  – 7
  • Portugalia – 21
  • Luxemburg – 6
  • Suedia – 21
  • Malta – 6

Cei 33 de eurodeputați români sunt aleși prin vot universal direct de către toți cetățenii UE înregistrați pe listele electorale și având vârsta de peste 18 ani. Scrutinul se desfășoară într-o singură circumscripție electorală pe baza reprezentării proporționale, ceea ce înseamnă că numărul de deputați aleși de la fiecare partid politic depinde de numărul de voturi obținut de partid.

Doi politicieni din județul Alba au obținut mandate de eurodeputați la alegerile anterioare. Este vorba despre Rareș Bogdan, originar din Ocna Mureș, și Mircea Hava, fost primar al municipiului Alba Iulia.

Un alt europarlamentar care are legături cu județul Alba este Victor Negrescu, care coordonează organizația județeană PSD Alba.

Publicitate

România folosește un sistem de liste închise, care nu permite modificarea numărului de ordine a candidaților pe listă. Locurile în Parlamentul European sunt alocate partidelor care obțin cel puțin 5% din voturile valabil exprimate prin metoda d’Hondt.

„Reînnoirea legislatorilor declanşează, de asemenea, schimbări la vârful Comisiei Europene şi al Consiliului European, ceea ce înseamnă că posturile ocupate în prezent de Ursula von der Leyen şi Charles Michel vor fi puse la bătaie.

Von der Leyen nu a confirmat deocamdată dacă intenţionează să candideze pentru un al doilea mandat de cinci ani în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, în timp ce lui Michel îi este interzis prin lege să continue la conducerea Consiliului European, deoarece postul este limitat la două mandate consecutive de 2,5 ani fiecare”, potrivit Mediafax.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Accidentul în care a murit o poliţistă a fost produs de un tânăr de 22 de ani din Suceava

Publicat

Publicitate

Accidentul de circulaţie din noaptea de joi spre vineri în urma căruia a murit o poliţistă în vârstă de 23 de ani a fost produs de un tânăr de 22 de ani din judeţul Suceava, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Potrivit sursei citate, poliţiştii rutieri fac în acest caz cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere din culpă.

„În noaptea de 19 spre 20 decembrie a.c., pe drumul european DE 58, în afara localităţii Cotu, s-a produs un accident de circulaţie a cărei victimă a fost agent de poliţie Beatrice Bracău, de 23 de ani. Din primele verificări a reieşit faptul că un autoturism condus de un tânăr, de 22 de ani, din judeţul Suceava ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi ar fi pătruns pe sensul opus, intrând în coliziune cu alt autoturism condus de o tânără de 23 de ani, din oraşul Flămânzi. În urma impactului tânăra de 23 de ani, agent de poliţie în cadrul Poliţiei Oraşului Flămânzi, a decedat. Conducătorul auto, de 22 de ani, a fost testat alcoolscopic şi pentru depistarea substanţelor psihoactive, rezultatele fiind negative”, a precizat oficialul IPJ.

Beatrice Bracău a absolvit Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina în luna octombrie 2022 şi îşi desfăşura activitatea în cadrul Poliţiei Oraşului Flămânzi. În timpul producerii accidentului aceasta se afla în timpul liber şi se îndrepta spre casă. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Străzile Pacea, Mihail Kogălniceanu, Bucovina, Viilor, Nicolae Iorga au rămas fără apă din cauza unei avarii

Publicat

Publicitate

Astăzi -20 decembrie 2024, echipele de intervenție ale S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani intervin pentru executarea lucrărilor de remediere a unei avarii survenite pe conducta de alimentare cu apă din material OL, cu diametrul de 300 mm, localizată în intersecția străzilor  Octav Onicescu  cu Pacea.

Pentru realizare acestor operațiuni, în intervalul orar 11:30-15:00 se sistează furnizarea apei potabile către utilizatorii din municipiul Botoșani, ce locuiesc pe străzile: Pacea, Mihail Kogălniceanu, Bucovina, Viilor, Nicolae Iorga, inclusiv pe străzile și aleile adiacente.

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani își cere scuze față de abonații afectați și îi asigură că se va interveni cu operativitate pentru finalizarea lucrărilor, astfel încât disconfortul creat să fie cât mai redus.

Citeste mai mult

Educație

Elevii intră în vacanţa de iarnă vineri, după terminarea cursurilor. Când se întorc la școală

Publicat

Publicitate

Elevii intră în vacanţa de iarnă vineri, 20 decembrie, după terminarea cursurilor. Aceștia se vor întoarce la şcoală miercuri, 8 ianuarie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei., scrie alba24.ro.

Anul şcolar 2024-2025 este structurat, pe intervale de cursuri şi intervale de vacanţă, astfel:

Intervale de cursuri:

  • de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024;
  • de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024;
  • de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educaţiei, cu părinţii/reprezentanţii legali ai acestora şi cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităţilor de învăţământ;
  • de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz, până joi, 17 aprilie 2025;
  • de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025;

Calendarul vacanțelor din 2025

Intervale de vacanţă:

  • de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marţi, 7 ianuarie 2025;
  • o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 10 februarie – 2 martie 2025;
  • de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025;
  • de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.

În zilele nelucrătoare sau de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri, scrie Agerpres.ro.

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 9 septembrie 2024 – 30 mai 2025, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cum va fi vremea de Crăciun si Revelion. Prognoza meteo pe patru săptămâni

Publicat

Publicitate

Conform estimărilor, în perioada Crăciunului vom avea parte de temperaturi mai ridicate decât ce ar trebui să avem în această perioadă. Apoi vremea se răcește, mai ales în zonele montante și centrale. Pentru zăpadă consistentă, șansele sunt mai mari doar la munte.

Meeorologii de la ANM au publicat estimarea valorilor termice și a precipitațiilor pentru următoarele patru săptămâni. Sunt anunțate variații mari de temperatură, de la o săptămână la alta. Astfel, conform estimărilor, în perioada Crăciunului va fi mai cald, apoi se va răci semnificativ.

Odată cu primele zile ale anului 2025 vremea va fi normală pentru data din calendar, cel puțin din punct de vedere al temperaturilor și cantităților de precipitații.

Vremea de Crăciun (23-30 decembrie 2024): Vremea va fi relativ blândă, mai caldă decât de obicei în est și sud-est. Vor fi ploi mai frecvente în regiunile extracarpatice și vestice.

Vremea de Revelion (30 decembrie 2024 – 6 ianuarie 2025): Se așteaptă temperaturi apropiate de cele normale, în cea mai mare parte a țării. Va fi vreme mai rece în munți și în centrul țării. Precipitațiile vor fi moderate și mai puțin frecvente în vest și sud.

Pentru zăpadă consistentă, șansele sunt mai mari în zonele montane.

Publicitate

Prognoza meteo pe patru săptămâni, în intervalul 23 decembrie 2024 – 20 ianuarie 2025:

Prognoza meteo pe patru săptămâni. Săptămâna 23 – 30 decembrie 2024

Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile estice și sud-estice, dar și ușor mai coborâte în cele vestice.

În restul zonelor țării, temperaturile vor fi în general apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile extracarpatice, precum și în extremitatea de vest a țării. În extremitatea de nord-vest, precipitațiile vor fi, local, deficitare.

În rest, regimul pluviometric  va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Prognoza meteo pe patru săptămâni. Săptămâna 30 decembrie 2024 – 6 ianuarie 2025

Temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă în zonele montane și local în cele centrale.

În rest, valorile termice vor fi în general apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui ușor deficit în regiunile vestice și în cele extracarpatice.

Prognoza meteo pe patru săptămâni. Săptămâna 6 – 13 ianuarie 2025

Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

Regimul pluviometric va putea fi ușor excedentar în nordul, centrul și estul teritoriului, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Prognoza meteo pe patru săptămâni. Săptămâna 13 – 20 ianuarie 2025

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending