Un nou număr de urgențe a fost lansat în această săptămână în România . Este vorba de numărul 119, ”telefonul copilului”, relatează alba24.ro, la care pot fi raportate din toată țara abuzurile asupra minorilor.
Linia respectivă funcţionează 24 de ore din 24 şi sunt şi au fost alocate echipe mobile pregătite să intervină în urma apelurilor primite.
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a operaționalizat numărul unic național 119 destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului, în cadrul programului guvernamental „Din grija pentru copii”.
Numărul 119 este gratuit din orice rețea fixă sau mobilă și va fi operat de către consilierii direcțiilor de asistență socială și protecția copilului.
119 – număr de urgență pentru raportarea abuzurilor asupra copiilor
La implementarea activităților prevăzute în programul național de suport pentru copii au participat specialiști ai STS, care au realizat analiza fluxurilor operaționale a apelurilor, au stabilit soluția tehnică și au pus la dispoziție echipamentele de comunicații necesare.
Publicitate
Pentru a putea fi raportate cazurile ale căror victime sunt copii, STS a configurat, testat și implementat soluția tehnică de tip call-center în cele 41 de județe ale țării, precum și în sectoarele municipiului București.
Inginerii STS au instalat în cele 47 de sedii ale direcțiilor de asistență socială și protecția copilului din țară un număr de 94 de posturi telefonice, dispuse câte două în fiecare centru de preluare a apelurilor.
119 – telefonul copilului : Apelurile vor putea fi preluate 24/24
Începând din 5 ianuarie a.c., apelurile care semnalează diferite situații care afectează copiii vor putea fi preluate, 24 de ore din 24, de către consilierii specializați în asistență socială și protecția copilului.
În cazul situațiilor anunțate prin 119, dar pentru care este necesară intervenția imediată a Poliției sau a echipajelor medicale, operatorii direcțiilor de asistență socială și protecția copilului vor alerta Serviciul de urgență 112.
Totodată, potrivit acestui program, atunci când sunt cazuri de copii dispăruți, Poliția poate utiliza Sistemul de avertizare RO-ALERT, administrat din punct de vedere tehnic de către STS.
STS a întreprins demersuri împreună cu Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) și cu operatorii publici de telefonie mobilă pentru asigurarea cadrului legislativ și a gratuității apelurilor, precum și pentru a facilita transmiterea datelor geografice care permit alocarea cazurilor pe fiecare centru județean.
Pentru operarea consolelor de apel prin care se va oferi sprijin minorilor aflați în situații dificile, consilierii serviciilor de asistență socială au beneficiat de instruire tehnică din partea specialiștilor STS.
Numărul de suport 119 a fost operaționalizat în baza Ordonanței de urgență nr. 105 din 2021 privind aprobarea și implementarea Programului național de suport pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19 – „Din grijă pentru copii”
119 – Telefonul copilului: Ministrul Familiei explică în ce condiții poate fi apelat
Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, a anunţat miercuri lansarea „telefonului copilului” – 119, la care vor putea suna copiii aflaţi într-o situaţie vulnerabilă, dar şi alte persoane care au cunoştinţă despre o astfel de situaţie.
„Vă prezint în premieră naţională telefonul copilului – 119, la care se va răspunde zilnic, 24 de ore din 24, şi este vorba despre un apel gratuit, deci o linie verde. Cine poate să sune la 119?
Poate să sune un copil care se simte abuzat, traumatizat, neglijat, victimă a violenţei de orice tip, fizică sau emoţională, psihică. De asemenea, şi o altă persoană care are cunoştinţă despre o astfel de situaţie, un prieten, un coleg, un vecin, un apropiat.
Acesta mi se pare un lucru bun şi anume că pot fi luate în considerare şi apeluri de la persoane care cunosc şi nu pot trece nepăsătoare peste faptul că un copil se află într-o situaţie dificilă, într-o situaţie vulnerabilă.
Mi se pare absolut normal ca şi noi, în România, să aplicăm metodele care dau succes în Uniunea Europeană şi numai, în întreaga lume, prin care copiii înşişi să poată anunţa situaţia în care se află, dar şi o altă persoana, inclusiv un cadru didactic”, a explicat Firea, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Zeci de credincioși au umplut, joi seară, până la refuz frumoasa bisericuță din cartierul Rotunda, uniți în duh de rugăciune și cinstire a ocrotitorului spiritual al parohiei, Sfântul Cuvios Antonie cel Mare.
Un sobor impresionant de preoți din municipiul Botoșani, în frunte că părintele protopop Petru Fercal, a oficiat slujba Vecerniei cu Litie, care a marcat începutul sărbătorii. „Acum, acum, slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor…” a răsunat în lăcașul de cult închinat Sfântului Antonie, din glasurile și din harul a peste douăzeci de preoți care au evlavie la acest sfânt ce s-a nevoit și a sfințit pustia Egiptului.
Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de psalți, de la mai multe parohii din municipiul Botoșani, imnurile de slavă completând frumusețea slujbei.
La finalul slujbei, prin rugăciunea Litiei, au fost binecuvântate pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.
Cuvântul de învățătură i-a aparținut protopopului Petru Fercal.
Părintele paroh al Bisericii Sfântul Antonie, Dumitru Butnariuc, a mulțumit credincioșilor, cu această ocazie, pentru prezența la slujbe și pentru osteneala și deschiderea de care dau dovadă în încercarea de a lăsa ceva în urmă, pentru generațiile viitoare, care să servească drept mărturie a credinței creștine fierbinți și lucrătoare în viețile enoriașilor parohiei din cartierul Rotunda.
Publicitate
Seara s-a încheiat cu o manifestare a bucuriei și iubirii creștine, enoriașii parohiei oferind participanților la slujbă pachete cu bunătăți pregătite de gospodine și vin fiert.
Sărbătoarea a continuat, vineri, în ziua de prăznuire a Sfântului Antonie cel Mare, cu Sfânta și dumnezeiasca Liturghie, oficiată de un sobor impresionant de preoți, în frunte cu fostul protopop de Hârlău, Nicolae Crăciun.
Biserica a fost plină ochi de credincioșii care an de an sunt parcă tot mai mulți la hramul acestei cochete biserici. Cu toții, cler și credincioși, au înălțat rugăciuni lui Dumnezeu în cadrul unei slujbe tulburător de frumoasă, cum numai Sfânta Liturghie poate fi.
La strană, au dat răspunsurile mai mulți cântăreți de la bisericile din Botoșani.
La final,părintele Nicolae Crăciun a rostit o predica „electrizantă”, încercând să pună la sufletul credincioșilor importanța luptei cu ispita de tot felul, asemeni Sfântului Antonie care a ieșit biruitor. Părintele a accentuat ideea că biserica este formată de fapt din credincioșii care se roagă cu evlavie la sfintele slujbe, totodată felicitând și progresul remarcabil înregistrat an de an în ce privește înfrumusețarea lăcașului de cult, prin contribuția credincioșilor și strădania neobositului preot paroh, Dumitru Butnariuc.
Scurt istoric
Din încredințarea IPS Părinte Mitropolit Daniel, în anul 1997 a luat ființă parohia cu hramul „Sf. Cuvios Antonie cel Mare”, care s-a desprins din parohia „Sf. Trei Ierarhi”.
În anul 2001, la 1 octombrie, a fost numit prin transfer de la parohia „Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul”, Negreni, Protopopiatul Săveni, actualul preot paroh, Dumitru Butnariuc,
La 25 decembrie 2001, în prima zi de Crăciun, s-a slujit pentru prima oară Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul credincioșilor din această parohie.
Prin grija p.c. Protopop Lucian Leonte și a p.c.pr. Marian Timofte, actual consilier administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, parohia ,,Sf. Antonie’’ a primit ca donație din partea parohiei ,,Sf. Treime’’, Botoșani, păstorită de p.c. Marian Timofte, o capelă de lemn ce a fost reansamblată în cartierul Rotunda.
Începând cu anul următor s-au făcut demersurile pentru obținerea autorizației de construcție pentru biserica din zid. Lucrările propriu-zise au început la 24 mai 2004, sfințirea locului și punerea pietrei de temelie s-au realizat pe data de 25 septembrie de către p.c. Prot. Lucian Leonte, ca delegat al IPS. Daniel.
Biserica ,,Sfântul Antonie cel Mare și Sfântul Pantelimon” a crescut de la an la an în rugăciunile comune ale enoriașilor și preotului păstor Dumitru Butnariuc. A devenit prin contribuția financiară a tuturor și a devotamentului și muncii neobosite a slujitorilor de la altar un adevărat colț de Rai, mai ales de când pictura bisericii a fost desăvârșită.
Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, în orașul Flămânzi. În eveniment au fost implicate două autoturisme, în care se aflau, în total, cinci persoane.
La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SAJ.
Aceștia au constatat faptul că toate persoanele erau ieșite din autovehicule, iar unul dintre autoturisme a avariat o conductă de gaz. Un bărbat, în vârstă de 57 ani, a avut nevoie de îngrijiri medicale. Acesta a fost preluat de echipajul medical și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.
Publicitate
Pompierii au intervenit pentru înlăturarea pericolului de incendiu.
Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți lat trafic.
Tehnicianul Leo Grozavu, care conduce echipa de fotbal FC Botoșani din 7 ianuarie, a fost anunțat oficial în funcția de antrenor principal, vineri, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial al grupării moldovene.
‘Suntem încântați să anunțăm numirea lui Leo Grozavu în funcția de antrenor principal al FC Botoșani. În vârstă de 57 de ani, noul tehnician, care a semnat cu ‘roș-alb-albaștrii’ pe o perioadă de doi ani și șase luni are o carieră impresionantă și o experiență vastă, atât ca jucător, cât și ca antrenor. Mult succes Leo Grozavu în acest nou mandat pe banca FC Botoșani’, se menționează pe site-ul citat.
Grozavu îl înlocuiește în funcție pe Liviu Ciobotariu (53 de ani), al cărui contract a fost reziliat de conducerea clubului la 6 ianuarie, ca urmare a rezultatelor sub așteptări ale echipei din prima parte a sezonului. Înlocuirea s-a produs în perioada în care lotul formației moldovene se afla în cantonamentul din Antalya.
Leo Grozavu le-a antrenat în cariera sa pe FC Zalău, U Cluj, FC Baia Mare, FC Vaslui (secund), Academia Gheorghe Hagi, Luceafărul Oradea, Gaz Metan Mediaș, Petrolul Ploiești, Sepsi OSK, Poli Iași și FC Botoșani. Acesta va fi al patrulea mandat pentru Leo Grozavu pe banca ‘roș-alb-albaștrilor’, precedentele fiind în perioadele 1 iulie 2007 – 23 noiembrie 2008, 6 ianuarie 2014 – 14 septembrie 2015 și 6 aprilie 2016 – 5 iunie 2017.
FC Botoșani ocupă în prezent penultimul loc în clasament, cu 18 puncte după 21 de partide disputate. În primul său meci oficial din 2025, formația moldoveană va întâlni CFR Cluj, la 19 ianuarie, pe teren propriu, în cadrul etapei a 22-a a Superligii.
AGERPRES
Înalta Curte de Casație și Justiție a respins vineri definitiv acțiunea în justiție deschisă de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidențiale.
Georgescu primise o decizie nefavorabilă și la Curtea de Apel București, pe 31 decembrie 2024, după care el a făcut recurs, respins vineri de Curtea supremă.
‘Respinge, ca nefondat, recursul formulat de recurentul-reclamant Georgescu Călin împotriva sentinței nr.139 din 31 decembrie 2024 și a încheierii din Camera de Consiliu din data de 30 decembrie 2024, pronunțate de Curtea de Apel București – Contestații Electorale în dosarul nr. 2.950/1/2024. Respinge, ca nefondat, recursul formulat de recurenta-reclamantă Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept împotriva sentinței nr. 139 din 31 decembrie 2024, a încheierilor de ședință din 19 decembrie 2024, din 23 decembrie 2024, din 30 decembrie 2024 și a încheierii din Camera de Consiliu din data de 30 decembrie 2024, pronunțate de Curtea de Apel București – Contestații electorale în dosarul nr. 2.950/1/2024. Respinge, ca nefondată, cererea de intervenție accesorie în interesul recurentului-reclamant Georgescu Călin, formulată de Coaliția pentru Drepturi, Libertăți și Protecție, Nuț Gabriela Ștefania, Mocanu-Gollent Erich-Eduard, Ursu Constantin, Hera Natalica, Petringineru-Motu Runa. Definitivă’, este un extras din decizia Instanței supreme.
Completul care a luat această hotărâre a fost format din judecătorii Gabriela Elena Bogasiu (președinte), Liliana Vișan și Carmen Maria Ilie.
Călin Georgescu și Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept au dat în judecată Biroul Electoral Central și mai multe instituții (Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării, Guvern, Parchetul General, Curtea Constituțională, Serviciul Român de Informații), dar și pe președintele Klaus Iohannis și pe Elena Lasconi (USR), solicitând anularea a două hotărâri ale BEC prin care s-a dispus reluarea alegerilor prezidențiale de la zero, în baza deciziei Curții Constituționale.
În timpul procesului, Călin Georgescu a susținut că autoritățile nu au avut nicio probă pentru a anula alegerile și a solicitat reluarea turului doi, în care el se calificase împreună cu Elena Lasconi.
Publicitate
Atât la Curtea de Apel București, cât și la Instanța supremă, Călin Georgescu a venit însoțit de un puternic dispozitiv de securitate, format din bodyguarzi cu un trecut controversat, fiind întâmpinat de sute de susținători.
Pe 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, câștigate de Călin Georgescu, în baza unor documente desecretizate de CSAT, primite de la SRI, SIE, MAI și STS.
În documentele serviciilor secrete se arată că Georgescu a încălcat legislația electorală referitoare la finanțarea campaniei pentru alegerile prezidențiale, după ce a raportat la Autoritatea Electorală Permanentă zero cheltuieli, în condițiile în care SRI și MAI au indicat faptul că finanțarea campaniei pe TikTok a fost realizată de Bogdan Peșchir și s-a ridicat la un milion de euro. De asemenea, în documentele desecretizate de CSAT se spune că au avut loc acțiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral și că România este o țintă pentru acțiuni hibride agresive ruse.
Conform SIE, România ‘a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale Rusiei, existând un interes în creștere la Kremlin pentru a influența (cel puțin) mood-ul și agenda în societatea românească în context electoral”. Aceste acțiuni se manifestă prin propagandă și dezinformare, sprijinirea unor candidați eurosceptici și alimentarea unor mișcări antisistem, inclusiv prin ‘implicarea acestora în proteste care să modeleze agenda publică’, încurajarea nemulțumirilor/ provocarea de reacții emoționale la nivelul populației, astfel încât să pună presiune pe autorități să reducă/ stopeze sprijinul pentru Ucraina. AGERPRES