Connect with us

Actualitate

A fost lansat ”telefonul copilului”. Poate fi apelat la 119 pentru a fi anunțate abuzurile asupra minorilor

Publicat

Publicitate

Un nou număr de urgențe a fost lansat în această săptămână în România . Este vorba de numărul 119, ”telefonul copilului”, relatează alba24.ro, la care pot fi raportate din toată țara abuzurile asupra minorilor.

Linia respectivă funcţionează 24 de ore din 24 şi sunt şi au fost alocate echipe mobile pregătite să intervină în urma apelurilor primite.

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a operaționalizat numărul unic național 119 destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului, în cadrul programului guvernamental „Din grija pentru copii”.

Numărul 119 este gratuit din orice rețea fixă sau mobilă și va fi operat de către consilierii direcțiilor de asistență socială și protecția copilului.

119 – număr de urgență pentru raportarea abuzurilor asupra copiilor

La implementarea activităților prevăzute în programul național de suport pentru copii au participat specialiști ai STS, care au realizat analiza fluxurilor operaționale a apelurilor, au stabilit soluția tehnică și au pus la dispoziție echipamentele de comunicații necesare.

Publicitate

Pentru a putea fi raportate cazurile ale căror victime sunt copii, STS a configurat, testat și implementat soluția tehnică de tip call-center în cele 41 de județe ale țării, precum și în sectoarele municipiului București.

Inginerii STS au instalat în cele 47 de sedii ale direcțiilor de asistență socială și protecția copilului din țară un număr de 94 de posturi telefonice, dispuse câte două în fiecare centru de preluare a apelurilor.

119 – telefonul copilului : Apelurile vor putea fi preluate 24/24

Începând din 5 ianuarie a.c., apelurile care semnalează diferite situații care afectează copiii vor putea fi preluate, 24 de ore din 24, de către consilierii specializați în asistență socială și protecția copilului.

În cazul situațiilor anunțate prin 119, dar pentru care este necesară intervenția imediată a Poliției sau a echipajelor medicale, operatorii direcțiilor de asistență socială și protecția copilului vor alerta Serviciul de urgență 112.

Totodată, potrivit acestui program, atunci când sunt cazuri de copii dispăruți, Poliția poate utiliza Sistemul de avertizare RO-ALERT, administrat din punct de vedere tehnic de către STS.

STS a întreprins demersuri împreună cu Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) și cu operatorii publici de telefonie mobilă pentru asigurarea cadrului legislativ și a gratuității apelurilor, precum și pentru a facilita transmiterea datelor geografice care permit alocarea cazurilor pe fiecare centru județean.

Pentru operarea consolelor de apel prin care se va oferi sprijin minorilor aflați în situații dificile, consilierii serviciilor de asistență socială au beneficiat de instruire tehnică din partea specialiștilor STS.

Numărul de suport 119 a fost operaționalizat în baza Ordonanței de urgență nr. 105 din 2021 privind aprobarea și implementarea Programului național de suport pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19 – „Din grijă pentru copii”

119 – Telefonul copilului: Ministrul Familiei explică în ce condiții poate fi apelat

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, a anunţat miercuri lansarea „telefonului copilului” – 119, la care vor putea suna copiii aflaţi într-o situaţie vulnerabilă, dar şi alte persoane care au cunoştinţă despre o astfel de situaţie.

„Vă prezint în premieră naţională telefonul copilului – 119, la care se va răspunde zilnic, 24 de ore din 24, şi este vorba despre un apel gratuit, deci o linie verde. Cine poate să sune la 119?

Poate să sune un copil care se simte abuzat, traumatizat, neglijat, victimă a violenţei de orice tip, fizică sau emoţională, psihică. De asemenea, şi o altă persoană care are cunoştinţă despre o astfel de situaţie, un prieten, un coleg, un vecin, un apropiat.

Acesta mi se pare un lucru bun şi anume că pot fi luate în considerare şi apeluri de la persoane care cunosc şi nu pot trece nepăsătoare peste faptul că un copil se află într-o situaţie dificilă, într-o situaţie vulnerabilă.

Mi se pare absolut normal ca şi noi, în România, să aplicăm metodele care dau succes în Uniunea Europeană şi numai, în întreaga lume, prin care copiii înşişi să poată anunţa situaţia în care se află, dar şi o altă persoana, inclusiv un cadru didactic”, a explicat Firea, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Croitoraşul cel viteaz” vine la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache”

Publicat

Publicitate

În această săptămână micuții botoșăneni unt invitați la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” la spectacolul „Croitoraşul cel viteaz”, după Fraţii Grimm, adaptare de Florin Iftode, după următorul program:

– joi, 6 februarie 2025, de la ora 18:00;

– duminică, 9 februarie 2025, de la orele 11:00 şi 12:30.

Regia artistică este realizată de:  Florin Iftodescenografia îi aparţine lui:  Gelu Rîşcamuzica este compusă de:  Constantin Panaite.

În distribuţie Adelina Cojocariu, Florin Iftode, Oana Asofiei, Marius Rusu, Cosmin Tanasă, Pavel Petraşi, Renata Voloșcu, Andrei Bordianu, Alin Gheorghiu, Ana-Maria Apetrei, Andrei Iurescu  

„Croitoraşul cel viteaz, adaptare după Fraţii Grimm, este un spectacol care îmbină două poveşti „Croitoraşul cel viteaz” şi „Croitoraşul cel isteţ”. Micuţii se vor alătura în aventura croitoraşului Marcelo, care “prea mic” fiind,  nu poate participa la concursul anual „7 dintr-o lovitură”.  Copiii vor vedea că atunci când eşti isteţ, curajos şi încrezător în puterile  tale, poţi ca dintr-un “croitor neînsemnat” să ajungi chiar împărat!” (Florin Iftode – regizor artistic)

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Clienții care cumpără mâncare sau băuturi la pachet pot veni cu recipientele de acasă. Noi reguli pentru HoReCa, din 2027

Publicat

Publicitate

Noi reguli pentru HoReCa, din 2027. Clienții vor avea posibilitatea să vină cu propriile recipiente pentru a lua mâncare sau băuturi la pachet. De asemenea, până în 2028, restaurantele și cafenelele vor fi obligate să ofere produsele „la pachet” în ambalaje reutilizabile.

Uniunea Europeană a impus la sfârșitul anului trecut noi reguli stricte privind ambalajele, vizând reducerea deşeurilor, reciclarea eficientă şi interzicerea anumitor ambalaje din plastic.

Noi reguli pentru HoReCa, din 2027

Potrivit noului Regulament (UE) 2025/40 privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje, pentru a reduce proporția tot mai mare de ambalaje de unică folosință și cantitățile tot mai mari de deșeuri de ambalaje care sunt generate, este necesar să se stabilească obiective cantitative privind reutilizarea ambalajelor în sectoarele care au fost evaluate ca având cel mai mare potențial de reducere a deșeurilor de ambalaje, și anume alimente și băuturi pentru consum la pachet, electrocasnice mari și ambalaje pentru transport.

„Se preconizează că stabilirea obiectivelor va sprijini inovarea și va crește proporția ambalajelor reutilizate și a soluțiilor de reumplere în cadrul vânzărilor de ambalaje. Nu ar trebui să fie permise ambalajele din plastic de unică folosință pentru alimentele și băuturile umplute și consumate în spațiile din sectorul HoReCa.

Consumatorii ar trebui să aibă întotdeauna opțiunea de a cumpăra alimente și băuturi la pachet în recipiente reutilizabile sau în propriile lor recipiente, în condiții care să nu fie mai puțin favorabile decât cele aplicabile pentru alimentele și băuturile oferite în ambalaje de unică folosință.

Publicitate

Operatorii economici care comercializează alimente sau băuturi la pachet ar trebui să ofere consumatorilor opțiunea de a cumpăra alimentele sau băuturile în propriile recipiente și opțiunea de a cumpăra alimente și băuturi în ambalaje reutilizabile”, se precizează în documentul citat.

Obligația de reumplere pentru sectorul produselor pentru servire la pachet

Potrivit Regulamentului, până la 12 februarie 2027, distribuitorii finali care își desfășoară activitatea în sectorul HoReCa și care pun la dispoziție pe teritoriul unui stat membru băuturi calde sau reci în ambalaje pentru servire la pachet vor organiza un sistem prin care consumatorii să își poată aduce propriile recipiente spre a fi umplute.

De asemenea, distribuitorii finali care își desfășoară activitatea în sectorul HoReCa și care pun la dispoziție pe teritoriul unui stat membru alimente gata preparate în ambalaje pentru servire la pachet vor organiza un sistem prin care consumatorii să își poată aduce propriile recipiente spre a fi umplute.

Pentru consumatorii care își aduc propriile recipiente spre a fi umplute, distribuitorii finali vor oferi produsele la prețuri care nu sunt mai mari și în condiții care nu sunt mai puțin favorabile decât în cazul vânzării unei unități de vânzare constituite din același produs și dintr-un ambalaj de unică folosință.

Distribuitorii finali vor informa consumatorii la punctul de vânzare, prin intermediul unor panouri sau pancarte de informare vizibile în mod clar și lizibile, cu privire la posibilitatea de a obține produsele într-un recipient reîncărcabil, furnizat de consumator.

Obligația privind oferta de reutilizare pentru sectorul produselor pentru servire la pachet
Până la 12 februarie 2028, distribuitorii finali care își desfășoară activitatea în sectorul HoReCa și care pun la dispoziție pe teritoriul unui stat membru băuturi calde sau reci sau alimente gata preparate în ambalaje pentru servire la pachet, le vor oferi consumatorilor posibilitatea obținerii produselor în ambalaje reutilizabile în cadrul unui sistem de reutilizare.

Distribuitorii finali vor informa consumatorii la punctul de vânzare, prin intermediul unor panouri sau pancarte de informare vizibile în mod clar și lizibile, cu privire la posibilitatea de a obține produsele în ambalaje reutilizabile.

Distribuitorii finali vor oferi produsele care sunt introduse în ambalajele reutilizabile la prețuri care nu sunt mai mari și în condiții care nu sunt mai puțin favorabile decât în cazul vânzării unei unități de vânzare constituite din aceleași produse și dintr-un ambalaj de unică folosință.

Începând din 2030, distribuitorii finali vor depune eforturi pentru a oferi spre vânzare 10 % din produse într-un format de ambalaj reutilizabil.

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat din Botoșani a sunat la 112 și a cerut intervenția jandarmilor, pe motiv că un consătean vrea să îl bată. Minciuna l-a costat o amendă usturătoare

Publicat

Publicitate

În acest sfârșit de săptămână, jandarmii botoșăneni au acționat proactiv pentru siguranța cetățenilor, obiectivul principal fiind prevenirea faptelor antisociale de natură penală și contravențională, combaterea comerțului ilegal cu produse accizabile și a consumului de substanțe interzise cu efect psihoactiv.

Cu toate că misiunile efectivelor Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au avut un caracter preponderent preventiv, au fost aplicate și 14 sancțiuni contravenționale în valoare totală de aproximativ 13500 de lei, în special pentru fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice.

Cea mai mare amendă a fost aplicată sâmbătă unui bărbat, pentru alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție prin numărul unic de urgență 112, apel telefonic prin care acesta reclama că a fost agresat de un consătean, stare de fapt neconfirmată în urma verificărilor efectuate.

De asemenea, jandarmii au confiscat 85 de pachete de țigări și 15 litri de alcool, persoanele care le ofereau ilegal spre comercializare fiind sancționate conform prevederilor Codului Fiscal.

Tot în acest week-end, jandarmii au intervenit prompt, independent sau împreună cu polițiștii botoșăneni, la 18 apeluri făcute de cetățeni la numărul unic de urgență 112, fiind luate măsurile legale ce se impuneau.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

A plătit 7.800 de euro și s-a ales cu dosar penal. Șofer prins cu mașina radiată, la Vama Stânca

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări în privinţa unui bărbat, cu dublă cetățenie română și R. Moldova, care s-a prezentat la controlul de frontieră, la volanul unui autoturism radiat din circulație.

 

În data de 02 februarie a.c., în jurul orei 11.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca-ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare trecerii frontierei, un bărbat cu cetățenie română și R. Moldova, care conducea un autoturism ce avea aplicate numere de înmatriculare specifice Belgiei.

La controlul de frontieră, având suspiciuni cu privire la starea de înmatriculare a autoturismului, colegii noştri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au stabilit faptul că autoturismul este radiat din circulație.

Bărbatul a declarat că a achiziționat autoturismul din Olanda, contra sumei de 7.800 de euro, iar reprezentanții firmei l-au asigurat că toate documentele sunt în regula pentru a ajunge în R. Moldova.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat, la finalizare urmând a se lua măsurile legale care se impun.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending