Connect with us
Publicitate

Eveniment

A fost cutremur în România. Orașele în care s-a simțit seismul. ISU Botoșani recomandă câteva reguli care pot salva viața

Publicat

Publicitate

Astăzi, în jurul orei 06:19, în zona seismică Vrancea, s-a produs un cutremur cu magnitudinea ml 4,2 pe scara Richter. Potrivit Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul a avut loc la o adâncime de 103,8 km.

„S-a produs la 47 de kilometri V de Focşani, 55 de kilometri N de Buzău, 68 de kilometri SE de Sfântu-Gheorghe, 76 de kilometri E de Braşov, 86 de kilometri NE de Ploieşti”, a transmis INFP.

Astfel de evenimente sunt imprevizibile și de aceea fiecare persoană trebuie să cunoască măsurile de protecţie în caz de cutremur și regulile ce trebuie respectate, atât înainte de producerea acestuia, cât și pe timpul sau după ce mişcarea seismică a trecut.

Printre acestea, se numără:

Înainte de producerea unui cutremur:
✔️ fixaţi mobilierul de un perete sau de un alt element de construcţie solid, deoarece, în timpul unei mişcări seismice, se poate deplasa;
✔️ amplasaţi obiectele grele, care vă pot răni, în partea de jos a încăperilor;
✔️ asiguraţi-vă o minimă rezervă de urgenţă formată din apă, alimente neperisabile, lanternă, aparat de radio portabil, acumulatori şi medicamente de bază (rucsacul de urgenţă);
✔️cunoașteți locurile în care sunt poziționate întrerupătoarele, siguranţele electrice, robinetele pentru apă şi gaze, precum şi modul lor de manevrare;
✔️participaţi la exerciţiile de pregătire organizate la locul de muncă;
✔️ stabiliţi cu membrii familiei un plan de protecţie în caz de cutremur. Fiecare trebuie să știe ce are de făcut în cazul în care s-ar declanșa o mişcare seismică.

Dacă sunteți în interiorul unei clădiri:

Publicitate

✔️păstraţi-vă calmul şi liniştiţi persoanele din jur;
✔️nu încercaţi să ieşiți afară, nu fugiţi pe scări, nu vă duceţi pe balcon, nu folosiți liftul;
✔️îndepărtaţi-vă de ferestre, pereţi exteriori sau alte obiecte care vă pot răni;
✔️dacă este posibil, închideţi sursele de foc cât mai repede;
✔️protejaţi-vă sub tocul uşii, sub o grindă, lângă un perete de rezistenţă sau sub un obiect de mobilier solid;
✔️dacă sunteţi pe hol, aşezaţi-vă în poziţie ghemuit, lângă un perete interior;
✔️ evitaţi aglomeraţia, îmbulzeala și, dacă este posibil, deschideţi uşa pentru ca aceasta să nu se blocheze, iar după terminarea mişcării seismice să puteți ieși.

Dacă sunteți în exteriorul unei clădirii:

✔️adăpostiţi-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice, copaci sau alte obiecte care vă pot răni;
✔️staţi la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.

Publicitate

Dacă sunteți într-un mijloc de transport:

✔️ opriți autoturismul și rămâneţi în interior. După încetarea cutremurului, nu ieşiţi din vehicul dacă vedeți în jur cabluri electrice căzute;
✔️ opriţi-vă într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte şi imobile.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Lansare de carte, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchianˮ Botoșani. Autor, un cunoscut prozator, istoric și jurnalist

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește sâmbătă, 5 octombrie 2024, ora 11.00, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchianˮ, lansarea volumelor Secvențe botoșănene peste decenii (1982-2022), Editura Pim, Iași, 2023 și Rusia – Ucraina. Controverse istorice, Editura Evenimentul și Capital, București, 2024, scrise de Corneliu Filip.

Prozator, istoric și jurnalist, Corneliu Filip s-a născut pe 19 martie 1948, în județul Botoșani. A absolvit Facultatea de Istorie (1971) și Facultatea de Filosofie (1976) la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Este doctor în Istorie cu teza „Tratatul de la Varșovia și Româniaˮ (2005). A fost corespondent la Radio România – Știri București (1972-2012) pentru județul Botoșani, iar după 1990 a fost corespondent pentru Republica Moldova, Ucraina, Israel și SUA. Din 1973 este membru al Uniunii Jurnaliștilor Profesioniști, iar din 2006, al Uniunii Scriitorilor din România.

A călătorit în 121 de țări și a publicat 44 de cărți de reportaje, note de călătorie, biografii ale unor personalități, romane, nuvele (unele traduse în engleză, rusă și maghiară). A scris, de asemenea, cărți de istorie și politică: Tratatul de la Varșovia, organizație politico-militară sub egida Moscovei, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2006; Tratatul de la Varșovia în relațiile internaționale ale epocii sale 1955-1991, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2007; Dosarul Transnistriei – istoria unui „conflict înghețat”, Editura Institutului de Științe Sociale și Relații Internaționale, București, 2011; Republica Moldova – prizonieră a geopoliticii între Bruxelles și Moscova, Editura Agata, Botoșani, 2018; Decembrie 1989 la Botoșani – rememorări, Editura Agata, Botoșani, 2018; La est de Cortina de Fier – de la Tratatul de la Varșovia (1955-1991) la Organizația de Cooperare de la Shanghai, Editura Evenimentul și Capital, București, 2022; Controverse dintre Federația Rusă și Ucraina privind moștenirea istoriei comune, București, 2024. A editat volumul Ion I. Apăteanu. Din cele mai vechi amintiri (1887-1920), Editura Agata, Botoșani, 2020. A făcut, de asemenea, traduceri în limba engleză: The Real Stories from Eastern Europe from Romania, Moldova, Ukraine, Russia and Afghanistan, Rowanvale Books, Cardiff, 2018; O dragoste secretă în București, ediție bilingvă română-engleză, Rowanvale Books, Cardiff, și Editura Agata, Botoșani, 2021; De la Pactul de la Varșovia la Organizația de la Shanghai, București, 2022, în limbile maghiară și rusă.

Prezintă jurnalistul Traian Apetrei.

Citeste mai mult

Eveniment

RAZIE în toată țara. Polițiștii au pus în executare 316 mandate de percheziție domiciliară în toate județele

Publicat

Publicitate

Vineri, polițiștii structurilor arme, explozivi și substanțe periculoase, sprijiniți de alte structuri cu atribuții pe linia poliției judiciare, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase – I.G.P.R., pun în executare 316 mandate de percheziție domiciliară în toate județele țării.

Acțiunea este organizată într-un dosar penal, instrumentat la nivelul Serviciului de Investigare a Infracționalității de Mediu din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.

În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor.

Polițiștii au documentat activitatea infracţională a unei societăți comerciale din afara teritoriului țării, care, prin intermediul unui site, ar fi comercializat, pe teritoriul României, către persoane fizice, arme din categoria celor supuse autorizării şi diferite tipuri de muniţie aferente acestora, fără a respecta condiţiile legii privind regimul armelor şi al muniţiilor.

Activitatea s-ar fi desfăşurat prin plasarea de comenzi către magazinul online, iar societatea în cauză ar fi livrat armele şi muniţiile către cumpărătorii români, prin intermediul firmelor de curierat care introduc bunurile în ţară, fără a declara acest fapt autorităţilor vamale şi fără a îndeplini condiţiile solicitate de legislaţia naţională în acest domeniu.

Acţiunea vizează creşterea gradului de siguranţă şi scoaterea din circuitul ilegal a unor arme supuse autorizării.

Publicitate

De asemenea, la această oră, au loc acțiuni de tip ,,RAZIE”, în toată țara, în scopul prevenirii faptelor antisociale.

Activitățile de astăzi se desfășoară în contextul măsurilor dispuse de conducerea Ministerului Afacerilor Interne, pentru combaterea infracționalității de orice fel și pentru asigurarea ordinii și liniștii publice.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Casa verde fotovoltaice: 20 de milioane de lei rezervate pentru biserici. Ce se întâmplă cu fondurile

Publicat

Publicitate

Programul casa verde fotovoltaice se află la jumătatea perioadei de înscriere pe regiuni și s-a constatat aceeași tendință: fondurile s-au epuizat foarte repede, în circa 2 minute pe regiune. Urmează regiunea București-Ilfov, Sud-Vest Oltenia, Vest și unitățile de cult, scrie adevărul.

Astăzi, 4 octombrie, este rândul Regiunii București/Ilfov pentru care s-au alocat 114.120.000 de lei. Urmează, din 7 octombrie Regiunea Sud Vest – judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea pentru care s-a alocat suma de 199.200.000 de lei. În 8 octombrie, va veni rândul consumatorilor din Regiunea Vest – judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş, care au la dispoziție 229.110.000 de lei.

Ultima zi a programului casa verde fotovoltaice va fi 9 octombrie, care a fost rezervată unităților de cult. Acestea au la dispoziție 20.100.000 de lei pentru a transforma bisericile în clădiri eficiente energetic.

Finanțarea de 30.000 de lei include și bateriile de stocare

Maximum 30.000 lei pentru achiziționarea și montarea unui sistem de panouri fotovoltaice și a unei instalații de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile este suma pe care o vor primi consumatorii care obțin finanțarea, sub condiţia suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 3.000 de lei.

În cadrul următoarelor sesiuni ce vor fi demarate în baza noului ghid de finanțare, se vor aloca fonduri suplimentare pentru achiziționarea instalațiilor de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile”, a informat AFM.

Cum se depun dosare în cadrul programului Casa verde fotovoltaice

Depunerea dosarelor în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice 2024 poate fi realizată doar de utilizatorii care au cont creat în aplicație. Contul se creează la adresa https://inscrierionline.afm.ro, cu cel puțin 24 ore înainte de deschiderea sesiunii de depunere a regiunii pe care doriți să o accesați;

Publicitate

O adresă de email (asociată unui cont de utilizator) poate fi folosită pentru depunerea unui singur dosar. Dacă a fost depus un dosar în cadrul unei regiuni, NU se va mai putea realiza o alta depunere în program pentru nicio altă regiune, folosind aceeași adresă de email – arată AFM.

Contul de utilizator folosit pentru înscrierea în program în sesiunea 2023 poate fi folosit în sesiunea anului 2024, cu condiția ca în sesiunea anterioară (2023) înscrierea să se fi realizat pentru altă adresă și alt solicitant APROBAT. Totuși, vă recomandăm să vă creați un alt cont de utilizator pentru noua sesiune;

Informațiile Nume și Prenume afișate în aplicație, introduse la momentul creării contului, NU impactează în niciun fel depunerea/înscrierea în program. Respectivele informații au rol exclusiv vizual;

Publicitate

În situația în care solicitantul dorește să clarifice o situație specifică și, pentru aceasta, are nevoie să încarce un document suplimentar, documentele vor fi arhivate, iar arhiva rezultată va fi încărcată în secțiunea dedicată „Documente necesare”, în dreptul documentului care necesită încărcarea unui fișier suplimentar. În cadrul secțiunii „Documente necesare”, în dreptul fiecărui punct, se poate încărca un singur document. Dacă pentru un anumit articol se încarcă mai multe documente, acestea se suprascriu, iar în sistem va fi disponibil doar ultimul document încărcat.

Programul Casa verde fotovoltaice

Înscrierile persoanelor fizice şi a unităţilor de cult în cadrul programului, prin intermediul aplicaţiei informatice, se realizează conform următorului calendar:

• 27 septembrie: Regiunea Nord-Vest;

• 30 septembrie: Regiunea Centru;

• 1 octombrie: Regiunea Nord-Est;

• 2 octombrie: Regiunea Sud-Est;

• 3 octombrie: Regiunea Sud;

• 4 octombrie: Regiunea București-Ilfov;

• 8 octombrie: Regiunea Vest;

• 9 octombrie: Unități de cult.

Documentele necesare înscrierii persoanelor fizice sunt: actul de identitate, certificatele fiscale din care reiese că persoana nu are datorii la bugetul consolidat și la bugetele locale, precum și extrasul de carte funciară.

Citeste mai mult

Eveniment

Șapte candidaturi validate și una respinsă pentru alegerea președintelui României. Deciziile BEC

Publicat

Publicitate

Biroul Electoral Central pentru alegerea președintelui României a validat în ședința de joi șase candidaturi. Potrivit unui comunicat al BEC, au fost adoptate șase decizii privind înregistrarea candidaturii și a semnului electoral, scrie alba24.ro.

Este vorba de candidaturile depuse de Elena-Valerica Lasconi, Călin Georgescu, Nicolae-Ionel Ciucă, Hunor Kelemen, Mircea-Dan Geoană și Diana Iovanovici-Șoșoacă.

Alături de candidatura lui George Simion, validată luni, până în acest moment sunt validate șapte candidaturi. Candidatura lui Marcel Ciolacu încă nu a fost validată.

De asemenea, BEC a adoptat o decizie privind respingerea înregistrării candidaturii independente a lui Miron Cozma la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.

Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, nu va putea participa la alegerile prezidențiale din 2024. Lista de semnături cu care s-a prezentat la BEC nu a fost considerată validă.

Biroul Electoral Central a respins, joi, înregistrarea candidaturii independente a lui Miron Cozma la alegerile prezidenţiale.

Publicitate

Potrivit deciziei BEC, Miron Cozma a depus, în termen, doar o cerere de admitere a candidaturii independente.

Miron Cozma a transmis documentul prin care a cerut validarea candidaturii și o imagine cu listele de semnături depuse.

Publicitate

Potrivit ProTV, BEC menţionează în decizie că Miron Cozma a susţinut că lista susţinătorilor necesară în vederea înregistrării candidaturii la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024 a fost lăsată în custodia Autorităţii Electorale Permanente şi a Biroului Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2019 şi a precizat că aceasta cuprinde 311.436 de semnături organizate în 50 de dosare.

Miron Cozma a solicitat valorificarea acestei liste din 2019, iar BEC menţionează că lista susţinătorilor depusă la scrutinele precedente nu poate reprezenta îndeplinirea condiţiei prevăzută de lege.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending