Connect with us
Publicitate

Eveniment

A fost actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Republica Moldova a intrat în zona verde

Publicat

Publicitate

Lista cu clasificarea țărilor și teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată a fost actualizată joi de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU). Malta și Aruba au fost trecute în zona roșie.

Potrivit deciziei CNSU, în zona roșie au intrat Malta și Aruba, iar în zona galbenă au fost incluse Federația Rusă, Serbia și Ucraina, după scăderea incidenței, și Canada, Bermuda, Puerto Rico, Sint Maarten, Curaçao și Insulele Turks și Caicos, ca umare a creșterii incidenței.

De asemenea, în zona verde au intrat Republica Moldova, Azerbaijdan, Belize, Singapore, Polinezia Franceză și Insulele Saint Vincent și Grenadine.

CNSU a mai decis modificarea hotărârii pentru stabilirea regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc în România, valabile în perioada 10 decembrie 2021-8 ianuarie 2022.

Astfel sunt exceptați de la măsura carantinei:

-personalul navigant care debarcă de la bordul navelor de navigație interioară, care arborează pavilion român, într-un port românesc, cu condiția asigurării de către angajatori a certificatului pentru lucrătorii din transportul internațional şi a echipamentelor individuale de protecție împotriva COVID-19, pe timpul deplasării de la navă la locația unde poate fi contactat în perioada dintre voiajuri.
-conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă (care sosesc din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană).
-conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane, dacă fac dovada vaccinării, testării sau trecerii prin boală (care sosesc din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană).

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Direct AMENDĂ: Polițiștii nu mai au voie să dea „avertisment” șoferilor care încalcă regulile rutiere importante

Publicat

Publicitate

Guvernul României a adoptat o Ordonanță care modifică legea circulației. De acum, polițiștii nu mai au voie să dea „avertismente” șoferilor care încalcă regulile rutiere importante. Această schimbare a fost implementată după ce Guvernul a aprobat, la sfârșitul săptămânii trecute, Ordonanța de modificare a legii 195/2002, relatează promotor.ro.

Una dintre schimbările importante îi vizează pe polițiști. Oamenii legii nu mai au voie, de acum, să aplice „avertisment” șoferilor care încalcă grav legea circulației. Ci, sunt obligați să îi amendeze.

Polițiștii nu mai au voie să dea „avertisment” șoferilor

Conform noilor prevederi, polițiștii nu mai au dreptul să aplice „avertisment” pentru aceste abateri:

Art. 100 alin. (3) – nerespectarea semnificației indicatoarelor şi marcajelor de obligare;

Art. 101 alin. (3) – conducerea unui autovehicul de către o persoană cu domiciliul în România care nu a preschimbat permisul de conducere obținut în alt stat, în termenul prevăzut de lege

Publicitate

Art. 102:

alin. (3) – conducerea unui vehicul cu tracțiune animală neînregistrat;

alin. (4) – neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile și termenele prevăzute de lege;

Publicitate

Art. 105 – fapte săvârșite de persoane juridice.

În aceste situații, polițistul este obligat, prin lege, să aplice amendă contravențională. Până acum, exista posibilitatea ca șoferii să scape doar cu un avertisment.

Astfel, dacă un șofer nu respectă, de exemplu, indicatorul de acces interzis, nu va scăpa fără amendă. Și nici dacă a încălcat o altă regulă de circulație ce pune în pericol siguranța sa sau a altora.

În cazul în care nu respectă această nouă lege, polițiștii pot fi trași la răspundere. Inclusiv în cazul în care polițiștii constată o încălcare gravă a legii, dar nu îi opresc pe șoferi pentru a-i sancționa. De exemplu, nu vor mai putea avertiza verbal un șofer care a trecut pe roșu, la semafor, ci e obligat să-l oprească și să-l amendeze.

Citeste mai mult

Cultura

Ai fanfară sau taraf în comună? Hai la Festivalul “Constantin Lupu” de pe Pietonalul Unirii din Botoșani. S-a dat startul înscrierilor

Publicat

Publicitate

La începutul lunii august, mai exact pe 3 și pe 4 august 2024,  vor răsuna pe Pietonalul Unirii din Botoșani fanfare și tarafuri care se vor uni în Festivalul – Concurs de Muzică Tradițională Instrumentală „Constantin Lupu”, prin care Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani își propune să-l omagieze pe folcloristul, dirijorul și violonistul Constantin Lupu.

“Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție subordonată Consiliului Județean Botoșani, face toate demersurile necesare desfășurării unui festival de renume care să ne ducă faima aidoma celui ce ne-a reprezentat cu cinste și onoare pe marile scene ale țării și nu numai, alături de Taraful „Datina”, al cărui dirijor era.

De aceea, festivalul care-i poartă numele va reuni într-o formă de spectacol – concurs mai multe tarafuri și fanfare ce vor concura și vor aduce în atenția publicului botoșănean repertoriu muzical divers”, a transmis Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani într-un comunicat.

Festivalul se va desfășura pe parcursul a două zile: pe 3 august va avea loc concursul la secțiunea tarafuri, unde îi avem invitați în recital pe Călin Brăteanu și Taraful „Obcina” și Taraful „Vicovenilor” – dirijor Alexandru Cozanciuc, laureați ai ediției anterioare, urmând ca pe 4 august să aibă loc cea de-a doua secțiune a festivalului, concursul de fanfare și recitalul invitaților de onoare: „Fanfara Stamate” – dirijor Vasile Leontică și Fanfara „Hasnaș” – dirijor Andrei Arhirii din Drochia, Republica Moldova, câștigătoarea trofeului „Constantin Lupu” din anul 2022.

“Juriul va fi format de personalități avizate în lumea culturii tradiționale. Așteptăm înscrieri până la data de 19 iulie 2024, ora 16:00, pe adresa de e-mail: muzica@centrulcreatieibt.ro sau la sediul C.J.C.P.C.T. Botoșani, strada Unirii, Nr. 10”, a mai adăugat sursa citată.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Săptămână IMPORTANTĂ pentru cei 420 de candidați de la Centrul Lingvistic Cambridge Star Botoșani. Au avut examenele

Publicat

Publicitate

În luna iunie 2024, la Centrul Lingvistic Cambridge Star Botoșani, au avut loc examenele de limba engleză Cambridge English Young Learners (YLE), A2 Key for Schools, B1 Preliminary for Schools, B2 First for Schools și C1 Advanced. Conform listelor de înscriere, la aceste examene s-au înscris 420 de candidați cu vârsta între 8 și 19 ani.

Examenele Cambridge English Young Learners sunt structurate pe 3 niveluri: Pre A1 Starters, A1 Movers și A2 Flyers. Pe parcursul întregului an școlar, conform listelor de înscriere, s-au înregistrat 230 de participanți la examenele YLE, iar la nivelurile A2 Key for Schools, B1 Preliminary for Schools, B2 First for Schools și C1 Advanced au susținut examenul 387 de participanți.

Participarea la examene a fost o etapă importantă pentru copiii care au ales să susțină unul dintre examenele Cambridge English Young Learners, deoarece acesta  a fost primul pas în consolidarea abilităților de comunicare în limba engleză.

Copiii    au fost încurajați de către profesorii Cambridge Star, care i-au ajutat să se pregătească pentru examene. Aceștia le-au oferit suport constant, materiale de studiu și au organizat sesiuni de pregătire suplimentare pentru a se asigura că fiecare  candidat va avea șansa să își îmbunătățească rezultatele.

Rezultatele examenelor Cambridge English Young Learners vor fi comunicate după 4-6 săptămâni de la susținerea acestora 

De-a lungul întregului an școlar 2023-2024, la Centrul Lingvistic Cambridge Star, s-au înregistrat 635 de candidați la examenele Cambridge English, printre care și 18 profesori dornici să-și testeze cunoștintele de didactică prin intermediul unui test TKT (Teacher Knowledge Test).

Publicitate

“Felicitări tuturor elevilor! Finalizarea acestor examene este o realizare importantă și un pas semnificativ în călătoria voastră educațională. Dorim să vă spunem că suntem extrem de mândri de voi pentru curajul și ambiția de a vă testa cunoștințele de limba engleză. Mulțumim și părinților pentru sprijinul constant și încurajările oferite copiilor în această perioadă. Rolul dumneavoastră esențial în succesul lor nu poate fi subliniat suficient. De asemenea, recunoaștem și apreciem profund munca dedicată a cadrelor didactice. Profesionalismul, devotamentul și pasiunea voastră pentru educație sunt evidente în modul în care i-ați pregătit pe elevii noștri pentru aceste examene importante. Așteptăm cu nerăbdare publicarea rezultatelor și suntem convinși că acestea vor reflecta eforturile și progresul tuturor elevilor”, a declarat Elisabeta Maxim, director general Cambridge Star.

Citeste mai mult

Eveniment

Anunțul Casei Naționale de Pensii: Când vor fi transmise deciziile de recalculare a pensiilor

Publicat

Publicitate

Casa Națională de Pensii a avansat un nou termen, foarte aproape de luna septembrie, când ar trebui să intre primele pensii majorate. 

Deciziile de recalculare a pensiilor vor fi transmise tuturor pensionarilor prin Poşta Română, în intervalul 15 – 31 august 2024, a anunţat Casa Naţională de Pensii Publice.

„Până în acest moment nu există nicio decizie de recalculare a pensiilor transmisă în baza Legii 360/2023”, precizează instituţia în urma unor informaţii apărute în spaţiul public legate de „scăderea pensiilor”.

Potrivit sursei citate, dosarele de pensionare sunt verificate periodic de către specialiştii din casele teritoriale de pensii, iar dacă sunt constatate erori, se emit decizii de revizuire.

Când vor fi transmise deciziile de recalculare a pensiilor

„Activitatea de reverificare se efectuează încă de când există sistemul de pensii, (începând Legea nr.27/1966, Legea nr. 3/1977, Legea nr. 19/2000 şi Legea nr. 263/2010).

Dacă sunt constatate erori, se emit decizii de revizuire. Aceste decizii sunt, după caz, ori de majorare a cuantumului pensiei, ori de diminuare.

Publicitate

În cazul majorării, sumele sunt acordate de îndată, într-o singură tranşă, iar în cazul diminuării sumele se achită eşalonat”, explică CNPP.

În anul 2023 au fost 870 de astfel de decizii emise după verificările făcute de Corpul de Control al CNPP dintre care pentru pentru 361 de dosare s-au majorat pensiile, iar pentru 509 s-a impus recuperarea debitelor.

Reprezentaţii CNPP susţin că de la un an la altul, numărul situaţiilor în care s-a impus revizuirea a scăzut constant.

Publicitate

„Aceste decizii de revizuire nu au nicio legătură cu aplicarea Legii nr. 360/2023 care reformează sistemul public de pensii.

Deciziile de recalculare în baza Legii nr. 360/2023 vor fi transmise de către casele teritoriale de pensii prin Poşta Română tuturor pensionarilor în intervalul 15-31 august”, a transmis Casa Naţională de Pensii Publice.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending