Connect with us

Actualitate

A doua zi de Crăciun: Soborul Maicii Domnului. Tradiții la români. Sunt interzise bârfa, răzbunarea și înjurăturile

Publicat

Publicitate

A doua zi de Crăciun: Biserica ortodoxă o prăznuieștie, în 26 decembrie, pe Maica Domnului, cea care L-a născut cu trup pe Hristos Dumnezeu.

Tot pe 26 decembrie, orodocșii il pomenesc pe Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfinţit de la Tismana și pe Sf. Ier. Eftimie Mărturisitorul, episcopul Sardei.

Greco-catolicii marchează în această zi Serbarea Maicii Domnului și îl pomenesc pe Sf. ep. m. Eftimie.

Romano-catolicii îl sărbătoresc pe Sfântul Ştefan, primul martir.

Soborul Maicii Domnului. Semnificații

Soborul sau Adunarea Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu reprezintă adunarea (la slujbă) credincioşilor în cinstea Maicii Domnului, potrivit regulii după care a doua zi după marile praznice se face pomenirea acelor persoane sfinte care au contribuit la eveniment sau sunt în directă legătură cu el.

Publicitate

Soborul Macii Domnului, unul din cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria, a devenit model de sărbătoare şi pentru alţi sfinţi precum Soborul Sfinţilor Ioachim şi Ana, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Soborul Sfinţilor Arhangheli.

Este una din cele mai vechi sărbători în cinstea Fecioarei Maria, care datează încă din secolul al V-lea.

Soborul Maicii Domnului. Ce nu ar fi bine să faci în a doua zi de Crăciun

În tradiția populară, în această zi sunt interzise bârfa, răzbunarea, dar și înjurăturile. Se spune că cei care se răzbună sau doresc să își încheie socotelile cu cei din jur vor suferi pierderi.

De la Crăciun şi până la Bobotează, în casa unde sunt fete de măritat nu se toarce, nu se coase, altfel acestea nu se mărită

Se spune că dacă vântul bate cu putere în această zi, toamna următoare va fi furtunoasă şi ploioasă

Nu se spală haine; se crede că apa va fi folosită pentru vindecarea rănilor

La sate, fetele și flăcăii au obiceiul să joace pe 26 decembrie, în semn de bucurie și recunoștință față de tinerețea pe care o trăiesc.

Se spune că persoanele care dansează de Soborul Maicii Domnului vor fi aprige și sănătoase pentru tot anul care vine.

În a doua zi de Crăciun, oamenii se duc „cu colacul” la naşi. Colacul tradiţional constă din şapte pâini, două sticle cu ţuică, trei sticle de vin, un cocoş, trei pui, o coastă de porc şi şapte coţi de trandafiri (cârnaţi) sau alte mărunţişuri. Când ajung la casa naşului, finul sărută mâna naşei şi de trei ori se îmbrăţişează cu naşul şi spune „De la noi puţin, de la Dumnezeu mult”.

26 decembrie: Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfinţit de la Tismana

Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfinţit de la Tismana era de neam macedo-român, născut din părinţi binecredincioşi la Prilep, în sudul Serbiei, în anul 1320, fiind înrudit cu familia despotului Lazăr şi a domnului Ţării Româneşti, Nicolae Alexandru Basarab.

După ce a primit o bună educaţie în ţara sa a intrat în viaţa monahală la Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos, unde a ajuns mai târziu egumen şi chiar proto-epistat în conducerea Sfântului Munte.

La Athos, Sfântul Nicodim s-a nevoit mai întâi în obşte, apoi singur într-o peşteră în preajma Mănăstirii Hilandar.

În urma unei descoperiri dumnezeieşti, Sfântul Nicodim a venit din Muntele Athos cu mai mulţi ucenici în sudul Dunării, aproape de Vidin, unde a întemeiat două mici aşezări monahale: Vratna şi Mănăstiriţa.

În anul 1364 a trecut în Ţara Românească şi s-a aşezat pe valea râului Vodiţa, unde exista o mică sihăstrie întemeiată de călugări vlahi. Aici, Sfântul Nicodim, cu ajutorul domnitorilor Vlaicu Vodă (1364-1377) şi Radu (1377-1384) şi a sihaştrilor din partea locului, a zidit chilii şi biserică de piatră cu hramul Sfântul „Antonie cel Mare”, care a fost sfinţită în anul 1369.

Pe valea pârâului Tismana, Sfântul Nicodim a înălţat, la locul numit „Cascade”, Mănăstirea voievodală Tismana, între anii 1377-1378. Aici, marele stareţ a format o obşte renumită de zeci de călugări şi a instituit o viaţă monahală potrivit cu regulile din Sfântul Munte.

De la Tismana, Sfântul Nicodim conducea toate mănăstirile organizate de el şi întreţinea corespondenţă cu egumeni şi ucenici din Athos, din Serbia şi din Ţara Românească, precum şi cu patriarhul Eftimie al Tîrnovei, dovedindu-se un mare teolog şi părinte duhovnicesc.

Ajuns în vârstă, Sfântul Nicodim a încredinţat grija celor două mănăstiri, Vodiţa şi Tismana, ucenicului său, ieromonahul Agaton, iar el s-a retras la o viaţă mai aspră în peştera de deasupra mănăstirii.

Pentru sfinţenia vieţii sale şi darul vindecării a tot felul de boli, numele Sfântului Nicodim de la Tismana s-a făcut cunoscut până dincolo de hotarele Ţării Româneşti. În tradiţia mănăstirii se spune că unii bolnavi se vindecau numai cât ajungeau la Tismana. Alţii se tămăduiau cu rugăciunea şi binecuvântarea Cuviosului, s-au numai cât se atingeau de rasa lui.

La sfârşitul secolului al XIV-lea, Sfântul Nicodim, împreună cu câţiva ucenici, a întemeiat Mănăstirea Vişina pe Valea Jiului, în locul unei sihăstrii mai vechi. Iar în anul 1400 a întemeiat Mănăstirea Prislop, în ţinutul Hunedoarei. În această mănăstire a stat Sfântul Nicodim câţiva ani, aici a scris cu mâna sa un Evangheliar slavon (1404-1405).

Sfântul Nicodim s-a mutat la ceruri la o vârstă înaintată, în ziua de 26 decembrie a anului 1406. (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”/ Agerpres)

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ilie Bolojan și-a reluat mandatul de președinte al Senatului

Publicat

Publicitate

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, și-a reluat luni mandatul, după ce a asigurat interimatul la Palatul Cotroceni din 12 februarie până în prezent.

Funcția de președinte interimar al Senatului a fost asigurată în această perioadă de Mircea Abrudean.

Ilie Bolojan a părăsit luni Palatul Cotroceni, după ce a predat mandatul de șef al statului lui Nicușor Dan, cel care va deține această funcție în următorii cinci ani.

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Guvernul renunță la plafonarea facturilor. ANRE: Schema de sprijin care a apăsat din greu bugetul României se încheie

Publicat

Publicitate

Guvernul renunță la plafonarea facturilor: Schema de sprijin care a funcționat în România într-o perioadă extrem de grea și care a apăsat din greu bugetul României se încheie, iar în prezent lucrăm la simplificarea facturii, a declarat, luni, într-o conferință de specialitate, Mircea Man, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Sprijinul statului va fi direcționat către consumatorii vulnerabili, a explicat ministrul Sebastian Burduja, citat de Agerpres.

El a anunțat că Ministerul Energiei are mai multe scenarii în lucru pentru a-i ajuta pe consumatorii vulnerabili de la 1 iulie, când expiră schema de compensare.

„De la 1 iulie expiră schema de compensare – plafonare și sprijinul statului va fi direcționat către consumatorii vulnerabili. Acesta este planul. Noi lucrăm pe mai multe scenarii” a afirmat el.

Guvernul renunță la plafonarea facturilor

”Schema de sprijin care a funcționat în România într-o perioadă extrem de grea și care a apăsat din greu bugetul României se încheie.

Publicitate

Autoritatea a început un program de informare a populației despre ce se va întâmpla după, deci despre posibilitățile pe care le are fiecare client în legătură cu furnizorul.

Nu vă ascund că, odată cu schema de sprijin, ANRE-ul avea cam cu 200% mai multe sesizări legate de facturare.

Sigur că e o factură greoaie și, trebuie să recunosc, impusă pe de o parte de Directiva europeană. Ne gândim și la simplificarea acestui lucru, împreună cu operatorii din piață”, a explicat reprezentantul ANRE, citat de Agerpres.

Potrivit vicepreședintelui ANRE, instituția pe care o reprezintă este asaltată de solicitări de înființare de noi capacități de producție și de distribuție de gaz.

El a afirmat că sistemul de aprobarea a autorizațiilor a fost simplificat.

”Ne bucurăm că, astăzi, suntem sufocați de solicitări pentru autorizații de înființare de noi capacități de producție, de autorizații de înființare de distribuții de gaz. Un lucru foarte, foarte bun.
Dacă am avut un sistem birocratic de a aproba aceste autorizații, astăzi l-am simplificat foarte mult, tocmai pentru a veni în sprijinul solicitanților.

Dacă în 1999, eram director de sucursală de gaz la Baia Mare, o racordare se făcea în două săptămâni, din păcate, astăzi ne confruntăm cu multe aspecte legate de legislație și o racordare fie ea pe energie, fie pe gaz durează un an și jumătate, 2 ani, lucru care nu este posibil.

Autoritatea a modificat legislația secundară, astfel încât aceste lucruri să nu se întâmple. Cel mai important lucru este legat de tarife.

Autoritate a încercat un echilibru între interesele operatorilor, dar mai ales cum poate să suporte clientul final rata de rentabilitate stabilită după o metodologie aprobată în cadrul ANRE.

Prioritatea zero, din punctul meu de vedere, este demararea investițiilor. Dacă astăzi avem peste 200.000 de prosumatori și cererile sunt în continuă creștere, sistemul de distribuție va trebui, din temelie reformat’, a spus Man.

Acesta a menționat, totodată, că numeroase Unități Administrativ Teritoriale (UAT) nu îndeplinesc condițiile tehnice pentru racordare.

”În ceea ce privește Direcția de control, avem foarte, foarte multe controale legate de facturare, de racordare și sigur că trebuie să asigurăm un punct de sprijin pentru cei care vin și ne cer ajutorul. Pentru licențe și autorizări sunt foarte multe solicitări.

De asemenea, în POIM, transformat în ”Anghel Saligny”, sunt peste 600 de UAT-uri, astăzi, care au contracte cu Ministerul Dezvoltării.

Poate că o să se supere unii, dar trebuie să spun, că nu sunt chiar foarte bine gestionate câtă vreme s-a aprobat unui UAT, a pozat 120 km de conductă, iar racordarea la Sistemul național de transport este la 15 – 20 km. Lucrurile astea, din punctul meu de vedere, ar trebui gândite de la început.

Nu poți să acorzi sume și finanțare pentru un UAT care nu îndeplinește condițiile tehnice pentru racordare. E de dorit ca în fiecare localitate din România, dacă se poate, să fie înființate sisteme de distribuție.

Nu spune nimeni nu, însă trebuie ținut cont de câțiva factori tehnici care ajută la implementare”, a afirmat Mircea Man.

Exploatarea gazelor din Marea Neagră, investițiile în energie și interconectivitatea sunt temele ce vor fi abordate, luni, în cadrul celei de-a șaptea ediții a evenimentului ”Energy Road – Energie la tine acasă”, organizat de News.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

În perioada 26-30 mai 2025, la nivelul judeţului Botoşani,  se va derula „Săptămâna prevenirii criminalităţii”

Publicat

Publicitate

În perioada 26-30 mai 2025, la nivelul judeţului Botoşani,  se va derula  „Săptămâna prevenirii criminalităţii”. Acţiunea este rezultatul unei iniţiative la nivel naţional a Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

 

Prin activitățile desfășurate dorim ca mesajul nostru să ajungă la cât mai mulți cetățeni. Scopul nostru este să conștientizăm atât necesitatea adoptării unor măsuri de protecție în diverse situații, cît și consecințele care decurg din comiterea de infracțiuni.

 

Săptămâna prevenirii criminalității presupune organizarea de activităţi structurate pe diverse domenii de prevenire. Astfel, în cursul săptămânii viitoare, vor fi abordate următoarele teme: siguranţa copiilor, siguranța în mediul online,  prevenirea violenţei în familie şi a infracţiunilor la viaţa sexuală, prevenirea consumului de droguri.

 

Publicitate

Săptămâna prevenirii criminalităţii va include activităţi specifice  organizate în parteneriat cu unităţi de învăţământ preuniversitar, precum și cu diverse comunități locale. Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității se vor afla în mijlocul elevilor din unități de învățământ, dar și în comunități pentru a discuta despre criminalitate și despre ce înseamnă să previi  .

 

Citeste mai mult

Administratie

VIDEO: Nicușor Dan a depus jurământul de președinte al României. Este al cincilea șef de stat ales după Revoluție

Publicat

Publicitate

Preşedintele ales Nicuşor Dan a depus, luni, jurământul în plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului şi apoi va merge la Palatul Cotroceni, unde va avea loc ceremonia militară cu prilejul învestirii sale în funcţie,urmată de ceremonia de predare – primire a mandatului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending