Connect with us
Publicitate

Actualitate

A doua zi de Crăciun, Soborul Maicii Domnului

Publicat

Pe 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun, Biserica o prăznuiește pe cea care a dat naștere lui Hristos Dumnezeu, pe Maica Domnului, pe „cea mai cinstită decât heruvimii și mai mărită, fără de asemănare decât serafimii’.

Soborul sau Adunarea Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu reprezintă adunarea (la slujbă) a credincioșilor în cinstea Maicii Domnului. A doua zi după marile praznice se face pomenirea acelor persoanelor sfinte care au contribuit la evenimente.

În această zi este prăznuită Fecioara Maria, cea care l-a născut cu trup pe Cel care a adus mântuirea lumii. Romano-catolicii îl sărbătoresc, în a doua zi de Crăciun pe Sfântul Ștefan, primul martir ucis pentru că mărturisise credința lui Isus.

Soborul Maicii Domnului, unul dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria

Soborul Macii Domnului este unul din cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria. De asemenea, este una din cele mai vechi sărbători în cinstea Fecioarei Maria, care datează încă din secolul al V-lea. Soborul Maicii Domnului a devenit model de sărbătoare și pentru alți sfinți precum: Soborul Sfinților Ioachim și Ana, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Soborul Sfinților Arhangheli.

Astăzi, adunarea cea cerească se unește cu adunarea pământească în jurul Maicii Domnului pentru a cinsti sfințenia Sa. Pruncul pe care L-a născut Fecioara Maria este cu adevărat Dumnezeu. Fecioara Maria reprezintă astfel omenirea în fața lui Dumnezeu, se face templu curat al Lui Hristos, primindu-L și născându-L pe Mesia, devenind astfel mijlocitoare pentru noi în fața Domnului, Eva cea nouă, mama noastră a tuturor.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Tânăr din Botoșani oprit în Vama Petea când voia să intre în țară cu o armă neletală și muniție

Publicat

Un botoșănean a fost prins ieri la vama Petea în timp ce încerca să intre în țară cu un pistol cu calibrul de calibru de 9 mm și 63 de cartușe.

La 23 septembrie, în jurul orei 01.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, s-a prezentat pe sensul de intrare în România, un cetăţean român, domiciliat pe raza județului Botoșani. Bărbatul, în vârstă de 22 de ani, conducea un autoturism marca Audi, înmatriculat în Austria.

În urma efectuării unui control asupra autoturismului, într-un compartiment din portbagajul autoturismului au fost descoperite un pistol marca RETAY MOD 92 calibru 9 mm, pentru care persoana în cauză nu deținea permis de port armă, precum 63 de cartușe cu capsă nepercutată. Pistolul face parte din categoria armelor neletale, fiind destinat producerii zgomotului.

Polițiștii de frontieră au sesizat Serviciul Arme, Explozibili şi Substanţe Periculoase al IPJ Satu Mare, iar bunurile au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectare a regimului armelor și munițiilor și tentativă la contrabandă calificată, au anunțat polițiștii de frontieră de la Petea.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfânta întâia muceniță și întocmai cu apostolii Tecla

Publicat

Sfânta Tecla s-a născut în Iconia (astăzi Konya, în Turcia) în prima jumătate a secolului I după Hristos. În anul 45, când Sfântul apostol Pavel a venit în acest oraş să propovăduiască credinţa în Hristos, tânăra Tecla l-a întâlnit în casa lui Onisifor.

Ca urmare a cuvintelor Apostolului, Tecla a îmbrăţişat noua credinţă şi s-a dedicat unei vieţi în feciorie, renunțând la intenția de a se mărita. Mama sa, Teocleia, și Tamir, logodnicul ei, s-au opus acestei decizii. Ca urmare a acuzațiilor aduse de aceştia înaintea guvernatorului provinciei, Sfântul apostol Pavel a fost întemniţat. La proces s-a hotărât ca Sfântul Pavel să fie alungat din oraș.

Guvernatorul şi rudele au încercat să o îndepărteze pe Sfânta Tecla de credinţa în Hristos şi idealul fecioriei, dar ea a refuzat. Plină de furie, mama ei l-a convins pe judecător să o condamne să fie arsă de vie. Tecla a făcut semnul Crucii peste flăcări și a fost înconjurată de lumină, rămânând neatinsă de flăcări. Ploaia şi grindina care au urmat au stins focul, iar tunetele i-au alungat pe cei care doreau să o omoare.

Părăsind teafără locul execuţiei, Tecla i-a găsit pe Pavel și pe însoțitorii lui, inclusiv pe Sfântul apostol Barnaba. Aceştia se ascundeau într-o peșteră din apropierea orașului. Împreună cu ei, a mers să propovăduiască Evanghelia lui Hristos în Antiohia, făcând multe minuni și suferind numeroase chinuri de-a lungul vieții ei. După aceea, cu binecuvântarea Sfântului Pavel, Sfânta Tecla s-a retras într-o regiune pustie și aspră din Seleucia Isauriei, unde a continuat să propovăduiască Evanghelia și să săvârşească numeroase vindecări.

La vârsta de 90 de ani, vrăjitori păgâni au venit în locul unde ea se nevoia, având intenţia să o batjocorească. Când Sfânta Tecla L-a chemat pe Mântuitorul în ajutor, un munte uriaș s-a despicat în două și o stâncă a acoperit-o, ea dându-și astfel sufletul în mâinile Domnului.

Moaștele Sfintei Tecla

Fragmente din moaștele Sfintei Mucenițe Tecla se află la Mănăstirea „Sfânta Tecla” (Mar Taqla) din Maaloula, localitate situată la 70 km vest de Damasc, capitala Siriei.

În România, moaştele Sfintei Tecla se găsesc la Mănăstirea Neamţ şi la Mănăstirea „Sfânta Tecla” din localitatea Predești, Dolj.

Fragmente din moaștele unei Sfinte cu numele Tecla se mai găsesc și în Europa Occidentală. Capul Sfintei este așezat spre cinstire în Domul din Milano, iar alte fragmente din moaștele aceleiași Sfinte se mai găsesc în Franța, Italia și Spania.

Referitor la cultul Sfintei Tecla în Spania, acesta a început cu sute de ani în urmă, în perioada „Reconquista” (718-1492). La Tarragona se organizează anual Festivalul „Santa Tecla”, între 15-25 septembrie, fiind recunoscut drept Festival Tradiţional de Interes Naţional de Guvernul Cataloniei şi drept Festival de interes turistic statal de guvernul spaniol. Festivalul sărbătoreşte aducerea moaştelor Sfintei Tecla în oraş (mâinile sfintei) în 1321, din Antiohia. În cinstea acestui eveniment, oraşul a pregătit impresionate ceremonii de întâmpinare a moaştelor Sfintei Tecla.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO&VIDEO: Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din municipiul Botoșani și-a cinstit ocrotitorul spiritual

Publicat

Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul s-a petrecut cu șase luni înainte de Întruparea Domnului Hristos, Fiul lui Dumnezeu, la Buna Vestire din 25 martie. Acest eveniment este serbat în calendarul ortodox în data de 23 septembrie.

În Parohia „Sfântul Ioan” din municipiul Botoșani a fost prilej de bucurie, programul slujbelor rânduite având menirea de a cinstit această sărbătoare.

Numeroși credincioși au fost prezenți la slujba Vecerniei cu Litie care a fost oficiată de protopopul Petru Fercal, vineri seară, slujba fiind completată la strană de corul bisericii, care a țesut o atmosferă de lăcaș mănăstiresc, prin finețea interpretării la lumina lumânărilor.

La finalul slujbei, părintele protopop a binecuvântat, prin rugăciunea Litiei, pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.

Sărbătoarea a continuat sâmbătă slujba Sfintei Liturghii, la care au participat zeci de credincioși.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Nu mai batem pe nimeni. FC Botoșani – UTA Arad: 2 -2

Publicat

FC Botoșani a fost aproape de prima ei victorie din acest sezon, dar a fost egalată de UTA în minutul 7 al prelungirilor, scor final 2-2. FC Botoșani a condus-o pe UTA în două rânduri, a avut om în plus în ultimele 15 minute de joc, dar tot a fost egalată de arădeni, care au punctat prin Godberg Cooper în minutul 90+7. Cu punctul obținut astăzi, trupa lui Mircea Rednic a urcat peste Dinamo, pe care a coborât-o pe loc direct retrograbil, 15, notează gsp.ro.

Au marcat: Ed. Florescu ’30 (pen.); Ilicic ’52 / Carp ’48; ‘Cooper 90+7
În jur de 2.060 de spectatori au asistat la meci – număr oficial.
Meciul a fost întrerupt câteva minute, până în ’26, după ce unui spectator din galeria arădenilor i s-a făcut rău. Medicii au intervenit pentru a-i acorda primul ajutor, apoi bărbatul a fost transportat la spital.
„Centralul” Vlad Băban a acordat penalty pentru gazde în minutul 29, pentru un henț comis de unul dintre stoperii oaspeților, Stolnik. Lovitura de pedeapsă a fost acordată după ce arbitrul a revăzut faza pe monitorul de la marginea terenului.

Sursa: gsp.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending