Connect with us
Publicitate

Actualitate

A crescut numărul accidentelor de circulaţie în care sunt implicaţi utilizatorii de trotinete electrice

Publicat

Publicitate

Potrivit Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), numărul accidentelor de circulaţie în care sunt implicaţi utilizatorii de trotinete electrice este în creştere în ultimii ani, numai în 2022 fiind înregistrate în total 155 de accidente grave cu trotinete electrice, dublu faţă de 2021, .

Organizaţia citează datele puse la dispoziţie de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, potrivit cărora anul trecut au avut loc peste 1.250 de astfel de accidente, uşoare şi grave.

9 din 10 accidente, din vina conducătorilor trotinetelor
„Circa 9 din 10 accidente se produc din vina conducătorilor trotinetelor, printre principalele cauze numărându-se:

Publicitate

abaterile de la respectarea regulilor de circulaţie,
viteza neadaptată la condiţiile de drum,
neacordarea de prioritate,
neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers,
circulaţia pe sens opus.
În 2022, au fost înregistrate în total 155 de accidente grave cu trotinete electrice, dublu faţă de 2021, când au fost raportate 75 de astfel de accidente, rezultând decesul a 8 persoane, rănirea gravă a 131 persoane şi rănirea uşoară a altor 5”, se precizează în comunicatul UNSAR.

Procentul mare de accidente rezultate din vina conducătorilor de trotinete se păstrează şi în cazul accidentelor uşoare. Practic, dintr-un total de 1.097 de astfel de accidente uşoare, 893 au fost produse din cauza utilizatorilor acestui tip de vehicule, soldate cu rănirea uşoară a 919 persoane.

„Utilizarea trotinetelor electrice oferă mobilitate în trafic, însă nu este lipsită de riscuri. De aceea, mai ales dacă ne uităm la rata în creştere a accidentelor cu trotinete, este important să fim cât mai atenţi în trafic, dar şi să apelăm la soluţii adecvate de protecţie, precum poliţele de asigurare”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte şi director general al UNSAR.

Publicitate

Potrivit UNSAR, mai mulţi asigurători au în portofoliu poliţe care oferă protecţie financiară şi pentru astfel de situaţii neprevăzute. Aşadar, în cazul în care o persoană care circulă cu trotineta electrică sau cu bicicleta accidentează pe cineva sau provoacă daune materiale, costurile rezultate pot fi preluate de un asigurător, în baza unei poliţe de răspundere civilă. În acelaşi timp, pentru cel vinovat, o soluţie eficientă în cazul în care este nevoie de îngrijiri medicale poate fi o poliţă de asigurare de accidente persoane, de sănătate sau de viaţă.

Înfiinţată în 1994, UNSAR reprezintă 21 de companii de profil care deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

sursa: agerpres.ro

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Dorohoian nervos! În toiul nopții a distrus ușa unei instituții din oraș. Polițiștii i-au făcut dosar penal

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 44 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere.

 

În urma probatoriului administrat, s-a stabilit faptul că acesta, în noaptea de 30 aprilie spre 1 mai, în jurul orei 03:00, s-ar fi deplasat la sediul unei instituții publice, din municipiul Dorohoi, si, folosindu-se de un obiect contondent, ar fi distrus ușa de acces în instituție, cauzând un prejudiciu de aproximativ 1.000 de lei.

Publicitate

 

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 51 de ani din Bălușeni, reținut pentru 24 de ore pentru nerespectarea ordinului de protecție

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din Botoșani au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 51 de ani, din comuna Bălușeni, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de nerespectarea ordinului de protecție.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 1 mai a.c. a încălcat ordinul de protecție emis de Judecătoria Botoșani, prin care i se interzicea să se apropie de soția sa, la o distanță mai mică de 200 de metri.

Publicitate

 

Acesta a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de încălcare a ordinului de protecție.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Peste 25.000 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primul trimestru al acestui an, cu 40,53% mai mult față de anul trecut în aceeași perioadă

Publicat

Publicitate

Un număr de 25.292 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primele trei luni din 2024, cu 40,53% mai multe comparativ cu perioada similară din 2023, conform statisticilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Cele mai multe radieri au fost înregistrate în Municipiul Bucureşti, respectiv 3.826 (în creştere cu 39,23% faţă de ianuarie-martie 2023) şi în judeţele Cluj (1.291 +53,14%), Dâmboviţa (1.189, +148,74%), Timiş (998, +18,25%) şi Constanţa (949, +8,46%).

La polul opus, cele mai puţine radieri au fost consemnate în judeţele Ialomiţa (164, în creştere cu 49,09% faţă de primul trimestru al anului trecut), Călăraşi (168, +6,33%), Giurgiu (196, +31,54%) şi Covasna (197, +52,71%).

Publicitate

Creşterile cele mai semnificative ale numărului de radieri s-au înregistrat în judeţele Dâmboviţa (+148,74%), Harghita (+125,4%) şi Maramureş (+88,7%). Singura scădere a fost înregistrată în judeţul Olt, unde numărul de radieri s-a diminuat cu 3,13% (248) în primele trei luni din acest an, comparativ cu ianuarie-martie 2023.

Pe domenii de activitate, numărul cel mai mare de radieri a fost înregistrat în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 5.843 (+21,25%, raportat la perioada similară din 2023), agricultură, silvicultură şi pescuit (2.935, +116,29%) şi informaţii şi comunicaţii (2.262, +86,94%).

În martie 2024 au fost radiate 7.892 firme, cele mai multe din Bucureşti (1.202) şi judeţele Cluj (382), Timiş (314), Constanţa (313) şi Ilfov (292).AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Următorul sfânt al României, propus pentru canonizare în 2025. „Ştia să îi facă pe toți să își găsească pacea sufletului”

Publicat

Publicitate

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multor oameni. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Paisie o vorbă bună şi o mângâiere sufletească.Vestea despre minunile sale s-a răspândit în toată ţara, astfel că Sihăstria devenise loc de pelerinaj. Părintele Paisie este unul dintre duhovnicii propuşi la canonizare anul viitor, când Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române împlineşte 100 de ani, scrie realitatea.net.

Părintele Paisie Olaru s-a născut in comuna Lunca, județul Botoșani, fiind cel mai mic dintre cei cinci copii ai familiei. Peste niște ani, avea sa devina unul dintre cei mai cunoscuți duhovnici ai Moldovei. A făcut ascultare la mai multe mânăstiri, însă cele mai dragi sufletului sau au rămas schitul Sihla si mânăstirea Sihăstria.

“A fost cel mai mare călugăr al bisericii noastre, așa spun cei care au apreciat în mod just istoria ultimelor două veacuri. Se spune despre Paisie Olaru că a fost cel mai mare călugăr de la Sfântul Calinic încoace. De la jumătatea veacului al 19-lea până în prezent”, spune PS. Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei București.

Publicitate

 „Se urcă până la părintele Cleopa, venea înapoi…toată ziua citea o Psaltire, toți psalmii. Era aici o persoană care îngrijea de biserica și îi zicea: hai părinte și mănâncă ceva și i-au adus mâncare. S-a dus în chilie să guste și când s-a dus și s-a întors din chilie…mai avea niște rugăciuni de citit”, declară Ierodiaconul Teodosie, Mănăstirea Sihăstria.

Tată a mii de credincioși
Paisie Duhovnicul știa să îi facă pe toți să își găsească pacea sufletului. De altfel, cel mai des canon pe care părintele îl dădea era: “să nu mai faci!”.

“Ne-au insuflat duhovnicește, au făcut să căutăm veșnicia și așa am renunțat la cele ale lumii acesteia, am simțit chemarea prin puterea rugăciunii lor și a cuvintelor duhovnicești pe care le-am ascultat. Așa am ajuns mulți dintre tinerii acestei mănăstiri să le urmăm viață călugărească”, spune Ierodiaconul Sofian, Mănăstirea Sihăstria.

Publicitate

Cei care veneau la Paisie Duhovnicul cu greu se mai puteau dezlipi de bătrân. Părintele Paisie a avut o prietenie sfântă cu părintele Cleopa.

“Doamne binecuvântează făgăduința noastră că să fim amândoi împreună, şi în veacul acesta şi în cel ce o să fie. De voi muri eu întâi, să fie el la capul meu, iar de o muri el întâi, să fiu eu la capul lui!”

Cu o viață întreagă vorbită despre Răi și sfinți, Paisie Olaru, prietenul pământenilor și al lui Dumnezeu, avea să meargă la cer la vârstă de 94 de ani, condus în rugăciune de mulți dintre cei care l-au iubit.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending