Connect with us

Eveniment

9 Decembrie: Ziua internaţională împotriva corupţiei

Publicat

Publicitate

Ziua internaţională împotriva corupţiei a fost instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) la 31 octombrie 2003 şi este sărbătorită anual la 9 decembrie, conform site-ului https://www.un.org/en/observances/anti-corruption-day.

Semnată de România la 9 decembrie 2003, la Merida (Mexic), şi ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei (UNCAC) este primul tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei.

 

Declaraţia Primei Conferinţe Anuale şi a Adunării Generale a Asociaţiei Internaţionale a Autorităţilor Anticorupţie, susţinută la 22-26 octombrie 2006, la Beijing (R.P. Chineză), îndeamnă autorităţile competente să aplice prevederile relevante ale Convenţiei pentru a stabili şi întări sistemul de luptă împotriva corupţiei, precum şi încurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei internaţionale împotriva corupţiei.

Potrivit site-ului ONU, www.un.org, corupţia este un fenomen social, politic şi economic complex care afectează toate ţările şi subminează instituţiile democratice, încetineşte dezvoltarea economică şi contribuie la instabilitatea guvernamentală.

Lumea de astăzi se confruntă cu unele dintre cele mai mari provocări din mai multe generaţii, provocări care ameninţă prosperitatea şi stabilitatea oamenilor de pe tot globul. Corupţia atacă fundaţia instituţiilor democratice prin distorsionarea proceselor electorale, pervertirea statului de drept şi crearea de mlaştini birocratice, al căror singur motiv de existenţă este mita. Dezvoltarea economică este încetinită, deoarece investiţiile străine directe sunt descurajate, iar întreprinderile mici din ţară deseori le este imposibil să depăşească „costurile de pornire” necesare, din cauza corupţiei.

Publicitate

Corupţia are un impact negativ asupra fiecărui aspect al societăţii şi este profund legată de conflict şi instabilitate, punând în pericol dezvoltarea socială şi economică şi subminând instituţiile democratice şi statul de drept. Corupţia nu numai că urmează conflictului, ci este adesea şi una dintre cauzele sale fundamentale. Ea alimentează conflictele şi inhibă procesele de pace prin subminarea statului de drept, agravarea sărăciei, facilitarea utilizării ilicite a resurselor şi oferirea de finanţare pentru conflictele armate.

Prevenirea corupţiei, promovarea transparenţei şi consolidarea instituţiilor sunt esenţiale, dacă se doreşte îndeplinirea obiectivelor prevăzute în Obiectivele de dezvoltare durabilă.

Ziua Internaţională Anticorupţie din acesta an, urmăreşte să evidenţieze legătura crucială dintre anticorupţie şi pace, securitate şi dezvoltare. La baza ei se află ideea potrivit căreia combaterea acestei infracţiuni este dreptul şi responsabilitatea tuturor şi că numai prin cooperare şi implicarea fiecărei persoane şi instituţii putem depăşi impactul negativ al acestei infracţiuni. Statele, oficialii guvernamentali, funcţionarii publici, agenţii de aplicare a legii, reprezentanţii mass-media, sectorul privat, societatea civilă, mediul academic, publicul şi tinerii, deopotrivă, au un rol de jucat în unirea lumii împotriva corupţiei.

Ziua Internaţională Anticorupţie 2023 aniversează al 12-lea an de la Convenţia ONU împotriva corupţiei. Pe măsură ce sărbătorim această zi, reflectăm asupra schimbărilor pozitive aduse de eforturile colective cerute de Convenţie.

Cu prilejul marcării acestei zile, au loc mai multe evenimente: discursuri ale celor care au fost victime ale corupţiei sau au luptat împotriva ei, concursuri de eseuri pe teme legate de corupţie, difuzarea de afişe, pliante şi alte materiale informative etc. Evenimentele desfăşurate la nivel naţional şi internaţional cuprind şi campanii pentru ratificarea Convenţiei ONU împotriva corupţiei, participarea la diverse conferinţe ce au ca subiect afacerile, drepturile omului şi corupţia, lansarea unui studiu intitulat Barometrul Global, care măsoară atitudinea faţă de corupţie şi viitoarele niveluri de corupţie etc.

* * *

Indicele de percepţie a corupţiei (CPI), calculat anual de organizaţia neguvernamentală pentru drepturile omului Transparency International, arată că în 2022 majoritatea ţărilor nu au reuşit să oprească fenomenele legate de corupţie.

Conform unui comunicat din 31 ianuarie 2023, pentru anul trecut au fost clasificate după CPI 180 de ţări şi teritorii, fiecăreia fiindu-i atribuit un indice de la 0 (foarte corupte) la 100 (foarte corecte).

Media mondială a rămas nemodificată în ultimul deceniu, la valoarea de 43, în timp ce 26 de ţări au atins în 2022 minime istorice. În ciuda eforturilor, 155 de state nu au înregistrat progrese semnificative în combaterea corupţiei, unele aflându-se chiar în declin faţă de 2012.

În ultimii 15 ani, pacea mondială s-a deteriorat, iar corupţia a fost atât una din cauzele principale, cât şi o consecinţă a acestei evoluţii, susţine Transparency International. Organizaţia arată că fenomenul reduce capacitatea guvernelor de a proteja cetăţenii şi erodează încrederea publică, provocând riscuri de securitate mai numeroase şi mai greu de controlat. Pe de altă parte, conflictele creează ocazii de corupţie şi subminează eforturile autorităţilor de a combate corupţia.

Cu toate eforturile şi în ciuda unor progrese obţinute cu greu, CPI pentru anul 2022 arată scara enormă a corupţiei: peste două treimi din ţări (68%) au indici sub 50, calculaţi pe baza a 13 surse de date independente.

Pe primele locuri se clasează state cu instituţii puternice şi democraţii funcţionale – Danemarca (cu un indice de 90), urmată de Finlanda şi Noua Zeelandă (87), Norvegia, Singapore, Suedia, Elveţia, Olanda, Germania, Irlanda şi Luxemburg.

La cealaltă extremitate, statele unde au loc conflicte sau unde drepturile individuale şi politice elementare sunt puternic restricţionate tind să aibă cei mai mici indici. Anul trecut, ultimele clasate au fost Somalia, Siria şi Sudanul de Sud, iar printre ultimele zece state în ordinea CPI mai sunt şi Venezuela, Yemen, Libia, Coreea de Nord, Haiti, Guineea Ecuatorială şi Burundi.

Doar opt ţări au reuşit în ultimii cinci ani să îşi amelioreze semnificativ indicii, în timp ce zece state – inclusiv unele bine situate în ierarhie, cum ar fi Austria, Luxemburg sau Regatul Unit – au coborât vizibil. În restul de 90% din ţări, nivelul corupţiei a fost staţionar; de exemplu, România s-a situat anul trecut pe locul 63 din 180, în urcare cu o poziţie faţă de 2021. AGERPRES/(Documentare – Cristian Anghelache, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.un.org/en

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Lângă noi: Trei persoane au fost rănite în urma unui accident rutier la Vama

Publicat

Publicitate

Un accident rutier în care au fost implicate două autoturisme s-a produs, vineri seara, pe raza localității Vama. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, locotenent colonel Alin Găleată, în urma coliziunii, trei persoane au fost rănite, toate fiind conștiente și cooperante, scrie newsbucovina.ro.

Acestea au primit îngrijiri medicale la locul accidentului și sunt transportate la spital pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.

La fața locului au intervenit pompierii militari cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD, sprijiniți de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ).

Poliția efectuează cercetări pentru a stabili cauzele și circumstanțele producerii accidentului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani se află sub ️COD GALBEN de vânt

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis un cod galben de intensificări ale vântului, valabil astăzi, între orele 10:00 – 21:00, în județul Botoșani. În acest interval, vântul va sufla cu viteze de 50-70 km/h.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

✔ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

✔ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

✔ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

Publicitate

✔ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

✔ nu atingeți firele căzute la pământ.

Reamintim faptul că, în condiții de vânt puternic, folosirea focului deschis în gospodării este foarte periculoasă, fiind interzisă. Vântul poate propaga focul, într-un timp foarte scurt, la locuințe, anexe gospodărești, păduri, rețele de electricitate etc.

Pentru a preveni incendiile, nu trebuie aruncate resturi de țigară sau bețe de chibrit aproape de căpițele de fân sau de locurile în care sunt depozitate furaje, lemne de foc, substanțe inflamabile sau alte materiale combustibile și nici pe terenuri cu vegetație uscată.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Educație

Inteligența artificială este o uriașă înșelătorie, susțin doi cercetători americani: „Un papagal” care generează text

Publicat

Publicitate

Inteligența artificială este o uriașă înșelătorie, susțin doi cercetători americani. AI-ul nu este o minte superioară, nici o conștiință digitală. Este, mai curând, un „papagal” care generează text în funcție de probabilități și o imensă operațiune de PR care susține interesele celor mai mari companii din lume.

Aceasta este teza noii cărți „The AI Con”, scrisă de doi specialiști americani, Emily M. Bender și Alex Hanna, care trage un semnal de alarmă asupra modului în care efervescența tehnologică ascunde riscuri reale și favorizează concentrarea puterii.

Informații legate de carte au apărut în The Conversation și au fost preluate de Techrider.ro.

Inteligența artificială este o uriașă înșelătorie

În The AI Con, cei doi autori demontează entuziasmul aproape religios care înconjoară Inteligența Artificială și explică, pe înțelesul tuturor, de ce modelele de limbaj precum ChatGPT nu sunt nici conștiente, nici inteligente, ci doar simulări statistice.

Modele care „par” inteligente, dar care, în esență, doar prezic următorul cuvânt cel mai probabil dintr-un șir de text, pe baza unor vaste baze de date.

Publicitate

„Papagali”, așa le-au numit cei doi autori. Și deși aceste modele nu „gândesc”, ele reușesc să convingă publicul și investitorii că o fac. O iluzie bine ambalată.
Opinia lor nu este împărtășită pe scară largă. Mo Gawdat, fostul director de afaceri al Google X, denumită acum laboratorul de inovație al Alphabet Inc., a spus  că Inteligența Artificială știe ”ce este în neregulă cu omenirea”.

El a afirmat într-un podcast că nu este îngrijorat cu privire la expansiunea AI, ci din contră.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Întâlnire de lucru între reprezentanții Poliției de Frontieră Române și cei ai Republicii Moldova, la Botoșani

Publicat

Publicitate

Ieri, 27 iunie 2025, la Botoșani, a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții Poliției de Frontieră Române și delegația Poliției de Frontieră a Republicii Moldova. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul cooperării bilaterale în domeniul securizării frontierei de stat și consolidării relațiilor de colaborare între cele două instituții.

Delegația română a fost condusă de către șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași – comisar șef de poliție Victor MARINIUC, însoțit de către șefii serviciilor teritoriale, iar din partea R. Moldova a participat comisar șef Ion CAZACU, șeful delegației, însoțit de către șefii direcțiilor regionale de la frontiera comună. De asemenea, din partea celor două state au fost prezenți și experți în domeniul supravegherii frontierei de stat.

Întâlnirea a avut ca scop principal analizarea activităților comune desfășurate în ultima perioadă, precum și stabilirea unor măsuri operative pentru creșterea eficienței în prevenirea și combaterea migrației ilegale, a contrabandei și a altor forme de criminalitate transfrontalieră.

Discuțiile au vizat optimizarea schimbului de informații, coordonarea intervențiilor la frontiera de stat comună și pregătirea unor acțiuni bilaterale pentru perioada următoare.

Părțile au subliniat importanța cooperării transfrontaliere și au reafirmat angajamentul pentru asigurarea unui climat de siguranță și ordine publică la granița dintre România și Republica Moldova.

Întâlnirea de la Botoșani reprezintă un nou pas în consolidarea parteneriatului strategic dintre cele două instituții și contribuie la întărirea securității la frontiera estică a Uniunii Europene.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending