Connect with us

Eveniment

80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz. Supraviețuitorii, invitați la situl fostului lagăr

Publicat

Publicitate

Toți supraviețuitorii de la Auschwitz sunt invitați pe 27 ianuarie la situl fostului lagăr de concentrare și exterminare nazist german pentru comemorarea a 80 de ani de la eliberarea sa, a anunțat pe pagina sa de internet muzeul și memorialul Auschwitz-Birkenau.

Comemorarea principală va începe la ora locală 16.00 într-un cort special care va fi construit peste poarta fostului lagăr Auschwitz II-Birkenau, astăzi în Polonia. Unul dintre simbolurile comemorării va fi un vagon de marfă care va staționa chiar în fața porții.

La eveniment urmează să participe și delegații de stat și delegații ale instituțiilor.

Până la eliberarea celor circa 7.000 de prizonieri rămași în lagăr de către soldații Armatei Roșii, naziștii germani au omorât la Auschwitz circa 1,1 milioane de oameni, majoritatea evrei, dar și polonezi, romi, prizonieri de război sovietici și alte etnii.

Ziua de 27 ianuarie a devenit Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului (Shoah), iar Auschwitz-Birkenau a devenit simbolul genocidului nazist a șase milioane de evrei europeni.

La Ierusalim, memorialul Yad Vashem se pregătește să păstreze și să răspândească memoria Shoah, după ce ultimii supraviețuitori vor fi dispărut, a explicat pentru AFP președintele memorialului, Dani Dayan.

Publicitate

Nimic nu poate înlocui cu adevărat ‘vocea autentică’ a acestor martori direcți, a subliniat Dani Dayan.

Dar supraviețuitorii îmbătrânesc și numărul lor este în scădere: ‘Suntem la răscrucea de generații’, continuă Dayan. ‘A asculta un supraviețuitor al Holocaustului spunându-și povestea nu va mai fi posibil în câțiva ani.’

Potrivit unui studiu realizat anul trecut de Conference on Jewish Material Claims Against Germany (Conferința privind revendicările materiale evreiești împotriva Germaniei), o organizație care-i reprezintă pe supraviețuitori, circa 245.000 erau încă în viață atunci, cu o vârstă medie de 86 de ani, unii având peste 100 de ani.

Acești supraviețuitori ‘au constituit un fel de punte’, explică Dayan: ‘Pe de o parte, îi privim în ochi, le ascultăm vocile; pe de altă parte, este Auschwitz, unde au fost uciși un milion de evrei și alte peste 100.000 de victime ale regimului nazist. ‘Aceasta nu va mai exista’.

‘Inovare’

‘Va trebui să găsim noi modalități’ pentru a ‘continua să educăm și să diseminăm’ această memorie. ‘Va trebui să fim inovatori, dar fără a compromite autenticitatea’, spune fostul consul general al Israelului la New York.

Memorialul are în prezent peste 227 de milioane de ‘pagini de documentație’, 2,8 milioane de ‘fișe de mărturie’ care restabilesc identitățile și biografiile evreilor uciși, 541.500 de fotografii, mii de obiecte și opere de artă, constituind cea mai vastă arhivă a Holocaustului din lume.

Institutul situat la periferia vestică a Ierusalimului plănuiește să creeze holograme ale supraviețuitorilor care își spun poveștile, ceea ce le va permite să apară după moartea lor sub această formă, explică președintele său. Un proces folosit și în America de Nord, unde supraviețuitorii depun mărturie în 3D despre deportarea lor și răspund la întrebări în fața audiențelor. Cât mai multe date colectate cât mai este posibil, povești imortalizate în holograme.

Există, de asemenea, planuri de a deschide ‘centre-satelit’ în Israel și în întreaga lume. În ultimele luni, au fost inaugurate un teatru pentru a transmite într-un mod nou, precum și o aripă dedicată conservării obiectelor oferite de supraviețuitori și familiile acestora. Cum este broșura de rugăciuni evreiești cumpărată în 1944 pe care un curator o curăța și o repara cu delicatețe în timpul unei vizite recente a unui jurnalist AFP; conținea o notă scrisă de mână care sugera că a putut fi păstrată prin atrocitățile de la Auschwitz.

Astfel de obiecte, precum și date și mărturii de la supraviețuitori ‘încă în viață, lucizi și care aveau la acea vreme vârsta suficientă pentru a-și aminti (azi) ce li s-a întâmplat’ continuă să fie adunate în întreaga lume, spune Dayan.

Demers urgent și esențial, deoarece, încetul cu încetul, ultimii se sting.

Necesitatea de a răspândi istoria Shoah rămâne mai importantă ca oricând într-un context de reviriment puternic al antisemitismului în lume, a menționat Dani Dayan, mai ales după atacul fără precedent asupra Israelului al mișcării islamiste Hamas din 7 octombrie 2023 și războiul care a urmat.AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Două familii din Tătărășeni și Alba, județul Botoșani, au fost la un pas să rămână fără acoperiș deasupra capului din cauza unor coșuri de fum necurățate de funingine

Publicat

Publicitate

Case în pericol din cauza unor coșuri de necurățate de funingine sau neizolate termic

Seria incendiilor generate de coșurile de fum necurățate de funingine sau neizolate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului, continuă. În ultimele ore, alte două familii din localitățile Tătărășeni și Alba au fost la un pas să rămână fără acoperiș deasupra capului din cauza unor astfel de evenimente.

Pompierii de la Punctul de Lucru Darabani, dar și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Havârna și Hudești au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.

Atragem, din nou, atenția asupra necesității curățării periodice a coșurilor de fum, o măsură esențială pentru prevenirea incendiilor. Depunerile de funingine și gudron se pot aprinde, iar focul se poate extinde rapid la structura acoperișului și la întreaga locuință.

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

Publicitate

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica

Publicat

Publicitate

Sfântul Ierarh Calinic s-a născut în București, la 7 octombrie 1787, şi a primit la botez numele de Constantin. La vârsta de 20 de ani a intrat ca frate la Mănăstirea Cernica unde era stareţ cuviosul Timotei. După un an de zile de ucenicie la marele duhovnic Pimen, la 3 decembrie 1808 este hirotonit ierodiacon. După 5 ani este hirotonit preot.

Luându-i-se în consideraţie vrednicia, mitropolitul Ungro-Vlahiei, Nectarie îl numeşte duhovnic, iar mai târziu acesta se spovedea la Sfântul Calinic. A devenit atât de iscusit duhovnic, încât era căutat, atât de ierarhi, cât şi simpli mireni. În data de 13 decembrie 1818 a fost ales stareţ al mănăstirii Cernica, ascultare ce avea să dureze 33 de ani. În tot acest răstimp a supravegheat şi activitatea altor mănăstiri, printre care două aflate în Eparhia Buzăului: Poiana Mărului şi Răteşti, fiind socotit un al doilea Paisie (Velicicovschi), un mare organizator al vieţii isihaste din ţara noastră.

Începând cu data de 14 septembrie, de ziua „Înălţării Sfintei Cruci”, timp de 17 ani a fost Episcop al Râmnicului, unde a imprimat o viaţă duhovnicească model în eparhie. În anul 1863 a ridicat renumita mănăstire de la Frăsinei, întemeind aici o viaţă şi o practică monahală athonită, singura mănăstire din câte cunosc unde nu se permite intrarea femeilor. S-a retras din scaunul de episcop, pentru a se pregăti pentru „ultimul drum”, la data de 24 mai 1867. Revine la mănăstirea sa de suflet, Cernica unde petrece încă un an, în boală şi suferință.

Îşi dă sufletul în mâinile Domnului în zorii zilei de 11 aprilie 1868, rezemat cu capul pe pieptul ucenicului său, Ghermano, la venerabila vârsta de 81 de ani. Sfântul Calinic de la Cernica este primul sfânt român canonizat, într-o Duminică, la data de 23 octombrie 1955, de către un sobor de 10 episcopi, mitropoliţi şi arhierei ortodocşi din alte ţări, şi în jur de 300 de clerici, avându-l în frunte pe Patriarhul Iustinian. Pentru rugăciunile lui, Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi! Amin.

Citeste mai mult

Actualitate

FRAUDE cu vacanțe de vis. MAI lansează o campanie de prevenire a fraudei online

Publicat

Publicitate

„Escrocii nu au scrupule, iar pentru a înșela apelează la tot felul de tertipuri”, au explicat reprezentanții MAI, precizând că în perioada vacanțelor cresc tentativele de fraudă în mediul online, relatează mediafax.ro.

„Se apropie sezonul vacanțelor, iar entuziasmul pentru o escapadă binemeritată este din ce în ce mai mare. Din păcate, în această perioadă cresc tentativele de fraudă în mediul online. În special, cele legate de achiziția biletelor de vacanță, cazări și pachete turistice!”, se arată în video-ul postat de MAI.

Dacă o ofertă sună prea bine ca să fie adevărată…

„Escrocii profită de dorința noastră de a găsi cele mai bune oferte și promit vacanțe de vis la prețuri mici. Dacă o ofertă sună prea bine ca să fie adevărată… probabil că așa și este!”

„Pentru a nu deveni victima unei fraude, evitați plata în avans prin metode nesigure, nu trimiți bani în conturi personale, căutați recenzii din mai multe surse și solicitați facturi.”

Să fim informați și atenți poate face diferența între vacanța ca o bucurie și vacanța ca o țeapă, este sfatul celor de la MAI, care îi avertizează și pe cei tentați de fraudele online: „Vacanță va fi și pentru cei care săvârșesc fapte de înșelăciune în mediul online! Dar nu la căldură!”

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

15 unități de învățământ din 12 comune din Botoșani vor beneficia de fonduri pentru modernizarea grupurilor sanitare pentru elevi

Publicat

Publicitate

Guvernul a aprobat, în ultima ședință, alocarea de fonduri pentru modernizarea infrastructurii școlare din mediul rural, iar județul Botoșani se află printre beneficiarii importanți ai acestei măsuri. Potrivit deciziei, 15 școli, grădinițe și licee din 12 comune ale județului vor primi finanțare pentru reabilitarea grupurilor sanitare.

Valoarea totală a investițiilor alocate pentru Botoșani se ridică la 1,35 milioane de lei, ceea ce reprezintă peste 10% din fondurile distribuite la nivel național.

Intervențiile vizează, în principal, modernizarea sau finalizarea lucrărilor începute în anii anteriori, dar includ și două proiecte noi care vor demara în acest an. Scopul este ca, până la începutul viitorului an școlar, elevii să beneficieze de condiții moderne și sigure pentru desfășurarea procesului educațional.

Vor beneficia de aceste investiții unități de învățământ din comunele Blândești, Cândești (2 unități), Corni (2 unități), Frumușica, Havârna, Hănești, Hudești, Păltiniș, Românești, Tudora, Ungureni (2 unități) și Vorona.

Din cele 15 investiții, 13 sunt proiecte în curs, demarate în anii anteriori, iar 2 vor începe în acest an, în baza noii finanțări.

În aceste condiții este așteptat ca primarii din comunele vizate vor face tot ce le stă în putință pentru ca lucrările să fie finalizate la timp, astfel încât noul an școlar să înceapă în cele mai bune condiții pentru copii.

Publicitate

Acest demers se înscrie într-un plan mai amplu de modernizare a unităților de învățământ din mediul rural, cu scopul de a reduce discrepanțele dintre școlile de la sat și cele de la oraș și de a sprijini dezvoltarea educațională a copiilor din toate zonele județului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending