Connect with us

Eveniment

8 august- Ziua internaţională a pisicii

Publicat

Publicitate

La data de 8 august, în fiecare an, este celebrată Ziua internaţională a pisicii, la iniţiativa Fondului Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor (International Fund for Animal Welfare – IFAW) şi a unor grupuri care militează pentru drepturile animalelor.

Ziua internaţională a pisicii este marcată anual începând cu anul 2002, iar din 2020 organizaţia International Cat Care (iCatCare) a lansat propunerea stabilirii unei teme pentru această zi.

În 2023, de Ziua internaţională a pisicii, proprietarii de pisici sunt îndemnaţi să-şi acorde cinci minute pe zi pentru a se juca cu pisicile lor în scopul îmbunătăţirii sănătăţii fizice şi a bunăstării mentale a acestor animale de companie, după cum indică site-ul https://icatcare.org/. Similar plimbării zilnice a câinilor, pisicile au nevoie în fiecare zi de momente de joacă pentru a avea o stare activă şi fericită. Pisicile de toate vârstele – de la puii de pisică până la cele în vârstă – adoră să se joace şi, deopotrivă, au nevoie de stimulare fizică şi mentală zilnică pentru a rămâne sănătoase şi fericite.

Viziunea organizaţiei International Cat Care este o lume prietenoasă cu pisicile, în care fiecare pisică, cu sau fără stăpân, să fie tratată cu respect, compasiune şi înţelegere. Misiunea International Cat Care este aceea de a permite cât mai multor oameni să acţioneze în vederea îmbunătăţirii bunăstării pisicilor, menţionează https://icatcare.org/. International Cat Care este o organizaţie caritabilă pentru bunăstarea animalelor, preocupată de îmbunătăţirea vieţii tuturor pisicilor, de pretutindeni. Aceasta a luat fiinţă din iniţiativa unui grup de iubitori de pisici foarte pasionaţi, condus de Joan Judd, care a decis să facă ceva cu privire la lipsa de informaţii, resimţită dramatic, despre sănătatea şi bunăstarea pisicilor, potrivit https://icatcare.org/international-cat-day/.

Fondul Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor este o organizaţie globală non-profit pentru protecţia animalelor, iar viziunea acesteia este o lume în care animalele sunt respectate şi protejate. Înfiinţată în 1969, IFAW are în prezent birouri în 15 ţări şi derulează proiecte în peste 40 de ţări, potrivit https://www.ifaw.org. Din 1969, IFAW a oferit asistenţă practică şi protecţie animalelor aflate în nevoie.

În anii 1920 nu se cunoştea aproape nimic concret despre bolile pisicilor. Dacă simptomele erau mai grave totul era atribuit unei indispoziţii sau otrăvirii. Medicamentele pentru câini erau administrate pisicilor iar rezultatele erau dezastruoase. Medicii veterinari interesaţi de afecţiunile pisicilor nu erau uşor de găsit. Medicina felină era neglijată şi se efectuau puţine cercetări. La acea vreme, pisicile mureau din cauza bolilor infecţioase, erau tratate asemenea unor câini de talie mică de către veterinari, iar calitatea crescătoriilor şi a serviciilor de salvare era foarte proastă. În ultimii 60 de ani, organizaţia International Cat Care a contestat aceste abordări faţă de pisici şi a militat pentru o îngrijire mai bună a acestora, se menţionează pe site-ul https://icatcare.org/international-cat-day/

Publicitate

 

 

 

Expoziţia felină internaţională ”Sofisticat 2017”, organizată la Romexpo, Bucureşti, 4 noiembrie 2017.

 

La mijlocul anilor 1950, iubitori de pisici şi crescătoarea de pisici Joan Judd au decis că trebuie făcut ceva în scopul îmbunătăţirii îngrijirii pisicilor. Joan Judd considera că trebuie puse bazele unei organizaţii care să se ocupe de îngrijirea felinelor şi care, totodată, să constituie o platformă pentru schimbul de date şi studii medicale veterinare. Astfel, în 1958, Joan Judd a fondat un birou de consiliere în problemele felinelor (Feline Advisory Bureau – FAB), iar mai târziu, în 2013, acesta a fost redenumit International Cat Care.

În prezent, această organizaţie caritabilă este formată dintr-un personal specializat de 22 de membri, care se ocupă de dezvoltarea şi diseminarea cunoştinţelor despre pisici către veterinari, crescători, proprietari şi orice altă persoană interesată. Milioane de proprietari de pisici accesează informaţii online de pe portalul icatcare.org, iar veterinari şi asistenţi din întreaga lume folosesc instruirea şi resursele organizaţiei pentru a îmbunătăţi metodele de îngrijire a pisicilor. În acest fel, sunt anumite estimări care evidenţiază faptul că această organizaţie caritabilă influenţează anual viaţa a peste 25 de milioane de pisici din întreaga lume. Fie că este vorba despre progresele medicinei veterinare feline sau de îmbunătăţirea cunoştinţelor proprietarilor de pisici, ridicarea standardelor crescătoriilor de pisici, furnizarea de informaţii utile legate de reproducere, campanii pentru medicamente care sunt mai uşor de administrat pisicilor sau clinici veterinare mai prietenoase cu pisicile, International Cat Care a contribuit la îmbunătăţirea standardelor de cunoaştere şi tratament pentru sănătatea şi bunăstarea pisicilor.

 

 

Societatea Internaţională de Medicină Felină (ISFM) este divizia veterinară a International Cat Care (iCatCare) şi colaborează cu medici veterinari din întreaga lume pentru a îmbunătăţi sănătatea şi bunăstarea pisicilor. Societatea Internaţională de Medicină Felină coordonează congrese veterinare de peste 20 de ani. În 2023 congresul a avut loc la Dublin, prilej cu care un grup de experţi veterinari internaţionali au dezbătut problemele urolitiazei şi ale bolilor tractului urinar. Următorul congres dedicat acestor feline va avea loc în perioada 26-30 iunie 2024, în Malta, şi, având tema ”Ochii sunt fereastra spre suflet”, va aborda oftalmologia felină şi afecţiunile sistemice din domeniul oftalmologiei. (https://icatcare.org/)

În prezent, în întreaga lume există aproximativ 60 de rase de pisici cunoscute (”Siameză”, ”Abysiniană”, ”Albastru de Rusia”, ”Bengaleză”, ”British Shorthair”, ”British Longhair”, ”Maine Coon”, ”Norvegiană de Pădure”, ”Persană”, ”Ragdoll”, ”Singapura”, ”Sphynx”, ”Chartreux” etc.). Pisicile se ataşează destul de repede de stăpân, iar numeroase studii au arătat că deţinerea unei pisici ca animal de companie a condus la îmbunătăţirea stării psihice şi la combaterea stressului. Pisica este renumită pentru torsul ei specific, care este considerat relaxant şi cu un efect de calmare a durerilor. Deşi domesticite de foarte mult timp, pisicile au păstrat şi unele instincte sălbatice.

Au fost venerate în Egiptul antic, potrivit colecţiilor de mumii şi statuete, în Evul Mediu pisicile au căzut, adesea, în dizgraţia oamenilor, fiind considerate ”slujitoare ale diavolului”, în unele ţări le erau atribuite puteri magice şi, uneori, chiar malefice. Unele civilizaţii au privit pisica asemenea unui simbol religios, venerând-o ca atare. Cele ”nouă vieţi” legendare ale pisicilor reprezintă o fantezie care se datorează şi faptului că aceste feline pot îndura multe situaţii deosebit de grele şi totuşi supravieţuiesc, se arată în lucrarea ”Ghid felin”, autori dr. Filea Ioan Ivana şi dr. Simona Filea Ivana (Editura Ceres, Bucureşti, 1993). AGERPRES

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Proiectil rămas neexplodat din timpul conflictelor armate, descoperit azi în pădurea de la Horlăceni

Publicat

Publicitate

Un element de muniție rămas neexplodat din timpul conflictelor armate, a fost descoperit, în această după-amiază, într-o pădure din localitatea Horlăceni, de un bărbat pasionat de detecția metalelor.

Realizând pericolul, acesta a chemat în sprijin pirotehnicienii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoșani.

Echipa pirotehnică a constatat faptul că este vorba de un proiectil perforant trasor, cal.50 mm, în perfectă stare de funcționare și care putea exploda la orice atingere mecanică.

Elementul de muniție a fost ridicat și transportat în poligonul militar de la Copălău, în vederea distrugerii la o dată ulterioară.

ISU Botoșani a transmis cu această ocazie că dacă se întâmplă să găsiți obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce seamănă cu elemente de muniţie neexplodată trebuie să respectați următoarele reguli:

✅ să nu le mișcați de pe locurile pe care se află;

Publicitate

✅ să nu le desfaceți şi să nu le predați operatorilor economici;

✅ să nu le introduceți în clădiri, încăperi sau locuinţe;

✅ să nu le folosiți pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;

✅ să nu le loviți, să nu le tăiați şi să nu le demontați;

✅ să nu folosiți focul deschis în apropierea acestora.

Citeste mai mult

Eveniment

Servești ciorbă de burtă la restaurant? Ce au descoperit specialiștii, după analiza unor produse

Publicat

Publicitate

“Ce conține ciorba de burtă servită în restaurante?”, este o întrebare pe care nu o auzim prea des de la iubitorii acestui fel absolut delicios de mâncare, însă InfoCons a realizat un studiu și privind ingredientele și valorile nutriționale ale ciorbelor de burtă comercializate în restaurante. Analiza a inclus 65 de preparate, relatează alba24.ro. Rezultatele studiului au arătat că aceste produse pot conține aditivi alimentari (E-uri).

Conform datelor existente în meniurile fizice din restaurantele ce au făcut obiectul studiului sau pe site-urile acestora de unde consumatorii pot comanda online produsele situația este următoarea:

  • gramajul pe porţie de ciorbă de burtă variază între 100 şi 571 de grame.
  • valoarea calorică raportată la 100 grame este cuprinsă între 24 kcal și 285 kcal , media fiind de 135 kcal
  • cantitate de sare raportată la 100 de grame de ciorbă de burtă variază între 0.1 grame – 5.54 grame
  • cantitate de zahăr raportată la 100 de grame de ciorbă de burtă variază între 0.45 grame – 2.96 grame

Organizația Mondială a Sănătății recomandă 5 grame/zi de sare și o cantitate de 25 grame/zi de zahăr.

Ce poate conține ciorba de burtă. Aditivi

Potrivit InfoCons, numărul de aditivi alimentari variază între 0-14, însă media numericului de aditivi alimentari (E-uri) este de 5.

Aditivi frecvent întâlniți:

  • acid ascorbic (E300)
  • dioxid de sulf (E220)
  • lactat de sodiu (E325)
  • acetati de sodiu (E262)
  • difosfati (E450)
  • trifosfati (E451)
  • polifosfati (E452)
  • nitrit de sodiu (E250)
  • acid acetic (E260)
  • caramel (E150a)
  • acid sorbic (E200)
  • propionat de calciu (E282)
  • zaharină (E954)
  • amidon modificat (E1422)
  • monoglutamat de sodiu (E624)
  • guanilat disodic (E627)
  • inozinat disodic (E631)
  • extract de rozmarin (E392)
  • curcuma (E100)
  • iodat de potasiu, ferocianura de potasiu (E536)
  • acid citric (E330)
  • metabisulfit de sodiu (E223)
  • guma xantan (E415)
  • difosfat de potasiu (E450)
  • tartrat de potasiu (E336)
  • monogliceride (E471)
  • guma guar (E410)
  • dextroza  guma carruba (E410)
  • lecitine (E322) , ribonucleotide disodice (E635)

”Fie că le consumăm în restaurant sau le comandăm on line operatorul economic trebuie să respecte prevederile Ordinului ANPC nr. 201 din 19 aprilie 2022 referitor la furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective”, atenționează InfoCons.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cum va fi vremea săptămâna viitoare. În sfârșit avem temperaturi specifice pentru mijlocul lunii ianuarie la Botoșani. Chiar și puțină zăpadă

Publicat

Publicitate

În sfârșit avem temperaturi specifice pentru mijlocul lunii ianuarie la Botoșani. Vremea va fi închisă pe parcursul săptămânii viitoare la nivelul întregii țări, cu intensificări ale vântului, precipitații mixte și valori termice apropiate de cele specifice perioadei, potrivit prognozei pe șapte zile, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), citat de agerpres.ro.

Temperatura maximă nu va depăși 6 grade Celsius la nivelul țării, iar minima va coborî în depresiuni până la -14 grade Celsius.

Astfel, în țară, în intervalul 12 ianuarie, ora 8:00 – 13 ianuarie, ora 8:00, valorile termice vor fi apropiate de normele perioadei în majoritatea zonelor. Temperaturile maxime se vor încadra în general între -3 și 5 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -11 și 0 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări în nord-vestul, nordul și centrul țării, precum și în extremitatea de sud și sud-est.

Temporar va ninge slab la munte, în special în Munții Apuseni și în nordul Carpaților Orientali, în Maramureș, local în Transilvania și în nordul Crișanei și al Moldovei, iar în Dobrogea și posibil în sud-estul Munteniei, pe arii restrânse vor fi precipitații mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în Carpații Orientali și Meridionali, în special la altitudini mari unde vor fi viteze în general de 60 – 70 km/h viscolind zăpada, iar ziua pe suprafețe mici, temporar în sud-vestul Olteniei, sudul Transilvaniei, precum și în zona subcarpatică a Moldovei și Munteniei. Izolat se va semnala ceață.

În perioada 13 ianuarie, ora 8:00 – 14 ianuarie, ora 8:00, în țară valorile termice diurne vor fi comparabile cu cele din ziua precedentă, însă noaptea va fi mai rece, local geroasă îndeosebi în Maramureș și Transilvania. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra în general între -3 și 5 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -11 și 0 grade, mai coborâte în depresiunile Carpaților Orientali, spre -14…-13 grade Celsius. Cerul va fi variabil în vestul teritoriului, iar în rest va prezenta înnorări temporare. Va ninge slab, pe arii restrânse la munte, în Moldova și sudul Transilvaniei, iar în celelalte regiuni, doar cu totul izolat vor fi posibile fulguieli. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări, ziua în zona montană înaltă, în Moldova, Dobrogea și jumătatea estică a Munteniei, unde vor fi viteze în general de 40 – 50 km/h și pe arii restrânse și în regiunile vestice, iar noaptea doar pe litoral și în zona Carpaților de Curbură. Pe spații mici se va semnala ceață asociată cu depunere de chiciură.

În zilele 14 ianuarie, ora 8:00 – 15 ianuarie, ora 8:00, valorile termice se vor situa în jurul normelor climatologice specifice pentru această dată la nivelul țării. Ziua, cerul va fi variabil, cu unele înnorări în regiunile sudice, iar noaptea nebulozitatea se va extinde treptat în jumătatea nordică, dar numai izolat va ninge slab. Vântul va sufla slab și moderat, local cu ușoare intensificări în zona montană înaltă. Temperaturile maxime se vor încadra între -4 și 4 grade Celsius, iar noaptea va fi geroasă, pe alocuri în Transilvania și depresiunile subcarpatice din nordul Olteniei, cu temperaturi minime ce se vor situa în general între -13 și -3 grade. Pe arii restrânse, în special în vest și centru, dimineața și noaptea, se va semnala ceață asociată cu depunere de chiciură.

Publicitate

În intervalul 15 ianuarie, ora 8:00 – 16 ianuarie, ora 8:00, în cea mai mare parte a țării valorile termice vor fi în continuare apropiate de normalul climatologic caracteristic pentru mijlocul lunii ianuarie. Cerul va fi variabil, temporar cu unele înnorări în nordul, centrul și estul teritoriului, unde pe arii restrânse se vor semnala precipitații slabe predominant sub formă de ninsoare și lapoviță, ce pot favoriza și depunerile de polei. Vântul va sufla slab și moderat, temporar cu intensificări în zona montană înaltă. Temperaturile maxime se vor încadra între -3 și 6 grade, iar cele minime vor fi cuprinse în general între -8 și 0 grade. Pe alocuri, dimineața și noaptea, îndeosebi în vest și centru se va semnala ceață asociată cu depunere de chiciură.

Potrivit ANM, tendința evoluției vremii în perioada 16 ianuarie, ora 8:00 – 19 ianuarie, ora 8:00, arată valori termice vor fi în creștere treptată, astfel mai ales în sud și est, acestea se vor situa peste mediile multianuale specifice pentru această perioadă. Probabilitatea pentru precipitații slabe va fi mai ridicată în nordul, centrul și nord-estul țării.

Citeste mai mult

Eveniment

La Botoșani suntem mai puțini față de anii ’90, dar numărul celor care au depășit 85 de ani este de trei ori mai mare

Publicat

Publicitate

Județul Botoșani a pierdut aproape 80.000 de locuitori în ultimii 35 de ani însă numărul celor care au depășit vârsta de 85 de ani este de trei ori mai mare decât în anii ‘90.

Dacă în 1990 populația județului Botoșani era de 464839 persoane, la ultimul recensământ, cel făcut în urmă cu doi ani, în județ mai aveau domiciliul stabil 390405 de persoane, ceea ce arată că față de ultimul an al României lui Ceaușescu populația a scăzut cu peste 75.000 de persoane, arată Institutul Național de Statistică, Direcția Județeană de Statistică Botoșani, Anuarul Statistic al județului Botoșani din 2023.

Trăim însă mai mult, sau cel puțin asta arată cifrele centralizate de autoritățile de la Botoșani.

Dacă în anii 90 în județ trăiau un număr de 2927 de persoane care aveau 85 de ani şi peste această vârstă, în prezent numărul persoanelor care au ajuns să depășească vârsta de 85 de ani este de trei ori mai mare, ceea ce ar indica statistic faptul că s-au schimbat foarte mult condițiile de trai în nordul României.

Practic în județ trăiesc astăzi aproape 9000 de vârstinici care au depășit vârsta de 85 de ani, mai arată datele centralizate.

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending