Ziua internaţională a pisicii este celebrată în fiecare an la 8 august, după ce Fondul Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor (International Fund for Animal Welfare – IFAW) şi alte grupuri care militează pentru drepturile animalelor au hotărât să dedice o zi din an pisicii.
Astfel, Ziua internaţională a pisicii a fost marcată anual începând din 2002, scopul ei fiind creşterea gradului de conştientizare a oamenilor faţă de nevoile pisicilor şi faţă de lupta împotriva neglijării şi abuzurilor comise asupra acestora.
Fondul Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor este o organizaţie globală non-profit pentru protecţia animalelor, iar viziunea acesteia este o lume în care animalele sunt respectate şi protejate. Înfiinţată în 1969, IFAW are în prezent birouri în 15 ţări şi derulează proiecte în peste 40 de ţări, potrivit https://www.ifaw.org. Din 1969, IFAW a oferit asistenţă practică şi protecţie animalelor aflate în nevoie.
Începând din anul 2020, organizaţia International Cat Care a avut iniţiativa stabilirii unei teme pentru această zi. Tema aleasă de International Cat Care pentru 2022 este “Cat friendly resources”, potrivit site-ului organizaţiei, https://icatcare.org/international-cat-day/. Organizaţia International Cat Care doreşte astfel să îi ajute pe oameni să se asigure că oferă pisicilor resursele esenţiale de care au nevoie pentru a rămâne sănătoase din punct de vedere fizic şi psihic, într-un mod prietenos pentru ele.
International Cat Care este o organizaţie caritabilă pentru bunăstarea animalelor, preocupată de îmbunătăţirea vieţii tuturor pisicilor, de pretutindeni. Aceasta a luat fiinţă din iniţiativa unui grup de iubitori de pisici foarte pasionaţi, condus de Joan Judd, care a decis să facă ceva cu privire la lipsa de informaţii, resimţită dramatic, despre sănătatea şi bunăstarea pisicilor, potrivit https://icatcare.org/international-cat-day/.
În anii 20 ai secolului trecut nu se cunoştea aproape nimic concret despre bolile pisicilor. Dacă simptomele erau mai grave totul era atribuit unei indispoziţii sau otrăvirii. Medicamentele pentru câini erau administrate pisicilor iar rezultatele erau dezastruoase. Medicii veterinari interesaţi în afecţiunile pisicilor nu erau uşor de găsit. Medicina felină era foarte neglijată şi se efectuau puţine cercetări. La acea vreme, pisicile mureau din cauza bolilor infecţioase, erau tratate ca nişte câini de talie mică de către veterinari, iar calitatea crescătoriilor şi a serviciilor de salvare era foarte proastă. În ultimii 60 de ani, organizaţia International Cat Care a contestat aceste atitudini faţă de pisici şi a militat pentru o îngrijire mai bună a acestora la toate nivelurile, se menţionează pe site-ul https://icatcare.org/international-cat-day/.
La mijlocul anilor 50, iubitorii de pisici şi crescătoarea de pisici Joan Judd au decis că trebuie făcut ceva în scopul îmbunătăţirii îngrijirii pisicilor. Joan Judd considera că trebuie puse bazele unei organizaţii care să se ocupe de îngrijirea felinelor şi care, totodată, să constituie o platformă pentru schimbul de informaţii şi studii medicale veterinare. Astfel, în 1958, ea a fondat un birou de consiliere în problemele felinelor (Feline Advisory Bureau – FAB), iar mai târziu, în 2013, acesta a fost redenumit International Cat Care.
În prezent această organizaţie caritabilă este formată dintr-un personal profesionist de 22 de membri, care se ocupă de dezvoltarea şi diseminarea cunoştinţelor despre pisici către veterinari, crescători, proprietari şi orice altă persoană interesată. Milioane de proprietari de pisici accesează informaţii online de pe icatcare.org, iar veterinari şi asistenţi din întreaga lume folosesc instruirea şi resursele organizaţiei pentru a îmbunătăţi îngrijirea pisicilor. În acest fel, se estimează că această organizaţie caritabilă influenţează anual viaţa a peste 25 de milioane de pisici din întreaga lume. Fie că este vorba despre progresele medicinei veterinare feline sau de îmbunătăţirea cunoştinţelor proprietarilor de pisici, ridicarea standardelor crescătoriilor de pisici, oferirea de sfaturi legate de reproducere, campanii pentru medicamente care sunt mai uşor de dat pisicilor, sau clinici veterinare mai prietenoase cu pisicile, International Cat Care a contribuit la îmbunătăţirea standardelor de cunoaştere şi tratament pentru sănătatea şi bunăstarea pisicilor.
Venerate, spre exemplu, în Egiptul antic, după cum dovedesc azi colecţiile de mumii şi statuete, în Evul Mediu pisicile au căzut, adesea, în dizgraţia oamenilor, fiind considerate ”slujitoare ale diavolului”, iar în unele ţări le erau atribuite puteri magice şi, uneori, chiar malefice. Unele civilizaţii au privit pisica ca pe un simbol religios, venerând-o ca atare. Cele ”nouă vieţi” legendare ale pisicilor reprezintă o fantezie care se datorează poate faptului că aceste animale remarcabile pot îndura multe maltratări şi totuşi supravieţuiesc, se arată în lucrarea ”Ghid felin”, autori dr. Filea Ioan Ivana şi dr. Simona Filea Ivana (Editura Ceres, Bucureşti, 1993).
În prezent, în întreaga lume există aproximativ 60 de rase de pisici cunoscute (”Siameză”, ”Abysiniană”, ”Albastru de Rusia”, ”Bengaleză”, ”British Shorthair”, ”British Longhair”, ”Maine Coon”, ”Norvegiană de Pădure”, ”Persană”, ”Ragdoll”, ”Singapura”, ”Sphynx”, ”Chartreux” etc.), iar pisica europeană cu blana scurtă este cea mai răspândită, indică portalul www.cute-calendar.com. Deşi domesticite de atâţia ani, pisicile au păstrat şi unele instincte sălbatice.
Pisicile se ataşează destul de repede de stăpân, iar numeroase studii au arătat că deţinerea unei pisici ca animal de companie a condus la îmbunătăţirea stării psihice şi la combaterea stress-ului. Pisica este renumită pentru torsul ei specific, care este considerat relaxant şi cu un efect de calmare a durerilor.
AGERPRES
Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News