Connect with us
Publicitate

Actualitate

Pelerinaj la mănăstirile din ținutul Botoșanilor, organizat de Protopopiatul Dorohoi

Publicat

Publicitate

În data de 13 iulie 2024, Protopopiatul Dorohoi a organizat pelerinajul „Mănăstirile din ținutul Botoșanilor”, traseul incluzând 11 locații deosebite și pline de spiritualitate din județul nostru, relatează publicația Slova Creștină de Dorohoi. Prima oprire a fost la Mănăstirea Gorovei, un loc de liniște și rugăciune, unde pelerinii au participat la slujba Acatistului închinat Maicii Domnului.

 

Apoi, au continuat spre Mănăstirea Agafton, cunoscută pentru frumusețea și simplitatea ei. Următoarea destinație a fost Mănăstirea Popăuți, care a impresionat prin arhitectura și istoria locului, precum prin liniștea pe care se poate descoperi, chiar dacă mănăstirea este situată în oraș. După Popăuți, grupul de pelerin din Dorohoi au poposit la Mănăstirea Zosin, atât pe deal cât și pe vale unde a început de fapt viața monahicească pe aceste locuri. La Mănăstirea Vorona măicuțele le-au oferit și ceva hrană pentru trup, ca semn al dragostei și ospitalității specifice acestui așezământ monahal. După acest popas, a urmat Schitul Oneaga și Mănăstirea Sihăstria Voronei. După închinarea la moaștele Sf. Cuv. Onufrie, pelerinii au avut bucuria întâlnirii cu PS. Nichifor Botoșăneanul, care le-a binecuvântat călătoria. Traseul a continuat cu Mănăstirea Coșula, un loc încărcat de istorie și spiritualitate, unde părintele stareț a vorbit despre istoria locului și i-a invitat să vadă câteva din mărturiile rămase care atestă importantul rol pe care mănăstirea l-a avut în această parte a județului Botoșani. La Mănăstirea Știubieni, pelerinii au simțit o profundă legătură cu trecutul religios prin cuvântul de învățătură ținut de părintele Melchisedec, starețul mănăstirii.

Publicitate

O altă oprire importantă a fost la Mănăstirea Crăiniceni, unde au fost vizitate locurile natale ale Sfântului Ioan Iacob. Pelerinii s-au închinat în lăcașul nou ridicat, un loc ce simbolizează renașterea spirituală dar și continuitatea credinței noastre pe aceste meleaguri. Ultimul obiectiv din traseul pelerinajului a fost Mănăstirea Eșanca, un loc de o frumusețe și liniște aparte, una din redutele Ortodoxiei din această parte de țară. „Întregul pelerinaj, desfășurat într-o singură zi, a fost o experiență de neuitat. Am reușit să ne redescoperim rădăcinile spirituale și să ne bucurăm de frumosul din apropierea noastră, pe care adesea îl trecem cu vederea”(Maria). „Pelerinajul din ziua de 13 iulie a fost o invitație pentru noi creștinii din Protopopiatul Dorohoi de a ne cunoaște mănăstirile din județul nostru. O călătorie prin care am reușit să conștientizăm mai mult ceea ce avem, ceea ce ne reprezintă pe noi botoșănenii” (Alex). ”Fiecare locaș vizitat ne-a oferit prilejul de a ne adânci în credință și de a înțelege mai bine tradițiile monahale ale zonei. Această călătorie a fost nu doar o trecere în revistă a locurilor frumoase și pline de har, ci și o lecție despre importanța de a aprecia și proteja moștenirea spirituală și culturală pe care o avem” (Ioana). A consemnat Pr. Marius Onofrei, responsabil birou pelerinaj

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Acțiune pentru prevenirea accidentelor rutiere la Dorohoi

Publicat

Publicitate

Marți, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, nr. 5 Mihăileni și nr. 6 Pomîrla au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea acccidentelor rutiere în zona de competență.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost legitimate peste 60  de persoane și au fost controlate 54 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 6.000 de lei.

Publicitate

 

Totodată, polițiștii au reținut două certificate de înmatriculare și un permis de conducere.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Profesoara de română Ana Ciubotaru, directorul liceului din Trușești, a trecut în veșnicie la 48 de ani

Publicat

Publicitate

Directoarea Liceului ,,Demostene Botez” din Trușești a pierdut lupta pentru viață, miercuri dimineață. Cu toate că medicii nu îi acordau prea multe șanse de supraviețuire, oamenii au sperat într-o minune. A trecut în veșnicie pe patul de spital, cu toate că i s-a acordat tot suportul medical. 

În urma sa rămâne o fiică în clasa a opta, dar și urmele pașilor săi care au lăsat doar lumină pe unde a trecut. Profesoară de română, Ana Ciubotaru a insuflat elevilor săi dragostea pentru țară și pentru tradițiile strămoșești, iar colegilor să-i le-a alungat de multe ori umbra de tristețe care venea din oboseală, neputință sau boală.

„Am sperat într-o minune. LA început chiar nici nu am vrut să cred că e adevărat! A rămas fetița ei care este în clasa a opta. Vorbea așa de frumos cu noi și era așa de optimistă…O mare pierdere”, a spus o profesoară din cadrul Liceului Trușești.

Publicitate

Amintim că la sfârșitul săptămânii trecute, profesoara Ana Ciubotaru a căzut ca secerată în mijlocul mai multor persoane care participau la o pomenire.

Ana Ciubotaru avea 48 de ani.

Dumnezeu s-o ierte!

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat de 57 de ani, din Răchiți, s-a urcat beat criță la volan. Pe o stradă din municipiul Botoșani a dat peste ghinion

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au identificat în trafic, pe strada Săvenilor, un autoturism condus de un bărbat, de 57 de ani, din comuna Răchiți.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcooluluie

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Autoturism furat, descoperit şi indisponibilizat la frontieră

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni au descoperit la controlul de frontieră şi indisponibilizat pentru continuarea cercetărilor un autoturism care figura în bazele de date ca fiind furat din România.

În data de 26 noiembrie 2024, în jurul orei 09.20, în Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni – ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare trecerii frontierei, un cetățean al Republicii Moldova, în vârstă de 30 de ani, care conducea un autoturism, înmatriculat în R. Moldova.
Existând suspiciuni cu privire la situaţia juridică a autoturismului, colegii noștri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au constatat că acesta figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, semnalare introdusă de către autoritățile din România.
Cu privire la aspectele constatate, bărbatul a declarat că i s-a defectat autoturismul și a împrumutat mașina unui prieten, fără a avea cunoștință că este declarată furată sau implicată în vreun litigiu.
Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire, iar autovehiculul, în valoare de 7.500 de lei, a fost reținut în vederea continuării cercetărilor.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending