Connect with us

Actualitate

Pelerinaj la mănăstirile din ținutul Botoșanilor, organizat de Protopopiatul Dorohoi

Publicat

Publicitate

În data de 13 iulie 2024, Protopopiatul Dorohoi a organizat pelerinajul „Mănăstirile din ținutul Botoșanilor”, traseul incluzând 11 locații deosebite și pline de spiritualitate din județul nostru, relatează publicația Slova Creștină de Dorohoi. Prima oprire a fost la Mănăstirea Gorovei, un loc de liniște și rugăciune, unde pelerinii au participat la slujba Acatistului închinat Maicii Domnului.

 

Apoi, au continuat spre Mănăstirea Agafton, cunoscută pentru frumusețea și simplitatea ei. Următoarea destinație a fost Mănăstirea Popăuți, care a impresionat prin arhitectura și istoria locului, precum prin liniștea pe care se poate descoperi, chiar dacă mănăstirea este situată în oraș. După Popăuți, grupul de pelerin din Dorohoi au poposit la Mănăstirea Zosin, atât pe deal cât și pe vale unde a început de fapt viața monahicească pe aceste locuri. La Mănăstirea Vorona măicuțele le-au oferit și ceva hrană pentru trup, ca semn al dragostei și ospitalității specifice acestui așezământ monahal. După acest popas, a urmat Schitul Oneaga și Mănăstirea Sihăstria Voronei. După închinarea la moaștele Sf. Cuv. Onufrie, pelerinii au avut bucuria întâlnirii cu PS. Nichifor Botoșăneanul, care le-a binecuvântat călătoria. Traseul a continuat cu Mănăstirea Coșula, un loc încărcat de istorie și spiritualitate, unde părintele stareț a vorbit despre istoria locului și i-a invitat să vadă câteva din mărturiile rămase care atestă importantul rol pe care mănăstirea l-a avut în această parte a județului Botoșani. La Mănăstirea Știubieni, pelerinii au simțit o profundă legătură cu trecutul religios prin cuvântul de învățătură ținut de părintele Melchisedec, starețul mănăstirii.

O altă oprire importantă a fost la Mănăstirea Crăiniceni, unde au fost vizitate locurile natale ale Sfântului Ioan Iacob. Pelerinii s-au închinat în lăcașul nou ridicat, un loc ce simbolizează renașterea spirituală dar și continuitatea credinței noastre pe aceste meleaguri. Ultimul obiectiv din traseul pelerinajului a fost Mănăstirea Eșanca, un loc de o frumusețe și liniște aparte, una din redutele Ortodoxiei din această parte de țară. „Întregul pelerinaj, desfășurat într-o singură zi, a fost o experiență de neuitat. Am reușit să ne redescoperim rădăcinile spirituale și să ne bucurăm de frumosul din apropierea noastră, pe care adesea îl trecem cu vederea”(Maria). „Pelerinajul din ziua de 13 iulie a fost o invitație pentru noi creștinii din Protopopiatul Dorohoi de a ne cunoaște mănăstirile din județul nostru. O călătorie prin care am reușit să conștientizăm mai mult ceea ce avem, ceea ce ne reprezintă pe noi botoșănenii” (Alex). ”Fiecare locaș vizitat ne-a oferit prilejul de a ne adânci în credință și de a înțelege mai bine tradițiile monahale ale zonei. Această călătorie a fost nu doar o trecere în revistă a locurilor frumoase și pline de har, ci și o lecție despre importanța de a aprecia și proteja moștenirea spirituală și culturală pe care o avem” (Ioana). A consemnat Pr. Marius Onofrei, responsabil birou pelerinaj

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

VIDEO: „Eminescu la răscrucea dintre cerul și pământul românesc!”. Emoții și poezie la Liceul „Demostene Botez” Truşeşti

Publicat

Publicitate

Cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, elevii de la Liceul „Demostene Botez” Truşeşti, în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” Dumbrăveni, din județul Suceava și Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Mihai Viteazu, Botoșani ,au participat la activitatea „Eminescu la răscrucea dintre cerul și pământul românesc!” din cadrul proiectului CAEJ „Eminescu – durată lirică eternă!”

Activitatea a debutat cu slujba de pomenire pentru marele poet, săvârșită de către preotul Bodai Andrei-Ionuț, care ulterior le-a vorbit copilor despre dragostea acestuia pentru Biserică. Eminescu a fost un poet iubit de Biserică și de preoți, începând din copilărie și până la maturitate. În centrul atenției s-a aflat astăzi recitalul de poezii din lirica eminesciană, precum și interpretarea unor cântece pe versurile lui Mihai Eminescu.

La ceas aniversar, elevii și cadrele didactice împreună cu preotul Bodai Andrei-Ionuț s-au reunit într-un singur suflet închinat marelui geniu al poeziei românești. Eminescu, poetul nepereche şi întruchiparea absolutului, nu poate fi uitat. Marele poet a dat sens limbii române şi a purtat în suflet ţara întreagă. Eminescu e România, e geniul strălucit zămislit din măreţia cerului şi pământului românesc. Poeziile lui Eminescu trebuie să ne însoțească pretudindeni ca o rugăciune pentru sufletul nostru.

,,Școala și Biserica reunite într-un singur suflet la Trușești pentru Eminescu”, a declarat prof  Cătălina Gania.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Cultura

FOTO&VIDEO: Zilele Eminescu, la Vorona: Momente emoționante

Publicat

Publicitate
Miercuri, 15 ianuarie,  mai mulți elevi de gimnaziu de la Liceul Tehnologic Vorona au susținut un moment omagial, în campusul școlar, punctând viața, opera și temele poetice eminesciene, cât și Ziua Națională a Culturii.
Montajul literar-artistic, plin de emoția și sensibilitatea tinerei generații, s-a constituit în recunoașterea adevăratelor valori naționale în care Eminescu toată viața a crezut: patria și neamul românesc, credința strămoșească și folclorul nepieritor

În fiecare an, la 15 ianuarie este omagiat marele poet Mihai Eminescu. Copiii claselor a V-a B, a VI-a B, a VIII-a A și a III-a, coordonați de  prof. Ciobanașu Valentina, Tomache Elena, Asăvoaie Marinela, Ciobanașu Carmen și  bibliotecar Bunduc Anca, au marcat acest eveniment în cadrul proiectului ,,Gânduri pentru Eminescu” prin recitare de versuri, interpretare de cântece, scenete și expoziții de desene – toate inspirate din opera marelui scriitor.

 

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Artistul Grigore Leșe, luat cu ambulanța de la hotel. Rapsodului i s-a făcut rău după un recital

Publicat

Publicitate

Artistul Grigore Leșe a ajuns, miercuri seară, la Spitalul Județean de Urgență ‘Mavromati’ din Botoșani, la scurt timp după ce a susținut un recital în cadrul Galei de decernare a Premiului Național de Poezie ‘Mihai Eminescu’.

Potrivit medicului șef al UPU- SMURD, Ramona Guraliuc, interpretul de muzică tradițională românească a fost preluat de ambulanță de la hotelul în care era cazat, după ce s-a simțit rău și a sunat la 112.

‘El a fost preluat de la hotel, după spectacol. A prezentat o pierdere acută a stării de conștiență. (…) Acum este stabil din punct de vedere hemodinamic și este în curs de investigații paraclinice’, a afirmat Guraliuc.

Leșe a fost invitatul special al galei de la Botoșani, el susținând recitalul după ce organizatorii au anunțat laureatul ediției din acest an a Premiului Național de Poezie ‘Mihai Eminescu’.

Poeta Grete Tartler, în vârstă de 76 de ani, a obținut, miercuri, Premiul Național de Poezie ‘Mihai Eminescu’- Opera Omnia pentru anul 2024, acordat de Primăria Botoșani, în colaborare cu Fundația Culturală ‘Hyperion- Caiete Botoșănene’ și Uniunea Scriitorilor din România. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Ministrul Emil Hurezeanu, distins cu Premiul Național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a fost distins cu Premiul Național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române în cadrul Galei Culturii Naționale organizată la Botoșani.

Evenimentul a fost organizat, marți seară, de Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu cu prilejul împlinirii a 175 de ani de la nașterea poetului.

Șeful diplomației române a primit premiul de la președintele Consiliului Județean, Valeriu Iftime.

‘Sunt foarte bucuros, sunt foarte mulțumit, vă sunt recunoscător că ați înscenat, la propriu, și la figurat, astăzi, o astfel de întâlnire între ceea ce suntem, între ceea ce am fost și, în orice caz, nu trebuie să renunțăm să mai fim’, a afirmat Hurezeanu în momentul decernării premiului.

În cadrul Galei Culturii Naționale, desfășurată la Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani, au mai fost acordate Premiul Național pentru traducere din literatura română și promovarea studiilor românești în mediul internațional, care i-a revenit traducătorului italian Bruno Mazzoni, și Premiul Național pentru excelență în cultură, acordat academicianului Mircea Martin. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending