Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO Botoșani: Seceta și lipsa de investiții îi împing pe fermieri în sapă de lemn. „Dacă mai ține așa o lună, oamenii renunță”

Publicat

Publicitate

Pentru cei mai mulți locuitori ai județului Botoșani creșterea animalelor și cultivarea pământului reprezintă singura sursă de trai. În condițiile în care apa este tot mai greu de procurat din cauza investițiilor insuficiente iar câmpurile tot mai arse de soare, mulți vor să renunțe și să emigreze, relatează Adevărul.

Județul Botoșani este al doilea din România ca suprafață a luciului de apă, după Tulcea, având 3.600 de hectare cu apă, o rețea hidrografică cu sute de iazuri și două râuri mari precum Siretul și Prutul. Cu toate acestea, în mod paradoxal, oamenii din mediul rural mai ales mor de sete. Situația este gravă pentru că într-un județ eminemente agricol ca Botoșaniul, lipsa apei face ca multe comunități să se afunde într-o sărăcie lucie.

 

Majoritatea sătenilor trăiesc din munca câmpului și din creșterea animalelor. Terenurile arse de soare și lipsa unei infrastructuri capabile să aducă apa în sate îi duc la disperare pe fermieri, mai ales că anul acesta seceta a venit mai devreme.

„Începea prin luna iunie, așa, pe la sfârșit sau chiar prin iulie. Mai rezistam noi două luni, până la ploile din septembrie. Dar așa, dacă a luat-o din mai, cu trei luni de secetă suntem gata. Sărăcie și muncă la străini scrie pe noi”, mărturisește disperat un cioban din zona Săveniului.

„Aducem apă cu cisternele de la 13 kilometri”

În comuna Drăgușeni, de exemplu, singura sursă de venit a localnicilor sunt animalele, în special oile și vacile. Anul acesta, seceta i-a lovit mai puternic ca niciodată. Temperaturile ridicate au uscat complet imașurile, iar iazurile de mici dimensiuni aproape au secat. În comună nu există nicio picătură de apă pentru animalele însetate, cum nu există nicio mână de iarbă proaspătă pe câmpurile arse de soare.

Publicitate
Ciobanii spun că situația este gravă FOTO Cosmin Zamfirache
Ciobanii spun că situația este gravă FOTO Cosmin Zamfirache

Cristi Dutcă, fermier, dar și președinte al Asociației Crescătorilor de Animale din Drăgușeni, spune că situația este extremă.

„A venit prea repede seceta. De la începutul lunii mai. Efectiv nu avem sursă de apă. Uitați-vă cum arată și imașul! Este foarte grav. Oamenii din asta trăiesc, din creșterea animalelor”, spune Cristi Dutcă.

În comună, sunt peste 5.000 de capete de oi și peste 2.000 de capete de bovine. În disperare de cauză, fermierii, în frunte cu Cristi Dutcă și ajutați de autoritățile locale, cară zilnic cisterne întregi cu apă de la peste 13 kilometri, doar pentru ca animalele și ei împreună cu familiile lor să poată supraviețui.

Publicitate

„Ieri am adus zece transporturi, adică 120 de tone am adus numai eu. În localitate nu avem apă deloc, aducem de la iazul Ichimeni”, mărturisește fermierul.

”Dacă mai ține așa o lună, oamenii renunță la animale”

În ciuda strădaniei fermierilor, dar și a oamenilor de la Primărie, la Drăgușeni, situația este critică. Fermierii mărturisesc că dacă lucrurile persistă vor fi nevoiți să vândă animalele, pentru că nu au cum să le adapte și să le hrănească.

„Nu știu ce o să facă oamenii. Dacă mai ține o lună așa, vor renunța la animale și la tot. Eu, unul, renunț”, spune Cristi Dutcă.

Perspectivele sunt sumbre, fără animale și fără sursă de întreținere oamenii vor alege să plece la muncă în străinătate.

„A plecat un val de-au lăsat satele pe jumătate goale. Au mai rămas și oameni gospodari și au animale și se întrețin cu ele, unii mai bine, alții mai rău, dar nu murea nimeni de foame. În condițiile astea, fără apă și cu seceta pe noi, plecăm toți câți am mai rămas. Sate de moșnegi o să rămână”, mărturisește un alt fermier.

„Trebuie investiții”

Dincolo de încălzirea globală și temperaturile tot mai ridicate, județul Botoșani suferă și la capitolul investiții majore în rețeaua de apă. Practic, magistralele care alimentează diferitele zone ale județului sunt, în mare parte, vechi, subdimensionate și deteriorate, așa încât nu mai fac față numărului de utilizatori.

Situații catastrofale au fost înregistrate atât în zona Drăgușeniului, cât și la Ungureni și Flămânzi. Responsabili de reabilitarea sau înlocuirea acestor magistrale este socieatea Nova Apaserv, operator de apă cu capital de stat.

Fermierii aduc apă cu cisterna FOTO Cosmin Zamfirache
Fermierii aduc apă cu cisterna FOTO Cosmin Zamfirache

De altfel, reprezentanții Nova Apaserv recunosc că magistralele principale nu mai fac față numărului mare de utilizatori din comunele branșate în ultimii ani. La Flămânzi, de exemplu, numai 13% din apa pompată în țevi ajunge la destinație. Pierderile pe rețea ajung și la 80%. Cei de la Nova Apaserv spun că urmează să se facă investiții majore în cadrul masterplanului pe fonduri europene, însă deocamdată totul este doar teoretic.

În tot acest timp, localnicii din al doilea județ din România în privința suprafeței luciului de apă se chinuie să supraviețuiască atât ei, cât și animalele lor care le asigură traiul.

„Ar trebui o aducțiune cu apă. Trebuie investiții”, este concluzia lui Cristi Dutcă.

Sursa: Adevărul

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Comisarii Gărzii de Mediu Botoșani, cu ochii pe pescari. Două dosare penale după ce au găsit setci și năvoade folosite ilegal

Publicat

Publicitate
În baza Planului cadru de Cooperare încheiat între IGPR, IGPFR, ANR și GNM și a planurilor de acțiune CLEAN WATERS 2024 și SIGURANȚA ȘI SECURITATEA PE APĂ 2024 comisari din cadrul Garda de Mediu Botoșani , ofițerii și agenții din cadrul Biroului de Poliție Transporturi Navale – Stânca Costești au verificat în data de 21.09.2024 activități limitrofe râului Prut și zona Lacului de Acumulare Stânca Costești (deversare de ape uzate neepurate, exploatare de agregate minerale, activități de pescuit comercial, activități de pescuit recreativ).
Au fost verificați 2 operatori economici și 14 autorizații/licențe/premise de pescuit.
Ca urmare a constatărilor urmează a fi efectuate de către ofițerii judiciari două cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere sau folosirea la pescuit de către persoane neautorizate a setcilor, năvoadelor precum și a altor unelte de pescuit și pescuit comercial sau sportiv fără licență sau autorizație de pescuit.
Totodată s-au aplicat două sancțiuni pentru neconformitățile prevăzute de Legea 176/2024 a pescuitului şi a protecţiei resursei acvatice vii și o sancțiune pentru neconformitățile prevăzute de Legea Apelor 107/1996.
„În vederea îndeplinirii obiectivului: prevenirea și combaterea poluării voluntare și accidentale, prevenirea și combaterea pescuitului ilegal, a deținerii și folosirii uneltelor de pescuit interzise, asigurarea respectării legislației în vigoare referitoare la extracția și valorificarea produselor de balastieră, vom intensifica în zona de competență, activitățile de inspecție și control”, transmit comisarii Gărzii de Mediu.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO ȘTIREA TA: „Lac artificial” în Parcul Tineretului din municipiul Botoșani. Legat de pierderile locatarilor, toată lumea se face că nu vede

Publicat

Publicitate

Locatarii unui bloc din Parcul Tineretului, municipiul Botoșani, mai au puțin și dau la pește în micul lac care s-a format pe stradă din apa care curge necontenit dintr-o conducta care s-a spart după ploaia de săptămâna trecută. Oamenii se plâng că au făcut numeroase solicitări și încă nu a venit nimeni să constate pierderile imense de apă ale căror costuri se vor regăsi pe facturile locatarilor.

„Am sunat la ei și pe o voce plăcută ne spun că vor trimite, dar de o săptămână n-a venit nimeni. Azi a venit de la Poliția locală și au sunat și ei la Apă ca să vină să remedieze. Nici pe ei nu i-au băgat în seamă. De aproximativ o săptămână apa dintr-o conductă spartă. Este vorba de următoarea locație: Strada Parcul Tineretului nr. 6, scara A, lângă magazinul industrial Meseriașul și aproape de Biserica Izvorul Tămăduirii. Sesizările locatarilor s-au dus pe apa sâmbetei. Însă, această ieșire din fire a apei se va regăsi în facturile locatarilor. Câtă apă trebuie să mai curgă?”, au întrebat câțiva dintre locatarii afectați.

Citeste mai mult

Eveniment

Autorităţile propun prelungirea plafonării tarifelor RCA până la sfârşitul anului

Publicat

Publicitate

Autorităţile propun, printr-un proiect de Hotărâre de Guvern publicat luni de Ministerul Finanţelor, prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 31 decembrie 2024, motivând dezechilibrul între cerere şi ofertă pe această piaţă, ce poate pune presiuni suplimentare asupra preţurilor după data de 30 septembrie, relatează AGERPRES.

Supravegherea practicării tarifelor de primă maxime de către societăţile de asigurare care practică RCA şi stabilite conform Hotărârii de Guvern se exercită de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, pe perioada de 3 luni, stabilită conform art. 4 alin. (3) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit iniţiatorilor, în prezent în piaţa asigurărilor RCA din România se manifestă în continuare o reticenţă în ceea ce priveşte apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asiguraţi şi există un grad ridicat de concentrare care continuă să reprezinte o vulnerabilitate a pieţei atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât şi din perspectiva cotelor de piaţă semnificative deţinute de un număr relativ mic de societăţi
de asigurare ceea ce arată un grad scăzut de concurenţă.

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei de asigurări RCA referitoare la indicatorii de solvabilitate şi lichiditate, comparativ cu primul semestru din 2023 valoarea PBS (prime brute subscrise, n.r.) pentru asigurările RCA a crescut cu 2%, societăţile înregistrând creşteri semnificative ale portofoliilor, se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ. De asemenea, numărul de contracte RCA în vigoare la sfârşitul lunii iulie 2024 este cu aproximativ 4% mai mare decât la finalul anului 2023.

Valoarea activelor lichide la jumătatea anului 2024 este în creştere cu 9% faţă de valoarea de la finalul anului 2023 iar indicatorul de lichiditate se păstrează la un nivel solid peste cerinţa legală, se arată în documentul citat.

“În ceea ce priveşte dezechilibrele existente în piaţa asigurărilor RCA este de menţionat numărul ridicat de cazuri prelucrate încadrate în categoria asiguraţilor cu risc ridicat, observându-se o creştere semnificativă a acestora cu aproximativ 19.000 de cazuri faţă de începutul lunii iunie, societăţile preluând în asigurare un număr de aproximativ 7.500 de astfel de cazuri pe lună de la începutul anului 2024. Cu referire la gradul de cuprindere este de menţionat că acesta este în continuare scăzut faţă de angajamentul asumat de România prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană”, explică iniţiatorii proiectului în nota de fundamentare.

Publicitate

Totodată, se observă existenţa în continuare a aceloraşi împrejurări excepţionale, care denotă un dezechilibru între cerere şi ofertă şi are potenţialul de a genera consecinţe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra preţurilor după data de 30 septembrie 2024, la care încetează efectele HG nr. 1326/2023, cu modificările ulterioare, susţin aceştia.

În prezent se află pe parcursul legislativ o serie de modificări ale legislaţiei naţionale privind asigurările RCA care propun a corecta dezechilibrele existente, se mai arată în documentul potrivit căruia situaţia financiară a asigurătorilor este una stabilă în prezent şi toate societăţile sunt solvabile.

“Având în vedere cele prezentate şi necesitatea ca modificările legislative propuse să fie adoptate astfel încât să înceapă să producă efecte, o soluţie temporară pentru remedierea stării de fapt o poate constitui prelungirea până la data de 31 decembrie 2024 a perioadei de aplicare a tarifelor de primă maxime şi a comisioanelor de distribuţie aferente contractelor RCA prevăzute la art. 1 alin. (2) şi (4) din HG nr. 1326/2023, cu modificările ulterioare. Situaţia actuală poate fi încadrată ca şi situaţie de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei aşa cum acestea sunt stipulate în prevederile art. 4 alin. (3) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. În acest caz, Guvernul poate interveni pentru o perioadă de timp limitată prin stabilirea modului de determinare a primelor practicate de către asigurătorii RCA astfel încât împrejurările care determină situaţia de criză să fie depăşită”, se arată în nota de fundamentare. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Vremea capricioasă până în 6 octombrie. Anunțul meteorologilor

Publicat

Publicitate

Vremea până în 6 octombrie. Următoarele două săptămâni vor fi caracterizate de vreme capricioasă și temperaturi neobișnuite. De la maxime de vară, de până la 29 de grade Celsius, se ajunge la scădere accentuată a temperaturilor și ploi, relatează alba24.ro.

Vremea se răcește brusc în jurul datei de 29 septembrie, la sub 20 de grade Celsius. Vor fi precipitații în majoritatea regiunilor. Apoi temperaturile cresc iar, peste 20 de grade.În zone din vest vor fi, după 3 octombrie, și furtuni. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în jurul datei de 25 septembrie și între 28 și 30 septembrie. Va fi un mix de condiții meteo de vară și toamnă, la final de septembrie și început de octombrie.

Vremea până în 6 octombrie: Transilvania

Media zilnică a temperaraturilor maxime se va situa în jurul valorii de 25 de grade în primele patru zile.

În următoarele două va crește cu 3-4 grade, apoi va scădea accentuat.

În ultima zi a lunii septembrie media pe întreaga regiune se va situa în jurul valorii de 16 grade.

În zilele care vor urma se va încălzi ușor și treptat. Spre finalul intervalului de prognoză maximele termice vor atinge în medie 20-22 de grade.

Publicitate

Media minimelor termice va fi în creștere, de la 8 grade în prima zi, până spre 12-13 grade la finalul primei săptămâni. În următoarele 3 nopți va scădea cu până la 6-7 grade, apoi va crește ușor și treptat și la finalul intervalului va atinge 7-9 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în jurul datei de 25 septembrie și între 28 și 30 septembrie. În prima săptămână din luna octombrie condițiile de ploaie vor fi reduse.

Vremea până în 6 octombrie: la munte

În prima săptămână, media temperaturilor maxime va avea variații între 15 și 21 de grade iar a minimelor între 6 și 13 grade. Tendința va fi în general de creștere.

Publicitate

În cea de a doua săptămână, în primele două-trei zile se va răci accentuat, apoi media maximelor se va situa între 10 și 15 grade, iar a minimelor între 2 și 7 grade.

Vor fi posibile ploi aproape în fiecare zi, mai intense și pe arii mai extinse la sfârșitul lunii septembrie și la începutul lunii octombrie.

Vremea până în 6 octombrie. Maramureș

Până spre sfârșitul primei săptămâni, regimul termic al vremii va fi în general în creștere. Se va resimți mai ales la valorile minime, a căror medie va crește de la 10 la 14-15 grade.

Media maximelor termice va avea variații între 24 și 28 de grade.

În următoarele trei zile se va răci accentuat, media maximelor va scădea cu 11 grade, iar a minimelor cu 9 grade.

În intervalul care va urma valorile termice vor crește ușor și treptat, dar media lor nu va mai depăși 21-22 de grade în cazul maximelor și 9-10 grade în cazul minimelor.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în jurul datei de 25 septembrie și între 28 și 30 septembrie. În prima săptămână din luna octombrie condițiile de ploaie vor fi mai reduse.

Vremea până în 6 octombrie: Banat

În primele două zile media maximelor termice va fi de 27 de grade. În ziua de 25 septembrie aceasta va scădea cu 3-4 grade, apoi vor urma două zile de încălzire mai intensă.

În jurul datei de 27 septembrie, media va atinge 30 de grade.

În continuare, până la sfârșitul lunii septembrie se va răci semnificativ.

Apoi regimul termic diurn va fi în general în creștere, iar media maximelor termice va urca treptat de la 18, la aproximativ 23 de grade.

Minimele termice vor fi în general în creștere în prima săptămână, iar media lor va ajunge să se situeze în jurul a 16 grade. Între 29 septembrie și 2 octombrie aceasta va scădea accentuat, apoi va crește din nou, de la 7-8 grade, la început, până la 9-11 grade la finalul intervalului de prognoză.

În prima săptămână vor fi averse în zilele de 24 și 25 septembrie, precum și în 28 și 29 septembrie. În cea de a doua săptămână condițiile de ploaie se vor reduce.

Vremea până în 6 octombrie: Crișana

În prima săptămână temperaturile maxime vor avea variații semnificative. Cele mai mari maxime se vor atinge în jurul datei de 27 septembrie când media lor va fi de 28-29 de grade, iar cele mai mici în 29 septembrie, când aceasta va fi de 18-19 grade.

În cea de a doua săptămână se va încălzi treptat, astfel că la sfârșitul intervalului de prognoză maximele termice vor fi în medie de 21-23 de grade.

Minimele termice vor fi în creștere, de la o medie de 10 grade în prima dimineață, până la 16 grade în 28 septembrie. În următoarele 3 nopți vor scădea treptat, dar semnificativ, cu 8-9 grade, apoi vor crește ușor, dar media nu va mai depăși 10-12 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în intervalele 24 – 25 septembrie și 28 – 30 septembrie

Vremea până în 6 octombrie: Moldova

Până în data de 28 septembrie temperaturile vor crește ușor și treptat. Media maximelor – de la 26 la 29 de grade, iar a minimelor de la 11 la 16 grade.

În următoarele două-trei zile se va răci accentuat, cu mai mult de 10 grade în cazul maximelor termice și cu aproximativ 8 grade în cazul minimelor.

În zilele care vor urma vremea se va încălzi ușor și treptat, dar media temperaturilor maxime nu va mai depăși 22-23 de grade, iar a minimelor 11-12 grade.

Vor fi averse în jurul datei de 25 septembrie și între 29 septembrie și 1 octombrie, apoi probabilitatea va scădea.

Vremea până în 6 octombrie: Dobrogea

Temperaturile vor crește treptat până spre sfârșitul primei săptămâni de prognoză. Media maximelor – de la 25 la 28 de grade, iar a minimelor de la 14 la 18 grade.

În următoarele trei zile se va răci, cu 8-9 grade, apoi atât maximele, cât și minimele termice vor urca ușor, media maximelor până la 23-24 de grade, iar a minimelor spre 13-14 grade.

Probabilitatea mai mare pentru averse va fi spre finalul lunii septembrie și la începutul lunii octombrie.

Vremea până în 6 octombrie. Muntenia

Media zilnică a temperaraturilor maxime va fi de 27-28 de grade în primele patru zile. În următoarele două va crește cu 3-4 grade, apoi va scădea accentuat. În ultima zi a lunii septembrie și în prima a lunii octombrie, media pe întreaga regiune se va situa în jurul valorii de 19 grade.

În zilele care vor urma se va încălzi ușor și treptat, iar spre finalul intervalului de prognoză maximele termice vor atinge în medie 23-25 de grade.

Media minimelor termice va fi în creștere, de la 11 grade în prima zi, până spre 15-16 grade în ultimele dimineți ale primei săptămâni. În următoarele 3 nopți va scădea cu până la 7-8 grade, apoi va crește ușor și treptat și la finalul intervalului va atinge 10-11 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în jurul datei de 25 septembrie și între 29 septembrie și 1 octombrie.

Vremea până în 6 octombrie: Oltenia

Până spre sfârșitul primei săptămâni, regimul termic va fi în general în creștere. Media maximelor termice – de la 27 la 31 de grade și a minimelor de la 10 la 15 grade.

În următoarele 3 zile se va răci accentuat, media maximelor cu 12-13 grade, iar a minimelor cu 7-8 grade. În intervalul care va urma, valorile termice vor crește ușor și treptat, dar media lor nu va mai depăși 24-25 de grade în cazul maximelor și 10-11 grade în cazul minimelor.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în jurul datei de 25 septembrie și între 28 și 30 septembrie. În prima săptămână din luna octombrie condițiile de ploaie vor fi mai reduse.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending