Connect with us

Eveniment

Postul Crăciunului 2023: când începe Postul Nașterii Domnului

Publicat

Publicitate

Postul Crăciunului 2023: una dintre cele mai importante perioade de post începe în luna noiembrie. Aceasta durează 40 de zile, până la Sărbătoarea Nașterii Domnului. De această perioadă sunt legate o serie de semnificații religioase, dar și tradiții și obiceiuri.

Credincioșii se roagă în această perioadă și respectă reguli date de Biserică, printre care cea potrivit căreia nu pot consuma produse din carne, lactate sau ouă.

Postul Crăciunului 2023 durează șase săptămâni (40 de zile). În acest an, ziua de lăsatul secului este marți, 14 noiembrie.

Perioada de post începe miercuri, 15 noiembrie și ține până în 24 decembrie inclusiv.

Postul Crăciunului 2023: semnificații religioase

Postul Naşterii Domnului este rânduit de Biserică pentru a-i pregăti pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii lui Iisus Hristos.

Postul Crăciunului aminteşte de patriarhii şi drepţii Vechiului Testament, care au petrecut timp îndelungat în post şi rugăciune, în aşteptarea venirii lui Mesia.

Publicitate

Ca vechime, cele dintâi menţiuni despre acest post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi episcopul Leon cel Mare al Romei.

La început, creştinii nu posteau toţi în acelaşi fel şi acelaşi număr de zile. Unii posteau şapte zile, alţii şase săptămâni.

Postul de 40 de zile

Sinodul local din Constantinopol din anul 1166 a uniformizat durata acestui post, hotărând ca toţi creştinii să postească 40 de zile, cu începere de la 15 noiembrie.

Prin lungimea şi durata lui, acest post ne aminteşte de postul de 40 de zile al lui Moise de pe Muntele Sinai, când prorocul aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră.

Asemenea şi creştinii, postind 40 de zile, îşi curăţă sufletele şi trupurile şi se învrednicesc pentru a primi Cuvântul lui Dumnezeu, Cuvântul cel Viu, nu scris cu litere, ci întrupat şi născut din Sfânta Fecioară.

Întrucât acest post închipuie timpul Vechiului Testament, cântările liturgice rânduite se caracterizează prin numeroase profeţii mesianice şi cuvinte despre împlinirea făgăduinţei Răscumpărătorului.

Postul Crăciunului 2023: al doilea ca importanță pe parcursul anului

Postul Naşterii Domnului este unul dintre cele patru posturi de mai multe zile din timpul anului bisericesc.

Ca importanţă, este al doilea după Postul Paştelui, iar ca mod de postire, el este mai uşor decât primul, felul postirii fiind în legătură cu evenimentul Naşterii Domnului Iisus Hristos, unul dintre cele mai fericite din istoria mântuirii, potrivit Agerpres.

Postul Crăciunului 2023: reguli pentru zilele cu dezlegare la pește

În perioada Postului Naşterii Domnului este dezlegare la peşte în fiecare sâmbătă şi duminică până la 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul). De asemenea, este dezlegare la pește, ulei și vin şi la fiecare sfânt cu priveghere, prăznuit în această perioadă. Mai este și la praznicul împărătesc al Intrării în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), în orice zi ar cădea.

Între sfinţii ale căror sărbători sunt anul acesta prilej de dezlegare la peşte, în cursul săptămânii, se află: Sfântul Apostol Andrei (30 noiembrie), Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş (7 decembrie) şi Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul (18 decembrie).

În perioada 20-24 decembrie, postul va deveni mai aspru.

Ultima zi a Postului Naşterii Domnului (24 decembrie), numită Ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru decât celelalte zile.

Se ajunează până după-amiază.

Atunci se obişnuieşte să se mănânce, în unele părţi, grâu fiert amestecat cu fructe şi miere, în amintirea postului lui Daniel şi a celor trei tineri din Babilon.

În alte zone, se ajunează în această zi până la răsăritul luceafărului de seară, care ne aduce aminte de steaua ce a vestit magilor Naşterea Domnului, potrivit sursei citate.

Postul Crăciunului 2023: zilele cu dezlegare la pește

Din punct de vedere al alimentației, este un post mai ușor față de cel al Paștelui. Cuprinde multe dezlegări la peste, ulei și vin.

  • Miercuri, 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
  • Joi, 23 noiembrie – Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, Sfântul Ierarh Amfilohie
  • Sâmbătă, 25 noiembrie – Sfânta Muceniță Ecaterina, Sf. Mc. Mercurie/ Odovania Praznicului intrării în Biserică A Maicii Domnului
  • Duminică, 26 noiembrie – Sfântul Stelian (Dregătorul bogat – păzirea poruncilor)
  • Joi, 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei
  • Sâmbătă, 2 decembrie – Sfântul Proroc Avacum, Sfânta Muceniță Miropia
  • Duminică, 3 decembrie – Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (Pilda talanților)
  • Luni, 4 decembrie – Sfânta Muceniță Varvara
  • Marți, 5 decembrie – Sfântul Sava cel sfințit; Sfântul Mucenic Anastasie, Sfântul Cuvios Nectarie
  • Miercuri, 6 decembrie – Sfântul Ierarh Nicolae
  • Joi, 7 decembrie – Sfânta Muceniță Filofteia
  • Sâmbătă, 9 decembrie – Zămislirea Sfintei Fecioare Maria
  • Duminică, 10 decembrie – Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf (Tămăduirea femeii gârbove)
  • Marți, 12 decembrie – Sfântul spiridon al Trimitundei
  • Sâmbătă, 16 decembrie – Sfântul Proroc Agheu, Sfânta Teofana
  • Duminică, 17 decembrie – Sfântul Proroc Daniel (Pilda celor poftiți la cină)
  • Luni, 18 decembrie – Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, Sf. Mc. Sebastian și Zoe

Postul Crăciunului 2023: de ce se colindă

Datina colindatului în poporul român este străveche. Chiar dacă nu poate fi precizată cu exactitate data apariţiei acestui obicei, totuşi conţinutul poetico-literar al colindelor indică faptul că ele dinaintea formării poporului nostru, adică din secolul I, din vremea în care Sfântul Apostol Andrei propovăduia Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos pe teritoriul Dobrogei.

Colindul românesc, prin forma sa simplă şi prin mesajul pe care-l exprimă, este glasul sfânt al Evanghelii şi al Bisericii extins sau transmis în sufletele şi-n casele creştinilor.

Postul Crăciunului 2023: ce nu este bine să faci. Tradiții, obiceiuri, superstiții

În perioada de post, sunt amintite și tradiții, obiceiuri, superstiții. Cu alte cuvinte, zile cu dezlegare la pește.

În Postul Crăciunului, se spune că este bine ca fetele nemăritate să bată pernele pentru a-și găsi ursitul mai repede și pentru a-și îmblânzi soarta.

În postul Crăciunului este interzisă beția.

De Lăsata Secului, femeile pun toate oalele din casă cu gura în jos, pentru ca oamenii să fie feriți de boli și de pagube.

Cu o zi înainte de postul Crăciunului, amenii toate resturile de mâncare și oasele într-o față de masă. În dimineața primei zile de post le aruncă spre răsărit și rostesc următoarele cuvinte:

“Păsările Cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. Se face acest obicei în speranța că anul viitor păsările nu vor mai strica poamele din ogradă.

În ziua de Ajun se ține post negru, adică se mănâncă doar seara. Atunci se mănâncă grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame.

După cum e vremea în Postul Crăciunului, se va ști cum va fi la primăvară. Dacă este vreme liniștită, se anunță o primăvară cu multe ploi.

În Bucovina, se spune că dacă visezi grâu verde în postul Crăciunului e semn bun că anul care vine va fi bogat în toate.

În postul Nașterii Domnului (15 noiembrie – 24 decembrie), dar și în perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie) nu se fac nunți.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Panică într-un bloc din municipiul Botoșani. O oală uitată pe aragaz a adus pompierii

Publicat

Publicitate

Nu lăsați aragazul nesupravegheat atunci când gătiți. În urmă cu puțin timp, o oală cu mâncare uitată pe foc a pus în pericol locatarii unui bloc de pe strada Împărat Traian, din municipiul Botoșani. Alarma a fost dată de vecinii care au văzut că iese fum din apartamentul de la etajul III

  • Patru echipaje aparținând Detașamentului de Pompieri Botoșani au ajuns, în cel mai scurt timp, la fața locului, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru intervenție și salvare de la înălțime și o ambulanță SMURD. Pompierii au constatat faptul că proprieura! Cîn apartamentul plin de fum și l-au evacuat. Bărbatul, în vârstă de 47 de ani, nu a avut de suferit în urma acestei întâmplări. Pompierii au aerisit spațiul și s-au asigurat că pericolul a fost înlăturat.

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, vă recomandăm:

✔ să nu lăsaţi mâncarea pe foc, nesupravegheată;

✔ după ce aţi terminat de gătit asiguraţi-vă că aţi oprit cuptorul, aragazul și butelia;

✔ curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime şi resturile de mâncare de pe aragazurile, plitele şi grătarele din bucătărie, deoarece acestea pot lua foc uşor;

✔ nu lăsaţi copiii singuri în bucătărie. Păstraţi chibriturile şi brichetele acolo unde aceștia nu pot ajunge şi amplasaţi un dispozitiv de siguranţă la uşa de la cuptor.

Publicitate

Dacă ia foc uleiul sau conținutul dintr-o tigaie:

✔ opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească;

✔ nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste aceasta;

✔ stingeţi tigăile care sunt în flăcări acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea.

Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.

Citeste mai mult

Cultura

Memorialul Ipotești: Gala Culturii Naționale are în centrul său două evenimente

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, valorificând experiența construirii de parteneriate cu mediile cultural-academice din țară și din străinătate pe linia susținerii studiilor românești și beneficiind de sprijinul Consiliului Județean Botoșani, a adoptat inițiativa organizării Galei Culturii Naționale, în data de 14 ianuarie 2025, în cadrul Zilelor Eminescu.

Gala Culturii Naționale are în centrul său două evenimente – o Gală de decernare a Premiilor Naționale dedicate promovării culturii române și o dezbatere culturală.

Gala Premiilor Culturii Naționale,  ediția 2025, va avea loc la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani (strada Teatrului, nr. 5).  Potrivit jurizării ce a avut loc în august 2024, se vor acorda trei premii: Premiul Național pentru excelență în cultură; Premiul Național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române; Premiul Național pentru traducere din literatura română și promovarea studiilor românești în mediul internațional.

Ceremonia de decernare a Premiilor Naționale se va încheia cu recitalul „Domnule și frate Eminescu”, susținut de Maestrul Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca“ din Sibiu.

Actor de teatru și film și lider în domeniul cultural, Constantin Chiriac este președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, director general al Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu, director al Bursei de Spectacole de la Sibiu și fondator al Aleii Celebrităților din Sibiu, al Școlii de teatru și management cultural din cadrul Universității Lucian Blaga Sibiu, al Platformei Internaționale de Cercetare Doctorală în Artele Spectacolului și Management Cultural din cadrul aceleiași universități, al Asociației Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007. Este profesor universitar la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu și a primit titlul de Doctor Honoris Causa de la importante universități din România și din străinătate, susținând cursuri și conferințe la universități din lumea întreagă.

În 2019 Ministrul Culturii din Franța, Franck Riester, l-a decorat în grad de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor.

Publicitate

În 2020 a fost decorat în grad de Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare Franța, de către Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe din Franța și a primit Distincția Culturală a Academiei Române.

La începutul anului 2024, Constantin Chiriac a primit premiul The Angel Award din partea International Society for the Performing Arts (ISPA), iar Primăria Sibiu i-a oferit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Sibiu, iar Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu i-a oferit titlul onorific de Profesor Emerit și medalia.

Constantin Chiriac a jucat în peste 40 de spectacole, colaborând cu regizori importanți, și a susținut one-man show-uri și recitaluri de poezie în peste 50 de țări. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu s-a desfășurat, de-a lungul a peste 30 de ediții, sub Înaltul Patronaj al Președinților României și a primit Înaltul Patronaj al Regelui Charles al III-lea și al Președintelui Germaniei. Festivalul a primit importante recunoașteri din partea Regelui Belgiei, a Președintelui Israelului, Împăratului Japoniei și a Regelui Spaniei. În cadrul Galei UNITER 2024, primește Premiul preşedintelui UNITER, pentru 30 de ani de FITS.

Recitalul „Domnule şi frate Eminescu“ este construit ca un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă şi porneşte de la dimensiunea poeziei populare ca matrice, explorând legătura creatoare și prietenia unică dintre cei doi scriitori români.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Șoferul beat criță care a băgat în spital un bărbat, după ce a pierdut controlul mașinii pe Calea Națională din municipiul Botoșani, a fost REȚINUT

Publicat

Publicitate

Polițiștii Biroului Rutier au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 42 de ani, din municipiul Botoșani, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Acesta ar fi condus un autoturism pe Calea Națională, din municipiul Botoșani, fiind sub influența alcoolului, respectiv 1,21 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Mai mult decât atât, bărbatul a pierdut controlul asupra direcției de mers, împrejurare în care a întrat intr-un alt autoturism, care se deplasa regulamentar, din sens opus, al cărui conducător auto a suferit leziuni.

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani, cercetările fiind continuate pentru infracțiunile de conducerea sub influența alcoolului și vătămare corporală din culpă.

Citeste mai mult

Eveniment

Unde pot călători românii fără viză în 2025: Cât de puternic este pașaportul românesc după ce SUA a aplicat programul Visa Waiver

Publicat

Publicitate

Pașaportul românesc este unul dintre cele mai puternice din lume și se afla înainte de aprobarea scoaterii vizelor pentru SUA între primele 15 locuri de pe mapamond potrivit clasamentului publicat de Henley & Partners. Românii pot călători fără viză în 2025 în 178 de țări, iar după intrarea în vigoare a programului Visa Waiver, pașaportul românesc va fi valabil fără viză în 180 de țări, informează alba24.ro.

Cu toate acestea înainte de a pleca într-o călătorie este necesar să te informezi cu privire la accesul în statul pe care vrei să îl vizitezi și regulile privind șederea sau tranzitul.

În cazul călătoriilor în SUA, deși vor fi eliminate vizele și birocrația aferentă obținerii acestora, românii  vor avea totuși nevoie de o autorizare electronică în sistemul „Electronic System for Travel Authorization” – ESTA.

Costul unei autorizații de călătorie este de 21 de dolari americani, a anunțat Ambasada României la Washington.

Autorizația de călătorie, care va înlocui vizele actuale, va fi valabilă timp de doi ani, are număr nelimitat de intrări/ieșiri din SUA în acest interval și poate fi utilizată pentru vizite cu o durată de cel mult 90 de zile, doar pentru turism sau afaceri.

Aplicațiile ESTA pot fi completate AICI  sau prin descărcarea aplicației „ESTA Mobile” din iOS App Store sau Google Play Store.

Publicitate

Ce este ESTA

„ESTA este un sistem automat care determină eligibilitatea vizitatorilor de a călători în Statele Unite în cadrul Programului Visa Waiver (VWP).

Autorizarea prin ESTA nu determină dacă un călător este admisibil în Statele Unite. Ofițerii Serviciului Vamal și de Protecție a Frontierei din SUA determină, la sosirea călătorilor, dacă aceștia pot intra sau nu pe teritoriul SUA.

Aplicația ESTA colectează informații biografice și răspunsuri la întrebările de eligibilitate în Programul Visa Waiver.

Cele mai puternice pașapoarte din lume pentru anul 2025

Firma de consultanță Henley & Partners a publicat clasamentul celor mai puternice pașapoarte din lume pentru anul 2025. O țară asiatică deține  cel mai puternic pașaport din lume. SUA s-au clasat pe locul nouă.

Pașapoartele sunt clasificate în funcție de numărul de destinații pe care le pot accesa fără viză sau viză electronică, bazându-se pe datele Autorității Internaționale de Transport Aerian (IATA).

Indicele include 199 de pașapoarte și ia în considerare ușurința de acces la 227 de destinații.

Țările care împart primele locuri sunt Singapore, Japonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Corea de Sud, Spania.

Statele Unite, care au fost pe primul loc în index în 2006 și 2014, se clasează pe locul nouă în 2024, alături de Estonia.

Pașaportul românesc – cât de puternic este în lume în 2025

Românii pot călători cu pașaportul, fără a avea nevoie de viză, în 180 de țări. Pașaportul Românesc se află pe locul 13 în lume ca putere, la același nivel cu Bulgaria și Croația.

În 2023 pașaportul românesc a oferit acces fără viză în 175 de țări din lume, pașaportul românesc situându-se pe locul 17 în clasamentul Henley Passport Index, care clasifică documentele în funcție de numărul de state care sunt accesibile fără o viză prealabilă.

Țările cu cele mai puternice pașapoarte în anul 2025

  • 1. Singapore – 195 de destinații
  • 2. Japonia – 194 de destinații
  • 3. Finlanda, Franța, Germania, Italia, Corea de Sud, Spania – 193 de destinații
  • 4. Austria, Danemarca, Irlanda și Țările de Jos, Luxembourg, Norvegia, Suedia – 192 destinații
  • 5. Belgia, Portugalia și Regatul Unit, Noua Zealandă – 190 destinații
  • 6. Australia, Grecia și Elveția – 189 destinații
  • 7. Canada , Malta și Polonia -188 destinații
  • 8. Republica Cehă, Ungaria – 187 destinații
  • 9. Estonia, SUA – 186 destinații
  • 10.  Letonia, Lituania, Si Slovenia, Emiratele Arabe Unite,  – 185 destinații

Țările în care românii pot călători fără viză

După ce SUA a ridicat vizele pentru români, pașaportul românesc a urcat pe locul 13 in topul celor mai puternice pașapoarte din lume. Pașaportul românesc ne dă acces la 180de țări unde putem călători fără viză și la încă 25 de state în care putem călători cu formalități minime.

  • Albania
  • Andorra
  • Angola
  • Anguilla
  • Antigua and Barbuda
  • Argentina
  • Armenia
  • Aruba
  • Australia E-VISA
  • Austria
  • Azerbaijan E-VISA
  • Bahamas
  • Bahrain VOA
  • Bangladesh VOA
  • Barbados
  • Belarus
  • Belgium
  • Belize
  • Benin E-VISA
  • Bermuda
  • Bolivia VOA
  • Bonaire; St. Eustatius and Saba
  • Bosnia and Herzegovina
  • Botswana
  • Brazil
  • British Virgin Islands
  • Brunei
  • Bulgaria
  • Burundi VOA
  • Cambodia VOA
  • Cameroon E-VISA
  • Canada ETA
  • Cape Verde Islands
  • Cayman Islands
  • Chile
  • China
  • Colombia
  • Comoro Islands VOA
  • Cook Islands
  • Costa Rica
  • Croatia
  • Cuba E-VISA
  • Curacao
  • Cyprus
  • Czechia
  • Denmark
  • Djibouti VOA
  • Dominica
  • Dominican Republic
  • Ecuador
  • Egypt VOA
  • El Salvador
  • Equatorial Guinea E-VISA
  • Estonia
  • Ethiopia VOA
  • Falkland Islands
  • Faroe Islands
  • Fiji
  • Finland
  • France
  • French Guiana
  • French Polynesia
  • French West Indies
  • Gabon E-VISA
  • Georgia
  • Germany
  • Gibraltar
  • Greece
  • Greenland
  • Grenada
  • Guatemala
  • Guinea E-VISA
  • Guinea-Bissau VOA
  • Haiti
  • Honduras
  • Hong Kong (SAR China)
  • Hungary
  • Iceland
  • India E-VISA
  • Indonesia VOA
  • Iran VOA
  • Iraq
  • Ireland
  • Israel ETA
  • Italy
  • Jamaica VOA
  • Japan
  • Jordan VOA
  • Kazakhstan
  • Kenya ETA
  • Kiribati
  • Kosovo
  • Kuwait VOA
  • Kyrgyzstan VOA
  • Laos VOA
  • Latvia
  • Lebanon VOA
  • Lesotho E-VISA
  • Liechtenstein
  • Lithuania
  • Luxembourg
  • Macao (SAR China)
  • Madagascar
  • Malawi VOA
  • Malaysia
  • Maldives VOA
  • Malta
  • Marshall Islands
  • Mauritania VOA
  • Mauritius
  • Mayotte
  • Mexico
  • Micronesia
  • Moldova
  • Monaco
  • Mongolia
  • Montenegro
  • Montserrat
  • Morocco
  • Mozambique VOA
  • Myanmar VOA
  • Namibia VOA
  • Nepal VOA
  • Netherlands
  • New Caledonia
  • New Zealand ETA
  • Nicaragua
  • Niue
  • North Macedonia
  • Norway
  • Oman
  • Pakistan E-VISA
  • Palau Islands
  • Palestinian Territory
  • Panama
  • Papua New Guinea E-VISA
  • Paraguay
  • Peru
  • Philippines
  • Poland
  • Portugal
  • Qatar VOA
  • Reunion
  • Russian Federation E-VISA
  • Rwanda
  • Samoa
  • San Marino
  • Sao Tome and Principe
  • Saudi Arabia VOA
  • Senegal
  • Serbia
  • Seychelles ETA
  • Sierra Leone VOA
  • Singapore
  • Slovakia
  • Slovenia
  • Solomon Islands
  • Somalia VOA
  • South Africa E-VISA
  • South Korea ETA
  • Spain
  • Sri Lanka ETA
  • St. Helena VOA
  • St. Kitts and Nevis
  • St. Lucia
  • St. Maarten
  • St. Vincent and the Grenadines
  • Suriname
  • Sweden
  • Switzerland
  • Syria E-VISA
  • Taiwan (Chinese Taipei)
  • Tajikistan
  • Tanzania
  • Thailand
  • The Gambia
  • Timor-Leste
  • Togo E-VISA
  • Tonga
  • Trinidad and Tobago
  • Tunisia
  • Türkiye
  • Turks and Caicos Islands
  • Tuvalu
  • Uganda E-VISA
  • Ukraine
  • United Arab Emirates
  • United Kingdom
  • United States
  • Uruguay
  • US Virgin Islands
  • Uzbekistan
  • Vanuatu
  • Vatican City
  • Venezuela
  • Vietnam E-VISA
  • Zambia
  • Zimbabwe VOA

E-VISA: este un sistem electronic de viză care permite cetățenilor străini să solicite și să obțină o viză pentru a intra într-o anumită țară printr-un proces online, eliminând necesitatea unei vizite fizice la o ambasadă sau consulat. Acest tip de viză este frecvent utilizat de țări care doresc să simplifice procesul de obținere a vizelor și să atragă mai mulți turiști, oameni de afaceri sau alte categorii de vizitatori.

VOA înseamnă Visa On Arrival (Viză la Sosire) și reprezintă un tip de viză care poate fi obținută direct la punctul de intrare în țara de destinație, cum ar fi un aeroport, un port sau o frontieră terestră. Acest sistem permite călătorilor să aplice pentru viză fără a o solicita în avans de la o ambasadă sau un consulat.

ETA înseamnă Electronic Travel Authorization (Autorizație Electronică de Călătorie) și este un sistem digital care permite călătorilor să obțină permisiunea de a intra într-o țară fără a avea nevoie de o viză tradițională. ETA este de obicei valabil pentru șederi pe termen scurt în scopuri turistice, de afaceri sau de tranzit.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending