Connect with us
Publicitate

Eveniment

40% din redevența pentru nisip, pietriș, ape minerale, cărbuni, minereuri va ajunge la primării

Publicat

Publicitate

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, procedura privind încasarea redevenţei obţinute prin concesionarea din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă ale statului, anunță alba24.ro

 Astfel primăriile și consiliile județene vor putea încasa 80% din redevența pentru exploatarea nisipului, pietrișului, apelor minerale și alte resurse.

1. Pentru redevența din activități de exploatare a terenurilor cu destinaţie agricolă:

a) 40% merge la bugetul local al județului

b) 40% la bugetul local al comunei, al orașului sau al municipiului

c) 20% la bugetul de stat

2. Pentru exploatările de:

Publicitate
  • ape minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase
  • minereuri feroase, neferoase, de aluminiu şi roci aluminifere, radioactive, pământuri rare şi disperse, pietre preţioase şi semipreţioase, produse
  • reziduale miniere, roci bituminoase, ape minerale terapeutice, ape termominerale, ape geotermale şi gazele care le însoţesc, gaze necombustibile,
  • nămoluri şi turbe terapeutice
  • cărbuni
  • metale nobile
  • substanţe nemetalifere
  • roci magmatice, roci metamorfice, călcare industriale şi de construcţii, dolomită, gresie şi tufuri industriale
  • argile, marne, loess, nisip şi pietriş, nisip şi roci caolinoase
  • alabastru industrial, piatră ponce, sienite nefelinice, gips, cretă, nisip silicios, bentonită, nisip caolinos, ardezie şi diatomită
  • bazalt ornamental, dacit ornamental, andezit ornamental, riolit ornamental, granit ornamental şi granodiorit ornamental
  • alabastru ornamental, aragonit ornamental şi siliconite ornamentale
  • marmură, calcar ornamental, gresie ornamentală, travertin şi tufuri ornamentale

Sistemul în acest caz de încasare a redevenței este:

  • a) 35% la bugetul local al județului pe teritoriul căruia există activitatea de exploatare;
  • b) 45% la bugetul local al comunei, al orașului sau al municipiului, după caz, pe teritoriul căreia/căruia există activitate de exploatare;
  • c) 20% la bugetul de stat.

Bani în plus la bugetul autorităților locale

„Era nevoie de acest act normativ întrucât, deşi există legislaţie care prevede ca 80% din redevenţele provenite din exploatările de suprafaţă să revină autorităţilor locale şi judeţene şi 20% să fie virate către bugetul de stat, în lipsa unei metodologii, această lege nu era aplicată.

Conform prevederilor Codului administrativ, aceste venituri vizează, în mare parte, autorităţile locale şi judeţene, iar măsurile propuse prevăd aplicarea acestui drept”, a explicat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Publicitate

Hotărârea de Guvern va impune concesionarului să vireze din redevenţa pe exploatarea terenurilor agricole, respectiv a resurselor minerale de suprafaţă, inclusiv a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, exploatate pe teritoriul unei localităţi, în proporţie de 80% autorităţilor locale şi judeţene, iar 20% la bugetul de stat.

„Aşadar, sumele provenite din redevenţă înseamnă bani în plus la bugetul autorităţilor locale şi judeţene, bani care vor putea fi folosiţi pentru dezvoltarea comunităţilor.

În anul 2021, de exemplu, au fost încasate 421.712.000 de lei din concesionarea activităţilor de exploatare a resurselor la suprafaţă, din care 337.370.000 de lei, reprezentând 80%, vor fi virate către bugetele locale.

În anul 2022, estimăm ca peste 300 de milioane de lei să intre în bugetele locale prin aceste tipuri de activităţi”, a arătat ministrul Dezvoltării.

Foto: GettyImages

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Inspectoratul de Jandarmi Botoşani recrutează candidaţi pentru admiterea la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti

Publicat

Publicitate

VREI SĂ URMEZI O CARIERĂ DE OFIȚER ÎN JANDARMERIA ROMÂNĂ?
Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani desfăşoară activităţi de recrutare a candidaţilor în  vederea participării la concursul de admitere organizat în anul 2024 la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti, astfel:
NUMĂRUL DE LOCURI LA ACADEMIA DE POLIŢIE „ALEXANDRU IOAN CUZA” BUCUREŞTI ÎN ANUL UNIVERSITAR 2024 – 2025
Locurile la Academia de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza”, comune pentru femei și bărbați, sunt:

-10 locuri alocate Jandarmeriei Române la Facultatea de Poliţie pentru învăţământul cu frecvenţă (4 ani) – domeniul de licenţă „Drept”, programul de studii universitare de licenţă/specializare „Drept”, specialitatea „Jandarmi”;

-60 de locuri alocate la Facultatea de Poliţie pentru învăţământul cu frecvenţă (3 ani) –
domeniul de licenţă „Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică”, programul de studii  universitare de licenţă/specializarea „Ordine şi siguranţă publică”, specialitatea „Jandarmi” (dintre care 2 locuri pentru romi, 2 locuri pentru maghiari şi 2 locuri pentru alte minorităţi).

Candidații recrutați pentru admiterea la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti, pentru specializările ,,Drept” și ,,Ordine și siguranță publică” pot participa la concursul de admitere la o singură specializare/program de studii universitare de licență din cadrul unei singure facultăți.

Cererea-tip de înscriere, descărcată de pe site-ul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani – www.jandarmeriabotosani.ro, secțiunea ,,Carieră”, se completează de către candidat în mod lizibil, se datează și se semnează, se scanează în format pdf. și se transmite, exclusiv în format electronic, la adresa de e-mail a inspectoratului contact@jandarmeriabotosani.ro, până la data de 28.07.2024, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

La primirea cererii-tip de înscriere, structura de resurse umane atribuie candidaților codul unic de identificare, precum și centrul zonal la care sunt arondați, o scanează și o comunică la adresa de e-mail indicată de către candidați, în termen de cel mult o zi lucrătoare de la data înregistrării acesteia.

Publicitate

ATENŢIE – Adresa de e-mail permite transmiterea/primirea simultană a maxim 10 fișiere cu o dimensiune totală de 10 MB.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani primește în vederea înregistrării doar cererile de înscriere care aparțin exclusiv candidaților cu domiciliul sau reședința pe raza județului Botoșani.
Depunerea documentelor pentru constituirea dosarului de recrutare se va face la sediul Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani din mun. Botoşani, str. I.C. Brătianu, nr. 110-112, jud. Botoşani – până la data de 09.08.2024.

Toate informațiile și documentele necesare celor interesați pot fi vizualizate în anunțul de concurs postat în data de 22.07.2024 pe site-ul inspectoratului – www.jandarmeriabotosani.ro , în secțiunea Carieră.

Publicitate

Relații suplimentare, precum și indrumarea candidaților se face prin structura de resurse umane, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani din municipiul Botoșani, str. I.C. Brătianu, nr.110 – 112 sau la telefon 0231/511533, interior 24527.

Citeste mai mult

Eveniment

Comandant nou la Stația de Pompieri Săveni. Sublocotenentul Ionuț Rutaș are 22 de ani

Publicat

Publicitate
Echipa ISU Botoșani transmite bun venit unui nou coleg.
Sublocotenentul RUȚAȘ Ionuț are 22 de ani, este din județul Sălaj și este absolvent al Facultății de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, promoția 2024.
După finalizarea studiilor, a fost repartizat la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, fiind numit în funcția de comandant al Stației de Pompieri Săveni.

Citeste mai mult

Eveniment

Edward Iordănescu a plecat de la Echipa Națională. Federaţia Română de Fotbal îi mulțumește pentru munca și dedicarea sa

Publicat

Publicitate

Federaţia Română de Fotbal a anunţat, luni, pe site-ul oficial, încheierea colaborării cu selecţionerul Edward Iordănescu, după ce prelungirea contractului scadent la finalul acestei luni nu a mai fost posibilă, cele două părţi nereuşind să ajungă la o înţelegere.

“Edward Iordănescu, al cărui contract expiră la finalul lunii iulie, nu va continua pe banca echipei naţionale a României. Numit la începutul anului 2022, Edward Iordănescu a preluat conducerea echipei naţionale într-un moment important, aducând o viziune nouă şi o abordare modernă în pregătirea şi managementul echipei. Ca urmare a discuţiilor avute, Federaţia Română de Fotbal înţelege şi respectă decizia lui Edward Iordănescu de a face o pauză. În acelaşi timp, îi mulţumeşte acestuia pentru munca depusă, pentru dedicarea sa în această perioadă plină de provocări şi pentru rezultatele obţinute la Echipa Naţională şi îi urează mult succes în viitoarele sale proiecte, având convingerea că Edward Iordănescu va continua să aibă un impact pozitiv în fotbalul românesc şi în viitor”, se arată într-un comunicat al federaţiei.

În mandatul lui Edward Iordănescu, echipa naţională a înregistrat, în 28 de partide, 10 victorii, 10 rezultate de egalitate şi 8 înfrângeri.

După o campanie în Liga Naţiunilor, în 2022, care a reprezentat o etapă de pregătire a preliminariilor pentru EURO 2024, FRF a decis continuarea colaborării cu Iordănescu, iar în campania de calificare pentru turneul final din Germania echipa naţională a încheiat pe primul loc, neînvinsă, şi cu doar 5 goluri primite în cele 10 partide.

La turneul final al EURO 2024, sub conducerea lui Edward Iordănescu, România a câştigat grupa, depăşind Belgia, Slovacia şi Ucraina. În primul meci al turneului final, tricolorii au reuşit cea mai categorică victorie din istoria participărilor la turneele finale, mondiale şi europene, învingând Ucraina cu scorul de 3-0.
AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Municipiul Dorohoi se află în topul localităților foarte afectate de restricțiile impuse de operatorii de apă din țară

Publicat

Publicitate

Alimentarea cu apă a populaţiei este asigurată cu restricţii de către operatorii de apă, respectiv în anumite intervale orare, pentru 449 de localităţi, reprezentând 15% din localităţile de la nivel naţional, din care şase oraşe, respectiv Dorohoi, Târgu Neamţ, Târgu Ocna, Roman, Paşcani şi Hârlău, parţial Municipiul Iaşi care dispun de sisteme centralizate, informează Administraţia Naţională “Apele Române” (ANAR).

Cele mai afectate localităţi sunt în judeţele Botoşani (140 de localităţi), Iaşi (77), Alba (62), Gorj (35), Vrancea (21), Bacău (19), Neamţ (17), Galaţi (16), Hunedoara (12), Vaslui (10), Olt şi Argeş (câte opt localităţi).

Totodată, în 251 de localităţi care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale, sunt fântâni secate, comunităţile fiind afectate de secetă. Cea mai mare parte a localităţilor afectate se află în judeţele: Botoşani, Vaslui, Prahova, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Iaşi, Galaţi. Cele mai afectate rămân localităţile din judeţele: Botoşani (144 de localităţi, din care parţial şi Municipiul Dorohoi), Vaslui (61), Neamţ (12), Iaşi (7) şi Suceava (9).

Potrivit ANAR, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare a ajuns la 79,77%, în uşoară scădere faţă de săptămâna trecută, când acesta era de 80%.

În prezent, este menţinut un volum de apă de circa 3,46 miliarde metri cubi (mc) pentru asigurarea necesarului de apă brută pentru beneficiari din sursa de apă de suprafaţă în regim centralizat.

În aceste condiţii, specialiştii ANAR estimează că, la sfârşitul lunii iulie, în cele 40 de principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie şi industrii şi producţia de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional, coeficientul de umplere va fi de aproximativ 77%.

Publicitate

Următoarele sectoare de râuri (57 faţă de 12 cât erau săptămâna trecută) se situează sub debitele medii ale lunii: 6 sectoare pe râurile interioare, respectiv pe râul Jiu (judeţul Gorj) şi pe râul Buzău (judeţ Buzău), se află în faza de atenţionare-avertizare pentru folosinţele Populaţie şi Industrie; 9 sectoare pe râurile interioare, respectiv pe râul Olt (judeţ Harghita) şi pe râul Ialomiţa (judeţele Ialomiţa şi Brăila), se află în treapta 1 de restricţii pentru folosinţele Irigaţii; 2 sectoare pe râurile interioare, respectiv pârâul Belinul Mare şi pârâul Vadasz (judeţul Covasna), se află în treapta 2 de restricţii pentru folosinţa Piscicultură.

De asemenea, 30 de sectoare pe râurile interioare, respectiv râul Buzău (judeţul Brăila), râul Călmăţui (judeţele Brăila şi Buzău), râul Olt (judeţul Braşov), pârâurile Homorodul Mare, Fişag (judeţul Harghita), pârâurile Belinul Mare, Belinul Mic, Aita, Debren, Saciova, Ojdula, Caşin, Turia, Mărtineni, Borviz, Zăbala, Mărcuşa, Fundul Piriului (judeţul Covasna), se află în treapta a treia de restricţii pentru folosinţele Irigaţii şi Piscicultură.

În acelaşi timp, Acumulările Pârcovaci, Hălceni (judeţul Iaşi), Acumularea Cal Alb (judeţul Botoşani) şi Acumularea Mănjeşti (judeţul Vaslui) se află în treapta a treia de restricţii pentru folosinţele Populaţie, Industrie, Irigaţii şi Piscicultură.

Publicitate

Conform datelor ANAR, din totalul celor 120 de secţiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la o singură secţiune s-au înregistrat debite sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerinţelor sub aspect cantitativ, în bazinul Argeş-Vedea (staţie hidrometrică Malu cu Flori – râul Dâmboviţa influenţat de orarul de funcţionare al CHE Clăbucet).

Ca măsuri suplimentare pentru asigurarea apei destinate folosinţelor din aval, în momentul de faţă, din acumularea Siriu, aflată în administrarea Apele Române Buzău-Ialomiţa, se evacuează un debit suplimentar zilnic mediu în valoare de 5,3 mc/s, cantitate mai mare decât debitul afluent (cel care intră în lac), respectiv de 1,9 mc/s. “Această măsură este luată pentru asigurarea folosinţelor din aval, conform autorizaţiilor de gospodărire a apelor”, precizează sursa citată.

În plus, ca urmare a solicitării părţii române către Republica Moldova, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de şapte zile. “Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare. Din partea României, lucrarea este exploatată în condiţii de siguranţă de colegii noştri de la Exploatarea Complexă Stânca-Costeşti”, notează sursa citată.

O altă măsură se referă la faptul că a fost finalizată reparaţia conductei de la priza de rezervă a barajului Stânca-Costeşti pentru a fi asigurate resursele de apă atât pentru alimentarea cu apă din această sursă pentru judeţul Botoşani, cât şi pentru folosinţele de irigaţii deservite de aceasta.

“Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost în scădere, având valoarea de 4.000 mc/s, sub media multianuală a lunii iulie (5.350 mc/s). Conform prognozei INHGA, se estimează faptul că debitele Dunării vor fi staţionare la intrarea în ţară şi vor ajunge în jurul valorii de 4.000 mc/s. În acest moment, pentru centrala nucleară Cernavodă nu sunt probleme privind alimentarea cu apă, întrucât astăzi mai există o diferenţă de nivel de 2,72 metri până la aplicarea treptei I de restricţii. Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populaţie privind utilizarea raţională a apei, prioritatea maximă fiind alimentarea cu apă a populaţiei”, menţionează ANAR.

În viziunea experţilor, planuri de restricţii în această perioadă deficitară sunt întocmite pentru fiecare tronson de râu în cazul utilizatorilor ale căror capacităţi de exploatare ale resursei de apă sunt diminuate, în funcţie de specificul activităţii acestora şi al economiei în ansamblu.

Ca soluţii individuale de economisire a apei, acolo unde există această posibilitate, se recomandă alternative de stocare şi recirculare a apei în activităţile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere), dar şi în sectorul industrial sau agricol. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending