Connect with us
Publicitate

Eveniment

4 februarie: Ziua internațională de luptă împotriva cancerului. La Botoșani numărul pacienților s-a dublat în ultimii 10 ani

Publicat

Publicitate

4 februarie este cunoscută drept Ziua internațională de luptă împotriva cancerului. Această zi se dedică sensibilizării și conștientizării publice cu privire la cancer și la importanța prevenirii și tratării acestuia.

Obiectivul principal al acestei zile este de a spori eforturile pentru a reduce impactul negativ al cancerului și a îmbunătăți viața pacienților care suferă de această boală. În această zi, se organizează o serie de evenimente și activități în întreaga lume pentru a marca Ziua Internațională de Luptă Împotriva Cancerului. Acestea pot include:

  • Campanii de conștientizare a publicului cu privire la importanța prevenirii și tratării cancerului
  • Marșuri sau alte activități de stradă pentru a sensibiliza publicul și a strânge fonduri pentru cercetare
  • Programări de screening gratuite pentru cancer
  • Donații pentru organizațiile de caritate care se ocupă de cancer
  • Evenimente sau acțiuni online pentru a sensibiliza publicul și a strânge fonduri

Scopul acestor activități este de a crește conștientizarea cu privire la cancer și de a încuraja oamenii să ia măsuri pentru a-și preveni cancerul sau a-l trata în cazul în care au fost diagnosticați cu această boală.

Publicitate

Cancer: Cifre alarmante la Botoșani

La nivelul județului Botoșani numărul cazurilor pacienților cu cancer s-a dublat în ultimii 10 ani. Numai în primele șapte luni ale anului 2022 au fost luați în evidență peste 1.000 de noi pacienți oncologici, ceea ce a ridicat la peste 8.000 numărul bolnavilor de cancer din județul Botoșani.

Mai exact, numărul bolnavilor din evidențele medicilor oncologi a depășit 8.300 în județul Botoșani, iar peste 100 sunt copii care sunt tratați la Iași.

Lunar, sunt înregistrate 90-120 de cazuri noi. Medicii spun că, lunar, acordă între 300 și 400 de servicii la spitalizarea de zi. Îngrijorător este că a scăzut media de vârstă, foarte mulți dintre pacienți fiind tineri, cu vârste între 20 și 30 de ani.

Publicitate

„Avem și copii pe care îi luăm în evidență, dar nu-i tratăm, cel mai mic pacient are 2 ani și jumătate, cu tumoră, iar media de vârstă este de 60-75 ani. Ca și frecvență, în ultima perioadă au fost mai multe tumori digestive, genitale, tumori de sferă ORL și cancere pulmonare. Sunt și persoane tinere, de 20, 30, 40 de ani, cu cancer de sân, cancer genital. Melanomul a început să fie frecvent. Nu putem spune că există o cauză anume. Sunt factori de risc legat de alimentație, tutun, de radiații” spunea la finele anului trecut pentru rador.ro Medicul șef al Secției de Oncologie, Mirela Movanu.

Viciile și alimentația necorespunzătoare, principalele cauze

Medicii botoșăneni spun că printre principalele cauze ale creșterii numărului de cazuri de cancer este în special alimentația nesănătoasă și viciile, precum fumatul. Și sărăcia joacă un rol important în această poveste, mai ales că lipsa surselor de venit duce la o alimentație precară, la stres dar în multe cazuri și la adâncirea în vicii. Tocmai de aceea majoritatea cazurilor de cancer sunt la nivel pulmonar, mai ales din cauza fumatului, dar și la nivel digestiv din cauza alimentației precare sau a consumului excesiv de alcool.

Multe cazuri provin din mediul rural și se prezintă în fază terminală. Ignoră de multe ori primele semne, nu efectuează controale medicale periodice. De altfel nici nu există un plan național coerent de screening

Publicitate

Totodată la nivelul județului Botoșani este bănuită și o influență a radiațiilor produse în urma accidentului de la Cernobîl, mai ales în cazul celor născuți după 1986.

Cele mai recente descoperiri împotriva cancerului

Există multe descoperiri recente în lupta împotriva cancerului, dar aici sunt câteva dintre cele mai importante:

  1. Terapii imunologice: Terapia imunologică, care îmbunătățește sistemul imunitar pentru a lupta împotriva cancerului, a avut un progres considerabil în ultimii ani și este acum utilizată pentru tratamentul unui număr tot mai mare de tipuri de cancer.
  2. Terapii personalizate: Terapiile personalizate se bazează pe genetică și se concentrează pe tratarea cancerului specific pentru fiecare pacient în parte. Acestea pot include medicamente sintetice care blochează anumite gene mutante sau terapii bazate pe anticorpi.
  3. Terapii non-invazive: Oamenii de știință sunt în prezent în curs de dezvoltare a unor terapii non-invazive pentru cancer, cum ar fi terapiile cu lumină sau cu unde radio, care pot fi administrate prin piele fără a fi necesară o intervenție chirurgicală.
  4. Tehnologii de diagnostic precis: Tehnologiile moderne, cum ar fi rețelele neuronale artificiale și scanările cu fascicul de electroni, permit medicilor să diagnosticheze cancerul la stadii mai timpurii și să monitorizeze evoluția acestuia cu o precizie mai mare.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai recente descoperiri în lupta împotriva cancerului, iar cercetarea continuă să progreseze în această direcție. Este important să reținem că fiecare caz de cancer este unic și că tratamentul poate varia în funcție de pacient, stadiul cancerului și alte factori individuali.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Alegeri Prezidențiale 2024. Exit-poll: Cine intră în turul 2. Procentele obținute de Ciolacu, Lasconi, Georgescu, Simion și Ciucă

Publicat

Publicitate

Principalele posturi de televiziune au anunțat duminică seară estimarea procentelor fiecărui candidat. Primii doi plasați vor intra în turul al doilea. Iată ce procente au obținut Ciolacu, Lasconi, Simion, Ciucă și Georgescu, conform alba24.ro

Exit-polurile vizează voturile exprimate de români, până la ora 19:30  (urmând să fie actualizate cu estimările de la ora 21:00).

Publicitate

Exit-poll Alegeri Prezidențiale 2024: 

EXIT POLL CIRA

  • Ion Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat – 25 %
  • Elena Valerica Lasconi – Uniunea Salvați România – 18 %
  • George Nicolae Simion – Alianța pentru Unirea Românilor – 15 %
  • Nicolae Ionel Ciucă – Partidul Național Liberal – 14 %
  • Călin Georgescu – candidat independent – 16 %
  • Hunor Kelemen – Uniunea Democrată Maghiară din România – 4 %
  • Mircea Dan Geoană – candidat independent – 5 %

EXIT POLL CURS

Publicitate
  • Marcel Ciolacu – 25%
  • Elena Lasconi – 18,1%
  • Călin Georgescu – 16%
  • George Simion – 14%
  • Nicolae Ciucă – 13%
  • Mircea Geoană – 5,5%

Biroul Electoral Central (BEC) a acreditat patru institute de sondare care fac exit-poll-uri astăzi la nivel naţional la primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit deciziilor BEC publicate pe site-ul instituțiilor.

Cele patru institute acreditate sunt:

  • Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS
  • Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE
  • The Center for International Reserch and Analyses
  • ARA Public Opinion SRL

Știre în curs de actualizare

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Alegeri prezidențiale 2024: Stop VOT! Câte persoane au votat în Botoșani până la ora 21.00

Publicat

Publicitate

Stop vot în primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 din România, cursă în care au intrat în acest an nu mai puțin de 14 candidați.

În cele 433 de secții de votare din județul Botoșani, care s-au deschis la ora 7.00 și au rămas deschise până la ora 21.00, în unele cu posibilitatea de prelungire a programului de vot până la cel mai târziu ora 23:59 pentru alegătorii care se aflau la sediul secției de votare la ora 21.00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare, au ajuns astăzi 148.594 persoane ceea ce înseamnă o prezență la vot de 39,54 %.

În Botoșani, au fost așteptate la vot 375.747 de persoane, iar în toată țara erau așteptate 18.008.480 persoane cu drept de vot.

Publicitate

Până la ora 21.00, în județul Botoșani votaseră 148.588 persoane (2,67 % prezență la vot) din care:

134.406 pe liste permanente

12.232 pe liste suplimentare

Publicitate

1.956 persoane cu urna mobilă.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 24 noiembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 24 noiembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 24 noiembrie 2024:

Loto 6 din 49: 28, 20, 39, 38, 42, 11

Publicitate

Loto 5 din 40: 12, 38, 19, 20, 16, 18

Joker: 9, 22, 41, 7, 32 + 1

Noroc: 6 7 4 0 4 0 3

Publicitate

Noroc Plus: 0 2 3 6 0 5

Super Noroc: 7 6 5 8 8 4

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) PSD: Biroul Electoral Județean a sesizat Poliția pentru continuarea propagandei electorale de către PNL Botoșani pentru candidatul liberal la alegerile prezidențiale

Publicat

Publicitate

PSD Botoșani atrage atenția botoșănenilor că PNL a continuat să facă campanie electorală pentru candidatul liberal, în afara campaniei electorale.

Biroul Electoral Județean a sesizat Poliția Botoșani pentru a sancționa PNL Botoșani care a continuat diseminarea în mediul online a mesajelor de propagandă electorală asumate de către membrii PNL Botoșani în vederea susținerii candidatului liberal la funcția de președinte al României.

Reprezentanții PNL Botoșani nu au răspuns la nicio temă de dezbatere pe programe de guvernare propusă de PSD, nu au prezentat nicio soluție pe niciun domeniu de interes național și local, iar în final au ales să încalce legea electorală și să facă propagandă pentru candidatul lor în afara perioadei de campanie.

Publicitate

CMF11240017

Vezi AICI și DECIZIA luată la contestatia făcută de PSD Botosani

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending