Connect with us
Publicitate

Eveniment

4 februarie: Ziua internațională de luptă împotriva cancerului. La Botoșani numărul pacienților s-a dublat în ultimii 10 ani

Publicat

Publicitate

4 februarie este cunoscută drept Ziua internațională de luptă împotriva cancerului. Această zi se dedică sensibilizării și conștientizării publice cu privire la cancer și la importanța prevenirii și tratării acestuia.

Obiectivul principal al acestei zile este de a spori eforturile pentru a reduce impactul negativ al cancerului și a îmbunătăți viața pacienților care suferă de această boală. În această zi, se organizează o serie de evenimente și activități în întreaga lume pentru a marca Ziua Internațională de Luptă Împotriva Cancerului. Acestea pot include:

  • Campanii de conștientizare a publicului cu privire la importanța prevenirii și tratării cancerului
  • Marșuri sau alte activități de stradă pentru a sensibiliza publicul și a strânge fonduri pentru cercetare
  • Programări de screening gratuite pentru cancer
  • Donații pentru organizațiile de caritate care se ocupă de cancer
  • Evenimente sau acțiuni online pentru a sensibiliza publicul și a strânge fonduri

Scopul acestor activități este de a crește conștientizarea cu privire la cancer și de a încuraja oamenii să ia măsuri pentru a-și preveni cancerul sau a-l trata în cazul în care au fost diagnosticați cu această boală.

Publicitate

Cancer: Cifre alarmante la Botoșani

La nivelul județului Botoșani numărul cazurilor pacienților cu cancer s-a dublat în ultimii 10 ani. Numai în primele șapte luni ale anului 2022 au fost luați în evidență peste 1.000 de noi pacienți oncologici, ceea ce a ridicat la peste 8.000 numărul bolnavilor de cancer din județul Botoșani.

Mai exact, numărul bolnavilor din evidențele medicilor oncologi a depășit 8.300 în județul Botoșani, iar peste 100 sunt copii care sunt tratați la Iași.

Lunar, sunt înregistrate 90-120 de cazuri noi. Medicii spun că, lunar, acordă între 300 și 400 de servicii la spitalizarea de zi. Îngrijorător este că a scăzut media de vârstă, foarte mulți dintre pacienți fiind tineri, cu vârste între 20 și 30 de ani.

Publicitate

“Avem și copii pe care îi luăm în evidență, dar nu-i tratăm, cel mai mic pacient are 2 ani și jumătate, cu tumoră, iar media de vârstă este de 60-75 ani. Ca și frecvență, în ultima perioadă au fost mai multe tumori digestive, genitale, tumori de sferă ORL și cancere pulmonare. Sunt și persoane tinere, de 20, 30, 40 de ani, cu cancer de sân, cancer genital. Melanomul a început să fie frecvent. Nu putem spune că există o cauză anume. Sunt factori de risc legat de alimentație, tutun, de radiații” spunea la finele anului trecut pentru rador.ro Medicul șef al Secției de Oncologie, Mirela Movanu.

Viciile și alimentația necorespunzătoare, principalele cauze

Medicii botoșăneni spun că printre principalele cauze ale creșterii numărului de cazuri de cancer este în special alimentația nesănătoasă și viciile, precum fumatul. Și sărăcia joacă un rol important în această poveste, mai ales că lipsa surselor de venit duce la o alimentație precară, la stres dar în multe cazuri și la adâncirea în vicii. Tocmai de aceea majoritatea cazurilor de cancer sunt la nivel pulmonar, mai ales din cauza fumatului, dar și la nivel digestiv din cauza alimentației precare sau a consumului excesiv de alcool.

Multe cazuri provin din mediul rural și se prezintă în fază terminală. Ignoră de multe ori primele semne, nu efectuează controale medicale periodice. De altfel nici nu există un plan național coerent de screening

Publicitate

Totodată la nivelul județului Botoșani este bănuită și o influență a radiațiilor produse în urma accidentului de la Cernobîl, mai ales în cazul celor născuți după 1986.

Cele mai recente descoperiri împotriva cancerului

Există multe descoperiri recente în lupta împotriva cancerului, dar aici sunt câteva dintre cele mai importante:

  1. Terapii imunologice: Terapia imunologică, care îmbunătățește sistemul imunitar pentru a lupta împotriva cancerului, a avut un progres considerabil în ultimii ani și este acum utilizată pentru tratamentul unui număr tot mai mare de tipuri de cancer.
  2. Terapii personalizate: Terapiile personalizate se bazează pe genetică și se concentrează pe tratarea cancerului specific pentru fiecare pacient în parte. Acestea pot include medicamente sintetice care blochează anumite gene mutante sau terapii bazate pe anticorpi.
  3. Terapii non-invazive: Oamenii de știință sunt în prezent în curs de dezvoltare a unor terapii non-invazive pentru cancer, cum ar fi terapiile cu lumină sau cu unde radio, care pot fi administrate prin piele fără a fi necesară o intervenție chirurgicală.
  4. Tehnologii de diagnostic precis: Tehnologiile moderne, cum ar fi rețelele neuronale artificiale și scanările cu fascicul de electroni, permit medicilor să diagnosticheze cancerul la stadii mai timpurii și să monitorizeze evoluția acestuia cu o precizie mai mare.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai recente descoperiri în lupta împotriva cancerului, iar cercetarea continuă să progreseze în această direcție. Este important să reținem că fiecare caz de cancer este unic și că tratamentul poate varia în funcție de pacient, stadiul cancerului și alte factori individuali.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

A fost zi de doliu și la Biserica „Sfânta Ecaterina” din Botoșani. Zeci de credincioși prezenți la Denia Prohodului Domnului

Publicat

Publicitate

A fost zi de doliu și la Biserica „Sfânta Ecaterina” din cartierul ANL Bucovina, municipiul Botoșani, credincioșii tânguindu-se la cântarea Prohodului Domnului, asemenea ortodocșilor din lumea întreagă în VINEREA MARE sau „vinerea seacă” cum o numesc oamenii din popor. Cu haine cernite, cu lumânări aprinse, mulți dintre ei cu lacrimile șiroind, zeci credincioși au înconjurat biserica în cântări sfâșietoare, într-o procesiune care prefigurează înmormântarea Mântuitorului.

Ziua a început cu slujba Vecerniei din Vinerea Patimilor, numită și Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf, care se săvârșește în cursul dimineții din Vinerea Mare. Aici are loc procesiunea scoaterii din sfântul altar a sfântului Epitaf, care este aşezat în mijlocul bisericii.

Sfântul Epitaf, numit şi Sfântul Aer, este o pânză de in sau de mătase, pe care se află imprimată, brodată sau pictată Icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului. Sfântul Epitaf rămâne spre închinare în mijlocul Bisericii până la slujba Deniei Prohodului, oficiată în cursul serii. În cadrul acestei slujbe, preoții și credincioșii vor purta în procesiune Sfântul Epitaf, în jurul bisericii, actualizând evenimentul înmormântării Domnului nostru Iisus Hristos. După încheierea pro­ce­siu­nii, Sfân­tul Epi­taf este dus în Sfân­tul Altar, fiind aşe­zat pe Sfântă Masă unde va rămâne în toată peri­oada pas­cală – până în aju­nul săr­bă­to­rii Înălţă­rii Dom­nu­lui, când este aşe­zat la locul său, în biserică, se arată în „Învățătura de credință ortodoxă”.

Publicitate

Seara, la ora 18.00, credincioșii au umplut biserica la Denia Prohodului Domnului. După intonarea celor trei stări ale Prohodului, au înconjurat biserica cu Sfântul Epitaf, după care la întoarcerea în sfântul lăcaș au plecat genunchii la citirea pericopei evanghelice. Slujba s-a încheiat cu cuvântul de învățătură al părintelui paroh Liviu Florariu, care a scos în evidență frumusețea cântărilor de la Prohodul Domnului. „Sunt cântări de o frumusețe aparte. Parcă îți încălzesc inima, parcă te gândești cum Domnul s-a răstignit pe cruce, a răbdat pentru noi, oamenii, iar acum se coboară cu trupul în mormânt”, a spus în cuvântul său părintele Liviu (VIDEO integral în articol) .

Prohodul este ultima slujbă a Deniilor şi poate cea mai înălțătoare. Peste o zi credincioșii se vor întâlni din nou și starea de tristețe va dispărea, preschimbându-se în Bucuria Învierii când vor auzi salutul pascal: „Hristos a înviat!”.

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO&VIDEO: Un bărbat din Ungureni era să dea foc la casă. Intervenția pompierilor a limitat proporțiile incendiului violent

Publicat

Publicitate

Un incendiu violent s-a produs, în această după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici. Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ajuns pe furaje. În scurt timp, flăcările au cuprins întregul depozit. Soția proprietarului a sunat după ajutor la pompieri, îngrijorată că incendiul s-ar putea extinde la casa, aflată la mai puțin de zece metri de depozitul de furaje.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Stației Săveni, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Ungureni, cu două buldoexcavatoare. Aceștia au constat că ardeau aproximativ 1500 de baloți de furaje, zece pomi fructiferi și un utilaj agricol. Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor s-a intervenit mai bine de patru ore. Au ars aproximativ 70 de tone de furaje, zece pomi fructiferi și un utilaj agricol. Au fost protejate de foc mai multe construcții din gospodărie.

Informare preventivă

Publicitate

Utilizarea aparatelor de sudură sau de tăiere a metalelor fără luarea măsurilor necesare pentru prevenirea incendiilor poate fi foarte periculoasă. Scânteile mecanice provenite de la astfel de aparate pot aprinde materialele combustibile din apropiere, iar flăcările se pot extinde în timp scurt.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente, pompierii reamintesc cetățenilor că efectuarea lucrărilor de sudare, tăiere, lipire sau a altor asemenea operaţiuni, care prezintă pericol de incendiu, se poate executa în siguranță numai după ce s-au luat măsuri pentru îndepărtarea sau protejarea materialelor combustibile.

De asemenea, în locurile în care se desfășoară astfel de activități trebuie să fie asigurate mijloace de limitare şi de stingere a incendiilor.

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Tânără rănită, dusă cu ajutorul pompierilor la ambulanță

Publicat

Publicitate

O tânără, în vârstă de 25 de ani, din localitatea Cătămărăști Deal, rănită după ce a căzut de pe bicicletă, a avut nevoie de ajutorul pompierilor militari pentru a ajunge la ambulanță. Evenimentul a avut loc în pădurea Ipotești, într-o zonă greu accesibilă dintre Lacul cu Nuferi și Observator, în această după-amiază.

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat sprijinul pompierilor.

Un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu o șenilata a ajuns, în cel mai scurt timp, la tânăra rănită și a adus-o, în siguranță, la ambulanța SAJ. Ulterior, pacienta a ajuns la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Publicitate

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Ioan Butnaru, primarul comunei Hilișeu-Horia, Botoșani

Publicat

Publicitate

Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Ioan Butnaru, primarul comunei Hilișeu-Horia, Botoșani.
Ioan Butnaru a vorbit despre candidatura sa pentru un nou mandat de primar al acestei comune, dar și despre investițiile care se fac în această zonă din Nordul României prin Programul Național de Reconstrucție și Dezvoltare (PNRR), Programul Național „Anghel Saligny”, proiectele care se desfășoară prin AFM, PIM, POR sau cu bani de la Compania Națională de Dezvoltare. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending