Connect with us
Publicitate

Cultura

31 august – Ziua Limbii Române

Publicat

Publicitate

Ziua Limbii Române este sărbătorită în fiecare an la 31 august, fiind instituită prin Legea 53/2013.

Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost iniţiată în 2011, când 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege în care solicită proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Române. Demersul legislativ a fost aprobat de Senat în şedinţa din 6 decembrie 2011 şi de Camera Deputaţilor la 19 februarie 2013. Legea a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 şi publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.

Potrivit prezentei legi, Ziua Limbii Române poate fi sărbătorită de către autorităţile publice din România şi de către reprezentanţele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau de alte instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific. De asemenea, legea prevede ca în ziua de 31 august să fie arborat Drapelul României, iar Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot include în cadrul programelor lor manifestările dedicate acestei zile. Legea 53/2013 a fost completată prin legea 290/2013, prin introducerea unui alineat care stipulează că Ministerul Culturii elaborează normele metodologice de punere în aplicare a legii, cu consultarea comisiilor pentru cultură din cele două camere ale Parlamentului.

Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în Republica Moldova începând din anul 1990. În urma solicitărilor celor circa 700.000 de participanţi la Marea Adunare Naţională de la Chişinău, care a avut loc la 27 august 1989, Sovietul Suprem al RSS Moldoveneşti a adoptat, la 31 august 1989, Legea prin care decreta limba moldovenească drept limbă de stat, se arată pe site-ul moldova.org. Totodată, o altă lege stipula renunţarea la grafia chirilică şi revenirea la alfabetul latin, ambele acte legislative menţionând explicit faptul că limba moldovenească este identică cu limba română. Anul următor, la 23 iunie 1990, Parlamentul Moldovei a instituit ziua de 31 august ca sărbătoarea naţională ”Limba noastră cea română”, iar în 1994, denumirea sărbătorii a fost schimbată în ”Limba noastră”. Cu toate acestea, sărbătoarea continuă să rămână cunoscută ca Zi a Limbii Române, rolul limbii române în calitate de limbă de stat a Republicii Moldova fiind consfinţit şi în Declaraţia de independenţă adoptată la 27 august 1991.

În anul 2011, mai multe asociaţii şi organizaţii româneşti din Serbia, Bulgaria, Ungaria şi Ucraina au stabilit ca ziua de 31 august – Ziua Limbii Române să fie sărbătoarea naţională a acestor comunităţi româneşti, urmând ca, începând cu anul 2012, ea să fie sărbătorită în toate aceste comunităţi. De asemenea, au solicitat şi celorlalte asociaţii şi organizaţii româneşti din întreaga lume să proclame ziua de 31 august ca Ziua Limbii Române şi să fie marcată similar.

Şi în 2024, de Ziua Limbii Române, sunt organizate numeroase evenimente. Spre exemplu, la 30 august 2024, la sediul Bibliotecii Judeţene “Lucian Blaga” Alba, pe tot parcursul zilei, poate fi vizionată expoziţia de dicţionare de limba română, realizată de bibliotecara Monica Avram, şi, în aceeaşi zi, începând cu ora 17.00, are loc conferinţa cu titlul “A vorbi, a scrie şi a preda limba română ‘ca un fagure de miere’: reflecţii didactice, poetice şi critice”, susţinută de conferenţiar univ. dr. Silviu Mihăilă, după cum se anunţă într-un comunicat de presă al Bibliotecii Judeţene Alba.

Publicitate

La 31 august 2024, de la ora 19.00, în Piaţa Sf. Ioan din municipiului Braşov, Cvintetul vocal ANATOLY al Operei Braşov susţine concertul “Suflet de român”, cu o semnificaţie specială, fiind organizat chiar de Ziua Limbii Române. ”Această ocazie marchează o celebrare nu doar a muzicii şi culturii româneşti, ci şi a limbii noastre, pilon esenţial al identităţii naţionale”, se subliniază într-un comunicat de presă al Operei Braşov din 21 august 2024.

În cadrul manifestărilor organizate de Ziua Limbii Române în Republica Moldova, la 31 august 2024, în oraşul Ştefan Vodă, are loc inaugurarea oficială a unei picturi murale cu chipul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, domn al Moldovei. Autorul lucrării este tânărul artist plastic – muralist Alexei Luca, din Republica Moldova, iar evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român “Mihai Eminescu” la Chişinău, în parteneriat cu Primăria Ştefan Vodă, potrivit unui comunicat de presă al ICR Chişinău. AGERPRES

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cătălin Silegeanu: Dezastrele naturale care au devastat județele Galați și Vaslui sunt dovezi clare ale eșecului administrativ

Publicat

Publicitate

Cătălin Silegeanu a transmis într-un comunicat că sezastrele naturale care au devastat recent județele Galați și Vaslui sunt dovezi clare ale eșecului administrativ din România:

Ne aflăm într-un moment critic pentru țara noastră. Dezastrele naturale, precum inundațiile care au devastat recent județele Galați și Vaslui, sunt dovezi clare ale eșecului administrativ al sistemului de protecție împotriva inundațiilor. Comunitățile sunt lăsate să lupte singure împotriva furiei naturii, în timp ce autoritățile se ascund în spatele promisiunilor goale și al scuzelor birocratice. Jumătate din barajele și digurile din România funcționează fie fără autorizație, fie cu autorizații expirate. Este o situație inacceptabilă, una care nu mai poate continua. Dacă botoșănenii mă vor alege senator al României, mă angajez să fac dreptate celor afectați și să promovez legi care să prevină astfel de tragedii în viitor.

Soluția nu stă doar în vorbe și promisiuni, ci în acțiuni legislative clare și decisive. Voi propune proiecte de lege care să pedepsească sever pe cei care construiesc fără autorizație și fără respectarea standardelor de calitate și durabilitate. Trebuie să ne asigurăm că infrastructura critică, cum sunt barajele și digurile, este construită și întreținută corespunzător. Este inadmisibil ca în anul 2024 să mai avem baraje neautorizate și proiecte abandonate, precum cel de la Vârful Câmpului din Botoșani. Pentru ca asemenea nenorociri să nu se mai întâmple, este obligatoriu să impunem sancțiuni clare și dure pentru neglijență și abuz.

Împreună cu colegii parlamentari, voi identifica toate zonele vulnerabile și voi propune soluții concrete pentru protecția comunelor din toată țara, nu doar din Galați sau Botoșani. Este de datoria noastră să creăm un sistem de protecție eficient, care să ofere siguranță românilor în fața inundațiilor și altor dezastre naturale. Avem nevoie de o administrație care să fie alături de cetățeni, nu una care își pasează responsabilitățile și continuă să neglijeze siguranța publică. Trebuie să oprim tăcerea complice și dezinteresul – este timpul ca Parlamentul să lucreze în interesul oamenilor.

De aceea, spun STOP incompetenței și lipsei de viziune din politică. Cei care nu au fost în stare să fie alături de români în aceste momente dificile trebuie să plece. Este timpul pentru o generație de politicieni tineri, dedicați și energici, care să iubească această țară și să fie dispuși să o apere cu orice preț. România are nevoie de lideri care să își asume responsabilitatea și care să acționeze în interesul comunităților pe care le reprezintă. Fără astfel de oameni în Parlament, toate planurile de dezvoltare a satelor, comunelor, orașelor și municipiilor noastre sunt doar vorbe în vânt.

Îmi voi dedica mandatul reconstruirii încrederii în autorități și asigurării unui viitor sigur pentru toți românii. România nu mai poate fi un loc al promisiunilor nerespectate și al proiectelor abandonate. Este timpul să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor cetățenilor noștri și să luptăm pentru un viitor mai bun și mai sigur. Numai împreună putem pune capăt tragediilor și putem construi o țară în care fiecare român să se simtă protejat și respectat.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Un bărbat a murit după ce a fost surprins de un mal de pământ în timp ce săpa o fântână la Călugăreni, în Suceava

Publicat

Publicitate

Un bărbat a murit după ce a fost surprins de un mal de pământ în timp ce săpa o fântână, în localitatea Călugăreni, comuna Adâncata, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, relatează agerpres. A fost nevoie de 12 ore pentru ca trupul bărbatului să fie recuperat.

La faţa locului intervin pompierii militari cu trei echipaje cu accesorii specifice şi cu sprijinul unei ambulanţe SAJ, cu medic.

 

Sursa video: ISU Suceava

“Fântâna are o adâncime de aproximativ 10 metri, iar în momentul de faţă se lucrează cu ajutorul unui buldoexcavator pentru crearea accesului către victimă”, au transmis oficialii ISU.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Zi GREA pentru România. Întreaga țară va fi măturată de ciclonul Ashley. COD PORTOCALIU de ploi torențiale la Botoșani

Publicat

Publicitate

Suntem într-o zi foarte specială, pentru că România va fi, practic, măturată de acest ciclon, Ashley, spune, duminică dimineaţa, ministrul Mediului, Mircea Fechet. El afirmă că nu cantităţile de precipitaţii sunt problema, ci timpul foarte scurt în care va ploua, relatează mediafax.ro.

„Suntem într-o zi foarte specială, pentru că astăzi, la noapte şi mâine, România va fi, practic, măturată de acest ciclon, pe care îl numim Ashley. Deocamdată vom avea precipitaţii foarte mari, ceea ce pune pe toată lumea în alertă, pentru că avem foarte multe judeţe sub cod galben şi sub cod portocaliu. Practic, jumătate din România va fi în cod portocaliu începând din această după-amiază. Nu ne sperie neapărat cantităţile de precipitaţii, ci timpul foarte scurt în care e posibil să cadă aceste precipitaţii, motiv pentru care am făcut foarte multe comitete pentru situaţii de urgenţă, am făcut foarte multe întâlniri cu colegii mei, mă asigur că toată lumea e la datorie, indiferent de oră, indiferent dacă e weekend sau în timpul săptămânii”, spune Mircea Fechet.

El spune că va fi prezent în regiunile în care va ploua abundent.

„Mă asigur că toate instituţiile sunt bine coordonate, autorităţi publice locale, colegii de la Apele Române, împreună cu colegii de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi multe alte instituţii. Urmează o zi lungă azi şi o zi grea cel mai probabil şi e posibil să fie o noapte şi mai grea pentru că acest ciclon va mătura practic România de la vest către est. Am mare încredere în toţi cei care sunt acum pe poziţii şi voi începe ziua cu judeţul Braşov, unde aşteptăm precipitaţii şi de 70 de litri pe metru pătrat. După care, bineînţeles, mă voi asigura că voi ajunge în cât mai multe locuri unde colegii mei lucrează şi nu fac asta neapărat pentru a-i verifica, pentru că toată lumea ştie ce are de făcut. Însă încerc să dau exemplu de acel plus de energie de care toată lumea va avea nevoie astăzi”, încheie Fechet.

O alertă meteo cod portocaliu este valabilă de sâmbătă, la ora 10.00, până duminică, la ora 12.00.

În nordul şi estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei precum şi în Carpaţii Meridionali şi Orientali, vor fi perioade cu ploi torenţiale şi abundente. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 50…90 l/mp şi izolat de peste 100 l/mp.

Publicitate

Meteorologii precizează că, începând de duminică dimineaţa până luni seara, la ora 22.00, aversele se vor extinde în toată ţara, dinspre vest către est. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25…40 l/mp şi local de peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45…65 km/h.

În Moldova şi estul Munteniei temporar vor fi şi rafale de peste 70 km/h. Vremea se va răci accentuat în toată ţara.

La munte, la altitudini în general de peste 1700 m şi cu precădere în Carpaţii Orientali, vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Publicitate

Un cod portocaliu de ploi torențiale și abundente, dar și intensificări ale vântului au fost emise și pentru județul Botoșani de duminică seară până luni dimineață, la ora 10:00.

Județul Botoșani se va afla sub o avertizare meteorologică tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, de mâine seară, de la ora 20:00, până luni dimineață, la ora 10:00.

Aceasta se va manifesta prin perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40…60 l/mp și local peste 70 l/mp.
Vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70…85 km/h.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrul

Publicat

Publicitate

Sfântul cuvios Chiriac Sihastrul a trăit în timpul împăratului Teodosie cel Mare (379-395). Era fiul preotului Ioan de la Biserica din Corint și nepotul episcopului Petru din același oraș. La vârsta de 18 ani s-a dus la Ierusalim și de aici la Mănăstirea Sfântului Eftimie cel Mare, care călugărindu-l l-a trimis la Mănăstirea Sfântului Gherasim de la Iordan.

A stat în pustie împreună cu Sfântul Gherasim timp de nouă ani, până când Sfântul Gherasim a trecut la Domnul, iar Chiriac s-a întors în Mănăstirea Sfântului Eftimie, unde stareț era acum Ilie. Aici a stat timp de zece ani, după care, datorită neînțelegerilor dintre călugării Mănăstirii Sfântului Eftimie și cei ai Mănăstirii lui Teodosie, s-a retrase la Mănăstirea Suchiei, întemeiată de cuviosul Hariton.

Aici a petrecut 30 de ani, iar la vârsta de 70 de ani, dorind o viață mai aspră s-a retras în pustiul Hutafa. Din acest moment Sfântul Chiriac a primit darul facerii de minuni de la Bunul Dumnezeu, însă după ce numărul credincioșilor care veneau la el pentru folos duhovnicesc s-a înmulțit, s-a retras în pustia Susachim.

La vârsta de 107 ani, călugării de la Mănăstirea Hariton au venit la Sfântul Chiriac rugându-l și convingându-l să vină într-o peșteră mai aproape de mănăstire pentru a ști când va muri.

A mai trăit încă doi ani, iar la vârsta de 109 ani a trecut la Domnul în peștera de lângă Mănăstirea Hariton.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending