Connect with us
Publicitate

Economie

300 milioane lei, schemă de AJUTOR de la stat pentru FERMIERI. Valoarea sprijinului financiar și în ce condiții se acordă

Publicat

O schemă de ajutor de stat pentru fermierii afectați de seceta de anul trecut a fost aprobată miercuri de Guvern. Suma totală prevăzută este de 300 de milioane de lei, relatează alba24.ro.

Beneficiarii schemei de ajutor de stat sunt producătorii agricoli care au înființat culturi de porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre în primăvara anului 2022 ce au fost afectate de seceta pedologică în perioada martie – septembrie 2022. Gradele de afectare trebuie să fie de peste 30% până la 100% inclusiv, conform proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi.

Categorii de beneficiari

  • a) producători agricoli persoane fizice
  • b) producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familial constituite potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările și completările ulterioare
  • c) producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare.

Schema se acordă următoarelor culturi și care au fost afectate de seceta pedologică în grade de afectare peste 30% și până la 100% inclusiv, conform proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor:

  • a) porumb;
  • b) floarea-soarelui;
  • c) soia;
  • d) mazăre

Condiții de acordare a ajutoarelor de la stat

Beneficiarii sunt eligibili la solicitarea schemei dacă:

  • a) dețin proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, întocmit până cel târziu la data de 30 noiembrie 2022 inclusiv conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 la Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020, cu modificările și completările ulterioare, pentru culturile de porumb și/sau floarea – soarelui și/sau soia și/sau mazăre, înființate în primăvara anului 2022 și suprafețele calamitate de seceta pedologică
  • b) sunt înregistrați în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cu cererea unică de plată 2022, din care se identifică culturile înființate în primăvara anului 2022, respectiv porumb și / sau floarea – soarelui, și/sau soia și/sau mazăre precum și suprafețele de teren declarate aferente acestor culturi;
  • c) nu sunt în dificultate, cu excepția beneficiarilor a căror dificutate este cauzată de secetă pedologică și dovedită prin consemnarea în procesele verbale a procentelor de calamitare de peste 30% și până la 100% inclusiv.

Valoarea ajutoarelor

Cheltuielile eligibile prevăzute în proiectul de schemă de ajutor sunt următoarele:

  • a) porumb – 4.503,30 lei/ha
  • b) floarea – soarelui – 4.259,20 lei/ha
  • c) soia – 5.369,0 lei/ha
  • d) mazăre – 6.396,30 lei/ha

Ajutorul de stat sub forma de grant unitar este în cuantum maxim de 335 lei/ha aferent unui grad de calamitare de 100%, care este prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturi.

Dacă procentul de calamitare prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor este de peste 30% și până la 100%, cuantumul grantului unitar care se poate acorda se diminuează corespunzător.

Pentru oricare dintre culturi, sumele totale reprezentând grantul care se poate acorda unui beneficiar se stabilesc prin înmulțirea cuantumului grantului unitar cu procentul de calamitare și cu suprafața calamitată, menționate în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, iar rezultatul obținut se împarte la o sută.

Resursele financiare necesare aplicării schemei prevăzute sunt în sumă totală de 300.000 mii lei și se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2023.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraș

Publicat

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraș.
Primarul comunei Stăuceni a anunțat că intră în lupta pentru un nou mandat de primar al acestei comune și a vorbit despre investițiile realizate în comună în ultimii patru ani, de la sala de sport până la lucrările la rețeaua de gaz metan, o investiție care va costa nu mai puțin de 5,5 milioane de euro și care ar urma să se finalizeze în următorii doi ani. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO Botoșani: O nouă serie de voluntari pregătită să participe la misiuni, alături de pompieri

Publicat

32 de botoșăneni, cu vârste cuprinse între 16 – 52 de ani, sunt pregătiți să participe la misiuni, alături de pompieri. Aceștia au finalizat primele două etape din cadrul programului național „Salvator din Pasiune”, respectiv cursul introductiv și cel de acordare a primului ajutor de bază, organizate la Liceul „Alexandru cel Bun” din municipiul Botoșani.

Astfel, în perioada 06 – 14 aprilie a.c., au participat la cursul introductiv privind structura, misiunile şi atribuţiile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Județului Botoşani.

În perioada 15 – 19 aprilie a.c. , voluntarii și-au însușit noţiunile de prim ajutor de bază. Totodată, au învăţat cum să recunoască urgenţele cu risc vital şi să execute tehnicile şi manevrele de prim ajutor în situaţii cu una sau mai multe victime.

Cursurile au fost susținute de specialiștii în domeniul pregătirii pentru intervenție, dar și de coordonatorul SMURD al ISU Botoșani.

După parcurgerea celor 54 de ore de pregătire, toți cei 32 de participanți au promovat examenul final.

De astăzi, aceștia vor putea să desfășoare activități de voluntariat în cadrul subunităților de intervenție ale ISU Botoșani, fiind angrenaţi în diverse acţiuni de intervenţie, ajutor umanitar şi popularizare a mesajului preventiv.

Le dorim mult succes, îi susţinem şi suntem convinşi că efortul concentrat, implicarea şi colaborarea cu societatea civilă reprezintă elementele esenţiale în consolidarea gradului de rezilienţă la nivelul comunităţilor.

Informații suplimentare

Derulat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă începând cu luna mai a anului 2016, proiectul urmăreşte susţinerea activităţilor de voluntariat, ca expresie a implicării, solidarităţii şi responsabilităţii civice şi valorii profesionale a acestora, materializată în sprijinul acordat comunităţilor pe timpul situaţiilor de urgenţă, dar şi pentru prevenirea lor.

Pentru a putea deveni voluntari, cei interesați trebuie să prezinte următoarele documente:

– cerere de înscriere;

– certificat de cazier judiciar (doar pentru persoanele care au vârsta de peste 18 ani);

– copie a actului de identitate;

– aviz psihologic;

– act doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfăşurare;

– adeverinţă medicală cu menţiunea „apt pentru efort fizic” sau „apt pentru muncă”;

– acordul părinţilor/tutorelui legal, doar pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani.

Citeste mai mult

Administratie

FOTO: Constructorii au turnat stratul de uzură pe strada Alexandru cel Bun din municipiul Botoșani

Publicat

Prima stradă cuprinsă în Cvartal 1 a fost asfaltată. Astăzi, 19 aprilie 2024, constructorii au turnat stratul de uzură pe strada Alexandru cel Bun.
„Continuăm și cu celelalte tronsoane cuprinse în Cvartal 1 și finalizăm acest ambițios proiect de asfaltare a străzilor de periferie cu aproape un an înainte de termenul stabilit, în februarie 2025”, a precizat primarul Cosmin Andrei.
Lucrările de reabilitare și modernizare a străzilor cuprinse în Cvartal 1 au demarat în anul 2023 și prevăd:
-trotuare și accese proprietăți
-sisteme de preluare a apelor pluviale
-covor asfaltic
În Cvartal 1 sunt cuprinse 10 străzi: Alexandru cel Bun, Grăniceri, A.T. Laurian, Ion Creangă, Tunari, Humulești, Petru Maior, Furtunei, Vasile Conta, Baciului.
În completarea Cvartalului 1 mai sunt Cvartalul 2, cu 13 străzi (Liliacului, Lalelelor, Verona, Zefirului, Caisului, Porumbelului, Vasile Lupu, Ghiocei, Codrului, Bradului, Simion Bărnuțiu, Austrului și Al. Bradului) și Cvartal 3, cu 11 străzi (1 Mai, Libertății, Spătar Milescu, Pălmași, Mușat Vodă, Poporului, Cașin, Havuzului, Moara de Foc, Eroilor, Vulturului).

Citeste mai mult

Economie

Conferința „Dezvoltă afaceri inteligente cu finanțări europene” a bifat o prezență numeroasă a oamenilor de afaceri din Botoșani

Publicat

Camera de Comerț și Industrie Botoșani, în parteneriat cu BCR Botoșani,a  anunțat finalizarea cu succes a conferinței „Dezvoltă afaceri inteligente cu finanțări europene!”.

Evenimentul a avut loc, în data de 18.04.2024, la Popas Cucorăni şi a reprezentat o oportunitate valoroasă pentru antreprenorii din regiunea noastră de a descoperi şi explora posibilităţile oferite de fondurile europene în materie de dezvoltare a afacerilor.

În cadrul întâlnirii au fost abordate teme importante pentru mediul de afaceri, printre care:

  • trecerea în revistă a progresului și perspectivelor tranziției energetice în România, o temă de mare importanță pentru viitorul economic al țării noastre.
  • identificarea și anticiparea disponibilității fondurilor europene pentru a iniția apeluri pentru diverse proiecte, oferind antreprenorilor posibilitatea de a accesa resursele necesare dezvoltării afacerilor.
  • o înțelegere a condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească IMM-urile pentru a accesa fondurile disponibile, pentru a îmbunătăți șansele de succes în obținerea acestora.

 „Avem un trend ascendent în ultimii 5-6 ani, o creştere a cifrei de afaceri la nivelul judeţului Botoşani. Există ceva în aer care pluteşte a speranţă şi cred ca acelaşi trend se va confirma în date oficiale şi pentru 2023. Sunt convins că vor fi foarte mulţi bani din fonduri europene, dar ceea ce trebuie să ştim este că finanţatorii propun ghiduri de finanţare ce sunt lansate în consultare publică şi la acea etapă trebuie să fim mai activi ca să ne spunem nevoile noastre” a  fost mesajul preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie, Valeriu Iftime.

La eveniment au participat reprezentanți ai peste 250 de companii din judeţul Botoşani, exprimându-și interesul și angajamentul față de creșterea și dezvoltarea afacerilor locale.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending