Connect with us

Economie

300 milioane lei, schemă de AJUTOR de la stat pentru FERMIERI. Valoarea sprijinului financiar și în ce condiții se acordă

Publicat

Publicitate

O schemă de ajutor de stat pentru fermierii afectați de seceta de anul trecut a fost aprobată miercuri de Guvern. Suma totală prevăzută este de 300 de milioane de lei, relatează alba24.ro.

Beneficiarii schemei de ajutor de stat sunt producătorii agricoli care au înființat culturi de porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre în primăvara anului 2022 ce au fost afectate de seceta pedologică în perioada martie – septembrie 2022. Gradele de afectare trebuie să fie de peste 30% până la 100% inclusiv, conform proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi.

Categorii de beneficiari

  • a) producători agricoli persoane fizice
  • b) producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familial constituite potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările și completările ulterioare
  • c) producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare.

Schema se acordă următoarelor culturi și care au fost afectate de seceta pedologică în grade de afectare peste 30% și până la 100% inclusiv, conform proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor:

  • a) porumb;
  • b) floarea-soarelui;
  • c) soia;
  • d) mazăre

Condiții de acordare a ajutoarelor de la stat

Beneficiarii sunt eligibili la solicitarea schemei dacă:

  • a) dețin proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, întocmit până cel târziu la data de 30 noiembrie 2022 inclusiv conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 la Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020, cu modificările și completările ulterioare, pentru culturile de porumb și/sau floarea – soarelui și/sau soia și/sau mazăre, înființate în primăvara anului 2022 și suprafețele calamitate de seceta pedologică
  • b) sunt înregistrați în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cu cererea unică de plată 2022, din care se identifică culturile înființate în primăvara anului 2022, respectiv porumb și / sau floarea – soarelui, și/sau soia și/sau mazăre precum și suprafețele de teren declarate aferente acestor culturi;
  • c) nu sunt în dificultate, cu excepția beneficiarilor a căror dificutate este cauzată de secetă pedologică și dovedită prin consemnarea în procesele verbale a procentelor de calamitare de peste 30% și până la 100% inclusiv.

Valoarea ajutoarelor

Cheltuielile eligibile prevăzute în proiectul de schemă de ajutor sunt următoarele:

  • a) porumb – 4.503,30 lei/ha
  • b) floarea – soarelui – 4.259,20 lei/ha
  • c) soia – 5.369,0 lei/ha
  • d) mazăre – 6.396,30 lei/ha

Ajutorul de stat sub forma de grant unitar este în cuantum maxim de 335 lei/ha aferent unui grad de calamitare de 100%, care este prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturi.

Publicitate

Dacă procentul de calamitare prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor este de peste 30% și până la 100%, cuantumul grantului unitar care se poate acorda se diminuează corespunzător.

Pentru oricare dintre culturi, sumele totale reprezentând grantul care se poate acorda unui beneficiar se stabilesc prin înmulțirea cuantumului grantului unitar cu procentul de calamitare și cu suprafața calamitată, menționate în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, iar rezultatul obținut se împarte la o sută.

Resursele financiare necesare aplicării schemei prevăzute sunt în sumă totală de 300.000 mii lei și se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2023.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Două spectacole, în acest sfârșit de săptămână, Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Publicat

Publicitate

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani vă invită în acest sfârșit de săptămână, la spectacolele „Ivan Turbincă” după Ion Creangă și „Bani din cer” de Ray Cooney.

Botoșănenii sunt invitați sâmbătă, 25 ianuarie de la ora 1900 la Teatrul „Mihai Eminescu” din str. Teatrului nr. 5 la spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, regia Ion Sapdaru. Scenografia spectacolului este semnată de Mihai Pastramagiu, coregrafia de Victoria Bucun, iar din distribuție fac parte actorii: Bogdan Horga, Andreea Moţcu, Ella Nistor, Alexandra Vicol, Lorena-Petronela Chiribuţă, Silvia Răileanu, Bogdan Muncaciu, Sorin Ciofu, Cezar Amitroaei, Florin Aioniţoaei, Gheorghe Frunză, Alexandru Dobynciuc, Răzvan Amitroaei.

Spectacolul „Ivan Turbincă” este o dramatizare a regizorului Ion Sapdaru după unul dintre cei mai importanți scriitori clasici români – Ion Creangă. Povestea este transformată dintr-un basm într-o metaforă a destinului uman, dar mai ales, o meditaţie pe tema relaţiei omului cu moartea. Dorinţa protagonistului de „a opri timpul” se izbeşte inevitabil de perspectiva unei veşnicii plictisitoare şi chinuitoare deopotrivă, astfel încât finitudinea existenţei umane devine o binecuvântare refuzată de divinitate. Episoadele de meditaţie filosofică sunt alternate cu multiple momente specifice folclorului românesc. Astfel, sunt înserate dansuri tradiționale, care sunt susținute de muzica populară, specifică mai ales zonei din care provine teatrul nostru. De asemenea sunt folosite elemente din teatrul cu măști, tradiție care aparține patrimoniului național românesc.

Duminică, 26 ianuarie de la ora 1900, vă invităm la spectacolul „Bani din cer” de Ray Cooney, în regia lui Alexandru Vasilachi.

Regia artistică şi coloana sonoră: Alexandru Vasilachi

Scenografia: Mihai Pastramagiu

Publicitate

Distribuția:

Jean Perkins – Dana Bucătaru

Henry Perkins – Sorin Ciofu

Bill – Ioan Crețescu

Davenport – Gheorghe Frunză

Betty Johnson – Lorena-Petronela Chiribuță

Vic Johnson – Răzvan Amitroaei

Slater – Vali Popa

Un trecător – Petruț Butuman

„Orice situaţie de acest fel te învaţă ceva, te reface!”

Ray Cooney, autorul textului este, în primul rând, actor. El ştie ce înseamnă pentru un actor o situaţie foarte incitantă, explozivă. El ştie ce înseamnă replica. A scris un şir de piese ştiind toate cele spuse şi „Bani din cer” nu face excepţie de la „regulă”. Este o piesă scrisă pentru actori. Textul aduce la rampă, în primul rând, actorii. Situaţiile se schimbă din trei în trei minute, dacă nu şi mai repede. Şi actorul şi personajul sunt puşi în situaţii limită. Este vorba de limita comediei, să ne înţelegem, nu de limita umanului! Iar echipa de actori de la Botoşani a probat reacţii deosebite, evident, în situaţii cu totul şi cu totul deosebite!

Orice situaţie de acest fel – când capeţi, surprinzător – o sumă mare de bani – te învaţă ceva, te reface! Chiar dacă, până la urmă, nu vei avea parte de acei bani!

 

Pret bilet – 𝟰𝟬 𝗹𝗲𝗶 – balcon; 𝟱𝟬 𝗹𝗲𝗶 – stal; 𝟲𝟬 𝗹𝗲𝗶 – lojă

Biletele se găsesc la:

🔘 CASA TINERETULUI, B-dul Mihai Eminescu nr. 48📞0231.510.970 și 0735.779.821▪️de marți până vineri: 10:00-18:00▪️sâmbătă și duminică: 12:00-18:00

𝒃𝙞𝒍𝙚𝒕𝙚 𝙤𝒏𝙡𝒊𝙣𝒆 https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

Citeste mai mult

Eveniment

Polițiștii botoșăneni, alături de copii în „Școala Siguranței Tedi”. La nivelul județului, s-au înscris în program 65 clase

Publicat

Publicitate

Poliţia Română este partener în programul educaţional naţional ,,Şcoala Siguranţei Tedi”, prin intermediul căruia elevii de clasa I îşi însuşesc informaţii utile pentru siguranţa personală.

La nivelul judeţului Botoşani, în program s-au înscris 65 clase de elevi.

Copiii sunt implicaţi în activităţi informativ-educative coordonate de învăţători, cu sprijinul reprezentanţilor Poliţiei Române, iar ,,Tedi” asigură suportul didactic prin materiale educative complexe şi atractive pentru elevi.

Activităţile se desfăşoară pe baza materialelor educaţionale şi a scenariilor didactice din cadrul programului Şcoala Siguranţei Tedi. Toate informaţiile şi noutăţile legate de acest program pot fi accesate online, pe www.scoalatedi.ro.

În perioada 14-21 ianuarie 2025 , poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au fost alături de elevi ai Şcolii Gimnaziale „Mihail Kogălniceau” Dorohoi , de cei ai Şcolii Primare nr.2 Mănăstireni şi de cei ai Şcolii Gimnaziale nr.1 Unţeni.

În cadrul întâlnirilor care au avut loc cu copiii, aceştia au fost informaţi într-un mod cât mai interactiv pe diverse teme : siguranţă în clasă, siguranţa în pauză, prevenirea, recunoaşterea şi gestionarea bullyingului, relaţiile cu colegii, când lipsesc părinţii de acasă, situaţiile periculoase, copilul şi accesarea internetului, siguranţa în curte, deplasarea pe stradă şi traversarea carosabilului, mersul pe bicicletă în siguranţă şi copilul ca pasager.

Publicitate

Activităţile în cadrul acestui proiect vor continua pe tot parcursul anului şcolar.

 

Poliţiştii reamintesc o serie de măsuri pe care trebuie să le luaţi pentru ca micuţii dumneavostră să fie în siguranţă:

 

Dacă nu au împlinită vârsta de 12 ani sau nu au înălţimea de 150 cm, copiii nu au voie să ocupe locul din partea dreaptă faţă al autoturismului!

Aceştia pot ocupa locurile din partea spate a autoturismului cu  centura de siguranţă pusă.

 

Pentru a conduce o bicicletă pe drumul public, copiii trebuie să aibă împlinită vârsta de 14 ani.

Nu uitaţi de echipamentul de protecţie : cască de protecţie, genunchiere, cotiere !

 

Cu bicicleta, rolele sau skateboardul, copiii au voie numai în zonele special amenajate în acest scop ! Strada nu e pistă de concurs oricât de puțin circulată este!

Trotinetele electrice se conduc numai pe pista pentru biciclete, iar în lipsa pistei, doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 km/h  .

Acestea pot fi conduse numai de persoane care au împlinit vârsta de 14 ani şi nu  pot transporta pasageri .

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Scădere îngrijorătoare a numărului botezurilor în biserici. Preoții atrag atenția asupra crizei demografice

Publicat

Publicitate

O situație îngrijorătoare privind natalitatea extrem de scăzută sau chiar lipsa totală a nou-născuților se înregistrează în numeroase localități rurale din județul Botoșani, fiind remarcată de preoții ortodocși care spun că nu prea au mai avut ocazii pentru a săvârși slujba botezului.

Astfel, în numeroase parohii din Protopopiatul Botoșani nu a fost oficiată, anul trecut, nicio taină a botezului, în timp ce în alte câteva localități au avut loc, pe parcursul unui an, doar una, două sau trei slujbe ale botezului.

Preotul misionar protopopesc de la Protopopiatul Botoșani, Daniel Constantin Țăranu, afirmă că, în condițiile unui exod în masă a tinerilor, dar și a unei îmbătrâniri semnificative a populației din localitățile rurale, numărul nașterilor s-a redus drastic.

‘Sunt câteva cazuri de parohii la țară, în cătunuri îndepărtate, în care populația este în regres și din cauza aceasta sunt și puține nașteri și, dacă sunt puține nașteri, sunt și puține botezuri. Sunt câteva biserici, câteva locașuri unde preotul nu reușește să aibă măcar un botez pe an. Înmormântările sunt destul de multe. Fenomenul acesta se datorează faptului că mulți au plecat în afară’, a declarat, pentru AGERPRES, preotul misionar Daniel Constantin Țăranu.

La rândul său, protopopul de Darabani, Costică Pînzariu, admite că îmbătrânirea comunităților ortodoxe este accelerată și situația devine din ce în ce mai îngrijorătoare de la un an la altul.

‘Situația este îngrijorătoare. Sunt puține botezuri. Satele sunt îmbătrânite, mai ales în zona noastră, pentru că suntem departe de capitala județului, Darabaniul este la 70 de kilometri, iar tinerii pleacă din zonă spre orașele mai mari sau în străinătate’, a afirmat protopopul Costică Pînzariu.

Publicitate

O astfel de localitate este și satul Talpa, din comuna Blândești, care nu a avut anul trecut niciun botez. Primarul comunei, Stelian Maxim, atrage atenția că numărul deceselor din comună este mult mai mare decât al nașterilor.

‘Dacă factorii de răspundere s-ar pune la o masă comună, s-ar găsit soluții. Eu vreau să vă dau un exemplu. În 2016 aveam 3.200 de locuitori, iar la ora actuală avem 1.620. Sunt și plecări, și decese. Lumea este îmbătrânită. Dacă nu se iau măsuri, vor rămâne sate întregi nepopulate. E strigător la ceruri’, a afirmat primarul Stelian Maxim.

Datele statisticile centralizate de Protopopiatul Botoșani în baza informațiilor transmise de parohii, inclusiv cele din municipiul Botoșani, arată că în 2024 au fost oficiate în total 931 de botezuri, 502 cununii și 1.690 de înmormântări.

În județul Botoșani sunt patru protopopiate subordonate Arhiepiscopiei Iașilor – de Botoșani, Dorohoi, Darabani și Săveni. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Dosar penal pentru un bărbat de 56 de ani, din municipiul Botoșani, care a fost prins beat la volan

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au oprit pentru control, pe strada Ștefan Luchian, un autoturism condus de un bărbat, de 56 de ani, din municipiul Botoșani.

 

Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,75 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending