Connect with us
Publicitate

Actualitate

300.000 de pensionari „speciali“, cu pensii mai mari de 4.000 de lei, vor lua din această lună pensii mai mici

Publicat

Publicitate

Aproximativ 200.000 de pensionari „speciali“ și alți peste 130.000 de pensionari, în total peste 300.000 de pensionari cu pensii de peste 4.000 de lei vor plăti din această lună contribuţia la sănătate (CASS) de 10%.

Acest lucru după ce, începând din această lună, peste 330.000 de pensionari cu pensii de peste 4.000 de lei vor plăti contribuţia la sănătate în valoare de 10%.

Măsura a fost adoptată la finalul anului trecut, prin ordonanţa de urgenţă 130/2021, publicată în Monitorul Oficial pe 18 decembrie 2021 şi care aduce modificări la Codul Fiscal, scrie ZF, citat de Mediafax.

Publicitate

Din totalul celor 330.000 de pensionari care ar urma să plătească contribuţia la sănătate, cei mai mulţi – circa 200.000 – sunt pensionari speciali (proveniţi din structurile Ministerului de Interne, Ministerului Apărării, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe etc.).

Restul de circa 130.000 sunt pensionari din sistemul de asigurări sociale cu pensii mai mari de 4.000 de lei pe lună.

Sursa: mediafax.ro

Publicitate

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Decizie majoră în piața de energie: statul trebuie să returneze companiilor sume estimate la 27 miliarde de lei

Publicat

Publicitate

Curtea Constituțională a decis, pe data de 7 noiembrie, că suprataxarea producătorilor de energie electrică, hotărâtă prin OUG 27/2022, este neconstituțională, scrie alba24.ro.

Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, spune că statul ar fi încasat cca. 27 miliarde lei în ultimii 2 ani (5,43 mliarde de euro), la care s-ar putea adăuga dobânzi de încă cca. 3 miliarde de lei (0,6 miliarde de euro).

CCR: Suprataxarea producătorilor de energie electrică este neconstituțională
„Curtea Constituțională (CCR) a decis că supraimpozitarea producătorilor de energie electrică, prin impunerea în 2022 a așa-numitei contribuții la Fondul de Tranziție Energetică, constând în veniturile suplimentare ale acestora rezultate din tranzacții angro de vânzare la prețuri de peste 450 lei/MWh (prag redus între timp la 400 lei/MWh), contravine Legii fundamentale a țării”, a transmis Dumitru Chisăliță.

Publicitate

„În esență, Curtea a reținut că prevederile legale criticate, care impun obligativitatea achitării contribuției la fondul de tranziție energetică de către anumiți producători de energie electrică, nesocotesc, în principal, principiul așezării juste a sarcinilor fiscale, consacrat de art. 56 din Constituție, și dispozițiile art. 45 din Legea fundamentală referitoare la libertatea economică și libera inițiativă, afectând concurența loială și descurajând producția de energie din surse regenerabile”, se precizează în decizia CCR.

Președintele AEI susține că această decizie a CCR din momentul publicării va produce efecte, în sensul în care „se taie” o importantă sursă de finațare a bugetului și a acoperirii subvențiilor la gaze și electricitate.

„Pe lângă faptul că furnizorii reclamă că mai este de achitat cca 2 miliarde de lei, subvenții restante din anul 2023, începând din această toamnă creșterile de preț de pe piața de gaze și energie face necesară din nou plata de subvenții la gaze și energie pentru furnizori. Astfel, o mare întrebare se desprinde: Cum va achita statul aceste subvenții la gaze și energie în următoarele 5 luni și a celor istorice după decizia Curții?

Publicitate

Deschiderea unor procese în instanță de către firmele din energie care au fost obligate să achite aceste supraimpozite ilegale (conform Curții Constituționale), probabil vor duce la necesitatea plății acestor sume, dar mai ales la necesitatea obținerii resurselor necesare.

Creșterea prețurilor la gaze și energie este una din puținele moduri de a obține aceste fonduri. Deciziile populiste de ieri, reprezintă cauza creșterii prețului de mâine”, a mai explicat Dumitru Chisăliță.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) PSD Botoșani îi îndeamnă pe locuitorii municipiului să participe la consultarea publică organizată  de primarulCosmin Andrei cu privire la evacuarea chiriașilor agresivi din Centrul Vechi

Publicat

Publicitate

PSD Botoșani îi îndeamnă pe locuitorii municipiului să participe la consultarea publică organizată  de primarul Cosmin Andrei cu privire la evacuarea chiriașilor agresivi din Centrul Vechi

 

PSD Botoșani susține campania derulată de Primarul Cosmin Andrei pentru consultarea publică a cetățenilor din Municipiul Botoșani în legătură cu acțiunea de evacuare a chiriașilor agresivi din Centrul Istoric.

Publicitate

Tentativa PNL Botoșani de a bloca această a acțiune a Primăriei, cu scopul de a obține voturile chiriașilor vizați de evacuare, trebuie să primească un răspuns puternic din partea celorlalți locuitori care ani la rând au fost terorizați de situația din Centrul Vechi. Este inacceptabil ca locuitorilor să le fie teamă să circule în centrul orașului lor!

Îi îndemnăm pe cetățenii din municipiu să participe la consultarea publică, să vină alături de primarul Cosmin Andrei și să transmită un mesaj ferm celor de la PNL că siguranța publică și recâștigarea Centrului Vechi nu pot fi monedă de schimb în jocurile lor electorale.

În următoarele săptămâni, botoșănenii vor fi apelați telefonic sau la domiciliu pentru a participa la un sondaj de opinie pe tema evacuării chiriașilor scandalagii din Centrul Vechi. Îi îndemnăm să răspundă la întrebările din chestionar și să susțină continuarea acțiunii primarului de a-i evacua pe chiriașii din locuințele Primăriei care încalcă în mod repetat normele de conviețuire socială.

Publicitate

 

CMF11240017

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Verginel Gireadă, vicepreședintele PSD Botoșani (P)

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi vicepreședintele PSD Botoșani și primarul comunei Mihai Eminescu din Botoșani, Verginel Gireadă.

Vicepreședintele PSD Botoșani, Verginel Gireadă, a vorbit despre candidații PSD Botoșani dar și despre investițiile care se fac în comuna pe care o administrează, comuna Mihai Eminescu.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare. (CMF: 11240017)

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Ambrozia din municipiul Botoșani, plantă care reacții alergice severe, raportată la Garda de Mediu

Publicat

Publicitate
Iarba pârloagelor sau iarba pustiei la sat, ambrozia la oraș, Ambrosia artemisiifolia este o plantă invazivă care poate afecta sănătatea populației, provocând reacții alergice severe.
Autorităţile administraţiei publice locale supraveghează aplicarea metodelor recomandate pentru prevenirea, combaterea şi distrugerea buruienii ambroziape toată perioada de vegetaţie.
În luna septembrie 2024 la Garda de Mediu Botoșani s-a înregistrat o sesizare privind existența buruienii ambrozia pe un amplasament din municipiul Botoșani.
În urma verificărilor efectuate pe amplasament, în echipă mixtă cu reprezentanți din cadrul Direcției pentru Agricultură Botoșani și Direcției de Sanătate Publice Botoșani s-a constatat prezenţa ambroziei.
S-a stabilit în sarcina Unității Administrativ Teritoriale măsură cu termen de remediere a neconformității constatate:
1.Se va interveni cu mijloace specifice (conform prevederilor Legii 62/2018 privind combaterea ambroziei) pentru combaterea ambroziei pe domeniul public, pe amplasamenul identificat și menționat în nota de constatare.
și
măsuri cu caracter preventiv:
1.Se va actualiza centralizatorul cu suprafețe de teren pe care s-a constatat existența buruienii ambrozia până la data de 25 mai a fiecărui an.
2. Se vor înscrie în centralizator (Anexa nr.1) toți proprietarii identificați cu suprafețe de teren pe care s-a constatat existența buruienii ambrozia.
3.Se vor notifica (Anexa nr. 2) toți proprietarii identificați cu suprafețe de teren pe care s-a constatat existența buruienii ambrozia, înscriși în centralizator până la data de 5 iunie.
4. Se vor desfășura lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia (cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcţie de locul şi suprafaţa infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafeţe izolate, efectuarea unor arături adânci şi discuiri pe terenurile agricole, erbicidarea, după caz.), în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv până la cel târziu la data de 30 iunie a fiecărui an.
5. Se va transmite către structurile județene (Direcția pentru Agricultură Botoșani, Direcția de Sanătate Publice Botoșani și Comisariatul Județean Botoșani al Garda Naţională de Mediu) un raport de activitate privind numărul de persoane fizice sau juridice care au respectat prevederile legii, situația persoanelor care au fost sancționate cu avertisment, precum și a celor sancționate cu amendă, până cel târziu la data de 30 noiembrie a fiecărui an.
Ca urmare a măsurilor stablite, UAT Botoșani a actualizat centralizatorul cu suprafețe de teren pe care s-a constatat existența buruienii ambrozia (10 poziții) și a notificat toți proprietarii identificați cu suprafețe de teren pe care s-a constatat existența buruienii ambrozia înscriși în centralizator.
!!! Reamintim Autorităţilor administraţiei publice locale obligația prevăzută de art. 12 din Hotarârea nr. 707/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia de a transmit către structurile judeţene (Direcția pentru Agricultură Botoșani, Direcția de Sanătate Publice Botoșani și Garda de Mediu Botoșani) un raport de activitate privind numărul de persoane fizice sau juridice care au respectat prevederile legii, situaţia persoanelor care au fost sancţionate cu avertisment, precum şi a celor sancţionate cu amendă, până cel târziu la data de 30 noiembrie a fiecărui an.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending