Connect with us
Publicitate

Eveniment

27 septembrie: Ziua mondială a turismului

Publicat

Publicitate

Ziua mondială a turismului este marcată, în fiecare an, la 27 septembrie, de către 159 de ţări, şase membri asociaţi, doi observatori şi peste 500 de membri afiliaţi, componente ale Organizaţiei Mondiale a Turismului (UNWTO) – agenţie specializată a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), potrivit site-ului www.unwto.org.

UNWTO a stabilit ca tema Zilei mondiale a turismului 2023 să fie „Turismul şi investiţiile verzi”. Tema de interes evidenţiază necesitatea mai multor investiţii, care să fie cât mai bine direcţionate către Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, foaia de parcurs a ONU pentru o lume mai bună până în 2030. Oficialii ONU şi ai Organizaţiei Mondiale a Turismului susţin că a venit timpul pentru soluţii inovatoare în turism, nu doar pentru investiţii tradiţionale, care promovează şi susţin creşterea economică şi productivitatea.

Perturbarea generală în sectorul turismului provocată de pandemia COVID-19 oferă o oportunitate pentru a redefini şi recalibra direcţia investiţiilor în turism pentru un viitor mai durabil pentru oameni, planetă şi prosperitate.

Publicitate

Ziua mondială a turismului din acest an este marcată, oficial, la Riad, capitala Regatului Arabiei Saudite, timp de două zile, în 27 şi 28 septembrie 2023. UNWTO a identificat investiţiile ca fiind una dintre priorităţile cheie pentru redresarea turismului şi creşterea şi dezvoltarea viitoare a acestui important domeniu economic şi social, notează www.unwto.org. Ziua Mondială a Turismului 2023 reprezintă un apel la acţiune adresat comunităţii internaţionale, guvernelor, instituţiilor financiare mondiale, partenerilor de dezvoltare şi investitorilor din sectorul privat să se unească în jurul unei noi strategii de investiţii în turism. UNWTO, în calitate de agenţie specializată a ONU pentru un turism responsabil şi sustenabil, îndrumă sectorul global către redresare şi creştere favorabile incluziunii.

Celebrarea la 27 septembrie a unei Zile mondiale a turismului a fost stabilită în cadrul sesiunii Adunării Generale a Organizaţiei Mondiale a Turismului din septembrie 1979, de la Torremolinos (Spania), zi în care se aniversează şi adoptarea statutului UNWTO (1970).

Ziua mondială a turismului a fost sărbătorită prima oară în întreaga lume în anul 1980. UNWTO a dorit ca prin organizarea diferitelor evenimente cu acest prilej să atragă atenţia opiniei publice asupra importanţei de ordin social, cultural, politic şi economic a turismului.

Publicitate

Reprezentanţii UNWTO stabilesc o temă anuală de dezbatere şi o ţară gazdă în fiecare an, punând astfel în prim-plan probleme de actualitate.

Numărul turiştilor internaţionali s-a dublat în 2022 şi în întreg anul 2023 ar urma să se apropie de nivelul la care era înaintea pandemiei de COVID-19, graţie ridicării restricţiilor sanitare, în special în China, a anunţat la 17 ianuarie 2023, Organizaţia Mondială a Turismului, citată de AFP. Astfel, „peste 900 de milioane de turişti au călătorit internaţional în 2022, dublu faţă de numărul înregistrat în 2021, dar în continuare la 63% din nivelul înregistrat în 2019”, a precizat UNWTO. Chiar dacă fiecare regiune a globului a înregistrat o creştere a numărului de turişti internaţionali, cel mai mare avans a fost înregistrat în Orientul Mijlociu, unde sosirile de turişti străini au ajuns la 83% din nivelul pre-pandemie, în timp ce în Europa au ajuns la 80% din nivelul pre-pandemie, regiunea înregistrând un număr total de 585 de milioane de vizitatori. În schimb, în regiunea Asia-Pacific, sosirile de turişti internaţionali au ajuns la doar 23% din nivelul pre-pandemie, din cauza menţinerii celor mai dure restricţii sanitare, în special în China.

De Ziua mondială a turismului, secretarul general al UNWTO, Zurab Pololikashvili, a declarat: „Turismul trebuie să se adapteze. Pentru aceasta, trebuie să regândim modul în care este finanţat sectorul nostru. Trebuie să facilităm tuturor investitorilor sprijinirea proiectelor turistice cu potenţialul de a face diferenţa. Privind înainte, avem nevoie de investiţii care să permită turismului să construiască un viitor mai bun şi mai echitabil pentru toţi”.

Publicitate

La rândul său, secretarul general al ONU, António Guterres, a afirmat că „în această Zi Mondială a Turismului, recunoaştem nevoia vitală de investiţii verzi pentru a construi un sector turistic care să ofere rezultate pentru oameni şi planetă”. Oficialul de rang înalt a mai spus: „Guvernele şi întreprinderile trebuie să investească în practici turistice durabile şi rezistente. Actorii privaţi trebuie să adopte modalităţi cu emisii zero, să reducă consumul de energie şi să folosească formele regenerabile de energie. Şi toată lumea trebuie să protejeze biodiversitatea şi echilibrul ecologic al tuturor destinaţiilor. Investiţiile direcţionate pot crea locuri de muncă şi pot sprijini întreprinderile şi industriile locale, atenuând în acelaşi timp impactul turismului asupra mediului, împuternicind comunităţile, promovând culturile lor şi contribuind la sistemele esenţiale de protecţie socială. Deci, să facem cu toţii mai mult pentru a valorifica întregul potenţial al turismului durabil”.

Ziua mondială a turismului din acest an este sărbătorită de statele membre ale UNWTO în toate regiunile globului, precum şi în oraşe şi în alte destinaţii, de organizaţiile din sectorul privat şi, individual, de turişti.

UNWTO este agenţia Naţiunilor Unite care coordonează promovarea la nivel internaţional în ceea ce priveşte turismul responsabil, durabil şi accesibil. România a fost aleasă, la începutul lunii septembrie 2017, la Chengdu (China), în cadrul lucrărilor celei de-a 22-a ediţii a Adunării Generale a Organizaţiei Mondiale a Turismului, membră a Consiliului Executiv al OMT (perioada 2017-2019).

AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

PSD Botoșani: Autostrada Moldovei va lega județul Botoșani la dezvoltarea României: investiții și locuri de muncă pentru tinerii din Botoșani

Publicat

Publicitate

Ministrul PSD al Transporturilor Sorin Grindeanu s-a ținut de cuvânt și a început Autostrada Moldovei, pe care botoșănenii vor putea circula până la finalul acestui an pe o distanță de 130 de km.

Autostrada Moldovei e soluția PSD pentru dezvoltarea județului Botoșani și pentru ca investitorii să ajungă mai ușor la noi în județ și să creeze locuri de muncă pentru tinerii noștri, ca să nu mai plece în străinătate. PSD își respectă întotdeauna promisiunile! Autostrada Moldovei a devenit realitate și se apropie de Botoșani”, a declarat Marius Budăi.

Prezența PSD la Guvernare în următorii patru ani este garanția că Autostrada Moldovei va fi finalizată până în Botoșani și mai departe spre Suceava, iar toate regiunile istorice ale României vor fi legate prin drumuri de mare viteză.

Publicitate

Ministrul PSD al Transporturilor Sorin Grindeanu s-a ținut de cuvânt și așa cum ne-a susținut cu finanțarea pentru drumurile Botoșani-Târgu-Frumos și Botoșani-Ștefînești, la fel și-a respectat promisiunea cu Autsotrada Moldovei care a devenit o realitate.  PSD la guvernare în următorii 4 ani este garanția că Autostrada Moldovei va fi finalizată! Votați echipa PSD Botoșani pe 1 Decembrie!”, a declarat Doina Federovici președintele PSD Botoșani.

CMF11240017

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Cătălin Silegeanu, candidat A.U.R. Botoșani la Senatul României

Publicat

Publicitate

”Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Cătălin Silegeanu, candidatul A.U.R. la Senatul României.

Cătălin Silegeanu a vorbit despre candidatura sa dar și despre cum s-a schimbat lumea politică imediat după aflarea rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidențiale din România.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare. (CMF: 11240014)

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident la Răchiți! Un tânăr de 25 de ani a ajuns la spital, după ce s-a răsturnat cu mașina

Publicat

Publicitate

Un tânăr, în vârstă de 25 de ani, a ajuns la spital după ce s-a răsturnat cu autoturismul, în localitatea Răchiți. S-a întâmplat în urmă cu puțin timp.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare și ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD. Aceștia au constatat faptul că mașina era răsturnată pe cupolă, iar șoferul era în interior. Pompierii l-au ajutat pe tânăr să iasă din interior. Acesta era conștient, a fost preluat de echipajul medical și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, fiind deconectate bornele bateriei.

Publicitate

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Orașul Flămânzi votează cu PSD pentru că un Guvern social-democrat este garanția creșterii pensiilor și salariilor și accesului tinerilor pe piața muncii

Publicat

Publicitate

PSD e singurul partid cu programe dedicate tinerilor și familiilor din diaspora care decid să se întoarcă în România și să se angajeze sau să-și deschidă o afacere.

„PSD a prevăzut în programul de guvernare măsuri concrete pentru tinerii care se întorc acasă. Mai mult decât atât avem și măsuri fiscale pentru scutirea de impozitul pe profit sau cifra de afaceri pentru tinerii care se întorc în țară și decid să investească în România banii câștigați în străinătate!”, a declarat Florin Gavril, candidat PSD Botoșani pentru Camera Deputaților.

Măsurile din programul de guvernare pentru tineri:

Publicitate

Prime de instalare de 12.500 de lei pentru persoane singure și 15.500 de lei pentru cei cu familii pentru toți românii care se întorc și rămân să lucreze în România
Prime de angajare de 1.000 de lei în primele 12 luni și 1.250 de lei până la 24 de luni.  și prime de stabilitate pentru tinerii si românii întorși în țară care se angajează și subvenții de 2.250 lei/angajat cu contract de muncă pe 18 luni pentru companiile care le crează locurile de muncă.
Programul Start-Up Diaspora Next Gen, care se va derula în următorii 4 ani și va oferi finanțări de 50.000 de euro pentru fiecare tânăr întors din diaspora care decide să devină antreprenor.
„PSD are în programul de guvernare și măsuri fiscale pentru scutirea de impozitul pe profit sau cifra de afaceri pentru tinerii care se întorc în țară și decid să investească în România banii câștigați în străinătate! Votează candidații PSD Botoșani pe 1 Decembrie, Poziția 3 pe buletinul de vot!”, a îndemnat Florin Gavril, candidat PSD Botoșani pentru Camera Deputaților.

 

CMF11240017

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending