Connect with us

Eveniment

27 de permise de conducere și 10 certificate de înmatriculare reținute la Botoșani în ultimele 24 de ore

Publicat

Publicitate

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au desfășurat mai activități preventive pe raza întregului județ.  Astfel, au fost organizate 4 acțiuni punctuale, cu sprijinul jandarmilor, prilej cu care s-a acționat atât pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, cât și pentru impunerea unui climat de siguranță rutieră. 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate peste 300 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 120.000 de lei și au fost reținute 27 de permise de conducere și 10 certificate de înmatriculare.

Au fost aplicate 348 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 260.000 de lei. Pentru abateri la regimul rutier au fost aplicate 308 sancțiuni, în valoare de 120.000 de lei.

Totodată, au fost testate cu aparatul etilotest, aproximativ 200 de persoane, două dintre acestea fiind depistate sub influența alcoolului și au fost reținute 17 permise de conducere.

În cadrul activităților desfășurate au fost constatate 4 infracțiuni, respectiv tăinuire,  contrabandă, deținere de droguri de risc, Conducere fără permis.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (348)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

EMINESCU PEDAGOG ( II )

Continuăm a prezenta studiul lui Toma Chiricuță  care îl vizează pe „Eminescu pedagog”, studiu realizat la nivelul anului 1926.  Care ar fi țelul cercetărilor întreprinse de autor? Reținem: 1) „Vrem să fixăm nu numai în cadrele timpului, linia, mai mult sau mai puțin sinuoasă a activității școlare pe care a desfășurat-o Eminescu”; 2) „Urmărim ceva mai mult, să reconstituim în imaginile probabilului și a documentelor, chiar teoria pedagogică de care s-a condus Eminescu în această activitate practică, școlară”; 3) „… o teorie, în sensul unei înlănțuiri de idei, mai mult sau mai puțin sistematic legate, care l-au călăuzit în acțiunea lui școlară, desigur că a avut și Eminescu”; 4) „… care i-au fost imediat mobilizate în suflet de situația precisă, categorică și practică de conducător al școlii, fie și sub forma mai puțin pretențioasă și înaltă a unui revizor școlar din anul 1875”; 5) „Eminescu era un cap prin excelență teoretic. Din notele și însemnările lui cele mai multe netipărite, dar totuși caracteristrice pentru personalitatea lui, rezultă cu puternicie aceasta”. Concluzionează Toma Chiricuță: „Eminescu nu a intrat în revizorat cu mintea vidă de orice element teoretic asupra educației, și aceasta vom încerca să o arătăm nu numai cu elemente spicuite din rapoartele lui oficiale de revizor școlar, ci și din alte izvoare, anterioare ca dată acestei activități, și care nu sunt totuși atât de sărace și nici cu mult mai puțin importante pentru acest scop, ce-l urmărim”.  Autorul enumeră trei izvoare din care s-a informat, pe care  le   ordonează temporal: 1) „izvoare din epoca de studios a lui Eminescu”; 2) izvoare din epoca de revizor școlar”; 3) izvoare din epoca de ziarist”. Toma Chiricuță are grijă ca studiul să plece și de la unele elemente fundamentale ale veacului al XIX-lea care au intrat, la momentul respectiv, în definiția pedagogiei cum ar fi, cu precădere, conceptele de personalitate, cultură sau mediu social.

Autorul studiului descoperă trei noțiuni importante în scrisul lui Eminescu, noțiuni care își determină reciproc conținutul și sfera lor: cultura, știința și educația.  Cercetând volumul de manuscrise 2255 și 2258 de la Academia Română, Toma Chiricuță  găsește un studiu   al lui Eminescu intitulat „Cultură și știință” din care reține: 1) „Moravurile unei națiuni pot, ca expresiune a individualității naționale și în comparațiune cu altele, să fie culte, însă omul singular, care exercită aceste moravuri, nu demonstră prin asta încă cultură, ci numai civilitate. Unui spirit poporal sau unui popor i se pot atribui așadar toate semnele caracteristice ale culturii, care vor rezulta din  cursul studiului nostru, fără ca din aceasta să  urmeze cumva cum că indivizii singulari ai acestui popor sunt într-adevăr oameni culți”; 2) „Cultură se numește înainte de toate o anumită stare și grad de desvoltare a inteligenței, o speție anumită de ridicare a spiritului asupra manierei lui de a privi natura și viața  primară și câștigată fără cultivare educativă, o împlere a sufletului cu așa fel de obiecte ale cunoștinței, care trec peste trebuințele vieții cele nemijlocite și naturale”; 3) „Cultura închide, în sine, treapta aceea a vieții spirituale și anume gradul acela de activitate spirituală, în puterea căruia un om e aplecat și capabil de a progresa, cum se zice, cu timpul. Cultura preface sufletul într-un organism, pentru care fiece experiență e un nutriment, pe care el îl reccipiază înăuntrul său, îl prelucrează organic”; 4) „Scopul culturii e în esență individual, el se împlinește pe deplin și exclusiv înlăuntrul individului, cultura unui om nu are alt scop, decât ca tocmai el să fie cult, îmbogățirea și desvoltarea, activarea în genere a spiritului, deoarece ea e îndreptată numai spre aceia, ca să ajungă starea, ce se numește cultură, nu are un scop general sau obiectiv, care adică să fie în afară de persoană, și nici u8n scop practic. Într-asta ea-i contraopusă stiinței”.

Privindu-l pe Eminescu, din cele studiate Toma Chiricuță sistematizează: 1) „cultura este mai înainte de toate un fapt social și nu individual”; 2) „cultura aparține societății și nu individului”; 3) „individul poate beneficia de cultura nației sale”; 4) „cultura  este în antiteză cu știința”; 5) „știința există și este în afara individului singular”; 6) „măsura activității celor ce se ocupă cu știința dau propria realizare obiectivă a științei”; 7) „științele urmăresc niște scopuri generale, obiective și în parte practică”; 8) „știința este o  reprezentare și desvelire a spiritului național într-o direcțiune, cea a științei”; 9) „știința nu e pentru învățați, ci învățații pentru știință, ea trăiește în ei și-i domină”; 10) „știința nu există pentru sine însăși, ci e numai o parte și un membru în organismul spiritual național, și mai încolo a celui umanitar”.

Ca să nu înțelegem că Eminescu chiar ar pune între cele două un raport de excludere, poetul ține să adauge: „Pe când astfel pe de o parte știința și cultura sunt cu totul deosebite, le găsim pe de altă parte într-o legătură foarte strânsă”.  Această legătură, după Eminescu, o face educația. (VA URMA)

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Șapte sesizări de posibile incidente electorale în Botoșani. La Tudora un botoșănean a continuat campania electorală pe rețele de socializare

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat în această seară că de la deschiderea secțiilor de votare și până în prezent, în județul Botoșani au fost înregistrate șapte sesizări privind posibile incidente electorale.

Potrivit Centrului Județean de Comunicare Botoșani, nu au fost semnalate, însă, situații grave care să afecteze desfășurarea procesului de vot sau siguranța publică.

Toate sesizările sunt în curs de verificare și vizează posibile fapte de continuare a propagandei electorale, fotografiere a buletinelor de vot și comercializare de băuturi alcoolice în apropierea secțiilor de votare, fapte interzise de legislația electorală în ziua scrutinului.

Unul dintre cazurile semnalate a fost înregistrat în comuna Tudora, unde un bărbat în vârstă de 59 de ani este acuzat că ar fi distribuit conținut cu caracter electoral pe o rețea de socializare, fapt care ar putea constitui o încălcare a reglementărilor privind propaganda electorală.

Autoritățile reamintesc că, potrivit deciziei Biroului Electoral Central, orice formă de propagandă este strict interzisă după încheierea oficială a campaniei electorale, indiferent de canalul folosit – afișe, materiale distribuite online, mesaje audio-video sau îndemnuri adresate alegătorilor cu privire la susținerea sau respingerea unor candidați.

Pentru prevenirea oricăror incidente, structurile Ministerului Afacerilor Interne rămân mobilizate și continuă să desfășoare misiuni specifice de menținere a ordinii publice, în special în zona secțiilor de votare. Obiectivul principal este asigurarea unui proces electoral sigur, legal și lipsit de incidente majore.

Publicitate

Cetățenii sunt încurajați să semnaleze orice neregulă și să își exercite dreptul de vot în mod responsabil și în conformitate cu legea.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani, printre județele codașe la prezența la vot în primul tur al alegerilor prezidențiale 2025

Publicat

Publicitate

Județul Botoșani se află printre ultimele locuri din țară la prezența la vot, înregistrând un procent de doar 32,46% în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025, potrivit datelor oficiale centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă.

Dintr-un total de 374.690 de alegători înscriși pe listele permanente în județ, au votat 108.535 pe liste permanente, 11.568 pe liste suplimentare și 1.526 de persoane cu urna mobilă, rezultând un total de 121.629 de voturi exprimate.

Cu acest procent, Botoșaniul se situează imediat deasupra județelor Covasna (31,03%), Satu Mare (29,95%) și Vaslui (27,58%), aflate pe ultimele locuri la nivel național în ceea ce privește participarea la scrutin.

Spre comparație, în județul Vaslui, doar 117.592 de persoane au votat, deși erau înscriși peste 426.000 de alegători, în timp ce în Satu Mare s-au prezentat la urne 92.840 de cetățeni, dintr-un total de aproape 310.000 de alegători. Județul Covasna a înregistrat 55.481 de voturi, ceea ce reprezintă puțin peste 31% prezență.

În județul Botoșani au fost organizate 434 de secții de votare, iar autoritățile locale au desfășurat acțiuni de informare și mobilizare, însă datele finale confirmă că interesul pentru aceste alegeri a rămas modest în rândul botoșănenilor.

Comparativ cu alegeri precedente, participarea redusă poate fi pusă pe seama apatiei electorale, a lipsei de încredere în clasa politică sau a migrării temporare a populației din zonă.

Publicitate

Rămâne de văzut cum va evolua prezența în turul al doilea și dacă mesajele de mobilizare ale candidaților vor reuși să inverseze această tendință în județele cu prezență scăzută.

Citeste mai mult

Eveniment

Cod galben de vânt puternic și pentru Flămânzi, Albești, Lunca, Călărași, Hlipiceni, Todireni, Prăjeni, Santa Mare, Românești și Răuseni

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică și vânt pentru mai multe localități din județul Botoșani, până la ora 18:30.

Sunt vizate orașul Flămânzi și comunele Albești, Lunca, Călărași, Hlipiceni, Todireni, Prăjeni, Santa Mare, Românești și Răuseni.

Se vor înregistra averse, iar în timp scurt sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15-25 l/mp. De asemenea, vor fi descărcări electrice și grindină de mici dimensiuni. Vântul va avea intensificări la rafală de 50…70 de km/h.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

✔️fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

✔️ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

Publicitate

✔️ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

✔️ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

✔️ nu atingeți firele căzute la pământ;

✔️ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

✔️ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending