Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: FOC la Hănești. Proprietarul salvat de vecini

Publicat

Publicitate

Casa unui bărbat din localitatea Hănești a fost cuprinsă de flăcări, în această după-amiază. Deși era acasă, proprietarul nu a realizat că ard bunurile din bucătărie și hol, dar și o parte din acoperiș. Vecinii au observat flăcările, au sunat la 112 și l-au ajutat pe bărbat să iasă din interior.

La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, două echipaje din cadrul Stației de Pompieri Săveni, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, dar și pompierii voluntari din comună. Salvatorii au constatat că ard bunurile din cele două încăperi și o parte din acoperișul casei, existând pericolul de propagare a flăcărilor la întreaga clădire. Incendiul a fost stins în limitele găsite. A fost eliminat pericolul de explozie, din interior fiind scoasă în butelie.

Cel mai probabil incendiul s-a produs din cauza unui scurtcircuit.

Publicitate

❗️Pentru a preveni astfel de evenimente, vă recomandăm să:

✔️ efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice!
✔️ nu folosiţi instalaţii electrice improvizate!

✅️ Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent.

Publicitate

✔️ la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional.

✔️ verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate.

✔️ nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite.

Publicitate

✅ ️În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, va trebui să cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei / întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, trebuie să acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

✔️ nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent.

✔️ alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză.

✅️În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu.

✔️ instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului.

✔️ amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a explicat cum a rezolvat Guvernul Ciolacu problema pensionarilor cu handicap

Publicat

Publicitate

Deputatul Marius Budăi a explicat în intervențiile de la posturile naționale de televiziune cum a rezolvat Guvernul Ciolacu problema pensiilor pentru persoanele care au lucrat în condiții de handicap grav sau accentuat.

Am avut această intervenție pentru că am observat în această campanie că niciunul dintre partide cu excepția PSD nu pare preocupat de această temă. În urma recalculării pensiilor, în cazul acestei categorii de pensionari au apărut discrepanțe mari față de nivelul pensiilor în plată, în principal din cauza stagiilor mai scurte de cotizare, care sunt de înțeles atunci când se lucrează în condiții de handicap grav sau accentuat. Ca atare, Guvernul Ciolacu, pentru a compensa stagiile de cotizare mai scurte care se aplică acestor persoane, a intervenit cu o ordonanță de urgență prin care a introdus un beneficiu suplimentar, o indemnizație lunară de solidaritate, pentru a compensa acea discrepanță”, a declarat Marius Budăi

Deputatul PSD a precizat că indemnizația nu este un ajutor social, ci reflectă un drept legitim al acestei categorii de pensionari.

Publicitate

Vreau să subliniez că această indemnizație nu este o bonificație socială, ci reflectă compensarea unui drept legitim al persoanelor care au muncit și au cotizat în condiții de handicap grav sau accentuat”, a precizat Marius Budăi.

Vă reamintesc că Legea pensiilor a fost trecută în PNRR de majoritatea PNL-USR cu condiții drastice și cu efecte dramatice pentru seniori, de exemplu: plafonarea pensiilor până în anul 2070 și, drept urmare, nu s-a mai putut interveni la această lege, pentru că avem un angajament față de Comisia Europeană să nu mai modificăm această lege o perioadă de timp. De aceea, intervenția s-a făcut prin această ordonanță care instituie indemnizația de solidaritate, al cărei cuantum este stabilit prin raportarea la pensia în plată și va fi majorată anual în funcție de creșterea indicatorului social de referință, la care se adaugă 50% din creșterea câștigului salarial mediu brut pe țară”, a subliniat deputatul PSD Botoșani.

 

Publicitate

https://www.facebook.com/share/v/19njr2sMyU/

CMF11240017

 

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Meteorologii au actualizat prognoza pe patru săptămâni. Vremea până în 16 decembrie

Publicat

Publicitate

Vremea până în 16 decembrie. Temperaturile vor fi în scădere până la mijlocul primei luni de iarnă. Maximele vor urca până la 8-9 grade Celsius. Urmează perioade cu ploi și ninsori.

Excepție va fi săptămâna viitoare, în jurul datei de 20 noiembrie, când temperaturile vor ajunge la 12-15 grade Celsius. În rest, mercurul în termometre nu va mai urca până la 10 grade.

Vor fi ploi din 21 noiembrie în sud, vest și nord-est, respectiv ninsori, din 24 noiembrie în centru și nord. La munte va ninge din 21 noiembrie.

Publicitate

Potrivit meteorologilor, în 1 decembrie va ninge în nordul țării și la munte. Vor urma noi perioade cu ninsori, din 2 decembrie, în restul țării.

De Moș Nicolae, în weekendul 6-7 decembrie, vor fi din nou lapoviță sau ninsori în nord și la munte. În vest și nord-est va ploua.

Noi perioade cu precipitații vor fi în 10-15 decembrie: ninsori în centru, nord, nord-est și la munte, ploi în restul teritoriului.

Publicitate

În primele două săptămâni din decembrie, minimele vor fi negative.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni, până în 16 decembrie.

Vremea în săptămâna 18-24 noiembrie

Publicitate

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în jumătatea vestică a țării. În rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi excedentar în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice și nord-vestice.

Vremea în săptămâna 25 noiembrie – 1 Decembrie

Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil ușor mai coborâte în jumătatea vestică a țării.

Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval în toate regiunile.

Vremea în săptămâna 1-8 decembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval în toate regiunile.

Vremea în săptămâna 9-16 decembrie

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui ușor deficit în regiunile sudice.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Şapte maşini de pompieri au intervenit pentru stingerea unui incendiu la o casă din Suceava

Publicat

Publicitate

Şapte maşini de pompieri au intervenit, în noaptea de joi spre vineri, pentru stingerea unui incendiu la o casă din localitatea Costâna, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.

Potrivit acestora, au fost afectate atât casa de locuit, cât şi bucătăria de vară, dar şi adăpostul de animale din aceeaşi gospodărie.

„Militarii Detaşamentului de pompieri Suceava, împreună cu lucrători ai Serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă Todireşti, Pătrăuţi, Cajvana şi Botoşana, au intervenit cu şapte autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din localitatea Costâna. Incendiul a fost observat şi anunţat cu întârziere, astfel încât la sosirea echipajelor, flăcările se manifestau generalizat la anexele gospodăreşti, pe o suprafaţă de aproximativ 150 de metri pătraţi. De asemenea, focul era propagat la acoperişul locuinţei şi la mansarda acesteia, pe o suprafaţă de aproximativ 200 de metri pătraţi, cu pericol de extindere la întreaga construcţie. Au ars adăpostul de animale, bucătăria de vară şi mansarda casei de locuit, cu bunuri din interior”, au precizat oficialii ISU.

Publicitate

Incendiul a izbucnit din adăpostul de animale, cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit produs la aparate electrice lăsate sub tensiune. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Dezlegări în Postul Nașterii Domnului. Când se mănâncă pește

Publicat

Publicitate

Rânduielile din Tipicul cel Mare (capitolul 35, p. 44; capitolul 50, p. 135), Pravila Mare ori canonul 20 al Sfântului Nichifor Mărturisitorul, prevăd că în Postul Nașterii Domnului se ajunează în zilele de luni, miercuri și vineri: consumăm fie legume, fie fructe, uscate ori fierte, dar fără untdelemn.

Marți și joi se pot mânca fierturi cu untdelemn, iar în fiecare sâmbătă și duminică, până în data de 20 decembrie, se dezleagă la pește și vin. Mai dezlegăm la pește în zilele de luni, marți și joi – numai la proslăvirea unui sfânt „cu doxologie mare”, adică atunci când la slujba utreniei se rânduieşte cântarea polieleului, citirea Evangheliei, iar în final, slavoslovia mare.

Credincioșii vor identifica zilele cu dezlegare prin semnul †) din calendar. Dacă sunt sărbători cu ținere, semnele se vor scrie cu roșu, iar de vor fi zile lucrătoare, cu negru. În cazul în care respectivele sărbători ale sfinților cu doxologie mare ar cădea miercurea sau vinerea, nu se dezleagă la pește, ci doar la untdelemn și un pahar cu vin. Tot amintitele trimiteri ne precizează că, dacă va cădea sărbătoarea unui sfânt cu priveghere – adică, pe lângă utrenia cu pomenitele particularități, în cartea de cult numită Minei se prevede slujba vecerniei mari și a litiei (la mănăstiri, cele trei slujbe se săvârșesc la un loc: vecernia mare unită cu litia și utrenia, simbioza liturgică rezultată numindu-se priveghere) – atunci, chiar și în acele zile, se face dezlegare la pește, îndeosebi acolo unde se serbează hramul bisericii. Sigur, credincioșii nu au cum să cunoască prevederile tipiconale, însă o modalitate lesnicioasă de a afla dezlegările o constituie urmărirea calendarului.

Publicitate

Prin decizia luată de Sfânta noastră Biserică, zilele în care se consumă pește s-au marcat cu un semn grafic distinct: un pește. Vasăzică, apariția mai multor dezlegări la pește nu este o invenție sau un pogorământ făcute pentru a ușura postirea. Practic, s-a revenit la rânduiala prevăzută de vechile legiuiri liturgice statornicite de Sfinții Părinți. Biserica Ortodoxă Română rămâne cea mai echilibrată, păstrând fidel aşezările dumnezeieștilor Părinți. De aceea, să nu uităm un lucru esenţial: în post este în primul rând „dezlegare” la Hristos; trebuie să ne hrănim mai mult cu Hristos, spovedindu-ne și apropiindu-ne mai des de Potir – împlinind îndemnul cântării ce glăsuiește așa: „gustați și vedeți ce bun este Domnul”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending