Connect with us
Publicitate

Eveniment

25 mai – Ziua Internațională a Copilului Dispărut și Exploatat Sexual

Publicat

Publicitate

7.572 de sesizări, privind disparițiile de copii au fost rezolvate de polițiștii structurilor de investigații criminale, în perioada aprilie 2021 – aprilie 2022. De asemenea, specialiștii în prevenirea criminalității au desfășurat peste 4.000 de activități, în cadrul campaniilor de prevenire a disparițiilor de minori.

În perioada 30.04.2021 – 20.04.2022, la nivelul Poliției Române, au fost înregistrate 7.577 de sesizări privind disparițiile de copii, în aceste cauze fiind dispusă căutarea, atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Dintre aceste sesizări, 259 se refereau la copii cu vârste până la 10 ani, 2.003 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani și 5.315 minori mai mari de 14 ani. Menționăm că numărul sesizărilor nu reprezintă numărul copiilor dispăruți, deoarece același copil poate fi semnalat de mai multe ori într-un interval de timp ca fiind dispărut.

Majoritatea copiilor dispăruți sunt găsiți de polițiști în primele 24-48 de ore de la primirea sesizării. Astfel, în perioada de referință, au fost rezolvate 7.572 de sesizări.

Totodată, de la declanșarea războiului în Ucraina, Asociația Telefonul Copilului a fost informată de Missing Children Europe și de organizația neguvernamentală ucraineană Magnolia în legătură cu dispariția unor copii ucraineni. Cazurile semnalate au fost transmise către Poliția Română, conform parteneriatului încheiat între cele două entități, iar cei trei copii au fost identificați pe teritoriul României, aflându-se acum în siguranță.

De asemenea, prin structurile de cercetare și prevenire a criminalității, au fost desfășurate peste 4.000 de activități preventive, în cadrul campaniilor de prevenire a disparițiilor de copii, la nivel național.

„Mami, tu știi unde este copilul tău?, Sărbătorile se petrec în familie și Împreună pentru siguranța copiilor” sunt doar câteva slogane prin intermediul cărora polițiștii specializați în prevenirea criminalității s-au întâlnit cu peste 150.000 de copii beneficiari și 50.000 de adulți (părinți, bunici, tutori legali sau cadre didactice).

Publicitate

Obiectivele campaniilor de prevenire au urmărit conștientizarea minorilor asupra riscurilor la care se expun atunci când pleacă de acasă ori din centrele de ocrotire și informarea părinților și tutorilor legali despre necesitatea menținerii unei relații strânse cu copiii și a unei bune comunicări pentru rezolvarea divergențelor și problemelor specifice vârstei lor.

De asemenea, la nivelul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității a fost realizat Studiul privind disparițiile de minori: o viziune tripartită asupra plecărilor voluntare, care a îmbinat analiza statistică a datelor înregistrate la nivelul Direcției de Investigarea a Criminalității, coroborat cu partea de anchetă socială pe bază de interviu, în vederea conturării unei viziuni de interior asupra acestor fapte. În acest sens, au fost realizate interviuri cu reprezentanții tuturor actorilor instituționali implicați în cazuistică: polițiști, lucrători din centrele de ocrotire și protecție, respectiv D.G.A.S.P.C. (psihologi, asistenți maternali, manageri de caz), respectiv minori cu recurență în ceea ce privește părăsirea acestor centre.

Conform studiului menționat, printre cauzele generale care au dus la înregistrarea disparițiilor, se regăsesc: lipsa de atenție sau de interes/neglijare fată de nevoile copilului aflat în dezvoltare, astfel încât copiii se simt nedoriți sau ignorați; lipsa de control a situației școlare a copiilor, în ceea ce privește frecvența la cursuri şi interesul pentru studiu arătat de copii; rigiditatea regulilor de conviețuire, lipsa de comunicare în familie sau în central de ocrotire, modele de comportament disfuncționale receptate, lipsa interesului pentru studii, practicarea cerșetoriei, lipsa de organizare a vieții, rezolvarea conflictuală a diferendelor, antecedente penale ale membrilor familiei, consum frecvent de alcool al unora dintre membrii familiei; starea materială precară, care determină neglijarea funcției de educație a familiei şi plasarea ei la periferia preocupărilor față de copii, spiritul de aventură etc.

Publicitate

În pandemie, prevenirea părăsirii voluntare a domiciliului de către minori a reprezentant un procentaj semnificativ pentru situațiile de consiliere psihologică și juridică oferite de Asociația Telefonul Copilului. 31,25% dintre copiii care au contactat serviciile de consiliere psihologică și juridică oferite de Asociația Telefonul Copilului au menționat părăsirea voluntară a domiciliului drept soluție pentru evadarea din situațiile de neînțelegere cu părinții, iar 19,9% au menționat problemele sentimentale drept justificare pentru gestul lor.

Reamintim că, în România, funcționează numărul unic european pentru semnalarea copiilor dispăruți – 116.000, gestionat de Asociația Telefonul Copilului, care, alături de alte 31 de organizații europene, reprezintă Federația Europeană pentru copiii dispăruți și exploatați sexual Missing Children Europe.

Acest număr poate fi folosit pentru semnalarea dispariției unui copil de orice cetățean care se află pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

ISU Botoșani: Toate instituțiile sunt pregătite pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomenele meteorologice

Publicat

Publicitate

La nivelul județului Botoșani, toate instituțiile cu rol în managementul situațiilor de urgență generate de fenomenele meteorologice periculoase sunt în alertă, pregătite să intervină pentru salvarea vieții și protejarea bunurilor materiale ale cetățenilor, a transmis ISU Botoșani.

Pompierii au precizat că în contextul avertizărilor hidro-meteorologice intrate în vigoare în această dimineață, pentru siguranța cetățenilor, monitorizarea eficientă a evoluției situației operative și asigurarea unei intervenții prompte în cazul înregistrării unor evenimente, la nivelul județului Botoșani au fost adoptate următoarele măsuri:

–  instituirea serviciului de permanenţă la sediul tuturor primăriilor;

–  realizarea unei evidențe a persoanelor vulnerabile și cu dizabilități care ar putea avea nevoie de sprijin, la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale din județ;

– monitorizarea cursurilor de apă de pe raza unităților administrativ – teritoriale, a zonelor cunoscute ca fiind predispuse la inundații, în special pe perioada atenționărilor/avertizărilor meteorologice de tip NOWCASTING și intervenția de urgență, dacă situația o impune;

– asigurarea operativității tehnicii de intervenție la inundații de la nivelul tuturor primăriilor;

Publicitate

– activarea Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției Botoșani la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani, cu reprezentanți din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, Sistemului de Godpodărire a Apelor Botoșani, Direcției Județene de Drumuri și Poduri Botoșani, Secției Drumuri Naționale Botoșani și furnizorilor de utilități, pe perioada de valabilitate a avertizărilor hidro-meteorologice;

– creșterea capacității operaționale la nivelul ISU Botoșani.

De asemenea, pentru preîntâmpinarea situațiilor deosebite, vor continua recunoașterile în teren în zonele cunoscute cu risc de inundații, se va informa populația asupra măsurilor și a modului de comportare în cazul producerii situațiilor de urgență, prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență de la nivelul primăriilor.

Publicitate

Totodată, la toate subunitățile de pompieri se va asigura operativitatea tehnicii de intervenție la inundații (motopompe remorcabile și transportabile, bărci, camioane etc.).

Toate aceste măsuri dispuse sunt esențiale pentru a asigura rapiditatea și eficiența intervențiilor, în cazul manifestării unor situații deosebite.

Evoluția situației operative va fi atent monitorizată pentru asigurarea implementării măsurilor necesare gestionării eficiente a situațiilor de urgență care pot pune în pericol viețile și bunurile cetățenilor.

Reamintim faptul că județul Botoșani se va afla, în următoarele ore sub incidența a trei coduri de ploi abundente, vânt puternic și inundații, astfel:

– până la ora 20:00, cod galben de ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25… 40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp. Vântul va avea la rafală 45… 65 km/h și izolat 70 km/h.

– de astăzi, de la ora 20:00, până mâine, la ora 10:00, cod portocaliu de ploi torențiale și abundente și intensificări ale vâtului. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40-60 l/mp și izolat de peste 70 l/mp. Vântul va avea la rafală 70 …80 km/h.

– până mâine, la ora 24:00, cod galben de inundații pe râul Jijia și afluenții acestora. Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE” .

Citeste mai mult

Eveniment

STUDIU: Ţânţarii folosesc infraroşu pentru a URMĂRI oamenii

Publicat

Publicitate

Ţânţarii detectează pielea expusă la oameni folosind senzori în infraroşu din antene, conform unui studiu recent, relatează mediafax.ro.

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, Santa Barbara, a dezvăluit că ţânţarii îşi folosesc antenele pentru a detecta radiaţiile infraroşii emise de pielea expusă, găsind mai uşor victimele umane, scrie Science Alert care citează revista Nature.

Această descoperire ar putea explica de ce ţânţarii sunt deosebit de atraşi de pielea descoperită.

În experiementul lor, cercetătorii au dat femelelor ţânţari din specia Aedes aegypti diferite combinaţii de stimuli, inclusiv plăci termoelectrice setate la temperatura pielii umane, CO2 la concentraţii specifice respiraţiei umane şi mirosuri corporale.

Rezultatele au arătat că simpla prezenţă a dioxidului de carbon şi a mirosului nu au stimulat căutarea gazdelor, însă adăugarea unei surse de radiaţii infraroşii a crescut semnificativ activitatea de căutare.

Cercetarea a confirmat că antenele ţânţarilor conţin un tip de proteină sensibilă la temperatură, TRPA1, care le permite insectelor să detecteze radiaţiile infraroşii. Îndepărtarea acestui receptor a eliminat capacitatea acestora de a detecta radiaţia termică.

Publicitate

Studiul nu doar că explică atracţia ţânţarilor pentru pielea expusă, dar oferă, de asemenea, noi perspective pentru dezvoltarea unor metode mai eficiente de protecţie împotriva muşcăturilor, precum capcane bazate pe radiaţii termice.

Citeste mai mult

Eveniment

Cătălin Silegeanu: Dezastrele naturale care au devastat județele Galați și Vaslui sunt dovezi clare ale eșecului administrativ

Publicat

Publicitate

Cătălin Silegeanu a transmis într-un comunicat că sezastrele naturale care au devastat recent județele Galați și Vaslui sunt dovezi clare ale eșecului administrativ din România:

Ne aflăm într-un moment critic pentru țara noastră. Dezastrele naturale, precum inundațiile care au devastat recent județele Galați și Vaslui, sunt dovezi clare ale eșecului administrativ al sistemului de protecție împotriva inundațiilor. Comunitățile sunt lăsate să lupte singure împotriva furiei naturii, în timp ce autoritățile se ascund în spatele promisiunilor goale și al scuzelor birocratice. Jumătate din barajele și digurile din România funcționează fie fără autorizație, fie cu autorizații expirate. Este o situație inacceptabilă, una care nu mai poate continua. Dacă botoșănenii mă vor alege senator al României, mă angajez să fac dreptate celor afectați și să promovez legi care să prevină astfel de tragedii în viitor.

Soluția nu stă doar în vorbe și promisiuni, ci în acțiuni legislative clare și decisive. Voi propune proiecte de lege care să pedepsească sever pe cei care construiesc fără autorizație și fără respectarea standardelor de calitate și durabilitate. Trebuie să ne asigurăm că infrastructura critică, cum sunt barajele și digurile, este construită și întreținută corespunzător. Este inadmisibil ca în anul 2024 să mai avem baraje neautorizate și proiecte abandonate, precum cel de la Vârful Câmpului din Botoșani. Pentru ca asemenea nenorociri să nu se mai întâmple, este obligatoriu să impunem sancțiuni clare și dure pentru neglijență și abuz.

Împreună cu colegii parlamentari, voi identifica toate zonele vulnerabile și voi propune soluții concrete pentru protecția comunelor din toată țara, nu doar din Galați sau Botoșani. Este de datoria noastră să creăm un sistem de protecție eficient, care să ofere siguranță românilor în fața inundațiilor și altor dezastre naturale. Avem nevoie de o administrație care să fie alături de cetățeni, nu una care își pasează responsabilitățile și continuă să neglijeze siguranța publică. Trebuie să oprim tăcerea complice și dezinteresul – este timpul ca Parlamentul să lucreze în interesul oamenilor.

De aceea, spun STOP incompetenței și lipsei de viziune din politică. Cei care nu au fost în stare să fie alături de români în aceste momente dificile trebuie să plece. Este timpul pentru o generație de politicieni tineri, dedicați și energici, care să iubească această țară și să fie dispuși să o apere cu orice preț. România are nevoie de lideri care să își asume responsabilitatea și care să acționeze în interesul comunităților pe care le reprezintă. Fără astfel de oameni în Parlament, toate planurile de dezvoltare a satelor, comunelor, orașelor și municipiilor noastre sunt doar vorbe în vânt.

Îmi voi dedica mandatul reconstruirii încrederii în autorități și asigurării unui viitor sigur pentru toți românii. România nu mai poate fi un loc al promisiunilor nerespectate și al proiectelor abandonate. Este timpul să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor cetățenilor noștri și să luptăm pentru un viitor mai bun și mai sigur. Numai împreună putem pune capăt tragediilor și putem construi o țară în care fiecare român să se simtă protejat și respectat.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Un bărbat a murit după ce a fost surprins de un mal de pământ în timp ce săpa o fântână la Călugăreni, în Suceava

Publicat

Publicitate

Un bărbat a murit după ce a fost surprins de un mal de pământ în timp ce săpa o fântână, în localitatea Călugăreni, comuna Adâncata, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, relatează agerpres. A fost nevoie de 12 ore pentru ca trupul bărbatului să fie recuperat.

La faţa locului intervin pompierii militari cu trei echipaje cu accesorii specifice şi cu sprijinul unei ambulanţe SAJ, cu medic.

 

Sursa video: ISU Suceava

“Fântâna are o adâncime de aproximativ 10 metri, iar în momentul de faţă se lucrează cu ajutorul unui buldoexcavator pentru crearea accesului către victimă”, au transmis oficialii ISU.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending