Connect with us

Eveniment

25 mai – Ziua internaţională a copiilor dispăruţi

Publicat

Publicitate

Ziua internaţională a copiilor dispăruţi este marcată din 1983, anual, la data de 25 mai. Marcarea acestei zile internaţionale urmăreşte aducerea în prim-plan a tragediei copiilor răpiţi, stoparea cazurile de dispariţii voluntare în rândul copiilor, informarea părinţilor în legătură cu măsurile pe care le pot lua pentru a-şi proteja copiii şi de a ne aduce aminte de copiii care nu au fost găsiţi niciodată.

Potrivit unui raport al organizaţiei Missing Children Europe, preluat de organizaţia Salvaţi Copiii la data de 22 mai 2024, fenomenul copiilor dispăruţi este unul alarmant în România. În perioada aprilie 2023-aprilie 2024, au fost înregistrate în ţara noastră 9.902 de sesizări privind minori dispăruţi. Peste jumătate reprezintă plecări voluntare din locuinţele sociale, căminele şcolare sau centrele DGASPC, arată www.salvaticopiii.ro. Dintre aceste sesizări, 424 au rămas active, un număr de 295 privind minori cu vârstele cuprinse între 14 şi 17 ani.

Între 30 aprilie 2022 şi 22 aprilie 2023, au fost 8.722 de sesizări referitoare la dispariţia copiilor, cu 1145 mai mult decât în intervalul anterior.

În Europa, sunt raportaţi aproximativ 250.000 de copii dispăruţi, arată raportul „Cifre şi tendinţe” publicat de Missing Children Europe. În 2023, linia europeană de urgenţă 116 000, dedicată minorilor dispăruţi, a primit 67.345 de apeluri referitoare la 7.274 de cazuri de copii dispăruţi. Peste 60% dintre copiii dispăruţi au fugit sau au fost alungaţi de acasă sau din instituţiile de îngrijire. Aproximativ 18% din cazuri au fost de răpiri de către părinţi şi 6% s-au referit la dispariţia copiilor migranţi.

Conform www.salvaticopiii.ro, prima cauză pentru care copiii fug de acasă o reprezintă problemele din familie, precum diferite forme de violenţă, conflict, abuz şi neglijare. Ignorarea problemelor pe care tinerii cu episoade depresive şi ideaţie suicidară le întâmpină este, de asemenea, o cauză care îi determină pe aceştia să fugă de acasă sau din centrele de plasament. De altă parte, copiii instituţionalizaţi nu beneficiază, de multe ori, de îngrijire corespunzătoare, fapt care explică dorinţa acestora de a le părăsi pentru a se alătura familiei de origine sau cuiva apropiat. Nu în ultimul rând, ”bullyingul” şi presiunea din partea colegilor de şcoală sunt cauze frecvente ale dispariţiei minorilor.

Potrivit Mihaelei Dinu, psiholog al organizaţiei Salvaţi Copiii România, „sunt esenţiale prevenţia şi sprijinul oferit copiilor în momentele dificile. Momentul întoarcerii acasă sau în centru este o etapă delicată în traiectoria copiilor fugari, ceea ce necesită o atenţie sporită din partea familiilor şi a profesioniştilor. Tinerii au identificat momentul întoarcerii ca un pas semnificativ care le influenţează decizia de a fugi din nou sau nu. Părinţii, îngrijitorii şi familiile rămân cei mai importanţi factori pentru prevenire şi sprijin, tinerii având nevoie de comunicare deschisă, ascultare, empatie şi o relaţie bazată pe grijă şi compasiune. Copiii au nevoie de adulţi în care să aibă încredere”, se arată la www.salvaţicopiii.ro.

Publicitate

În ziua de 22 mai 2023, Poliţia Română şi Asociaţia „Telefonul Copilului”, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, au lansat o campanie naţională de prevenire a dispariţiei voluntare în rândul minorilor, respectiv a intenţiei copiilor de a fugi de acasă din diverse motive. „Conform datelor organizaţiei noastre, în peste 31,25% dintre sesiunile de consiliere psihologică oferite, copiii au văzut fuga de acasă drept o soluţie pentru rezolvarea problemelor lor, în principal pe fondul dificultăţilor în relaţia copil-părinte (41,3%), al abuzurilor în familie (35,7%), al problemelor sentimentale (15,2%), cel mai mare procent înregistrându-se în rândul fetelor (83,5%)”, potrivit lui Cătălinei Surcel, director executiv al Asociaţiei „Telefonul Copilului”.

Proiectul reprezintă un demers prin care copiii sunt încurajaţi să ceară ajutor în situaţiile în care se simt singuri şi neînţeleşi, înainte de a lua o decizie cu urmări ireversibile. Totodată, se urmăreşte creşterea nivelului de conştientizare cu privire la fenomenul dispariţiei voluntare a minorilor şi la efectele negative ale acestei forme de dispariţie.

Istoricul Zilei internaţionale a copiilor dispăruţi începe cu anul 1983, atunci când preşedintele SUA, Ronald Reagan, a avut iniţiativa de a declara ziua de 25 mai ca fiind a copiilor dispăruţi. La 25 mai 1979, Etan Patz, un băieţel de şase ani din Manhattan, a dispărut fără urmă. Notorietatea cazului a dus, în SUA, la apariţia unei adevărate mişcări dedicate cazurilor de minori dispăruţi, la modificarea legislaţiei şi îmbunătăţirea metodelor de depistare a copiilor dispăruţi.

Începând cu 2001, ziua dedicată copiilor dispăruţi a devenit internaţională, fiind promovată de Centrul internaţional pentru copiii dispăruţi şi exploataţi (International Centre for Missing & Exploited Children). AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

A plătit 1700 de euro și s-a ales cu un dosar penal

Publicat

Publicitate

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări cu privire la un cetățean din R. Moldova, care a prezentat la controlul de frontieră un permis de ședere cu însemnele autorităților poloneze, ce s-a dovedit a fi fals.

 

În data de 29 decembrie a.c.,  în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca– ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control necesare trecerii frontierei, un cetățean moldovean, în vârstă de 27 de ani, pasager într-un microbuz înmatriculat în R. Moldova.

Bărbatul a prezentat la control un permis de ședere cu însemnele autorităților din Polonia, având imprimate datele și fotografia sa. Colegii noștri au efectuat verificări specifice, în urma cărora au stabilit că documentul prezentat la control nu îndeplinește condițiile de formă și fond ale unuia autentic, fiind fals.

Tânărul a declarat polițiștilor de frontieră că nu avea cunoștință că documentul este fals, el fiind convins că este autentic. Acesta a mai adăugat că a obținut permisul prin intermediul unui concetățean, plătind suma de 1.700 de euro.

Polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. La finalizarea cercetărilor, se vor lua măsurile legale care se impun.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Restricții de circulație în municipiul Botoșani. Șoferii sunt rugați să găsească rute ocolitoare

Publicat

Publicitate

În ultima zi a acestui an, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, împreună cu partenerii instituționali, va asigura măsuri de ordine la manifestările cultural-artistice tradiționale de datini și obiceiuri de iarnă în 15 localități, unde va acționa pentru siguranța participanților și evitarea unor situații nedorite care ar putea tulbura buna desfășurare a acestor evenimente.

Luând în calcul numărul de participanți estimat și experiența anului trecut, cea mai importantă manifestare publică de acest gen va fi ,,Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă” organizat pe esplanada din fața Primăriei municipiului Dorohoi și Pietonalul Grigore Ghica, începând cu ora 16.00, urmat la ora 20.00 de un foc de artificii care va încheia activitatea.

În noaptea dintre ani, jandarmii botoșăneni, împreună cu efective din cadrul altor structuri ale Ministerului Afacerilor Interne și poliție locală, vor fi alături de botoșănenii prezenți la ,,Spectacolul de Revelion” și focul de artificii organizat în municipiul Botoșani, la intrarea în Piața Revoluției, dar și în orașul Săveni, la Spectacolul de muzică popular ,,Revelion 2025” desfășurat pe esplanada din fața Primăriei orașului Săveni.

Având în vedere că, între orele18.00 – 02.30, circulația autovehiculelor va fi restricționată pe strada Cuza Vodă din municipiul Botoșani, pe tronsonul cuprins între străzile Ștefan Luchian și Marchian, recomandăm participanților la trafic să aleagă alte trasee de deplasare în acest interval orar și să manifeste înțelegere în ceea ce privește măsurile luate de autorități pentru siguranța botoșănenilor.

Prima zi a noului an , jandarmii vor fi tot la datorie, alături de locuitorii comunei Corni, la manifestarea tradițională ,,Tăierea Schinului”, precum și la sărbătorirea hramului bisericii ,,Sfântul Vasile cel Mare” din municipiul Botoșani, iar în zilele de 6 și 7 ianuarie vom acționa pentru prevenirea faptelor antisociale de natură penală și contravențională la manifestările religioase prilejuite de sărbătorirea Botezului Domnului și Sfîntului Ioan Botezătorul.
Jandarmii vor fi permanent în spațiul public, pentru menținerea unui climat de ordine și liniște publică, vor interveni la solicitările directe ale cetățenilor, precum și la cele făcute prin apel la numărul unic de urgență 112 și vor verifica respectarea legislației referitoare la regimul materialelor pirotehnice.
Menționăm că, în urma unei acțiuni a jandarmilor botoșăneni desfășurate în ultima zi a anului 2023, jandarmii au depistat o persoană în Piața Centrală din municipiul Botoșani în timp ce comercializa materiale pirotehnice, încălcând astfel prevederile Legii nr.126/1995 privind regimul materialelor explozive. Mai mult de 4600 de petarde, candele romane cu 30 de focuri și baterii de artificii a câte 16 focuri au fost ridicate de jandarmi în vederea confiscării, fiind întocmite si acte de sesizare a organelor de urmărire penală pentru efectuarea fără drept a unor operațiuni cu materiale explozive.
Recomandăm cetățenilor să nu achiziționeze articole pirotehnice de la persoane neautorizate și să supravegheze copiii pentru a nu fi expuși pericolului generat de folosirea acestora.
De asemenea, recomandăm participanților la manifestările publice să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine, să acorde atenția cuvenită minorilor care îi însoțesc, să aibă grijă de bunurile personale de valoare și să solicite sprijinul jandarmilor aflați în dispozitivul de misiune atunci când sesizează producerea unor fapte antisociale care îi afectează pe ei sau pe cei din jur, pentru ca intervenția acestora să se producă în scurt timp și măsurile legale luate să aibă efectul scontat.

Citeste mai mult

Eveniment

Pompierii vor fi la datorie și în minivacanța de Revelion: „Facem, încă o dată, apel la responsabilitate”

Publicat

Publicitate

Pompierii vor fi la datorie și în minivacanța de Revelion. Aceștia vor fi pregătiți să intervină pentru stingerea incendiilor, salvarea persoanelor implicate în diferite evenimente grave si acordarea primului ajutor medical.

De Revelion trebuie acordată o atenție deosebită materialelor pirotehnice folosite, pentru a preveni accidentele. Aceste obiecte pot fi periculoase, iar dacă sunt folosite într-un mod greșit, există riscul ca utilizatorii să fie răniți.
Nu trebuie aruncate artificii sau alte obiecte asemănătoare de la balcon. Există pericolul să ajungă în balcoanele sau curțile vecinilor și pot produce incendii. De asemenea, pot răni trecătorii sau avaria autoturismele parcate în apropiere.
În această perioadă, copiii trebuie supravegheați permanent pentru a nu se juca cu focul sau în apropierea acestuia și nici cu petarde sau alte obiecte asemănătoare.
Pe de altă parte, reamintim faptul că, în fiecare zi, trebuie respectate măsurile de prevenire a incendiilor în locuințe și gospodării.
„În sezonul rece, cele mai multe incendii se produc din cauza scurtcircuitelor, a coșurilor de fum defecte, neprotajate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului sau necurățate de funingine. Jarul căzut din sobă este, de asemnenea, o altă cauză de producere a incendiilor.
Și de aceea facem, încă o dată, apel la responsabilitate”, au transmis pompierii.

Foto cu caracter ilustrativ

Citeste mai mult

Eveniment

Câți șomeri erau în județul Botoșani la sfârșitul lunii noiembrie

Publicat

Publicitate

La sfârșitul lunii noiembrie 2024, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani erau înregistrați 4.940 șomeri (din care 2.242 femei), rata șomajului fiind de 4,49%.

Din totalul de 4.940 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Botoșani, 956 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 3.984 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență 3.594 șomeri provin din mediul rural și 1.346 sunt din mediul urban.

 

 

Grupa de vârstă Stoc la finele lunii
Total 4.940
< 25 ani    416
între 25-29    205
între 30-39    783
între 40-49       1.291
între 50-55 1.091
peste 55 ani       1.154

 

Șomerii cu nivel de instruire gimnazial au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Botoșani 43,99%. Șomerii cu studii primare si fara studii cu reprezintă 21,52% din totalul șomerilor înregistrați, cei cu învățământ liceal 14,50%,  cei cu învățământ profesional 16,15%,cei cu studii superioare sunt 2,83% iar cei cu învățământ postliceal  1,01% .

Publicitate

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 322 persoane foarte greu ocupabile, 3.340 greu ocupabile,1.256 mediu ocupabile, iar 22 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea  într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre.

Informaţii detaliate despre structura şomajului la nivelul judeţului Botoșani sunt afişate pe pagina agenției la adresa : https://www.anofm.ro/botosani/programe-statistici/.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending