Connect with us
Publicitate

Cultura

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Publicat

Publicitate

La data de 24 iunie, în fiecare an, începând din 2013, este sărbătorită Ziua Universală a Iei (Ziua Iei).

Comunitatea online “La Blouse Roumaine”, fondată de Andreea Tănăsescu, a propus, în 2012, ca data de 24 iunie, când are loc sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul şi cea străveche a Sânzienelor şi Drăgaicei, să devină o zi dedicată iei şi să fie cunoscută drept Ziua Universală a Iei. În iunie 2013, a avut loc prima ediţie cu tema “Sânzienele îmbracă Planeta în IE”, care a declanşat o adevărată mişcare culturală şi a readus în actualitate cămaşa şi portul tradiţional românesc. În 2022, comunitatea “La Blouse Roumaine” a împlinit zece ani de existenţă, potrivit paginii sale de Facebook, https://www.facebook.com/LaBlouseRoumaine10/.

Cea de-a zecea ediţie a Zilei Universale a Iei, sărbătorită în 2023, a avut tema “Apreciere şi Recunoaştere”, fiind dedicată unui amplu proiect educaţional, cât şi tuturor celor care au contribuit încă de la început la succesul acestei mişcări culturale unice, potrivit paginii de facebook a comunităţii “La Blouse Roumaine”.

În 2024, tema Zilei Universale a Iei este “Un nou început – Give Credit”, comunitatea “La Blouse Roumaine” subliniind că “a sosit momentul să începem un nou capitol al mişcării pe care am iniţiat-o acum 12 ani, transmiţând lumii întregi un mesaj despre cine suntem, care este identitatea noastră culturală şi cum dorim să o protejăm şi să o transmitem mai departe generaţiilor următoare. Aşadar, invităm toate brandurile internaţionale de modă să participe pe 23 şi 24 iunie la Ziua Universală a Iei alături de noi, să vină în România, să ne respecte cultura şi dacă doresc să se inspire, să recunoască originile şi să implice creativ oamenii care, din generaţie în generaţie au creat, au îmbogăţit, au păstrat şi au transmis mai departe ia, cămaşa şi portul nostru tradiţional”, se arată pe pagina de facebook “La Blouse Roumaine” – https://www.facebook.com/LaBlouseRoumaine10/.

Totodată, este lansată invitaţia de a contribui la Ziua Universală a Iei cu o fotografie personală sau de grup, în straie autentice, cusute şi/sau ţesute în România, realizată într-un loc simbolic din localitatea unde se află persoana sau grupul, în care să existe şi o pancartă pe care să fie scris mesajul campaniei comunităţii “La Blouse Roumaine” – GIVE CREDIT. Fotografia se poate include în acest eveniment sau se poate posta pe Facebook, Instagram cu tagg #ZiuaIei2024 #Iaday2024 #GiveCredit #lablouseroumaine #RomanianBlouse. Campania “Give Credit” a fost iniţiată în 2017.

Toate comunităţile păstrătoare din România şi din teritoriile locuite de români sunt rugate să poarte pe 23 şi 24 iunie întregul port tradiţional specific localităţii şi zonei lor şi să realizeze o fotografie de grup pe care să o trimită pe Facebook, Instagram sau email (contact@lablouseroumaine.io) sau să o posteze simplu cu mesajul comunităţii şi cu tag-uri #ZiuaIei #GiveCredit #Lablouseroumaine #AcasalaOrigini şi, foarte important, cu menţionarea localităţii în postare, conform https://www.facebook.com/LaBlouseRoumaine10/.

Publicitate

Ziua Universală a Iei a fost recunoscută pentru prima dată în lume, în 2015, prin Proclamaţia emisă de către primarul capitalei americane Washington D.C, Muriel Bowser, la iniţiativa lui Bogdan Banu, fondatorul organizaţiei Romanians of D.C, cu sprijinul comunităţii româneşti şi al Ambasadei României în Statele Unite ale Americii. Din 2016, manifestarea este susţinută de către Asociaţia “La blouse roumaine – IA”, fondată pentru a sprijini eforturile comunităţii de a promova şi proteja ia şi valorile culturale româneşti şi universale.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită, în prezent, în peste 60 de ţări şi 130 de localităţi, cu peste 200 de evenimente. Manifestarea a intrat în programul anual al muzeelor şi instituţiilor culturale din ţară şi străinătate, fiind marcată atât de ambasadele României, cât şi de misiunile diplomatice în România.

Un proiect de Lege privind declararea zilei de 24 iunie “Ziua Iei” a fost depus la Parlament, în 2021, de către mai mulţi senatori şi deputaţi. Senatul a adoptat proiectul de lege la 27 septembrie 2021 iar plenul Camerei Deputaţilor la 31 mai 2022. La 21 iunie 2022, preşedintele Klaus Iohannis a semnat Decretul nr. 905/2022 privind promulgarea Legii pentru instituirea zilei de 24 iunie ca “Ziua Iei”, care a devenit Legea nr. 184/2022, conform site-ului https://www.cdep.ro/.

Publicitate

La 1 decembrie 2022, Comitetul Interguvernamental al UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a aprobat înscrierea în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii a elementelor “Artei cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova”, menţionează site-ul https://www.mae.ro/.

***
Un promotor consecvent al costumului popular femeiesc a fost Casa Regală a României. Regina Elisabeta (1843-1916) a îmbrăcat costumul popular, încă din 1885, cu precădere pe cel din Argeş şi Muscel, la diverse evenimente, apreciindu-i bogăţia şi rafinamentul broderiilor, eleganţa şi preţiozitatea materialelor. Regina Maria (1875-1938) a adoptat, la rândul său, costumul popular ca ţinută oficială la diverse recepţii şi evenimente naţionale, exemplul său fiind urmat şi de doamnele înaltei societăţi româneşti.

Cunoscute în întreaga lume, picturile “La blouse roumaine”, ce au în centrul lor cămaşa românească cu altiţă, poartă semnătura lui Henry Matisse, unul dintre cei mai mari pictori ai secolului al XX-lea. La rândul lor, pictorii români precum Constantin Daniel Rosenthal, cunoscut pentru tabloul “România revoluţionară”, în care Maria Rosetti este redată purtând ie şi năframă, dar şi Carol Pop de Szathmári, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion, Francisc Şirato, Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Dumitru Ghiaţă ş.a. au înfăţişat atât ia cât şi costumul tradiţional femeiesc în picturile lor.

***

Ia sau cămaşa cu altiţă a reprezentat întotdeauna piesa principală a portului femeiesc tradiţional românesc, care prin ornamentică, prin calitatea materialelor şi a execuţiei, punea în evidenţă statutul social, economic şi civil, dar şi personalitatea purtătoarei, notează site-ul www.muzeul-etnografic.ro. Cămaşa cu altiţă este cunoscută la nivel local/regional cu denumirile: ciupag (Oltenia, Muntenia, Transilvania), ie cu umăraş (sudul Transilvaniei), ie fetească (Transilvania), spăcel (Arad), cămaşă zoroclie (Telorman), mânecar (Lovişte, Vâlcea), cămaşă răsucită (Vrancea), cămeşă cu lăncez (Neamţ, Suceava), precizează site-ul https://patrimoniu.ro/.

Vechea formă a cămăşii femeieşti tradiţionale era cămaşa lungă, cămaşa “pe de-a întregul”. În timp, partea de sus a cămăşii s-a desprins de poale, separându-se cămaşa scurtă (numită cel mai adesea cu termenul “ie”, derivat din latinescul “tunicae lineae” – tunică subţire purtată pe piele) de poalele care se încreţeau în jurul taliei sau erau cusute de partea de sus a cămăşii. Se remarcă păstrarea cămăşii lungi în spaţiul dunărean şi predilecţia pentru separarea ei în două părţi (ie şi poale) în Transilvania, Banat şi Moldova. Denumirea de cămaşă cu altiţă apare ca urmare a diferenţierii pe criterii tehnice şi de ornamentare a cămăşilor. Altiţa este acea bucată de pânză dreptunghiulară, plasată pe umăr, care face parte din structura cămăşii, ce uneşte stanul din faţă (pieptul cămăşii) cu cel din spate, fiind folosită ca element de lărgire a cămăşii. Cămaşa femeiască era adaptată perfect mişcării corpului, iar altiţa a apărut ca răspuns la necesitatea mişcării în voie a braţului. Iniţial altiţa era mică (cât să cuprindă umărul), iar mâneca se prindea de ea prin încreţire şi era mai largă. O dată cu trecerea timpului altiţa a crescut în dimensiuni, devenind egală cu lărgimea mânecii, prinzându-se întinsă de mânecă, nemaifiind încreţită. Altiţa, la cămăşile vechi, înainte de a fi spălate, se putea desprinde pentru a nu fi supusă uzurii, notează site-ul https://patrimoniu.ro/.
.

Iniţial, cămaşa era croită din pânză de cânepă ţesută în casă, la război, apoi, cu trecerea timpului a început să fie făcută din pânză de in şi borangic – pentru cele de sărbătoare, de in şi cânepă cu urzeală de bumbac, din bumbac – pentru cele de zi cu zi, şi se distingea, în funcţie de regiune, atât prin motive, cât şi prin tehnicile de decorare, transmise de la o generaţie la alta, fapt care a conservat tradiţia, bunul gust şi unicitatea. Culorile folosite la cusut erau în două – trei nuanţe cromatice, de regulă, dar erau ii cusute în întregime cu fir negru (Mărginimea Sibiului). La acestea se adăugau, după specificul zonelor, culori pastelate, fire metalice, flori, fluturi şi mărgele. În componenţa motivelor folosite la decorarea iilor intrau floarea, figurile abstracte (geometrice), animalele, elementele cosmice, toate redate în forme stilizate. Brodate pe faţă, spate sau mâneci, aceste simboluri protejau persoana care urma să poarte acea ie, ţinând răul şi ghinionul departe. Iile cusute arătau, totodată, statutul femeii. Astfel, cele căsătorite şi cele în vârstă purtau modele de croială modeste şi culori mai temperate. Cele tinere îşi coseau iile în culori vii pentru a atrage peţitori. Erau cusute ii pentru ceremonia nunţii sau pentru zilele de sărbătoare, bogat împodobite, altele pentru horă, iar altele, cele mai simple, se regăseau în vestimentaţia zilnică. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

TAROM lansează o nouă serie de oferte speciale la prețuri începând de la 199 euro

Publicat

Publicitate

TAROM lansează o nouă serie de oferte speciale pentru zboruri în lunile de toamnă, la preţuri începând de la 199 euro, informează compania printr-un comunicat remis, vineri, AGERPRES.

Oferta este valabilă în perioada 28 – 30 iunie 2024 pentru călătorii care pot avea loc în perioada 1 septembrie – 30 noiembrie 2024 (data ultimului retur) şi include un zbor dus – întors, cu toate taxele incluse, bagaj de cală de 23 kg, bagaj de mână de 8 kg şi check-in gratuit.

Tarifele pornesc de la 199 euro, cu toate taxele incluse, pentru biletele achiziţionate pe ruta Bucureşti către Belgrad, Budapesta, Praga sau Sofia; 269 euro, cu toate taxele incluse, pentru ruta Bucureşti – Madrid sau Nisa; 289 euro, cu toate taxele incluse, pentru călătoriile pe ruta Bucureşti – Amsterdam sau Paris.

Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române – TAROM a fost înfiinţată în anul 1954 şi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor, fiind membră a Alianţei SkyTeam din 25 iunie 2010.

Transportatorul Naţional al României deţine o flotă de 18 aeronave şi are în portofoliul său un număr de 70 de destinaţii operate cu aeronave proprii sau deservite de partenerii săi code share. Din anul 1993, TAROM este companie membră a Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA). AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Burse școlare 2024-2025: Noi reguli aprobate de Guvern

Publicat

Publicitate

Se introduce bursa de reziliență, ca formă de stimulare a elevilor în vederea obținerii progresului în învățare. Bursa de reziliență și bursa de merit reprezintă forme de stimulare a elevilor, în vederea obținerii progresului în învățare și a performanței școlare. Guvernul a aprobat în 28 iunie noi reguli de acordare a burselor școlare. Se introduce oficial bursa de reziliență și se modifică unele criterii pentru cea de merit, scrie alba24.ro.

 

Este vorba despre schimbări anunțate încă din primăvara acestui an, acum aprobate prin Ordonanță de urgență.

Bursa de reziliență pentru a motiva elevii cu rezultate medii să obțină rezultate mai bune. Se acordă pentru elevii cu medii între 7 și 9,50.

Bursa de merit este pentru elevii care obțin performanțe școlare (medii peste 9,50).

Cuantumul minim al burselor se aprobă prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Educației la propunerea CNFIP. Pentru anul școlar 2024-2025 se menține cuantumul burselor la nivelul anului școlar 2023-2024.

Publicitate

Modificările sunt la Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Burse școlare 2024.2025. Tipuri de burse și cuantum

  • bursă de excelență olimpică (I și II):
    • pentru locul I: echivalentul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la data acordării acesteia
    • pentru locul al II-lea: 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată la data acordării acesteia
    • pentru locul al III-lea: 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată la data acordării acesteia
    • pentru menţiune: 25% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată la data acordării acesteia
  • bursa de merit: 450 lei/lună
  • bursa de reziliență: 300 lei/lună
  • bursă socială: 300 lei/lună
  • bursă tehnologică: 300 lei/lună

Burse școlare 2024-2025: Cum se acordă

Se stabilește modalitatea de alocare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar, după cum urmează:

  • a) numărul burselor de merit cumulate cu numărul burselor de reziliență se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor și condițiilor stabilite prin metodologia-cadru
  • b) bursele de reziliență se acordă și pentru elevii cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu, în anul școlar următor revenirii în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior
  • c) bursele sociale se acordă pentru toți elevii care se încadrează în criteriile și condițiile stabilite prin metodologia-cadru
  • d) bursele tehnologice se acordă pentru elevii care frecventează învățământul tehnologic și care se încadrează în condițiile stabilite prin metodologia-cadru
  • e) bursele de excelență olimpică I și II se acordă pentru toți elevii care au obținut distincțiile prevăzute la alin. (11) lit. a) și b), cu respectarea prevederilor metodologiei-cadru.

La art. 108 după alin.(12) se introduce un nou alineat, alin.(121), cu următorul cuprins:

Publicitate

”(121 ) În situația în care nu sunt îndeplinite condițiile stabilite prin metodologia-cadru astfel încât, la nivelul clasei de gimnaziu sau de liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar să se acorde un număr de burse de merit, cumulate cu un număr de burse de reziliență egal cu procentul de 30%, aceste burse se acordă într-un procent mai mic de 30”.

Burse școlare 2024-2025: Bursele de excelență olimpică

Sunt definite categoriile de distincții/premii pentru care se acordă bursa de excelență olimpică I, respectiv:

  • premiile I, II, III sau mențiune sau medalii asimilate acestor distincții, la olimpiadele școlare internaționale
  • elevilor care obțin locurile I, II și III sau mențiune la campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației, la Jocurile Olimpice, Jocurile Paralimpice, Jocurile Olimpice de Tineret.

Bursele de excelență olimpică I se acordă lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. De bursa de excelență olimpică I beneficiază și elevii aflați în mobilitate internațională, pe durata mobilității, dar nu mai mult de anul școlar în care a fost acordată bursa. Elevii din ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar.

Burse școlare 2024-2025. Criterii: nota la purtare, absențe

Acordarea bursei de excelență, bursei de merit, bursei de reziliență sau bursei tehnologice și se va face sub condiția ca elevul beneficiar să fi obținut media 10 la purtare sau calificativul foarte bine la purtare la finalul anului școlar anterior.

În situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa de excelență, bursa de reziliență, bursa de merit, bursa socială, respectiv bursa tehnologică, după caz, pentru luna respectivă.

Burse școlare 2024-2025. Bursa socială

Bursa socială reprezintă o formă de sprijin a elevilor din medii dezavantajate socioeconomic sau din grupuri vulnerabile sau cu situații medicale speciale, în vederea susținerii participării la activitățile didactice și a prevenirii abandonului școlar.

Se lărgește cadrul beneficiarilor de bursa socială prin includerea elevilor cu vârsta de până în 30 de ani. Aceștia trebuie să fie neangajați pe piața muncii și înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip „A doua șansă”.

Bursa socială se stabilește prin raportare la întregul venit supus impozitării.

Verificarea veniturilor declarate de părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali ai elevilor minori, în vederea acordării dreptului la bursă socială, de către unitatea de învățământ, se face prin solicitarea eliberării unui document care să ateste situația veniturilor declarate la organul central fiscal în a cărui rază teritorială se află beneficiarul.

Citeste mai mult

Eveniment

Efective sporite de jandarmi vor asigura ordinea și siguranța publică în acest sfârșit, la Botoșani

Publicat

Publicitate

Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a suplimentat în acest sfârșit efectivele care vor asigura ordinea și siguranța publică la manifestările cu participare numeroasă, în cooperare cu polițiștii botoșăneni.

Sâmbătă, jandarmii vor acționa pentru prevenirea faptelor antisociale la Ziua comunei Tudora, iar duminică vor fi alături de participanții la Ziua comunei Corni, unde vor lua măsurile necesare, împreună cu partenerii instituționali, în vederea preîntâmpinării unor incidente nedorite, care ar putea afecta buna desfășurare a evenimentului.
Tot duminică, efectivele de jandarmerie vor fi prezente la activitățile prilejuite de sărbătorirea hramului bisericii ,,Duminica tuturor sfinților” din localitatea Pomîrla, dar și la sfințirea picturii bisericii cu hramul ,,Sfinții Petru și Pavel” din cartierul ANL Cișmea.

În afara acestor misiuni, jandarmii botoșăneni vor acționa, independent sau în cooperare cu efective de poliție, pentru prevenirea faptelor antisociale de natură penală și contravențională ce ar putea afecta liniștea publică și siguranța cetățenilor și vor interveni la solicitările făcute de cetățeni prin apel la numărul unic de urgență 112.
Nu în ultimul rând, jandarmii vor avea în atenție zonele aglomerate și vor acționa pentru prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de substanțe psihoactive.
Pentru evitarea unor situații neplăcute, recomandăm participanților la manifestările publice să adopte un minim de măsuri de autoprotecție, să respecte măsurile stabilite de organizatori şi forţele de ordine şi să solicite sprijinul acestora în mod direct sau prin apel telefonic la numărul de urgenţă 112.
De asemenea, facem și următoarele recomandări:
– manifestaţi prudenţă în zonele aglomerate, supravegheaţi-vă geanta şi celelalte bunuri aflate asupra dumneavoastră;
– păstraţi banii în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil;
– când sunteţi împins în aglomeraţie, verificaţi-vă imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima unei înscenări din partea unui hoţ;
– când achitaţi diferite bunuri, nu scoateţi toată suma de bani aflată asupra dumneavoastră, ci numai suma necesară plăţii contravalorii acestora;
– obiectele tentante, lăsate la vedere în maşină, pot reprezenta adevărate „cadouri” pentru hoţi;
– nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante;
– evitaţi persoanele turbulente sau în stare de ebrietate;
– nu lăsaţi minorii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să consume alcool;
– evitaţi afişarea cu bijuterii ori sume mari de bani şi nu faceţi referire la bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră;
– deplasaţi-vă în grup şi nu răspundeţi la provocările altor persoane.

Citeste mai mult

Eveniment

Arhimandritul Ciprian Grădinaru, cunoscut drept „chirurgul sufletelor”, își aniversează ziua de naștere

Publicat

Publicitate

Părintele Ciprian Grădinaru, cunoscut drept „chirurgul sufletelor” din București, născut la Hlipiceni împlinește astăzi 53 de ani.

Este fără îndoială unul dintre cei mai căutați și mai iubiți duhovnici ai zilelor noastre. Un om simplu, smerit, modest dar cu multă bunătate, lângă care simți multă dragoste și liniște sufletească.

Spirit viu, curajos, dar blând și înțelegător în ale suferinței, părintele Ciprian Grădinaru a ajuns să fie supranumit „chirurgul sufletelor”.

Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru este călugăr al Mănăstirii Sihăstria, din comuna Vânători, județul Neamț și eclesiarh al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului din București.

La vârsta de 18 ani a simțit că locul său este la mănăstire. Un an mai târziu a fost înrolat în armata. A ajuns la Oradea într-un regiment de tancuri. După armată s-a reîntors la Mănăstirea Sihăstria, mănăstirea Sa de ” metanie”, locul său de închinăciune, unde a fost tuns in călugărie și hirotonit preot. A fost ucenicul Părintelui Ilie Cleopa, unul din marii duhovnici nemuritori ai românilor.

La București a venit în anul 2011, în ascultare față de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Publicitate

De dimineața și până seara târziu, duhovnicul de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului din București spovedește, sfătuiește duhovnicește și binecuvintează pe toți cei care îi trec pragul. Cei mai mulți oameni care îl caută sunt oameni cu probleme, oameni bolnavi fizic sau sufletește, oameni care trec prin necazuri în familie sau la serviciu.

Părintele Ciprian Grădinaru este un povățuitor de suflete.

Oamenii îl caută, îl ascultă, îi cer binecuvântare și dezlegare pentru rezolvarea necazurilor lor. Primesc toți ajutor prin rezolvarea cu ușurință a problemelor, puterea de a merge mai departe și speranță.

Publicitate

Este părintele speranței !

Este duhovnicul care te sfătuiește și trebuie să-i dai ascultare de rugăciune și spovedanie mereu. Este preotul care poate citi omul dintr-o privire, care îi cunoaște omului toate încercările prin care trece și nivelul duhovnicesc unde se află. Nu respinge pe nimeni niciodată, vorbește blând și, cu timpul, prin ascultare, te înalță duhovnicește.

Întru mulți ani binecuvântați de Dumnezeu, cu sănătate, putere și bucurii duhovnicești !!!

Surs

a: facebook

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending