Connect with us
Publicitate

Administratie

229 de refugiați au intrat în România în ultimele 24 ore, prin punctele de trecere a frontierei Rădăuți Prut și Stânca

Publicat

Publicitate

În ultimele 24 ore, prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca au intrat în țară 229 persoane și 50 vehicule, a anunțat Prefectura Județului Botoșani.

La ora 08.00, erau cazați în spatiile de cazare temporară puse la dispoziție de către autoritățile din Botoșani, 124 cetățeni, a mai adăugat sursa citată.

Angajații Ministerului Afacerilor Interne, pompieri, polițiști de frontieră, jandarmi, polițiști, lucrători vamali, medici veterinari, reprezentanți ai Prefecturii, Direcției de Sănătate Publică și Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor sunt la datorie 24/7 și lucrează în sistem integrat alături de autoritățile locale, societatea civilă și mediul privat din județul Botoșani pentru a veni în sprijinul tuturor persoanelor care sosesc din zona de conflict și au nevoie de ajutor.

Cetățenii ucraineni care intră în România prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca beneficiază de apă, alimente, asistență medicală și pot obține informații legate de problemele cu care se confruntă.

Toate instituțiile implicate în gestionarea acestei situații sunt în legătură permanentă și desfășoară activități în mod integrat pentru ca persoanele care se refugiază din fața războiului să treacă mai ușor prin aceste momente. Situația este în dinamică, datele cu privire la locurile de cazare modificându-se continuu.

Vă reamintim că, la nivelul Instituției Prefectului – Județul Botoșani, prin hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani, funcționează Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI Botoșani), în care sunt prezenți, 24/24, reprezentanți Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, ai Inspectoratului Județean de Poliție, ai Inspectoratului Județean de Jandarmi, ai Direcției de Sănătate Publică și Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră”, a mai adăugat Prefcetura Județului Botoșani.

Publicitate

Instituția a mai precizat că Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției are următoarele atribuții principale:

  1. Gestionarea locurilor de cazare puse la dispoziție de instituții/agenți economici/persoane fizice.
  2. Acordarea de informații la numerele de telefon: 0756.13.13.98,

0756.19.27.37, 0756.05.55.91. Numerele de telefon pot fi apelate non-stop.

  1. Gestionarea informațiilor primite din teritoriu.

Le recomandăm cetățenilor ucrainieni care doresc să intre în România, să studieze harta interactivă a Poliției de Frontieră, disponibilă la adresa de internet:

Publicitate

https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/?dt=1

Aplicaţia on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp (calculată în funcție de valorile de trafic înregistrate la un moment dat, circumstanțele locale și tipul de control adoptat inclusiv de autoritățile vamale).

Valorile afișate pot suferi modificări în funcție de dinamica traficului și situaţia operativă înregistrată în punctul de trecere, respectiv la un moment dat și nu exclud inițierea (efectuarea) unor controale de frontieră amănunțite.

Vă recomandăm tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniță, astfel încât să se preîntâmpine apariția suprasolicitărilor, din punct de vedere al tranzitului, doar a unora dintre acestea, din cauza unui numar mare de călători, într-un timp foarte scurt”, se mai precizează într-un comunicat emis de Prefectura Județului Botoșani.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O mașină parcată pe strada Primăverii din Botoșani a fost distrusă după ce un copac s-a prăbușit peste ea

Publicat

Publicitate

O mașină parcată pe strada Primăverii din municipiul Botoșani a fost avariată, după ce un copac a căzut peste ea. S-a întâmplat în urmă cu puțin timp, a anunțat ISU Botoșani.

Apelul la 112 a fost făcut de o femeie care trecea prin zonă. La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de intervenție, dotată cu accesorii specifice pentru tăierea copacului și au înlăturat pericolul. Din fericire nimeni nu a fost rănit.

“Vă reamintim că până mâine dimineață, județul Botoșani se afla sub o atenționare meteorologică tip Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică. Acesta se va manifesta prin perioade cu averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25 …40 l/mp și izolat de peste 50 … 70 l/mp. Vântul va avea la rafală 70 …90 km/h.”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Deoarece există riscul producerii unor inundații locale, ISU Botoșani recomandă cetățenilor să:

– curețe șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

– nu arunce gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei;

Publicitate

– construiască bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă, în caz de inundație;

– urmărească la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor;

– în cazul unei situații de urgență reale, sesizați evenimentul la numărul unic 112.

Publicitate

De asemenea, în caz de vânt puternic, trebuie respectate următoarele măsuri:

▪ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

▪ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

▪ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

▪ îndepărtați copacii sau ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

▪ nu atingeți firele căzute la pământ.

Citeste mai mult

Cultura

Doliu și TRISTEȚE la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani! Actrița Elena Coriciuc-Ligi s-a stins din viață

Publicat

Publicitate

Tristețe între actualii și foștii angajați ai Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani. Instituția a anunțat astăzi că ne-a părăsit distinsa doamnă Elena Coriciuc-Ligi, fostă actriță a teatrului și societar de onoare.

Elena Coriciuc-Ligi, actriță a Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani din 1960 și societar de onoare al teatrului s-a născut pe 9 noiembrie 1934 la Cernăuţi. A debutat în Teatrul de Stat de Revistă Deva în anul 1958. A venit la Botoşani în toamna anului 1960. A jucat în 100 de spectacole înterpretând 40 de roluri principale.

Eliza din ,,Pygmalion” de G. B. Shaw, Nataşa din ,,Între patru ochi” de A. Ghelman, Filofteia din ,,Preşul”, Soţia din ,,Micul Infern”, Bunica din ,,Copacii mor în picioare”, Florica din ,,Florin şi Florica” (peste 500 de spectacole), iar cu Avocata din ,,Răfuiala” a obținut Premiul de interpretare la Festivalul Teatrelor din Moldova.

„Nu am întâlnit un public mai cald şi mai receptiv ca publicul nostru botoşănean pe care l-am servit. Mi-e drag acest oraş cu aură de legendă, pe străzile căruia când mă plimb, mă gândesc că pe aici au păşit marii noştri înaintaşi: Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian şi atâţia alţii, care, ca şi mine, au simţit în nopţile calde de vară parfumul de tei, au auzit foşnetul frunzelor, au văzut stelele care nicăieri parcă nu strălucesc mai frumos ca deasupra acestui oraş drag pe care nu-l voi părăsi niciodată”.

“Condoleanțe familiei! Dumnezeu să o odihnească în pace!”, a transmis Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Două instituții de control se comasează: Se înființează Garda Națională de Mediu, Ape și Păduri

Publicat

Publicitate

Comasarea a două instituții de control va duce la înființarea unei noi instituții de cotrol. Este vorba desprfe Garda Națională de Mediu, Ape și Păduri (GNMAP).

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a pus marți în consultare publică proiectul de ordonanță de urgență pentru reorganizarea administrativă, relatează alba24.ro.

Printre măsuri se numără comasarea unor instituții de control și preluarea de atribuții de la altele, potrivit unui comunicat al ministerului.

În primul rând se înființează Garda Națională de Mediu, Ape și Păduri (GNMAP), prin comasarea Gărzii Naționale de Mediu și a Gărzii Forestiere Naționale.

„Crearea unei instituții unice de control va elimina lacunele de competență dintre diversele instituții aflate în subordinea MMAP.

Astfel, vom avea o singură instituție puternică, capabilă să gestioneze spețe complexe pe toate domeniile de gestionate de ministerul nostru”, a declarat ministrul mediului.

Publicitate

În plus, viitoarea Gardă Națională de Mediu, Ape și Păduri preia de la Administrația Națională „Apele Române” activitatea de inspecția apelor și personalul cu atribuții de inspecția apelor.

Conducerea GNMAP va fi asigurată de un comisar general cu rang de secretar de stat, ajutat de doi comisari generali adjuncți cu rang de subsecretar de stat și un secretar general, numiți prin decizie a prim-ministrului.

De asemenea, apare Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP), prin comasarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, a Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și structurilor teritoriale din subordinea acesteia.

Publicitate

”Această nouă instituție are rolul de a scurta termenele și a eficientiza procedurile de avizare, care în prezent sunt foarte greoaie și complicate”, a spus ministrul Fechet.

Conducerea Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate va fi asigurată de un președinte cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepreședinți cu rang de subsecretar de stat și un secretar general.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Incendiu violent la Frumușica. O femeie a uitat oala cu mâncare pe foc și era să dea foc la casă

Publicat

Publicitate

Un incendiu violent s-a produs astăzi, într-o gospodărie din localitatea Frumușica. Bunurile din interiorul casei au fost cuprinse de flăcări, cel mai probabil, după ce proprietara a uitat pe aragazul în funcțiune o oală cu mâncare. Vecinii au observat incendiul și au sunat după ajutor la 112.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi și Detașamentul Botoșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Frumușica.

Aceștia au constatat faptul că ardeau bunurile din toate cele cinci camere și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la acoperișul casei, dar și la construcțiile din gospodăria alăturată. Pompierii au înlăturat pericolul de explozie, din interior fiind scoase trei butelii.

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, vă recomandăm:

– să nu lăsaţi mâncarea pe foc, nesupravegheată;

– după ce aţi terminat de gătit asiguraţi-vă că aţi oprit cuptorul, aragazul și butelia;

Publicitate

– curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime şi resturile de mâncare de pe aragazurile, plitele şi grătarele din bucătărie, deoarece acestea pot lua foc uşor;

– nu lăsaţi copiii singuri în bucătărie. Păstraţi chibriturile şi brichetele acolo unde aceștia nu pot ajunge şi amplasaţi un dispozitiv de siguranţă la uşa de la cuptor.

 

Publicitate

Dacă ia foc uleiul sau conținutul dintr-o tigaie:

– opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească;

– nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste aceasta;

– stingeţi tigăile care sunt în flăcări acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea.

Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending