Connect with us

Eveniment

22 martie – Ziua mondială a apei (ONU)

Publicat

Publicitate

Ziua mondială a apei este marcată în fiecare an, la 22 martie. Apa este un element esențial în susținerea vieții, este vitală pentru crearea de locuri de muncă și sprijinirea dezvoltării economice, sociale și umane, se menționează pe www.un.org.

Campania pentru Ziua mondială a apei din 2025, se va desfășura având ca temă ‘Conservarea ghețarilor’. În prezent, ghețarii se topesc mai repede decât oricând din cauza schimbărilor climatice. Cantitățile de apă rezultate ca urmare a topirii ghețarilor provoacă pentru miliarde de oameni inundații, secete, alunecări de teren și creșterea nivelului mării. Nenumărate comunități și ecosisteme sunt expuse riscului de a fi distruse.

Reducerile globale ale emisiilor de carbon și strategiile locale adaptate pentru scăderea ritmului de topire a ghețarilor au devenit esențiale. Campania de anul acesta susține colaborarea pentru a pune conservarea ghețarilor în centrul planurilor de acțiune pentru combaterea schimbărilor climatice și a crizei globale a apei, menționează site-ul amintit. Ghețarii sunt esențiali pentru reglarea climei globale și furnizarea de apă dulce, necesară pentru miliarde de oameni.

UNESCO și OMM (Organizația Meteorologică Mondială) sunt, de asemenea, coordonatori ai Anului internațional al conservării ghețarilor (2025), care inițiază începutul Deceniului de acțiune privind știința criosferică (2025-2034). Schimbările climatice și ale criosferei au avut un impact asupra ciclului apei, inclusiv modificarea momentului de topire a ghețarilor și a deversării fluxului de topire a zăpezii, se mai arată pe https://www.un-glaciers.org.

Anul internațional și Ziua mondială a ghețarilor urmăresc să crească gradul de conștientizare la nivel global cu privire la rolul critic al ghețarilor, zăpezii și gheții în sistemul climatic și ciclul hidrologic, precum și impactul economic, social și de mediu al schimbărilor iminente în criosfera Pământului, precum și pentru a împărtăși cele mai bune practici și cunoștințe în acest sens și în abordarea problemelor legate de topirea accelerată a ghețarilor și consecințele acesteia.

Ziua mondială inaugurală a ghețarilor (21 martie) va fi sărbătorită în cadrul unui eveniment comun pentru a marca Ziua mondială a apei și lansarea ‘Raportului Națiunilor Unite asupra dezvoltării apei în 2025: Munți și Ghețari – Turnuri de apă’, publicat de UNESCO în numele UN-Water, cu producția sa coordonată de Programul mondial de evaluare a apei UNESCO.

Publicitate

Ziua mondială a apei este coordonată de UN-Water – mecanismul ONU de colaborare între agenții pentru toate problemele legate de apa dulce – în colaborare cu guverne și alți parteneri. Datele statistice de pe pagina ONU dedicată zilei arată că 2,2 miliarde de oameni trăiesc fără a avea apă potabilă acasă, iar dintre aceștia, 115 milioane de oameni beau apă de suprafață, conform https://water.org/.

Pentru a accelera eforturile de a face față provocărilor legate de apă, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat anii 2018-2028 Deceniul internațional de acțiune ‘Apă pentru Dezvoltare Durabilă’, care a început odată cu marcarea Zilei mondiale a apei, la 22 martie 2018, și se va încheia cu ediția din 2028 a Zilei mondiale a apei, potrivit www.un.org/en/events/waterdecade.

Conferința Națiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care ziua de 22 martie devenea Ziua mondială a apei (World Water Day) (rezoluția 47/193). În 2013, a fost marcat Anul internațional pentru cooperare în domeniul apei, proclamat de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 65/154, la 11 februarie 2011. AGERPRES

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 18 mai 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 18 mai 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 18 mai 2025:

Loto 6/49: 25, 12 33, 1, 4, 39

Loto 5/40: 18, 40, 29, 38, 37, 4

Joker: 30, 26, 44, 3, 27, + 13

Noroc: 8, 5, 7, 7, 8, 7, 1

Publicitate

Noroc Plus: 2, 4, 8, 3, 8, 2

Super Noroc: 9, 3, 8, 1, 3, 9

Citeste mai mult

Eveniment

Și deținuții din Penitenciarul Botoșani au votat și în turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Publicat

Publicitate

Peste 680 de persoane private de libertate din Penitenciarul Botoșani și-au exercitat dreptul la vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, dând dovadă de responsabilitate civică și implicare democratică, a transmis unitatea penitenciară de la Botoșani.

Așa cum s-a întâmplat și în primul tur, aceștia au fost sprijiniți să voteze prin intermediul urnelor mobile, puse la dispoziție de secțiile de votare nr. 68, 79, 80 și 85.

Deși libertatea de mișcare le este restrânsă, deținuții care îndeplinesc condițiile legale au ales să participe activ la procesul electoral, demonstrând că spiritul civic poate fi prezent chiar și în spatele gratiilor.

“Gestul lor este un exemplu de asumare a valorilor democratice și subliniază importanța votului ca instrument fundamental al cetățeniei. Participarea consistentă din mediul penitenciar arată că educația civică poate fi eficientă și în contexte mai puțin convenționale, contribuind la consolidarea unei societăți incluzive și responsabile”, a transmis Penitenciarul Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Alegeri Prezidențiale 2025: Botoșaniul, între ultimele două județe din țară la prezența la vot la ora 19.00, puțin peste 40%

Publicat

Publicitate

Județul Botoșani se află pe unul dintre ultimele locuri la nivel național în privința prezenței la urne în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, însă a reușit totuși să depășească pragul de 40%.

Până la ora 19.00, în cele 434 de secții din județ au votat 152.898 de persoane, reprezentând 40,80% din totalul celor 374.762 de alegători înscriși pe listele permanente.

Dintre aceștia, 135.758 au votat pe listele permanente, 15.339 pe liste suplimentare, iar 1.801 au solicitat urna mobilă. Distribuția pe medii arată că 69.776 de alegători provin din urban, iar 83.122 din mediul rural.

Chiar dacă se află în coada clasamentului național, alături de județul Vaslui (care are o prezență de doar 34,87%), Botoșaniul a înregistrat o mobilizare vizibil mai bună decât în primul tur, semn că miza acestui tur decisiv a fost percepută mai clar de electoratul local.

Citeste mai mult

Eveniment

Accident la Baranca: Trei tinere au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau s-a răsturnat

Publicat

Publicitate

Un grav accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, pe un drum din localitatea Baranca, comuna Hudești. Un autoturism în care se aflau patru persoane s-a răsturnat în afara părții carosabile, aterizând pe cupolă.

La fața locului au intervenit rapid pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, cu o autospecială de stingere dotată cu modul de descarcerare, precum și două ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță din Darabani și Dorohoi.

Echipajele de intervenție au constatat că toate persoanele implicate în accident erau ieșite din autoturism și conștiente. Trei tinere, cu vârste cuprinse între 19 și 25 de ani, au suferit diferite traumatisme și au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au acționat și pentru înlăturarea pericolului de incendiu, având în vedere faptul că autoturismul se afla răsturnat și putea reprezenta un risc în trafic.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani reamintește conducătorilor auto importanța respectării regulilor de circulație și a unei conduite prudente la volan, pentru a preveni astfel de incidente care pot avea urmări grave.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending