Connect with us

Eveniment

22 februarie: Ziua Mondială a Cercetașilor. Cine a fost lordul Baden Powell, fondatorul Mișcării Scout

Publicat

Publicitate

În fiecare an, la nivel mondial, ziua de 22 februarie este marcată ca fiind Ziua Mondială a Cercetășiei și totodată îl aniversează pe lordul englez Robert Baden Powell, fondatorul mișcării. 

Cercetașii sunt cea mai veche organizație a copiilor și tinerilor din toată lumea. Mișcarea este prezență și în Alba Iulia, prin Centrul Local „Axente Sever”.

Organizaţia Mondială a Mişcării Scout (WOSM) este o mişcare globală, neguvernamentală şi non-profit a 28 de milioane de membri din peste 216 de ţări şi teritorii.

Fondatorul acestei mișcări, Lordul Baden Powell, s-a născut la Londra în 1857. În 1907, între 27 iulie şi 8 august, a organizat pe coasta de sud a Angliei (insula Brownsea), o tabără pentru 20 de tineri în care promova prin educaţie non-formală spiritul de aventură, lucrul în echipă şi progresul personal, prin forţele proprii.

Acesta este momentul când ia naştere Cercetăşia.

În 1912 au apărut primele grupuri de cercetaşi români (Blaj, Braşov, Bucureşti) pentru ca în 1914, datorită activităţii lor creative, să ia fiinţă Asociaţia Cercetaşii României, recunoscută oficial.

Publicitate

Baden Powell, sau, cum îi spun cercetașii, B.P., s-a născut pe data de 22 februarie 1857, la Londra. În 1876 a terminat şcoala, însă nepromovând admiterea la Universitatea Oxford a ales cariera militară; a obţinut locul 5 la infaterie şi locul 2 la cavalerie (din 717 candidaţi), astfel încât a fost scutit de cursul introductiv de doi ani la Academia Militară Sandhurst şi promovat direct sublocotenent în regimentul 13 husari din India: pe 30 octombrie 1876 s-a îmbarcat cu destinaţia India.

Între 1884 -1885 s-a mutat împreună cu regimentul său întâi în Africa de Sud, apoi în Anglia.

A salvat două armate luptându-se cu regele zulușilor

Un episod deosebit de important care dă seamă de personalitatea lui B.P. este campania din Zululand. Pentru a-şi scuti armatele de pierderi fară rost, Baden Powell şi regele zuluşilor Dinizulu hotarăsc să se dueleze.

Văzând că nu poate să-l învingă pe englezul care doar se apăra, regele a lăsat jos scutul si î-a întins mâna stânga în semn de pace, cu cuvintele: „Bărbaţii adevaraţi își dau mâna stângă, pentru că aceasta vine de la inimă.” Salutul cu mâna stângă a devenit mai târziu salutul cercetașilor.

Anii 1899 -1900 îl găsesc în calitate de comandant al garnizoanei din oraşul asediat Mafeking (Africa de Sud), în timpul războiului cu burii (1899-1903).

Utilizând diverse metode de diversiune, a reușit să apere oraşul, neprotejat natural (se află în stepa deschisă), cu doar 1250 soldaţi (la începutul asediului), față de cei 9000 de asediatori ai generalului bur Cronje, timp de 217 zile (11 octombrie 1899-16 mai 1900); având la dispozitie un număr insuficient de combatanţi chiar şi numai pentru a apăra fortificaţiile, a organizat prin ofiţerul său Lord Cecil, şef al statului major, un corp de cadeţi, format din băieţii din oraş cu vârsta între 12-16 ani și conduşi de băiatul Goodyear.

Aceştia erau utilizaţi ca cercetaşi, pentru transmiterea corespondenţei în afara oraşului, ca sanitari.

A observat că vor face tot ce le stă în putinţă şi cât mai bine dacă li se acordă încredere. Asediul s-a sfârsit prin depresurarea de către întăririle sosite din Marea Britanie; Baden Powell, întors la Londra, a fost sărbătorit ca un adevărat erou, avansat general-maior şi distins de către regina Victoria cu Ordinul Bath.

Prima tabără de cercetași

Patru ani mai târziu, într-o vară, a organizat tabăra de cercetași pe insula Brownsea, coasta de sud a Angliei. Au participat 22 de tineri din toate categoriile sociale, organizaţi în 4 patrule si îmbrăcaţi în uniforme; despre această tabăra Baden Powell relatează: ”Trupa de băieţi a fost împarţită în patrule de câte 5 oameni, cel mai mare devenind şef de patrulă.

Această împărţire în grupe mici era secretul succesului nostru. Fiecărui şef de patrulă i-a fost atribuită răspunderea totală pentru comportamentul membrilor patrulei sale. Patrula era o unitate pentru formare, muncă si joacă.

Fiecare patrulă campa într-un loc propriu. Băieții garantau cu onoarea lor pentru îndeplinirea sarcinilor primite. Pe această cale era trezită responsabilitatea şi rivalitatea sănătoasă”.

Anul cel mai important pentru mișcare este 1908 când B.P. publică „Scouting for Boys”, carte cu un succes imediat şi imens, ce a dus la constituirea „British Boy Scout Association”, organizație care pâna la sfârşitul anului a atins 60.000 membri.

Deși mulți nu acceptau ca fiul unui ministru să stea în acelaşi cort cu fiul unui portar, cartea sa a dus la reformarea învăţamântului: profesorul este partenerul elevului şi nu stapânul lui; cartea nu conţinea teorii pedagogice complicate şi nimic de neînţeles, ci era scrisă ca o poveste.

La prima întâlnire a cercetaşilor, în 1909, au participat 10.000 de Boy Scouts; tot atunci a apărut prima grupă de cercetaşe „Girl Scouts”. Mișcarea devenise atât de largă încât în 1910, la sfatul regelui George V, s-a retras complet din armată pentru a se dedica exclusiv mișcării cercetășeşti.

Astfel, în august 1920 are loc prima întâlnire internaţională de cercetaşi, denumită de Baden Powell „jamboree”; Baden Powell este proclamat „Chief Scout of the World”; la Londra se organizează „Biroul Internațional”.

A urmat apoi publicarea mai multor cărți și participarea sa la diferite evenimente Scout, inclusiv la jamboreea de la Vogelenzang (Olanda – 1937), unde a rostit cuvântarea de adio:

„Este timpul să vă spun adio. Mă aflu în cel de-al 80-lea an al vieţii mele şi mă apropii de sfârşit.

Majoritatea dintre voi sunt de-abia la început si vă doresc ca viaţa voastră să fie fericită si plină de succese…Voi înşivă o puteţi face prin îndeplinirea legii cercetaşului, în fiecare zi, orice a-ţi face, si oriunde v-aţi afla.

Aşa că: rămâneți cu bine! Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi!”

B.P. a murit în data de 8 ianuarie 1941 la Nyeri, lângă Nairobi (Africa Orientală Britanică), unde a fost înmormântat la 9 ianuarie; coşciugul său a fost învelit în steagurile internaţionale ale cercetaşilor si ale cercetaşelor.

Pe piatra de mormânt se află inscripţionat în afară de nume şi ani un singur titlu, cel de „Chief Scout of the World” și semnul cercetășesc. Când a simţit că i se apropie sfârşitul a scris ultimul său mesaj către cercetaşii lumii.

Cercetăşia în România

România a fost printre primele ţări în care cercetăşia a fost introdusă ca mod de educare a tinerilor. Astfel a luat fiinţă Asociaţia Cercetaşilor, sub directa patronare a regelui Ferdinand.

Primele formaţiuni de cercetaşi au apărut în România la Blaj, Braşov şi Bucureşti, în 1912. La 12 mai 1914 are loc constituirea oficială a Asociaţiei “Cercetaşii României” iar în 1922 ia fiinţă Organizaţia Mondială de Cercetași.

România, prin organizația ei deja constituită, devine membru fondator. Prima jamboree din România a avut loc la Sibiu, în 1930.

Personalități care au făcut parte din mișcarea Scout

La 24 ianuarie 1937, Carol al-ll-lea a desființat asociaţia și a înființat în schimb Straja Țării. Cercetășia a fost o mișcare foarte ”la modă” printre tinerii români, din ea făcând parte la un moment dat și Mircea Eliade (care a și scris un jurnal de camp) și o mulțime de alte personalități ale României cum ar fi: George Călinescu, Tudor Arghezi, Grigore Antipa și mulți alții.

”Asociaţia Cercetaşilor din România” s-a reînființat la data de 20 iunie 1990, iar din 17 noiembrie 1993 a primit numele de Organizaţia Naţională “Cercetaşii României” (ONCR). Organizația cuprinde patru ramuri de vârstă: lupișori (7 -10 ani), temerari (11 – 14 ani), exploratori (15 – 18 ani), seniori (peste 18- 21 ani) și lideri (de la 18 ani).

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Orășelul Săveni, dat exemplu în UE. A investit masiv în energie verde, iar din economii se face modernizarea urbei

Publicat

Publicitate

Un mic oraș de provincie din nordul extrem al Moldovei devine un model de urmat privind eficiența energiei verzi. Cu ajutorul unui câmp de panouri fotovoltaice, autoritățile locale au reușit să facă economie uriașă la facturile de energie electrică, dar și se reinvestească economiile, scrie ADEVĂRUL.

 

Orașul Săveni,județul Botoșani, este unul dintre orașele mici din nordul extrem al României. Fost târg prosper evreiesc, semi-industrializat în anii comunismului, Săveniul a decăzut complet în anii ’90, transformându-se într-o așezare ruralizată care nu avea nimic în comun, în afară de cele câteva cartiere de blocuri, cu ideea de urban. Sărăcia și lipsa de perspectivă au transformat micul oraș într-o localitate fantomă. În ultimii 10-15 ani, fostul târg evreiesc s-a transformat radical, devenind un adevărat oraș verde, axat pe protecția mediului și emergent. Săveniul a devenit primul oraș din România care tinde să devină independent energetic, considerat exemplu de bune practici la nivel UE.

 

Orașul ”verde” și economii de peste 50% la facturi

În anul 2021, orașul Săveni se afla în plin proces de reconstrucție și modernizare. A fost reabilitat și reamenajat pietonalul orașului, străzile asfaltate, agenți economici încurajați să-și desfacă produsele în zonă. Ba chiar și clădirea unui vechi han, proaspăt reabilitat, revenise la viață ajungând sediul muzeului de arheologie Săveni. În acel moment, autoritățile locale făceau primul pas către o nouă direcție de dezvoltare a orașului, energia verde. Tocmai inauguraseră un parc fotovoltaic care avea să schimbe multe lucruri în oraș. În primul rând facturi mai mici, care se vor traduce în economii, și mai apoi în investiții pentru modernizarea orașului. Parcul fotovoltaic se întinde pe 70 de ari și a fost amenajat la marginea orașului. Are o putere instalată de 165 km/h.

Publicitate

A fost realizat cu fonduri norvegiene, cofinanțate de Primăria Săveni. Întreaga investiție a costat în jur de 150.000 de euro. În plus, în tot orașul au fost montat corpuri de iluminat cu LED, pentru a reduce emisiile poluante, dar și pentru economie la energia electrică. Practic, Săveniul a fost primul oraș din România care, cu ajutorul energiei verzi, merge pe drumul independenței energetice. ”Totul a făcut parte dintr-un concept mult mai amplu de eficientizare energetică şi de căpătare a independenţei energetice a oraşului Săveni. Şi aici mă refer la corpuri de iluminat cu LED, pe fonduri europene, dar şi la acest parc fotovoltaic cu fonduri norvegiene”, spune Relu Târzioru, edilul din Săveni. Iar rezultatele se văd deja. Facturile la energie electrică pe clădirile în care funcționează instituțiile publice dar și la iluminatul public în Săveni, sunt reduse la jumătate. „Numai la iluminat public plăteam pe an în jur de 100.000 de euro. Acum facem economie de 56%”, spune edilul.

Bani investiți în modernizarea orașului

Economiile făcute la energie sunt redirecționate către investițiile în modernizarea orașului. Mai precis, în reparații drumuri, reabilitări de școli, amenajări de parcuri și spații verzi. „Banii economisiți se reinvestesc în școli și parcuri”, spune Relu Târzioru. Totodată, s-au folosit și fonduri europene pentru ca orașul să devină și un pol al educației într-o zonă dominată de comunități rurale. Liceul din localitate a fost reabilitat complet și dotat la standarde europene, cu 3.6 milioane de euro, din fonduri eurpene, dar și din bugetul local, printre care și acele economii făcute cu energia verde.

În plus, Săveniul dispune și de o bază sportivă modernă, cinematograf modernizat și complet reabilitat, dar și blocuri de locuințe sociale pentru a atrage tineri, ca forță de muncă, în zonă. De altfel, din punct de vedere al dezvoltării cu fonduri europene, dar mai ales pe energie verde, Săveniul a fost dat exemplu la nivel UE. „Am fost daţi ca exemplu de bune practici la nivelul Uniunii Europene. Suntem prima localitate din România care a intrat în rândul oraşelor care vor să devină independente energetic”, spune edilul din Săveni.

Sursa: ADEVĂRUL.

Citeste mai mult

Eveniment

Patriarhul Daniel, în Pastorala de Crăciun: Naşterea Domnului – o sărbătoare a bucuriei

Publicat

Publicitate

Sărbătoarea Naşterii Domnului este una a bucuriei, a evidenţiat, în Pastorala de Crăciun, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, care a adăugat că adevărata credinţă este ‘credinţa lucrătoare prin iubire’ (Galateni 5, 6).

„Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos a fost vestită de îngeri ca fiind bucurie mare pentru tot poporul, pentru că ea este bucuria mântuirii. Iar pentru că vestea aceasta a mântuirii adusă de îngeri oamenilor a fost primită cu credinţă, ea a rodit atunci bucurie mare în sufletele credincioşilor şi rodeşte şi acum bucurie din an în an. Iată de ce Sărbătoarea Naşterii Domnului este o sărbătoare a bucuriei pe care ne-o dăruieşte nouă Dumnezeu-Tatăl în Fiul Său, Hristos – Mântuitorul, prin lucrarea Sfântului Duh, în Biserică şi în sufletele credincioşilor”, a transmis Patriarhul Daniel.

Potrivit Patriarhiei, anul acesta, textul Pastoralei de Crăciun reproduce aproape integral textul Pastoralei de Crăciun din anul 2007, intitulat „Naşterea Domnului – bucuria credinţei”.

„S-a decis republicarea acestui text întrucât reprezintă o frumoasă armonizare cu tema Anului omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor şi constituie un îndemn la bucurie şi nădejde, dar şi la ajutorarea aproapelui aflat în suferinţă”, a precizat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Adrian Agachi.

Întâistătătorul BOR a subliniat în Pastorală că, la fel ca odinioară, şi astăzi, în Biserica Ortodoxă, copiii şi tinerii vestesc în Ajunul Crăciunului Naşterea Domnului.

„După cum odinioară îngerii şi păstorii turmelor de oi de la Betleem au vestit Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos „cu bucurie mare”, ca fiind o minunată lucrare cerească împlinită pentru mântuirea oamenilor, aşa şi astăzi, în Biserica Ortodoxă, copiii şi tinerii, asemenea îngerilor, şi preoţii păstori ai comunităţilor de creştini, asemenea păstorilor de la Betleem, vestesc în Ajunul Crăciunului Naşterea Domnului, cântând troparul praznicului şi arătând icoana slavei Naşterii Domnului, din casă în casă, iar apoi se întorc la Casa Domnului, în biserică, să slăvească şi să laude împreună, cu mare bucurie, taina Naşterii Domnului, iubirea milostivă şi minunată a lui Hristos pentru oameni”, a menţionat PF Daniel.

Publicitate

Înaltul ierarh a îndemnat ca, în viaţa de fiecare zi, dar mai ales în aceste zile de sărbătoare, să se ofere celor din jur daruri şi „semne ale bucuriei”.

„Să aducem bucurie în casele şi în sufletele în care se află tristeţe şi singurătate, boală şi sărăcie, suferinţă şi înstrăinare. Să răspundem iubirii nemărginite a lui Hristos pentru mântuirea oamenilor cu fapte ale iubirii noastre frăţeşti, ştiind că adevărata credinţă este ‘credinţa lucrătoare prin iubire’ (Galateni 5, 6). Să nu uităm în rugăciunile noastre şi în semnele iubirii noastre frăţeşti de Crăciun şi de Anul Nou nici pe fraţii noştri români care se află departe de ţară şi de casă. În noaptea de 31 decembrie 2024 spre 1 ianuarie 2025 şi în ziua de Anul Nou să înălţăm rugăciuni de mulţumire lui Dumnezeu (Te-Deum) pentru binefacerile primite de la El în anul care a trecut şi să-I cerem ajutorul în toată lucrarea cea bună şi folositoare din anul nou în care intrăm”, a completat Patriarhul BOR.

Patriarhul Daniel a adresat tuturor „calde şi părinteşti urări de pace şi sănătate, fericire şi ajutor mult de la Dumnezeu în tot lucrul bun şi folositor, dimpreună cu tradiţionala urare ‘La mulţi ani!'”. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Cele mai frumoase MESAJE de Crăciun 2024: Inspirație pentru urări și felicitări de sărbătoarea Nașterii Domnului

Publicat

Publicitate

MESAJE, URĂRI și FELICITĂRI de CRĂCIUN 2024.Crăciunul este perioada magică a anului, când inimile noastre se umplu de bucurie, iubire și generozitate. Este momentul perfect să ne reamintim de cei dragi, să transmitem gânduri calde și să ne bucurăm de frumusețea sărbătorilor, scrie alba24.ro.

Indiferent dacă preferi mesaje amuzante, romantice sau tradiționale, lista de mai jos te va ajuta să alegi cuvintele potrivite pentru a aduce un zâmbet celor din jur.

Aceste mesaje pot fi adaptate și personalizate pentru a se potrivi oricărei situații. Indiferent de alegerea ta, esența rămâne aceeasi: Crăciunul este despre a dărui iubire, gânduri bune și momente speciale alături de cei dragi.

Mesaje clasice de Crăciun

„Fie ca spiritul blând al Sfintelor Sărbători să ningă asupra voastră doar bucurie, senin, prosperitate și sănătate! Sărbători Fericite și La Mulți Ani!”
„Fie ca sărbătorile de iarnă să vă aducă liniște, căldură și armonie în suflet. Crăciun fericit și un An Nou plin de împliniri!”
„Lumina sfântă venita în Ajun să vă aducă în suflet un veșnic Crăciun. Sărbători de vis alături de cei dragi!”
„Sărbătorile de iarnă să vă găsească înconjurați de cei dragi, cu masa bogată și sufletul curat. Crăciun fericit!”
„Fie ca magia Crăciunului să vă inspire să dăruiți iubire, să vă bucurați de micile momente și să aveți un an nou plin de reușite.”

Mesaje religioase de Crăciun

Publicitate

„Fie ca Nașterea Domnului să vă lumineze sufletele și casa, să aveți parte de sănătate, belșug și fericire!”
„Minunatele nopți ale Crăciunului să vă găsească la ceas de bucurie alături de cei dragi. Gânduri bune și curate să vă însotească pretutindeni!”
„Ridică-ți fruntea ta, creștine, în pragul Crăciunului, și lasă lumina divină să-ți împodobească sufletul. Crăciun Fericit!”
„Pruncul Sfânt să aducă pace și iubire în inimile voastre, iar lumina Crăciunului să vă ghideze pașii spre un viitor luminos.”
„Fie ca binecuvântarea Crăciunului să aducă armonie în sufletele voastre, speranță și bucurie într-un an nou binecuvântat!”

Mesaje amuzante de Crăciun

„Ho Ho Ho, ai fost cuminte? Să vină Moșul cu sacul plin și un brad frumos, iar anul ce vine să fie pe dos: cu mai puține griji și mai multe motive de bucurie!”
„Moș Crăciun cu suflet bun, să vă aducă-n Ajun carduri VISA și un Ferrari sub brad. Dar, dacă n-a reușit, nu fi tristă, poate anul viitor!”
„E Crăciun! E divin! Ne uităm pe geam și vedem… Moșul la volan, blocat într-un trafic infernal!”
„De Crăciun, fii mai bun… Dar nu prea bun, ca Moșul să nu creadă că nu mai ai nevoie de cadouri!”
„Moșule, dacă anul ăsta n-ai adus tot ce am vrut, îți dau adresa mea completă să vii la anul pregătit!”

Mesaje romantice de Crăciun
„Cel mai frumos dar de Crăciun este să te am alături. Ești minunea mea și motivul pentru care sărbătorile sunt magice. Te iubesc!”
„De Crăciun, dacă vine Moșul și te bagă într-un sac, nu te speria! E doar dorința mea, transformată într-un cadou perfect.”
„Crăciunul este magic pentru că-l petrec cu tine. Ești cel mai frumos dar din viața mea.”
„De fiecare dată când ninge, îmi amintesc de tine și de bucuria pe care o aduci în viața mea. Crăciun fericit, iubirea mea!”
„Fie ca acest Crăciun să fie doar despre noi doi, despre iubire și clipe de neuitat alături de tine.”

Mesaje de Crăciun pentru familie
„Dragi părinți, vă mulțumesc pentru toată dragostea voastră. Crăciunul este mai special datorită vouă. Sărbători magice!”
„Mirosul de cozonaci, bradul împodobit și căldura casei îmi amintesc de cele mai frumoase sărbători alături de voi. Crăciun fericit, familie dragă!”
„Fie ca fulgii de zăpadă să cadă peste sufletele voastre, aducând doar bucurie și liniște. Crăciun binecuvântat!”
„Vă doresc un Crăciun plin de zâmbete, încărcat de momente frumoase alături de cei dragi.”
„Sărbătorile de iarnă sunt mai frumoase când le petreci în familie. Vă iubesc și vă mulțumesc pentru tot!”

Mesaje de Crăciun pentru colegi sau parteneri de afaceri
„Farmecul sărbătorilor să vă inspire pentru noi realizări în anul ce vine. Crăciun Fericit și La Mulți Ani!”
„Fie ca Sărbătorile de iarnă să vă aducă bucurie, succes și prosperitate într-un an nou plin de oportunități. Sărbători fericite!”
„La ceas de sărbătoare, vă dorim pace, sănătate și succes într-un an mai bun. Crăciun Fericit!”
„Fie ca magia Crăciunului să vă aducă momente de liniște alături de cei dragi și forța necesară pentru noi proiecte reușite!”
„Sărbători fericite și un an nou plin de provocări frumoase și realizări remarcabile. La mulți ani!”

Mesaje de Crăciun pentru prieteni
„Crăciunul este mai frumos când ai prieteni adevărați alături. Vă mulțumesc că faceți parte din viața mea. Sărbători fericite!”
„Fie ca fiecare stea de pe cerul Crăciunului să aducă în sufletul tău pace, iubire și bucurie. Crăciun fericit, prietene drag!”
„La mulți ani, cu bucurie! Fie ca anul ce vine să ne aducă și mai multe momente frumoase împreună.”
„Prieteni ca voi fac ca fiecare Crăciun să fie mai special. Vă mulțumesc pentru că sunteți în viața mea!”
„Sărbători fericite, pline de magie și amintiri de neuitat alături de prietenii voștri dragi.”

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșănenii vor putea petrece noaptea de Revelion la un spectacol organizat în Piața Revoluției. Va fi și foc de artificii

Publicat

Publicitate

Primăria Municipiului Botoșani lansează invitația botoșănenilor de a petrece noaptea de Revelion la un spectacol organizat în Piața Revoluției.
Seria evenimentelor va debuta în seara de 31 decembrie, de la ora 20:30, în compania lui DJ Radu.
La 21:15, atmosfera va fi asigurată de grupurile de copii pregătiți de Academia de Arte „Modus Vivendi” iar recitalul de muzică populară va începe de la ora 22:15, cu Brândușa Covalciuc.
De la ora 22:40, pe scenă va urca Ciro de Luca.
Momentul artistic al serii va fi semnat de HOLLY MOLLY & BAND, de la ora 23:20.
De la ora 00:00 va fi un foc de artificii.
Seria concertelor va continua cu Edward Sanda și va fi încheiată de DJ Radu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending