Connect with us
Publicitate

Eveniment

22 august – Ziua internaţională de comemorare a victimelor actelor de violenţă comise în numele religiei sau al credinţei

Publicat

Publicitate

Ziua internaţională de comemorare a victimelor actelor de violenţă comise în numele religiei sau al credinţei (“International Day of Remembrance for Victims of Violence in the Name of Religions or Beliefs”) este marcată, la 22 august, în întreaga lume, la o zi după Ziua Internaţională de Comemorare şi Omagiu pentru Victimele Terorismului (21 august).

Libertatea de religie sau de credinţă, libertatea de opinie şi de exprimare, dreptul la întrunire paşnică şi dreptul la libertatea de asociere sunt interdependente, inter-relaţionale şi se completează reciproc, potrivit site-ului www.un.org/en/observances/religious-based-violence-victims-day. Toate drepturile specifice sunt consacrate în articolele 18, 19 şi 20 din Declaraţia universală a drepturilor omului. Respectarea acestor drepturi joacă un rol important în lupta împotriva tuturor formelor de intoleranţă şi a discriminării bazate pe religie sau credinţă.

Există acte în formă continuată de intoleranţă şi violenţă bazate pe religie sau convingeri împotriva persoanelor aparţinând comunităţilor şi minorităţilor religioase din întreaga lume. De asemenea, numărul şi intensitatea unor astfel de incidente, care sunt adesea de natură criminală, sunt în creştere constantă, notează sursa citată.

Publicitate

 

 

Dezbaterea deschisă, constructivă şi respectuoasă a ideilor, precum şi dialogul interreligios şi intercultural, la nivel local, naţional, regional şi internaţional, pot juca un rol pozitiv în combaterea urii religioase, instigării şi violenţei. În plus, exercitarea dreptului la libertatea de opinie şi exprimare şi respectarea deplină a libertăţii de a căuta, primi şi distribui informaţii pot juca un rol pozitiv în consolidarea democraţiei şi în combaterea intoleranţei religioase.

Publicitate

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat rezoluţia A/RES/73/296, intitulată “Ziua internaţională de comemorare a victimelor actelor de violenţă bazate pe religie sau credinţă”, care condamnă cu tărie violenţa în formă continuă şi actele de terorism care vizează persoane, inclusiv persoane aparţinând unor minorităţi religioase, pe baza sau în numele religiei sau credinţei. Statele membre ONU şi-au reafirmat condamnarea neechivocă a tuturor actelor, metodelor şi practicilor de terorism şi extremism violent care conduc la terorism, sub toate formele şi manifestările sale, oriunde şi de către oricine, indiferent de motivaţie, şi au reiterat că terorismul şi extremismul violent nu poate şi nu trebuie asociat cu nicio religie, naţionalitate, civilizaţie sau grup etnic.

Prin proclamarea unei Zile internaţionale de comemorare a victimelor actelor de violenţă comise în numele religiei sau al credinţei, Adunarea Generală a ONU a amintit că statele au responsabilitatea principală de a promova şi proteja drepturile omului, inclusiv drepturile omului aparţinând minorităţilor religioase, mai ales dreptul lor la a-şi exercita religia sau credinţa în mod liber.

Combaterea în mod imparţial a tuturor formelor de intoleranţă religioasă, stigmatizare, discriminare, incitare la violenţă şi violenţă împotriva persoanelor, forme bazate pe religie sau credinţă, trebuie să fie o prioritate pentru toate statele şi pentru comunitatea internaţională, solicită oficiali ai Uniunii Europene. Fiecărei persoane, indiferent de locul în care locuieşte, ar trebui să i se garanteze dreptul de a avea, de a nu avea, de a alege sau de a schimba, de a practica şi de a manifesta o religie sau o credinţă şi de a nu fi discriminată. În conformitate cu Planul de acţiune al UE privind drepturile omului şi democraţia, Uniunea Europeană lucrează fără încetare pentru a limita încălcările şi abuzurile libertăţii de religie sau de credinţă, conform site-ului www.consilium.europa.eu.

Publicitate

În mesajul adresat cu ocazia marcării acestei zile, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, consideră că libertatea de religie şi de credinţă este un drept uman inalienabil. “Credinţa nu ar trebui să atragă niciodată violenţă. Cu toate acestea, în întreaga lume, oamenii şi comunităţile, în special minorităţile, se confruntă cu intoleranţă, discriminare şi ameninţări – la adresa lăcaşurilor lor de cult, a mijloacelor de existenţă şi chiar a vieţii lor”, spune înalt-oficialul ONU. “În această Zi internaţională de comemorare a victimelor actelor de violenţă bazate pe religie sau credinţă, ne amintim de toţi cei care au suferit. Şi ne reînnoim hotărârea de a înlătura discursul de ură care alimentează aceste acte teribile de intoleranţă. Iniţiative precum Apelul meu la acţiune pentru drepturile omului şi Strategia şi Planul de acţiune al ONU privind discursul instigator la ură oferă o bază pentru a realiza acest lucru”, a afirmat Antonio Guterres. El îndeamnă toate guvernele lumii să prevină şi să abordeze actele de violenţă bazate pe religie şi credinţă. De asemenea, solicită, în special liderilor politici, comunitari şi religioşi, să se pronunţe împotriva urii şi a instigării la violenţă. “Încurajez guvernele, companiile de tehnologie şi alte părţi interesate să sprijine activitatea Naţiunilor Unite în dezvoltarea unui Cod de conduită voluntar pentru integritatea informaţiilor pe platformele digitale, înainte de Summit-ul pentru Viitor (“Summit of the Future”), din 2024, pentru a combate discursul instigator la ură în mediul online”, a mai declarat Antonio Guterres. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Percheziții la persoane care ar fi vândut droguri mai multor adolescenți din Botoșani. Patru persoane au fost reținute

Publicat

Publicitate

Poliţiştii au efectuat percheziţii domiciliare în judeţele Neamţ şi Suceava la bănuiţi de trafic şi deţinere de droguri iar patru persoane au fost reţinute, informează, vineri, IGPR.

“Una dintre cele patru persoane a fost depistată în flagrant delict, în Târgu Neamţ, în timp ce ar fi transportat aproximativ 3 kilograme de canabis destinate comercializării. Din cercetări a reieşit că, în perioada 2023 – mai 2024, în mod repetat, cele patru persoane ar fi deţinut, intermediat şi comercializat, direct, diferite cantităţi de canabis către consumatori, inclusiv minori, din judeţele Neamţ, Suceava, Botoşani şi Iaşi”, precizează IGPR.

Conform sursei citate, joi, au fost efectuate cinci percheziţii domiciliare, în judeţele Neamţ şi Suceava, fiind descoperite şi ridicate cantităţi de droguri de risc (canabis), grindere, cântare electronice, medii de stocare a datelor, telefoane mobile, precum şi 9.300 de lei.

Publicitate

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ au dispus reţinerea a patru persoane, pentru 24 de ore. Vineri a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Neamţ, cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a celor patru persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ şi jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ şi Grupării Mobile de Jandarmi Bacău. AGERPRES/(AS-Cornelia Dumitru, editor: Antonia Niţă, editor online: Gabriela Badea)

 

Publicitate

* Sursa fotografiilor: IPJ Neamţ

Citeste mai mult

Eveniment

Trei zile fără apă în Dorohoi! Nova Apaserv: Toţi utilizatorii să raţionalizeze consumurile de apă numai pentru nevoile stricte

Publicat

Publicitate

Din cauza avariilor produse în perioada anterioară,  a consumului de apă în creștere urmare a lipsei precipitațiilor, dar și a capacității limitate a conductelor de transport a apei, pentru refacerea rezervei de apă din rezervoarele de stocare de la Dealu Mare, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani restricționează în continuare furnizarea apei în municipiul Dorohoi, în perioada 17.05.2024 – 19.05.2024, în intervalul orar 19:00-9:00, către utilizatorii situați în zona de case și etajele superioare ale blocurilor amplasate în zona centrală.

Pentru utilizatorii situații în zona de înaltă a municipiului Dorohoi, furnizarea apei în perioada 17.05.2024 – 19.05.2024, se va face în intervalul orar 08:00-21:00.

De asemenea, furnizarea apei în localitățile Broscăuți, Șendriceni se va face în perioada 17.05.2024 – 19.05.2024, în intervalul orar 09:00-19:00.

Publicitate

S.C. NOVA APASERV S.A. face apel la toţi utilizatorii să raţionalizeze consumurile de apă numai pentru nevoile stricte, pentru a da posibilitatea tuturor abonaţilor noştri să beneficieze de serviciile de alimentare cu apă.

 

 

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

„Satule, mândră grădină”. Mai sunt câteva zile până când orașul Bucecea va îmbrăca haină de sărbătoare.

Publicat

Publicitate

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, instituţie publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Botoşani, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Bucecea, organizează Festivalul – Concurs al Cântecului Popular Românesc „SATULE, MÂNDRĂ GRĂDINĂ”, care a ajuns la cea de-a – XLIII – a ediție.

A devenit tradiție ca în fiecare an de sărbătoarea ortodoxă a Sfinților Constantin și Elena, la Bucecea să aibă loc această manifestare culturală.

Fiind un festival de renume național, concurenți buni și foarte buni se înscriu anual în număr foarte mare pentru a urca pe scena de la Bucecea, unde s-au lansat numeroși interpreți din lumea muzicii populare românești.

Publicitate

Anul acesta s-au înscris peste 85 de concurenți din județele Iași, Suceava, Vaslui, Vrancea, Neamț, Brăila și Botoșani, dintre care 50 s-au calificat la preselecție și vor intra în concurs.

Juriul format din personalități de seamă ai folclorului românesc precum:

Elise Stan  –  (Președinte al juriului) – Profesor  Doctor,  etnomuzicolog și realizator de emisiuni la Televiziunea Română

Publicitate

Gabriel-Ciprian Chițu  –  Conferențiar Universitar Doctor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din lași și dirijor al Ansamblului Folcloric „Doina Carpaților” al Casei De Cultură a Studenților din Iași.

Cornelia Ciobanu  –  cunoscută interpretă de muzică populară, fostă membră a Orchestrei Rapsozii Botoșanilor, fostă manager al Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Botoșani și fost profesor de canto al Școlii Populare de Arte „George Enescu” Botoșani.

Alina- Anișoara Spătaru  –  interpretă, referent de specialitate la Centrul Cultural Bucecea

Publicitate

Agnes Daliana Bejan  –  referent cultural al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani – compartimentul „Artă Populară Artizanală și Meșteșuguri Tradiționale”

Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor -Ioan Cobâlă”  –  dirijor Ion Oloieru, manager – Dan Doboș  – va asigura acompaniamentul tuturor concurenților și a invitaților speciali.

-Festivalul se va desfășura pe parcursul a două zile după cum urmează:

Publicitate

Luni, 20 mai, ora 16:00 ;

Deschiderea Festivalului

– Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă” –suită de melodii populare

– Grup vocal al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani – coordonator Mariana Ichim Hodan

– Categoria soliști vocali 10-13 ani

– Categoria soliști instrumentiști 10- 14 ani

– Invitat special Delia Gandore câștigătoare a trofeului „Satule mândră grădină” în anul 2022

– Categoria soliști vocali 14- 18 ani

– Categoria soliști instrumentiști peste 15 ani

– Invitat special Patrick Petrescu câștigătorul trofeului „Satule mândră grădină” în anul 2023

– Categoria soliști vocali 19 – 30 ani

– Rapsozi populari

Marți 21 mai, ora 18:00 ;

– Gala laureaților Festivalului – Concurs al Cântecului Popular Românesc  „Satule,  mândră grădină”

– Invitat special – Cornelia Ciobanu

–  Premierea concurenților de la categoriile soliști vocali 10-13 ani și soliști instrumentiști 10 -14 ani

-Invitat special – Iustina Irimia- Cenușă

– Premierea concurenților de la categoriile soliști vocali 14-18 ani și a soliștilor instrumentiști cu vârsta de peste 15 ani

-Invitat special – Angelica Flutur

-Premierea concurenților de la categoria soliști vocali 19-30 de ani, a rapsozilor populari și trofeul festivalului

Festivalul se va încheia pe acordurile invitaților de onoare „Grupul Ștefan Vodă”  din Republica Moldova.

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Eusebiu Laurențiu Cilibiu, candidatul AUR Botoșani la funcția de președinte al C.J. Botoșani

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi candidatul AUR Botoșani la funcția de președinte al C.J. Botoșani, Eusebiu Laurențiu Cilibiu.
Inginer ca specializare, Eusebiu Laurențiu Cilibiu a vorbit despre candidatura sa la președinția Consiliului Județean Botoșani, despre soluțiile sale și despre noua echipă de la AUR Botoșani într-un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending