Connect with us
Publicitate

Eveniment

21 de ani, o familie și o tradiție: împodobirea cu flori a baldachinului Sfintei Cuvioase Parascheva

Publicat

Publicitate

„În primul an, atunci, era frig tare, era un fel de măzărică, de gheață care bătea. Când am simțit fierul cel rece de la baldachin, am zis că Sfânta nu poate sta acolo așa. Știu că, teoretic, nu contează – că n-are ea nevoie de căldură. Dar am simțit în inima mea că florile îi vor fi veșmânt. Că va fi cald și frumos, că pelerinii se vor bucura, că Sfintei Parascheva îi va plăcea.”

E fericit. Smulge o petală de la un crin și-mi arată că-i exact bordo-ul de la veșmântul Sfintei Parascheva pictat pe icoana Hramului. Apoi, ia un trandafir cu o anume nuanță de roz și confirmă: e corespondentul din icoană la veșmântul Sfântului Pantelimon. „Eu nu știu cum urmează a fi pictată icoana. Nu știu nici ce veșmânt va avea Sfânta Parascheva. Dar mereu se potrivesc culorile, pentru că sfinții și le aleg”, spune cu bucurie Ion Buștei. E cel care, alături de soția lui, a venit acum 21 de ani la Sfânta Parascheva, de la București, cu un camion de flori vrac, scrie Doxologia.

E cel care, apoi, a știut exact ce provocări există pentru împodobirea baldachinului în care se scot, an de an spre închinare, în preajma lui 14 octombrie, moaștele Sfintei Parascheva. „În primul an, atunci, era frig tare, era un fel de măzărică, de gheață care bătea. Când am simțit fierul cel rece de la baldachin, am zis că Sfânta nu poate sta acolo așa. Știu că, teoretic, nu contează – că n-are ea nevoie de căldură. Dar am simțit în inima mea că florile îi vor fi veșmânt. Că va fi cald și frumos, că pelerinii se vor bucura, că Sfintei Parascheva îi va plăcea”. 

Și e, într-adevăr, frumos! An de an. Implicit acum, în al 21-lea an consecutiv. 2024 a adus trandafiri roz în două variante, trandafiri albi și galbeni, delphinium albastru, trei varietăți de crini cu flori duble, crizanteme… O bogăție în armonie! O jertfă a soților Ion și Florentina Buștei, a copiilor lor, a floristului Nicu Marin și a echipei sale. „O bucurie ca aceasta nu poate fi măsurată nici în cuvinte, nici în bani și nici în numărul de flori”, spune domnul Buștei – pe care se cunoaște că îl deranjează veșnicele curiozități: câte flori sunt, câți bani ați cheltuit? „Normal că ne facem niște socoteli – dar în acest context nu banii contează. Uneori am avut cu ce plăti totul, în alte dăți ne-am făcut datorii, dar mereu am reușit să o scoatem la capăt. Ne-am promis în sufletul nostru că nu vom renunța la darul pe care îl facem Sfintei Parascheva . Din contra, noi îi mulțumim Sfintei Cuvioase Parascheva pentru toate binecuvântările pe care le-a adus în viața noastră, în viața copiilor mei, în viața celor drag!i”.

Cel mai nou membru al familiei Buștei este Ermin Alexandru, în vârstă de 5 luni. Este al doilea nepot al soților Buștei și deja se arată a fi un iubitor de flori. Dacă sunt galbene, cu atât mai bine! „Am spus că anul acesta va fi darul lui de a pune în fiecare aranjament câte un trandafir galben. Arată foarte bine în aranjamentul final”, se mândrește bunicul. Și, într-un moment de visare, deja își face planuri. Se vede bătrânel și fericit, prezent la Hramul Sfintei Parascheva, admirând cum a venit vremea lui Ermin să supravegheze lucrările și să se implice cu tot sufletul la împodobirea baldachinului care va găzdui, pentru câteva zile, racla cu sfintele moaște ale Cuvioasei Parascheva.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Un profesor de matematică din Botoșani a obținut Marele Premiu pentru cea mai bună carte de poezie a anului 2023 la prestigiosul Festival Național de Poezie ,,Nicolae Labiș”

Publicat

Publicitate

Gabriel Alexe, un profesor de matematică din Botoșani a obținut Marele Premiu pentru cea mai bună carte de poezie a anului 2023 la prestigiosul Festival Național de Poezie ,,Nicolae Labiș” Ediția a 56-a, Suceava, Fălticeni, Mălini din 4-5 octombrie 2024.

În perioada 4-5 octombrie a.c., la Suceava, Fălticeni și Mălini, s-a desfășurat cel mai prestigios festival de poezie din țară, Festivalul Național de Poezie „Nicolae Labiș“, ediția cu numărul 56, fapt care dovedește că este și cel mai longeviv Festival.

Evenimentul a fost organizat sub patronajul  Consiliului Județean Suceava, prin Centrul Cultural „Bucovina”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava și în colaborare cu Muzeul Bucovinei, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași, Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, Primăria și Consiliul Local Mălini.

La secțiunea ,, Carte de poezie tipărită în anul 2023“  , premianții au fost:

  1. Gabriel Alexe – „Esența mașinii” (Botoșani)
  2. Ligia Keșișian – „Anul tigrului de apă” (București)
  3. Savu Popa – „De-a v-ați ascunselea cu poezia” (Sibiu)

Juriul secțiunii „Carte de poezie tipărită în anul 2023” a fost format din profesori universitari, critici, istorici literari, autori consacrați:

Publicitate

Cassian Maria Spiridon (Iași) – președinte, Adrian Dinu Rachieru (Timișoara), Vasile Spiridon (Bacău), Mircea A. Diaconu (Suceava), Simona Modreanu (Iași), Nichita Danilov (Iași), Viorica Petrovici (Suceava), Ioan Manole (Suceava) – secretar.

Din cele aproximativ 50 de volume , dintre volumele eligibile enumerăm:

Infrasonor (Antonia Ilie), Untergrund ( Florin Dan Prodan), Sentimentul naturii (Florin Dumitrescu), Esența mașinii (Gabriel Alexe), Poeme glazurate și cafea (Indira Spătaru), Arabescuri (Ioan Caulea), Anul tigrului de apă (Ligia Keșișian), Neoficial sunt Afrodita (Limona Rusu), Apa nu avea nicio ușă (Luminița Potîrniche), Vindecă-mă moarte de viață cu un poem (Mihaela Grădinariu), Fapte diverse (poezii, nimic mai mult) (Mircea Teculescu), Te iubesc în toate limbile pământului (Monica Almășan Buhac), Femeia indigo (Nicole Sere), Strămutarea cuvintelor (Ovidiu Cristian Dinică), De-a v-ați ascunselea cu poezia (Savu Popa), Vom trece de Marte dar nu imediat (Șerba Mihalache).

Publicitate

Pentru cele două secțiuni ale festivalului finanțarea Marelui Premiu , în valoare de 10.000 lei , a fost asigurată de către Primăria Municipiului Suceava , care a alocat, prin decizia Consiliului Local, un buget de 30.000 lei pentru eveniment.

Gala de premiere a avut loc la Mălini pe data de 5 octombrie a.c., urmată de un recital al laureaților și un dineu.

Gabriel Alexe este cunoscut urbei noastre ca fost director al Școlii ,,Sfînta Maria” din Botoșani, profesor de matematică la Școala gimnazială nr. 11 din Botoșani, poet și animator cultural.

Debutul literar al poetului Gabriel Alexe a avut loc în 1996 cu volumul Cameră cu păianjen, volum ce a obținut Premiului de debut al Editurii Moldova(Iași), la celebrul Concurs ,,Porni Luceafărul…” susținut anual la Botoșani, organizat și coordonat câteva decenii de către poetul Gellu Dorian, sub patronajul celor mai importante instituții de cultură.

Au urmat încă 5 volume de poezie, al șaselea, Tango în Braille obținând Premiul Reprezentanței Botoșani a Filialei Uniunii Scriitorilor din Iași, cartea anului 2021.

Esența mașinii este al șaptelea volum de poezie al autorului, cartea de poezie a anului 2023.

Pentru a afla detalii despre autor și această mare reușită pe care autorul a susținut că o dedică Botoșanilor și botoșănenilor în semn de recunoștință pentru cei 40 de ani petrecuți în Provincia lui Eminescu, domnia sa fiind originar din Provincia lui Caragiale, Gabriel Alexe a acceptat invitația noastră și va fi prezent miercuri în studioul redacției Botoșani 24.ro  la “Interviurile Botoșani24”.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: O mașină a luat foc după ce a lovit un copac de pe marginea drumului, la Ibănești

Publicat

Publicitate

Un autoturism a luat foc după ce a lovit un copac de pe marginea unui drum din localitatea Ibănești, seara trecută.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

Aceștia au constatat faptul că mașina ardea în totalitate, iar în interior nu erau persoane.

Incendiul a fost stins în limitele găsite.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Publicitate

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Hram 2024: A început sărbătoarea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Sfânta Parascheva își așteaptă pelerinii afară

Publicat

Publicitate

Ca în fiecare an, sărbătoarea cea binecuvântată a Iașului debutează cu tradiționala rânduială a așezării raclei cu moaștele Sfintei Parascheva în baldachinul amenajat în curtea Catedralei Mitropolitane. Marți dimineața, 8 octombrie, racla a fost scoasă de către un sobor de preoți și diaconi, în prezența Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Începând de astăzi, mii de pelerini din întreaga țară sunt așteptați la Iași, pentru a se ruga celei care sute de ani binecuvintează ținutul Moldovei, scrie D0xologia.

Această frumoasă tradiție rânduită de mulți ani în istoria Sfintei Cuvioase Parascheva la Iași a fost săvârșită și anul acesta, cu prilejul hramului. Racla cu moaștele Sfintei a fost purtată pe umeri de un sobor de preoți, și a fost depusă spre închinare miilor de pelerini care sosesc în capitala Moldovei în această perioadă. Anul acesta, ziua de 8 octombrie a reprezentat momentul scoaterii sfintelor moaște din Catedrala Mitropolitană și așezarea lor în baldachinul special amenajat și împodobit cu flori, situat în fața Căminului preoțesc „Sfântul Gheorghe”.

Pelerinii care vor poposi în această perioadă de sărbătoare la Iași sunt rugați să țină cont în permanență de prognoza meteo și să aibă îmbrăcăminte adecvată pentru acest anotimp. Potrivit ANM, de astăzi, vremea va fi predominant frumoasă și se va încălzi, astfel valorile termice se vor situa peste mediile multianuale specifice acestei date. Totuși, organizatorii recomandă credincioșilor să aibă în vedere faptul că vremea este capricioasă.

De asemenea, cei care doresc să afle mai multe detalii cu privire la manifestările legate de hramul din acest an, pot apela la numerele de telefon 0757.579.100 şi 0757.033.466, disponibile non-stop. Liniile telefonice de asistență vor funcționa doar în perioada sărbătorii. Peste 300.000 de pelerini sunt așteptați în aceste zile la Iași.

Programul slujbelor de la Catedrala Mitropolitană continuă de la ora 7.00 cu Miezonoptica și Utrenia, iar de la ora 9.00 PS Nichifor Botoșăneanul va oficia Sfânta Liturghie.

Potrivit primelor estimări, până în acest moment, rândul de pelerini se întinde până la stâlpul 39.

Publicitate

Miercuri seara vor fi aduse de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos și sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.

Sfaturi de la Jandarmeria Română

Și în acest an, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” din Bacău va asigura integrarea tuturor măsurilor de ordine și siguranță publică. În acest sens, jandarmii vor constitui un dispozitiv integrat de ordine și siguranță publică, împreună cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași, Inspectoratul de Poliție Județean Iași, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Iași și Poliția Locală Iași, care va acționa 24 de ore din 24 în vederea asigurării unui climat de siguranță pentru toate persoanele prezente în aceste zile de sărbătoare la pelerinaj, prevenirea oricăror incidente ce pot perturba buna desfășurare a manifestărilor religioase, acordarea de sprijin persoanelor care vor avea nevoie de asistență medicală, precum și deplasarea în siguranță a tuturor persoanelor în zonele adiacente Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, fără a se bloca căile de comunicație rutieră.

Publicitate

Perioada de afluență maximă a pelerinilor va fi 13-14 octombrie 2024, când se estimează că vor fi permanent în culoarul de acces către raclă 50.000-60.000 de persoane, ceea ce va genera un șir de oameni de peste 3 km lungime și un timp de așteptare de peste 20 ore.

Pentru a evita aglomerarea de persoane și producerea de busculade, ca în fiecare an, s-a realizat un culoar unic de acces destinat pelerinilor, pe traseul Catedrala Mitropolitană – str. Arhitect G.M. Cantacuzino – str. Iordache Lozonschi – str. Cloșca – str. Petru Movilă – str. Uzinei – str.  Morilor – str. Alexandru Ipsilanti Vodă – str. Sfântul Andrei – stradela Alexandru Ipsilanti – bd. Regele Ferdinand I al României.

Pe toată perioada desfășurării manifestărilor religioase de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, preoți, voluntari și forțele de ordine vor fi prezente în zonele de deplasare ale pelerinilor și vor sta la dispoziția celor care vor avea nevoie de sprijin și îndrumare.

Pentru a evita producerea de evenimente nedorite, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău face următoarele recomandări:

– manifestați răbdare și înțelegere față de măsurile luate de organizator cu privire la regulile de acces în zonele destinate pelerinilor și respectați indicațiile forțelor de ordine. Pe anumite tronsoane, timpul de așteptare poate fi mai mare. Această situație este cauzată de tranziția de pe un tronson mai lat, care permite un rând mai mare de persoane, pe unul care este mai îngust;

– acordați o atenție deosebită copiilor și persoanelor vârstnice împreună cu care călătoriți pentru a nu se rătăci, precum și a bunurilor personale.

– persoanele cu probleme grave de sănătate care doresc să participe la pelerinaj și care au nevoie constantă de îngrijire medicală, să se asigure că au asupra lor medicamentele necesare și istoricul medical, pentru a-l prezenta, în cazul unor urgențe medicale. Totodată, din estimările organizatorului și din experiența anilor trecuți, este recomandat să participați la pelerinaj în prima parte a perioadei, pentru că timpul de așteptare este mai scăzut;

– având în vedere condițiile meteorologice schimbătoare, specifice acestei perioade din an, asigurați-vă că aveți asupra dumneavoastră, după caz, elemente de îmbrăcăminte care vă asigură confortul termic și pelerine de vânt și ploaie.

– având în vedere că la această manifestare se preconizează prezența unui număr foarte mare de participanți și timpul de așteptare poate depăși, în anumite perioade ale pelerinajului, 14-16 ore, asigurați-vă că aveți asupra dumneavoastră apă și produse alimentare, pentru că este posibil să nu existe în apropierea locului unde vă aflați magazine pentru a vă procura cele necesare;

– în cazul în care, din orice motive, ieșiți din rând pentru o perioadă de timp, asigurați-vă că puteți păstra legătura cu persoanele din grupul cu care călătoriți sau cu cele din jurul dumneavoastră, ca să nu pierdeți rândul. Totodată, anunțați acest lucru preoților, voluntarilor și forțelor de ordine din zona în care vă aflați.

– pentru a vă asigura că puteți lua legătura cu grupurile cu care călătoriți sau cu membrii familiei, luați-vă măsuri ca telefonul mobil să fie încărcat, iar din experiențele misiunilor anterioare, vă recomandăm să aveți la dumneavoastră o baterie externă.

Venirea Sfintei Parascheva, la Iași

La 13 iunie 1641, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva ajungeau în Iaşi. Domnul Vasile Lupu şi toată suflarea capitalei aşteptau la podul Bahluiului, cu lumânări în mână şi lacrimi de bucurie în ochi, darul lui Dumnezeu pentru Moldova. Clopotele bisericilor Iaşului răsunau până departe, iar clerul în frunte cu mitropolitul cărturar Varlaam Moțoc a primit pe umeri odorul, din mâna delegaţilor Patriarhiei Ecumenice: Ioanichie al Iracliei, Partenie al Adrianopolei şi Teofan al Paleon-Patronului. Gazdă primitoare a Sfintei a fost, pentru multă vreme, biserica pe atunci nouă, cu hramul închinat Sfinţilor Trei Ierarhi. Aici, în fiecare an, pe 14 octombrie, moldovenii îşi cinsteau ocrotitoarea şi mângâietoarea. Sfintele moaşte au stat până la 26 decembrie 1888, când au fost scăpate prin minune de un incendiu şi, apoi, transferate în noua Catedrală Mitropolitană, unde se află şi astăzi.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfânta Cuvioasă Pelaghia

Publicat

Publicitate

În prima parte a vieții sale, Pelaghia a fost o mare păcătoasă. Toate acestea până să ajungă să Îl aibă pe Dumnezeu în sufletul ei. Cuvioasa s-a născut la Antiohia din părinți păgâni, iar Dumnezeu i-a oferit o frumusețe trupească nemaiîntâlnită.

Pelaghia s-a folosit de frumusețea pe care Dumnezeu i-a dat-o în scopuri necurate, spre pierzania ei și a celor care au căzut victime farmecelor sale. În urma tuturor desfrânărilor sale, a ajuns să devină mai bogată decât unii și-ar putea închipui. Într-o zi trecea pe lângă Biserica Sfântului mucenic Iulian, unde chiar atunci ținea predică episcopul Non. Ea s-a oprit când a auzit cuvântul acestuia referitor la înfricoșata Judecată și pedeapsa care-i așteptă pe păcătoși în iad. Acele cuvinte au cutremurat-o și au determinat-o pe Pelaghia să-și schimbe viața întru totul.

I-a fost scârbă de ea însăși și a început să prindă frica de Creator. S-a pocăit cu amar de toate păcatele sale, îngenunchind în fața episcopului Non pe care-l ruga să o boteze: „Îndură-te și fie-ți milă de mine, Sfințite Părinte. Botează-mă și învață-mă pocăința, că sunt plină de păcate, gheena pierzării, mreaja și unealta diavolului”. Astfel se ruga Pelaghia, cu lacrimi în ochi episcopului Non, iar acesta a primit-o, acceptându-i pocăința și a botezat-o. În cadrul Sfântului Botez a slujit și Fericita Romana Diaconița, care i-a fost nașă. Diaconița a învățat-o despre viața creștinească dar și tainele credinței. Însă Pelaghia a râvnit mai mult decât Sfântul Botez. Conștientă de gravitatea păcatelor sale, mustrată de conștiință, a considerat că trebuie să se nevoiască până când va muri cât mai aspru cu putință.

La scurt timp după botez și-a împarți săracilor toate averile pe care le-a câștigat prin desfrâu, și a plecat în mare taină la Ierusalim, purtând numele de monahul Pelaghie. S-a retras într-o peșteră pe Muntele Măslinilor și se închina în totalitate postind aspru, rugându-se fără încetare și privegheri. După ce a petrecut trei ani de zile în acea peșteră, a fost găsită de Iacov, diaconul episcopului Non. Însa când a venit diaconul a doua oară, la trei zile distanță, a găsit-o moartă și i-a îngropat trupul cu mare cinste. Sfânta Pelaghia a trecut la Domnul în anul 457. În ciuda vieții desfrânate pe care aceasta a dus-o, Dumnezeu a considerat vrednic sufletul acesteia cel curățit. Astfel, Dumnezeu a luat-o cu mare bucurie în Împărăția Cerurilor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending