Connect with us
Publicitate

Eveniment

20 noiembrie: Ziua Mondială a Drepturilor Copiilor. Ce semnifică, cum a fost aleasă data pentru a celebra drepturile celor mici

Publicat

Publicitate

Ziua de 20 noiembrie este marcată la nivel internațional ca o zi dedicată copiilor. Mai exact, ONU a stabilit data de 20 noiembrie Ziua Mondială a Drepturilor Copiilor. 

Data de 20 noiembrie este una aleasă special. În 1959, Adunarea Generală a ONU a adoptat Declaraţia Drepturilor Copilului, iar în 1989 a adoptat Convenţia privind drepturile copilului.

Ziua mondială a copilului oferă fiecăruia dintre noi un punct inspiraţional pentru a susţine, promova şi celebra drepturile copiilor, ce poate fi transpus în dialoguri şi acţiuni care vor construi o lume mai bună pentru copii. Acesta este motto-ul ONU care sta la baza zilei de 20 noiembrie.

Începând din 1990, Ziua mondială a copiilor marchează adoptarea, în aceeaşi zi, de către Adunarea Generală a ONU, atât a Declaraţiei, cât şi a Convenţiei pentru Drepturile Copilului. Primul Summit mondial pentru Copii s-a desfăşurat în 1990, la New York.

În 2019 s-au împlinit 30 de ani de la semnarea Convenţiei pentru Drepturile Copilului, tratatul internaţional cu cea mai largă ratificare.

Convenţia pentru Drepturile Copilului a fost adoptată, până în prezent, de 196 de ţări, membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, convenție care semnează şi ratifică Convenţia se obligă să aplice integral şi corespunzător standardele juridice în domeniul promovării şi protecţiei drepturilor copiilor.

Publicitate

UNICEF și campania la nivel mondial

UNICEF – Fondul pentru Copii al Organizaţiei Naţiunilor Unite este organizaţia care se ocupă de promovarea şi coordonarea acestei zile speciale. UNICEF lucrează în cele mai dificile locuri din lume pentru a ajunge la cei mai dezavantajaţi copii şi adolescenţi şi pentru a proteja drepturile fiecărui copil, pretutindeni.

Unul dintre cei mai mari furnizori de vaccinuri din lume, UNICEF sprijină sănătatea şi nutriţia copiilor, sursele de apă potabilă şi canalizarea, educaţia de calitate şi dezvoltarea de competenţe, prevenirea şi tratamentul HIV pentru mame şi bebeluşi şi protecţia copiilor şi adolescenţilor împotriva violenţei şi exploatării.

Înainte, în timpul şi în urma situaţiilor de urgenţă umanitară, UNICEF este la faţa locului, aducând ajutor şi speranţă salvatoare copiilor şi familiilor lor.

Publicitate

Declaraţia pentru Drepturile Copilului

Declaraţia pentru Drepturile Copilului, adoptată la 20 noiembrie 1959, defineşte drepturile copiilor la protecţie, educaţie, sănătate, joacă, adăpost şi o alimentaţie potrivită. Preocupată de vulnerabilitatea femeilor şi a copiilor în situaţii de urgenţă şi de conflict, Adunarea Generală a invitat, în 1974, statele membre să respecte Declaraţia privind protecţia femeilor şi a copiilor aflaţi în situaţii de urgenţă şi conflicte armate.

Declaraţia interzicea atacurile sau închisoarea femeilor civile şi a copiilor şi susţinea în totalitate drepturile femeilor şi copiilor în timpul conflictelor armate.

În 1978, Comisia pentru Drepturile Omului a prezentat un proiect de Convenţie privind Drepturile Copilului în vederea examinării, unui grup de lucru al statelor membre, agenţiilor şi organizaţiilor interguvernamentale şi neguvernamentale.

Anul 1979 a fost declarat Anul internaţional al copilului, pentru a marca împlinirea a 20 de ani de la adoptarea Declaraţiei pentru Drepturile Copilului.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Încep înscrierile la ,, Școala de vară ” organizată la Biserica ,, Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Sâmbătă,22 iunie, încep înscrierile pentru ,,Școala de vara” -2024.

Potrivit informațiilor oferite de profesoara Elena Șoptea, anul acesta vor fi cinci grupe, cu vârste cuprinse între 5 si 12 ani, fiecare grupa cu un nr. max de 35 locuri.

,,Înscrierile se fac doar la biserică în perioada 22.06–30.06. Dosarele le găsiți zilnic între orele 8:00–20:00. Doamne ajută!”, a transmis Elena Șoptea.

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani a fost plasat sub COD GALBEN de caniculă

Publicat

Publicitate

Mâine: cod galben de caniculă pentru județul Botoșani

 

 

 

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de caniculă, valabil mâine, în județul Botoșani. În intervalul menționat, temperaturile maxime se vor situa, în general, între 32 și 34 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală va atinge pragul critic de 80 de unități.

 

Publicitate

Pentru a trece cu bine de această perioadă, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri:

 

efectuaţi deplasări în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul;

Publicitate

evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;

purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;

evitaţi băuturile ce conţin alcool, cofeină sau zahăr;

consumaţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe sau ceaiuri;

mâncaţi fructe şi legume şi evitaţi alimentele cu un conţinut mare de grăsimi;

păstraţi legătura cu persoanele în vârstă din familia dumneavoastră, interesați-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă la nevoie;

nu lăsaţi copiii / animalele de companie singuri/singure în autoturisme;

creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.

Pentru a preveni incendiile în perioada caniculei, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

 

nu utilizați focul deschis în zonele cu vegetație uscată, la distanțe mici față de locurile cu pericol de explozie sau față de materiale combustibile;

nu expuneți la soare sau în zone supraîncălzite recipiente sau rezervoare ce conțin lichide inflamabile sau gaze sub presiune;

pregătiți hrana prin utilizarea focului deschis doar în locurile special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți;

nu aruncați țigările nestinse în apropierea vegetației uscate;

nu lăsați copiii nesupravegheați, cu mijloace ce pot produce aprinderea (chibrituri, brichete etc.).

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Emoționant! Reuniunea primei promoții de după Revoluție a Facultății de Teologie din Iași. Sunt și preoți îndrăgiți din Botoșani

Publicat

Publicitate

Reuniunea primei promoții de după Revoluție a Facultății de Teologie din Iași. În promoția de aur se află și preoți din Botoșani.

Preoți din Botoșani, promoția 1994, au fost prezenți la festivitățile organizate cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la absolvirea Facultății de Teologie din Iași, relatează Episcopia de Bălți.

Printre aceștia s-au aflat:  părintele Vasile Acatrinei de la Biserica „Sfântul Spiridon” Botoșani, preotul militar Ştefan Grădinaru, actual paroh la Biserica „Sfântul Dumitru” Botoșani, Pr. ic. stvr. Marian Timofte, fost paroh la Biserica „Sfânta Treime” Botoșani, actual vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, preot Gheorghe Loghin, paroh la Biserica „Sfântul Dumitru” Vorona Nouă, și alții.

Marți, 18 iunie 2024, PS Antonie, Episcopul de Bălți, a participat, la Iași, la festivitatea aniversară organizată cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la absolvirea Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, promoția 1990 – 1994.

PS Antonie a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, colegi din Facultatea de Teologie, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

După Sfânta Liturghie, soborul de clerici a oficiat și un parastas pentru profesorii și colegii trecuți la Domnul.

Publicitate

Înainte de Cursul festiv, care s-a desfășurat în Sala Mitropolit Iustin Moisescu, membrii promoției 1990 – 1994 au vizitat Muzeul Mitropolitan Iași (Sala Sinaxar, Sala Eklesia, Sala Baptisteriu).

În cadrul Cursului festiv au vorbit decanii Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași:

Pr. Prof. Univ. Dr. Viorel Ioniţă (perioada decanat 1990-1993),

Publicitate

Pr. Prof. Univ. Dr. Gheorghe Popa (perioada decanat 2003-2005),

Pr. Prof. Univ. Dr. Viorel Sava (perioada decanat 2005-2012),

Pr. Prof. Univ. Dr. Ion Vicovan (perioada decanat 2012-2024),

Pr. Prof. Univ. Dr. Gheorghe Petraru, profesor de Misiologie şi Ecumenism la Facultate de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași

Pr. Conf. Univ. Dr. Alexăndrel Barnea, profesor de Muzică la aceeași facultate.

Din partea studenților au vorbit PC Preot Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, PC Preot Neculai Axentioi, protopop de Tg. Neamț, Arhiepiscopia Iașilor, șeful de promoție 1990 – 1994, și PS Antonie, Episcopul de Bălți.

PS Antonie a spus că, în 1990, la Teologie a ajuns aflându-se în căutarea unor răspunsuri la întrebările care apăruseră pe când studia la medicină, iar aflarea la Facultate de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași a fost o adevărată binecuvântare.

PS Antonie a mulțumit părinților profesori pentru că au oferit studenților din cunoștințele lor, din dragostea lor și din timpul lor, iar colegilor pentru deschidere, înțelegere, sprijin, colegialitate și frățietate.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi

 

Citeste mai mult

Eveniment

Programul casieriilor Nova Apaserv de sărbătoarea Rusaliilor

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani aduce la cunoştinţă utilizatorilor că luni 24 iunie 2024, vor fi deschise casieriile din municipiul Botoşani situate pe:

  • B-dul Mihai Eminescu – intervalul orar 8:00-12:00;
  • Uvertura Mall – intervalul orar 10:00-14:00;

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending