Connect with us
Publicitate

Eveniment

20 de secrete ale WhatsApp. Cele mai importante trucuri și sfaturi care te ajută să folosești aplicația la maxim

Publicat

Publicitate

WhatsApp este una dintre cele mai populare aplicații din lume și este principala utilizată pentru comunicare, în România. Aplicația are însă foarte multe trucuri, care permit utilizarea ei eficientă, la adevărata capacitate. Alba24 a făcut un inventar al principalelor operațiuni mai puțin cunoscute, pe care le puteți face cu ajutorul aplicației.

Sfaturi și trucuri generale WhatsApp: Trimiteți locația dvs. unui contact
WhatsApp vă permite să trimiteți fotografii și videoclipuri persoanelor de contact, precum și să partajați un contact sau un document, dar vă puteți trimite și locația.

Acest lucru este foarte util dacă vă întâlniți cu un prieten undeva, mai ales dacă optezi pentru Partajare locație live, care permite contactului tău să îți vadă locația live pe durata pe care o alegi, astfel încât să te poată urmări.

Publicitate

Durata este setată la 15 minute, 1 oră sau 8 ore.

Cum faci asta:

iOS: Chat > Specific chat > Tap on „+” to the left of the message box > Location > Share Live Location > Select time frame.

Publicitate

Android: Chat > Specific chat > Tap on the paperclip to the right of the message box > Location > Share Live Location > Select time frame.

Sfaturi și trucuri generale WhatsApp: Căutați în toate chaturile dvs
Poate că cineva ți-a trimis adresa sau ți-ai amintit că ai vorbit despre un anumit program sau film, dar nu vrei să defilezi prin toate mesajele tale pentru a încerca să găsești ceea ce cauți.

În partea de sus a tuturor chat-urilor pe iOS există o bară de căutare dacă trageți în jos.

Publicitate

Pe Android, există o pictogramă de căutare.

Vezi și: WhatsApp, avertisment pentru utilizatori: din octombrie aplicația nu mai funcționează pe aceste telefoane. LISTA
Poți introduce orice în bara de căutare, de la începutul numelui unui oraș dacă căutați o adresă până la un anumit cuvânt și toate chaturile cu acel cuvânt vor apărea mai jos ca mesaje specifice.

Când apăsați pe bara de căutare, veți vedea și o listă de opțiuni, de la Fotografii la Audio, permițându-vă să minimizați căutarea.

Făcând clic pe un rezultat respectiv, veți ajunge la acea parte a conversației pe care ați avut-o.

Sfaturi și trucuri generale WhatsApp: Găsește persoana cu care vorbești cel mai mult
Cine este cu adevărat persoana ta preferată? S-ar putea să nu fie cine crezi. Există o modalitate de a găsi, printre altele, persoanele cărora le trimiteți cele mai multe mesaje și cât de mult spațiu de stocare ocupă fiecare persoană.

iOS și Android: Setări > Stocare și date > Gestionare stocare > Veți vedea o listă de contacte în partea de jos, ordonate după utilizează cel mai mult spațiu de stocare.

Trucuri WhatsApp: cum ștergeți toate mesajele, fotografiile sau videoclipurile, GIF-urile, contactele, locațiile, mesajele vocale, documentele și autocolante într-un singur chat
De exemplu, puteți șterge toate mesajele dintr-un anumit chat sau chat de grup, dar lăsați toate fotografiile.

iOS și Android: Setări > Stocare și date > Gestionare stocare > Selectați Contact > Gestionați > Selectați > Bifați casetele de lângă ceea ce doriți să ștergeți (videoclipuri sau imagini) > Atingeți coșul pentru a șterge.

Este posibil să sortați după care fișiere ocupă cel mai mult spațiu, cel mai nou și cel mai vechi dacă atingeți cercul din colțul din stânga jos după ce atingeți contactul.

Examinați și ștergeți rapid elementele pentru a ajuta la eliberarea spațiului de stocare
WhatsApp facilitează gestionarea a ceea ce ocupă spațiu de stocare pe dispozitivul tău.

Nu numai că puteți vedea care chat-uri au cel mai mult spațiu de stocare ca mai sus, dar puteți vedea și ce fișiere sunt mai mari de 5 MB și ce fișiere au fost redirecționate de mai multe ori.

iOS & Android: Settings > Storage and Data > Manage Storage.

Utilizați WhatsApp pe web și desktop
WhatsApp nu se limitează la telefonul tău mobil. Există o aplicație web care sincronizează totul de pe telefon și există și o aplicație desktop.

 

Accesați https://web.whatsapp.com/ sau descărcați aplicația desktop de pe whatsapp.com/download/

Apoi, va trebui să deschideți WhatsApp pe telefon > Setări > WhatsApp Web/Desktop > Scanați codul QR în browser sau în aplicația Desktop > Urmați instrucțiunile.

Atât aplicația web, cât și aplicația desktop vor difuza chat-uri și alerte pe computer, permițându-vă să răspundeți rapid și ușor.

Schimbați imaginea de fundal pe ecranul de chat WhatsApp
WhatsApp areo imagine de fundal standard, care va apărea ca fundal în toate chat-urile tale. Cu toate acestea, puteți schimba asta, cu opțiuni care includ culori solide, propriile fotografii, precum și o colecție de imagini de la WhatsApp.

iOS: Setări > Chat-uri > Imagini de fundal chat > Alegeți Biblioteca de imagini de fundal, Culori solide sau Fotografii.

Android: Setări > Chat-uri > Imagini de fundal chat > Alegeți Biblioteca de imagini de fundal, Culori solide, Galerie, Implicit sau Fără imagine de fundal.

Sfaturi și trucuri privind confidențialitatea WhatsApp: Activați Disappearing Messages
Activarea funcției care face mesajele să dispară va face ca orice mesaj nou dintr-un chat să dispară după 24 de ore, 7 zile sau 90 de zile.

Amintiți-vă că mesajele pot fi încă salvate în altă parte. Este posibil să porniți funcția pentru anumite chat-uri sau pentru toate chat-urile.

Pentru anumite chat-uri:

iOS și Android: chat specific > Faceți clic pe numele persoanei în partea de sus a chatului > Mesaje care dispar > Alegeți temporizatorul mesajului.

Pentru toate chaturile:

iOS și Android: Setări > Cont > Confidențialitate > Temporizator mesaj implicit > Alegeți ora.

Trimiteți o imagine sau un videoclip care dispare
Este posibil să trimiteți o imagine sau un videoclip care dispare odată ce destinatarul l-a vizualizat o dată.

Acest lucru este excelent pentru fotografiile unei parole sau detalii bancare, de exemplu, care conțin informații sensibile. Când destinatarul vă închide fotografia, aceasta va dispărea, deși nu uitați, poate face captură de ecran.

Puteți citi o detaliere completă a funcției în funcția noastră separată.

iOS: chat specific > Atingeți „+” de lângă câmpul de introducere a mesajului > Alegeți „Cameră” pentru a face o fotografie sau „Biblioteca foto și video” pentru a selecta o fotografie > Alegeți fotografia > Atingeți „1” de lângă săgeata albastră de trimitere > Apăsați săgeata albastră pentru a trimite.

Ascundeți liniuțele albastre, care arată că ați citit mesajul pe Whatsapp
Aceste bife albastre te pot își pot aduce necazuri, mai ales când nu răspunzi instantaneu și cineva vede că i-ai citit mesajele.

Le puteți dezactiva, dar merită remarcat că, dacă o faceți, nu veți primi nici confirmarea de citire pentru mesajele dvs.

Utilizatori Apple: Dacă îl puneți pe Siri să citească mesajul, bifele albastre nu vor apărea, așa că aceasta ar putea fi o modalitate bună de a citi un mesaj fără ca expeditorul să știe că aveți.

Utilizatori Android: dacă îți citești mesajele în notificări, expeditorul nu va primi semnele albastre.

iOS: Setări > Cont > Confidențialitate > Dezactivați notificarea de citire

Android: Setări > Cont > Confidențialitate > Debifați notificarea de citire.

Trucuri WhatsApp: Cum îți ascunzi  fotografia de profil
Este posibil să nu doriți ca toată lumea să vă vadă fotografia de profil, mai ales dacă faceți parte din mai multe grupuri în care nu îi cunoașteți pe toți cei din grup, cum ar fi grupurile de părinți.

Puteți alege dacă toată lumea, nimeni sau numai persoanele de contact vă văd fotografia.

iOS și Android: Setări > Cont > Confidențialitate > Fotografie de profil.

Cum să blochezi un contact WhatsApp
Există o mulțime de motive pentru care ați putea dori să blocați o persoană de contact, așa că nu vă vom întreba de ce.

Vă vom anunța că, dacă blocați o persoană de contact, nu veți putea să trimiteți sau să primiți mesaje sau să efectuați sau să primiți apeluri de la acesta și, chiar dacă le deblocați, nu veți vedea niciun mesaj trimis în timp ce erau blocate.

iOS & Android: Chats > Specific chat > Tap on contact subject at the top > Scroll down to the bottom > Block Contact.

Sfaturi și trucuri WhatsApp Chats: Faceți referire și răspundeți la un anumit mesaj
Ai vorbit vreodată despre mai multe lucruri într-un chat WhatsApp și ai nevoie să răspunzi la un anumit mesaj?

WhatsApp vă permite să răspundeți la un anumit mesaj, prezentându-l deasupra răspunsului dvs. pentru a facilita persoanei sau persoanelor cărora le trimiteți mesaje să vadă la ce răspundeți.

iOS: Chat-uri > Chat specific > Mesaj specific > Glisați de la stânga la dreapta pe mesaj > Introduceți răspunsul și apăsați pe trimitere.

Android: Chat-uri > Chat specific > Mesaj specific > Apăsare lungă > Apăsați răspuns.

Scrisul în Whatsapp: cuvintele cu bold, cursive sau barate
Uneori, anumite cuvinte au nevoie de mai multă accent. WhatsApp vă permite să creați cuvintele sau expresiile dorite cu caractere aldine, cursive sau barate.

iOS și Android: adăugați un asterisc pe fiecare parte a cuvântului sau a expresiei pentru *bold*. Adăugați o liniuță de subliniere pe fiecare parte a cuvântului sau a expresiei pentru _italic_. Adăugați un semn pe fiecare parte a cuvântului sau a fazei pentru ~strikethrough~.

Cum trimiteți un mesaj vocal pe WhatApp
Nu aveți timp să scrieți un răspuns lung, sunteți implicat într-o altă activitate sau pur și simplu nu vă deranjați? Nici o problemă. Alba24 vă spune ce trebuie să faceți.

WhatsApp vă permite să trimiteți mesaje vocale persoanelor de contact, ceea ce este grozav dacă vă plimbați pe undeva, de exemplu, ceea ce face ca tastarea constantă să fie puțin dificilă.

iOS și Android: Chat-uri > Chat specific > Atingeți microfonul din dreapta casetei de mesaj > Apăsați și mențineți apăsat microfonul în timp ce înregistrați mesajul. Atenție, se trimite automat după ce ridicați degetul.

Dezactivați sunetul unui chat sau un chat de grup pe WhatsApp
Chaturile de grup pot fi cele maideranjante. Este posibil să nu puteți părăsi conversația, dar puteți dezactiva notificările, astfel încât să nu fiți trezit de fiecare dată când cineva aruncă acolo o vorbă.

iOS: Chat-uri > Deschide chatul/chatul de grup > Atingeți subiectul pentru a obține ecranul Informații grup/Informații contact > Dezactivați sunetul > Selectați cât timp doriți să-l dezactivați. Puteți alege între 8 ore, 1 săptămână sau Always.

Android: Chat-uri > Deschide chat > Buton Meniu > Dezactivează.

Cum faci Siri să citească ultimul tău mesaj, să răspundă sau să trimită un mesaj nou
Utilizatorii Apple îl pot determina pe Siri să citească orice mesaj WhatsApp necitit, după ce i-au acordat acces asistentului personal.

De asemenea, puteți determina Siri să răspundă la mesaj cu vocea sau să înceapă un mesaj nou către o persoană de contact.

iOS: „Hei Siri, citește ultimul meu mesaj WhatsApp” > „Hei Siri, trimite un mesaj WhatsApp către [contact]”

Adăugați automat date în calendar
Dacă sunteți predispus să uitați datele menționate în diverse chat-uri, este posibil să creați automat un eveniment direct de pe WhatsApp pe iOS.

iOS: Press and hold date within chat > Create Event.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Procesiune în Protopopiatul Dorohoi: Sfinții lui Dumnezeu, izvoare de tămăduire și binecuvântare

Publicat

Publicitate

În perioada 1-8 decembrie, Protopopiatul Dorohoi organizează o procesiune duhovnicească deosebită, sub genericul „Sfinții lui Dumnezeu – izvoare de tămăduire și binecuvântare”. Credincioșii din zona Dorohoi și împrejurimi vor avea ocazia să se închine la moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina și ale Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, aduse de la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Știubieni, Protopopiatul Săveni.

Itinerariul procesiunii:

– 01 decembrie – Catedrala Dorohoi (Cercul Misionar „Sfântul Nicolae”)

Publicitate

– 02 decembrie – Biserica „Sfântul Nicolae” Leorda (Cercul Misionar „Sfântul Spiridon”)

– 03 decembrie – Biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel” Dersca II (Cercul Misionar „Sf. Dumitru”)

– 04 decembrie – Biserica „Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil” Ibănești (Cercul Misionar „Sf. Arhangheli”)

Publicitate

– 05 decembrie – Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Broscăuți (Cercul Misionar „Sf. Împărați Constantin și Elena”)

– 06 decembrie – Biserica „Pogorârea Sf. Duh” Dumeni (Cercul Misionar „Pogorârea Duhului Sfânt”)

– 07 decembrie – Biserica „Sfântul Ioan” Bucecea (Cercul Misionar „Sf. Ioan Botezătorul”)

Publicitate

– 08 decembrie – Biserica „Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil” Hilișeu Horia (Cercul Misionar „Adormirea Maicii Domnului”)

Programul zilnic al procesiunii:

– Seara: Primirea Sfintelor Moaște și oficierea slujbei Vecerniei unită cu Litia.

– Dimineața: Sfânta Liturghie și Taina Sfântului Maslu săvârșite de preoții Cercului Misionar.

– Ziua: Închinare la Sfintele Moaște și citirea Acatistelor Sfinților Nectarie și Efrem cel Nou.

Procesiunea se înscrie în tematica declarată de Sfântul Sinod pentru anul 2024 – „Anul comemorativ al tuturor Sfinților Tămăduitori fără de arginți”.

Prin mijlocirea Sfinților taumaturgi, această procesiune reprezintă o oportunitate de întărire în credință, de dobândire a binecuvântării și de sporire a comuniunii între preoți, parohii și credincioși.

Citeste mai mult

Eveniment

Alegeri prezidențiale 2024: 13 candidați la funcția de președinte al României. Cine sunt și care sunt programele politice propuse

Publicat

Publicitate

Alegeri prezidențiale 2024: 13 candidați sunt înscriși în cursa pentru funcția de președinte al României. Dintre ei, 9 sunt din partea unor partide politice, iar patru sunt candidați independenți. Românii îşi vor alege noul preşedinte al ţării, duminică, 24 noiembrie 2024. Va avea loc primul tur al alegerilor prezidenţiale, scrie alba24.ro.

Alegătorii vor primi un singur buletin de vot, iar pentru ca votul să fie luat în considerare şi să fie declarat valid, ştampila trebuie pusă o singură dată pe un singur candidat.

Prezentarea candidaților în funcţie de poziţia lor pe buletinul de vot, potrivit Mediafax.

Publicitate

Elena Lasconi – USR

Elena Lasconi are 52 de ani şi este candidatul pentru alegerile prezidenţiale din partea USR. Se află la al doilea mandat în calitate de primar al municipiului Câmpulung şi este preşedintele formaţiunii USR.

Anterior, Elena Lasconi a avut o carieră în televiziune de peste 20 de ani.

Programul politic al Elenei Lasconi:

Publicitate

 

  • Reforme administrative: reorganizarea administraţiilor locale
  • Educaţie: desfiinţarea ISJ, finanţări per elev
  • Securitate: combaterea traficului de droguri şi întărirea DNA
  • Economie: Taxe zero până la 1.200 de lei din salariul minim de 3.700 de lei, mai puţină birocraţie; combaterea sărăciei în rândul tinerilor; dreptul de redirecţionare a 50% din taxa obligatorie către un asigurator privat

George Simion – AUR

George Simion are 38 de ani şi candidează din partea partidului AUR. El a candidat independent la alegerile europarlamentare din 2019 şi în prezent este deputat şi preşedinte al formaţiunii.

Anterior, el a organizat mai multe marşuri unioniste începând cu anul 2004, în România şi Republica Moldova, iar în prezent este declarată persoană non grata de către Chişinău şi Kiev.

Publicitate

Este cunoscut pentru scandalurile în care a fost implicat în anii de pandemie, dar şi pentru cele care au avut loc în Parlament. Se află la prima sa candidatură la alegerile prezidenţiale.

Programul politic al lui George Simion:

Programul său politic este cunoscut sub numele de „Planul Simion”, iar printre temele abordate se numără: sănătatea, familia, agricultura, resursele naturale ale României, reducerea taxelor, încurajarea natalităţii şi tratament egal în relaţia cu statul. Cu toate acestea, iniţiativa prin care s-a remarcat cel mai mult a fost cea a oferirii de locuinţe cu 35.000 de euro plus TVA, care se pot lua prin credite pe o perioadă de 25 de ani.

Marcel Ciolacu – PSD

Marcel Ciolacu are 56 de ani şi candidează din partea Partidului Social Democrat. Acesta este preşedintele formaţiunii din 2019, după ce Viorica Dăncilă a demisionat din fruntea partidului, iar în prezent este premierul României.

Anterior, candidatul din partea PSD a fost preşedinte al Camerei Deputaţilor şi se află la prima sa candidatură la alegerile prezidenţiale.

Programul politic al lui Marcel Ciolacu:

  • Economic: salariul minim brut va fi de 1300 de euro pe lună, pensia minimă 415 euro până în 2029; menţinerea impozitului pe profit la 16% şi cel pe profit la 10%; TVA îngheţat la 19%; scăderi de taxe pentru salariile sub 5.700 de lei brut, respectiv 8.500 de lei până în 2029; 0 impozit pe venit pentru tinerii sub 26 de ani cu salariul minim
  • Infrastructură şi industrie: investiţii în educaţie, sănătate şi utilităţi publice; 2.000 de km de autostradă până în 2029; autostrăzi finanţare prin PNRR; 128 de trenuri electrice

Nicolae Ciucă – PNL

Nicolae Ciucă este candidatul Partidului Naţional Liberal şi are vârsta de 57 de ani. El a avut o carieră în armată, iar întrarea sa pe scena politică s-a produs în anul 2015, odată  cu numirea sa în calitate de şef al Statului Major al Apărării al Armatei Române. Ulterior, a fost ministrul al Apărării, senator, preşedinte PNL şi prim-ministru al ţării, iar în prezent este preşedintele Senatului României.

Se află la prima sa candidatură la alegerile prezidenţiale.

Programul politic al lui Nicolae Ciucă:

  • Economic: creşterea salariului mediu net de la 5.000 la 7.000 de lei; spijinirea mediului de afaceri şi a antreprenorilor; stimularea antreprenoriatului rural; creşterea contribuţiei la Pilonul 2 de Pensii la 6%
  • Social-sănătate: fonduri din PNRR pentru îmbunătăţirea serviciilor de sănătate; combaterea abandonului şcolar, extinderea programului „Masă sănătoasă” şi sporirea gradului de independenţă în mediul universitar
  • Extern: aderarea deplină a României la Schengen

Kelemen Hunor – UDMR

Kelemen Hunor candidează din partea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România. Are 57 de ani şi are şase mandate de deputat consecutive, încă din anul 2000, fiind preşedintele UDMR din 2011. A devenit profesor de filosofie în 1998 şi a lucrat şi în presă.

Kelement Hunor candidează pentru a patra oară la preşedinţia României, după ce a mai fost în cursa pentru Cotroceni în 2009, 2014 şi 2019.

Programul politic al lui Kelemen Hunor:

  • Economic: Introducerea salariului de performanţă; eliminarea taxelor de tip schimbare buletin sau extras de carte funciară; fără tarife în plus pentru colectarea selectivă; sprijinirea mamelor şi copiilor prin reducerea contribuţiilor la asigurările de sănătate
  • Social-educaţie: reducerea numărului de ore de şcoală pe săptămână pentru elevi; construirea de creşe şi locuinţe sociale

Mircea Geoană – candidat independent

Mircea Geoană are 66 de ani şi candidează independent la alegerile prezidenţiale din 2024. A avut o carieră în inginerie, diplomaţie şi politică, ascensiunea sa producându-se odată cu intrarea sa în PSD în 2001. A candidat în anul 2009 la alegerile prezidenţiale, pe care le-a pierdut la limită faţă de Traian Băsescu, iar în perioada 2019-2024 a fost secretar general adjunct la NATO.

Candidează pentru a doua oară la alegerile prezidenţiale, însă este prima dată în calitate de candidat independent.

Programul politic al lui Mircea Geoană:

  • Depolitizarea administraţiei
  • Iniţiative pentru o economie competitivă şi digitalizată
  • Educaţia şi Sănătatea – domenii prioritare
  • Consolidarea rolului internaţional al României

Ana Birchall – candidată independentă

Ana Birchall are 51 de ani şi candidează independent la alegerile prezidenţiale. Până să intre în politică, Birchall a avut o carieră de avocat în SUA. A fost ministru al Justiţiei şi ministru pentru Afaceri Europene.

  • Digitalizarea sectoarelor publice
  • Reforma aparatului politic şi a Justiţiei
  • Combaterea corupţiei
  • Legi care favorizează capitalul românesc

Alexandra Bertalan-Păcuraru – candidată ADN

Alexandra Bertalan-Păcuraru are 37 de ani şi candidează din partea Alternativei pentru Demnitate Naţională (ADN).

Ea are o carieră în domeniul jurnalismului, fiind fiica omului de afaceri Maricel Păcuraru, proprietarul Realitatea Plus. Anterior, ea nu a mai deţinut o funcţie politică şi se află la prima candidatură la alegerile prezidenţiale.

Programul politic al Alexandrei-Bertalan Păcuraru:

  • Economic: pensii şi salarii aduse la nivelul UE; investitorii să fie scutiţi 5 ani de impozitul pe profit, care se să se ducă în investiţiile în cercetare
  • Educaţie şi cultură: reintroducerea disciplinei în şcoli, componentă patriotică în şcoli şi accent pe cultura naţională
  • Industrie: reindustrializare, exploatarea resurselor naturale, redeschiderea de mine
  • Politic şi Justiţie: depolitizarea instituţiilor statului, reformarea Justiţiei

Sebastian Popescu – candidat PNR

Sebastian Popescu are 42 de ani şi candidează din partea Partidullui Noua Românie (PNR). Acesta este preşedintele formaţiunii începând cu anul 2015 şi se află la a doua sa candidatură pentru alegerile prezidenţiale, după ce prima dată a fost în cursa pentru Cotroceni în 2019.

Programul politic al lui Sebastian Popescu:

  • Reforme: modernizarea sistemului medical şi accesibilitatea lui indiferent de poziţia socială; programă şcolară adaptată noilor vremuri şi creşterea fondurilor pentru Educaţie; sprijinirea tinerilor antreprenori şi joburi bine plătite; oprirea tăierilor ilegale a pădurilor
  • Ce îşi propune ca obiective: unirea Republicii Moldova cu România; recuperarea tezaurului românesc; îmbunătăţirea sistemului de justiţie; susţinerea Armatei

Călin Georgescu – candidat independent

Călin Georgescu are 62 de ani şi candidează independent în cursa pentru fotoliul de la Cotroceni. El are o activitate politică încă dinainte de anii 2000, iar în 2020 a fost propunerea AUR pentru funcţia de premier. Se află la prima candidatură la alegerile prezidenţiale.

Programul politic al lui Călin Georgescu:

  • Economic: reducerea dependenţei de importuri, sprijinirea fermierilor, sporirea producţiei interne de alimente şi energie; facilităţi fiscale pentru producătorii români
  • Social: sprijinirea micilor producători; locuri de muncă în agricultură

Cristian Diaconescu – candidat independent

Cristian Diaconescu are 65 de ani şi este un alt candidat independent la alegerile prezidenţiale din 2024. Are o carieră politică lungă, făcând parte din mai multe formaţiuni politice de-a lungul timpului. A avut şi o carieră diplomatică solidă în MAE şi este unul dintre fondatorii Partidului Mişcarea Populară (PMP). Este prima sa candidatură în cursa pentru Cotroceni.

Programul politic al lui Cristian Diaconescu:

  • Modernizarea statului
  • Transparentizarea proceselor birocratice
  • Parteneriate strategice cu Turcia şi Polonia
  • Obţinerea independenţei energetice
  • Combarea ratei de şomaj în rândul tinerilor şi consolidarea relaţiei dintre mediul universitar şi piaţa muncii

Cristian Terheş – candidat PNCR

Cristian Terheş are 45 de ani şi candidează din partea Partidului Naţional Conservator Român. A fost membru al mai multor partide politice într-un timp scurt, printre care şi PSD şi AUR. În prezent, el se află la al doilea mandat de europarlamentar. Mai multe informaţii despre activitatea sa profesională nu sunt cunoscute, întrucât CV-ul său nu este public, aşa cum îi cere statutul de europarlamentar.

Programul politic al lui Cristian Terheş:

  • Finalizarea procesului de aderare deplină a României la Spaţiul Schengen
  • O imagine mai bună a ţării în relaţiile externe

Silviu Predoiu – candidat PLAN

Silviu Predoiu are 66 de ani şi este candidatul Partidului Liga Acţiunii Naţionale (PLAN). Activitatea profesională a acestuia a fost în SIE, iar din această cauză, multe informaţii din biografia sa lipsesc. El este preşedintele PLAN şi se află la prima candidatură la alegerile prezidenţiale.

Programul politic al lui Silviu Predoiu:

  • Reorganizarea administrativ-teritorială a României
  • Menţinerea alocării a minim 2% din PIB pentru apărare
  • Exploatarea resurselor naturale (petrol, gaze naturale)
  • Economic: reduceri de taxe ale salariilor; creşterea veniturilor bugetare

Pe buletinul de vot vor fi 14 candidaţi, incluzându-l pe Ludovic Orban – candidat din partea partidului Forţa Dreptei. Cu toate acestea, el a anunţat pe 18 noiembrie că se retrage din cursa pentru Cotroceni şi că o va susţine pe candidata USR, Elena Lasconi.

Preşedintele României împarte puterea executivă cu Guvernul.

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Ciprian Manolache: „PSD e singurul partid care are programe pentru pregătirea forței de muncă înalt calificată pentru industriile competitive”

Publicat

Publicitate

Ciprian Manolache, inspector scolar general adjunct și profesor de limba și literatura română la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” din Botoșani, candidat PSD pentru Camera Deputaților, a anunțat astăzi principalele măsuri din programul de guvernare privind pregătirea forței de muncă înalt calificată pentru industriile competitive.

Deficitul de forță de muncă specializată din județul nostru și din toată țara își poate găsi rezolvarea prin extinderea rapidă a învățământului dual. Avem cadrul legal major, avem și finanțarea necesară! În urma insistențelor PSD, în noua Lege a Educației, s-a reintrodus învățământul dual pentru elevii care vor să învețe o meserie. Iar, prin PNRR, sunt asigurate 338 de milioane de euro pentru înființarea de Consorții regionale pentru învățământ dual! Obiectivul asumat este ca 40% dintre elevi să fie înscriși pe o rută duală, în anul școlar 2025-2026”, a declarat Ciprian Manolache.

Măsurile prin care PSD dorește să crească numărul elevilor ce vor să învețe o meserie și să-și găsească un loc de muncă bine plătit, încă din școală, sunt cuprinse în Programul de guvernare:

Publicitate
  • Extinderea Programului privind învățământul dual, profesional și tehnic în toate municipiile din România și dotarea cu echipamente și tehnologie a școlilor profesionale. Obiectivul este creșterea de 5 ori a numărului de elevi din învățământul dual în următorii 5 ani, respectiv 100.000 de elevi încadrați în această formă de învățământ.
  • Dezvoltarea competențelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică prin formarea cadrelor didactice, creșterea accesului la resurse educaționale, amenajarea de laboratoare, achiziția de echipamente și realizarea de parteneriate între companii de tehnologie și unități de învățământ.
  • Programul „România Profesională”, care înseamnă acordarea de vouchere, cu o valoare între 100 și 800 de euro, direct persoanelor interesate în calificarea sau recalificarea în domeniile de importanță ridicată pentru economie.
  • Acordarea de vouchere de formare profesională angajaților, în valoare de 500-800 de euro și scheme de ajutor de stat pentru mobilitatea forței de muncă, prin construcția de locuințe de serviciu și compensarea cheltuielilor cu forța de muncă.

PSD a devenit promotorul învățământului dual, tehnic și profesional și va continua în următorii patru ani, dacă va ajunge la guvernare. Adecvarea sistemului de educație la piața muncii, prin dezvoltarea învățământului dual, profesional și tehnic, precum și prin programe de ucenicie reprezintă unul dintre obiectivele principale ale PSD, prin care se dorește atragerea tinerilor, în scopul specializării într-o meserie, astfel íncât aceştia să lucreze aici, acasă, fără a mai fi nevoiți să plece în străinătate”, a subliniat candidatul PSD Botoșani.

 

Programul de guvernare cu toate măsurile în domeniul educației poate fi accesat pe pagina psdbotosani.ro la secțiunea  chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.psd.ro/wp-content/uploads/2024/10/Program_Guvernare_PSD_2025_2028.pdf

Publicitate

 

CMF11240017

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Două case din Dorohoi s-au aprins din cauza coșului de fum neizolat. O femeie a ajuns la spital intoxicată cu fum

Publicat

Publicitate

Două femei din municipiul Dorohoi au rămas fără acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu care a izbucnit în jurul coșului de fum. S-a întâmplat în această dimineață. Locuințele celor două sunt lipite una de cealaltă, iar flăcările au fost observate târziu, de una dintre proprietare.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD. Aceștia au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la bunurile din interiorul caselor.
Una dintre proprietare, în vârstă de 74 de ani, a fost transportată la spital întrucât a suferit o ușoară intoxicație cu fum.

Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind coș de fum neizolat termic față de materialele combustibile.

Publicitate

Vă reamintim faptul că în sezonul rece multe dintre incendii se produc din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

Publicitate

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Publicitate

De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending