Connect with us

Eveniment

2 milioane de români îşi serbează onomastica de Sfântul Ioan Botezătorul. Cui trebuie să-i transmiți urări pe 7 ianuarie

Publicat

Publicitate

Peste două milioane de români îşi vor serba onomastica astăzi, de Sfântul Ioan Botezătorul, sâmbătă, 7 ianuarie, potrivit Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor.

Este vorba de aproape 650.000 de femei şi despre peste 1,3 milioane de bărbaţi care își serbează onomastica în această zi.

În calendar ortodox 2023, Sfântul Ioan este sărbătorit a doua zi după Bobotează, adică pe data de 7 ianuarie, iar numele de Ioan și derivatele lui reprezintă cele mai răspândite prenume în rândul românilor.

Ioan este un nume iudaic: “Iohanan” prescurtare din “Iehohanan” şi înseamnă “Dumnezeu s-a milostivit”.

Foarte mulţi români care poartă numele de Ion, Ioan sau Ioana ori diferite variante – Ionel, Nelu, Ionică, Nică, Ionuţ, Onuţ, Ionela, Nela, Ionică, Oana – au motive de sărbătoare în această zi.

Este cea mai bogată familie onomastică din România.

Publicitate

Cele mai populare nume sunt: Ioan, Ion, Ioana şi Ionela, însă există şi multe derivate ale acestora.

Citește și: Sfântul Ioan Botezătorul. Ce să nu faci în această zi sfântă. Tradiţii şi superstiţii legate de sărbătoarea din 7 ianuarie

Iată cui trebuie să transmiți mesaje și felicitări de Sfântul Ion:
Ioan
Ion
Ionuţ
Ioana
Ionela
Oana
Nică
Nelu
Neluțu
Ivan
Jana
Ionuţa
Nela
Onuţa
Ionelia
Jan
Johanna
Giovanni
Lulu
Ioanid
Onița
Ianoș
Ilona
Jean
Luțu
Ziua de Sfântul Ion, cunoscută în popor sub numele de “Sânt- Ion”, reprezintă încheierea Sărbătorilor de Iarnă deschise la Sfântul Nicolae.

Sărbătoarea mai este cunoscută şi sub numele de „Înaintemergătorul Domnului” sau „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.

Cine a fost Sfântul Ioan
Ioan Botezătorul (în ebraică Yoḥanan, uneori Yoḥanan ben Zaḫariya, Ioan – fiul lui Zaharia) este una din figurile centrale ale creștinismului și islamului

A fost predicator și botezător pe malurile râului Iordan; înainte-mergătorul, vestitorul și botezătorul lui Iisus.

Este numit de către Iisus „cel mai mare dintre cei născuți din femei”, iar Biserica Creștină îl cinstește ca pe cel mai mare dintre sfinți (având nu mai puțin de 3 sărbători dedicate lui).

Evanghelia după Luca relatează că, în zilele lui Irod Antipa, împăratul Iudeii, un înger îl anunță pe dreptul Zaharia, preot din tată-n fiu și înaintat în vârstă, pe când era în Templul Domnului pentru tămâiere, că rugăciunea sa a fost ascultată.

Elisabeta, stearpă și înaintată ei în vârstă, descendentă din preoți, va naște un copil al cărui nume trebuia să fie Ioan.

Îngerul îl vestește pe Zaharia astfel:

El va fi pentru tine o pricină de bucurie și veselie, și mulți se vor bucura de nașterea lui. Căci va fi mare înaintea Domnului.

Nu va bea nici vin, nici băutură amețitoare, și se va umplea de Duhul Sfînt încă din pîntecele maicii sale. El va întoarce pe mulți din fiii lui Israel la Domnul, Dumnezeul lor.

Va merge înaintea lui Dumnezeu, în duhul și puterea lui Ilie, ca să întoarcă inimile părinților la copii, și pe cei neascultători la umblarea în înțelepciunea celor neprihăniți, ca să gătească Domnului un norod bine pregătit pentru El. (Lc1.14-17)

Lui Zaharia nu-i vine să creadă iar îngerul -continuă Evanghelia- îl pedepsește făcându-l mut, până în ziua în care urmau să se adeverească acestea.

Peste un timp, nevasta sa Elisabeta rămâne însărcinată și se ține ascunsă cinci luni.

Evanghelia lui Luca istorisește cum Elisabeta naște un fiu.

În ziua a opta, au venit să taie pruncul împrejur, și voiau să-i pună numele Zaharia, după numele tatălui său, dar Elisabeta se opune, spunând că numele noului născut va fi Ioan.

Ioan Botezătorul
Predicile și le începe în deșertul Iudeii. Ioan îi îndemna pe oameni să se pocăiască:

”Pocăiți-vă, căci Împărăția cerurilor este aproape!”, iar aceștia, mărturisindu-și păcatele, erau botezați de el în râul Iordan.

Botezul său era botezul pocăinței spre iertarea păcatelor.

Evangheliile relatează cum Ioan Botezătorul îl botează și pe Iisus, care vine la el pentru a împlini planul lui Dumnezeu, moment în care Duhul Sfânt se pogoară asupra lui Iisus ca un porumbel.

Ioan Botezătorul îl recunoaște pe Iisus ca fiind mielul lui Dumnezeu ce ridică păcatul lumii, care era înaintea Lui, pe care l-a făcut cunoscut, și care va boteza cu Duh Sfânt, relatează evanghelia lui Ioan.

Auster și neclintiti în convingeri, Ioan îl critică virulent pe Irod Antipa, pe care îl învinuiește că trăiește într-un păcat grav, acela de a o fi luat de soție pe Irodiada, soția lui Filip, fratele său aflat încă în viață.

Irod îl întemnițase pe Ioan și ar fi vrut să-l omoare, arată evanghelistul Matei, la fel și Irodiada, așa cum ne încredințează evanghelistul Marcu.

Irod se temea însă de norod pentru că acesta îl privea pe Ioan ca pe un prooroc și se temea și de el, căci știa că este bărbat drept și sfânt.

Moartea lui Ioan Botezătorul
Evangheliile mai spun că, deși era vizat de criticile lui Ioan Botezătorul, Irod îl asculta cu plăcere.

Totuși, când Irod își sărbătorea printr-un ospăț, fata Irodiadei a intrat la petrecere, a jucat, și i-a plăcut lui Irod.

Împăratul a zis fetei: Cere-mi orice vrei, și-ți voi da! Apoi a adăugat cu jurământ: Ori ce-mi vei cere, îți voi da, fie și jumătate din împărăția mea!

Fata a ieșit afară și a întrebat-o pe maică-sa ce să ceară, iar Irodiada i-a spus să ceară capul lui Ioan Botezătorul.

Împăratul s-a întristat, dar a acceptat.

Trupul lui Ioan Botezătorul ar fi fost dus de susținătorii săi în localitatea Sebastia (azi în Cisiordnia), unde ar fi fost îngropat.

Împăratul roman anticreștin Iulian Apostatul (360-363) ar fi ars rămășițele lui Ioan Botezătorul, împrăștiindu-i cenușa.

Capul ar fi fost salvat și dus la Alexandria (Egipt), apoi la Constantinopol (Turcia), de unde a fost dus în provincia Poitou (Franța) de către regele Pippin al III-lea (715-768). Din trup ar mai fi rămas nearse numai un braț și un deget.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

FOTO: Premierea câștigătorilor proiectului „Autobuzul lui Moș Crăciun”, la Primăria Municipiului Botoșani

Publicat

Publicitate

Astăzi, 8 ianuarie 2025, la sediul Primăriei Municipiului Botoșani, primarul Cosmin Andrei a premiat cei trei copii norocoși ale căror scrisori au fost selectate în cadrul proiectului „Autobuzul lui Moș Crăciun”, organizat de Primăria Municipiului Botoșani în parteneriat cu societatea de transport public Eltrans. Evenimentul a evidențiat atât bucuria copiilor, cât și importanța utilizării transportului public în viața comunității.

Proiectul, derulat în perioada sărbătorilor, a oferit copiilor o experiență magică. „Autobuzul lui Moș Crăciun”, decorat festiv, a circulat pe traseele 101 și 102, aducând spiritul sărbătorilor mai aproape de botoșăneni. Copiii au avut ocazia să depună scrisori în cutia specială, iar astăzi cei trei câștigători au fost răsplătiți cu cadouri speciale, într-un moment emoționant.

Cu această ocazie, primarul Cosmin Andrei a amintit faptul că elevii din municipiul Botoșani beneficiază de abonamente gratuite pentru transportul public, o facilitate menită să sprijine educația, să încurajeze utilizarea transportului public și să reducă aglomerația urbană. „Este important să promovăm mobilitatea sustenabilă și să oferim familiilor sprijin concret. Transportul public modern și accesibil este o prioritate pentru noi,” a declarat primarul.

Primăria Municipiului Botoșani și societatea Eltrans mulțumesc tuturor botoșănenilor care au fost parte din acest proiect și vă încurajează să folosiți mijloacele de transport public, contribuind astfel la un oraș mai curat și mai prietenos cu mediul.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Câți aditivi alimentari pot conține burgerii de vită de la fast food. Studiu InfoCons

Publicat

Publicitate

Câți aditivi alimentari pot conține burgerii de vită de la fast food. Un studiu recent, realizat de Asociația Națională de Protecția Consumatorilor – InfoCons, arată că burgerii de vită pot conține până la 15 aditivi alimentari, scrie alba24.ro.

În compoziția lor se ascund aditivi alimentari, zaharuri și alte elemente care merită atenția consumatorilor.

Analiza a fost realizată pe baza informațiilor nutriționale disponibile online, furnizate de cinci mari operatori de fast-food: Hesburger, McDonald’s, Burger King, Friday și Uncle John.

Aditivii alimentari, o prezență constantă

Toți burgerii de vită analizați conțin aditivi alimentari, iar numărul acestora variază între 3 și 15 E-uri per produs. Mai exact:

  • 20% dintre burgeri conțin 15 aditivi alimentari
  • 20% dintre burgeri conțin 11 aditivi
  • 20% dintre burgeri conțin 8 aditivi
  • 20% dintre burgeri conțin 4 aditivi
  • 20% dintre burgeri conțin 3 aditivi

Printre cei mai frecvenți aditivi regăsiți:

Publicitate
  • E472e (esteri mono- și diacetiltartici ai mono- și digliceridelor cu acizi grași) – 80% dintre produse
  • E300 (acid ascorbic) – 80% dintre produse
  • E509 (clorură de calciu) – 60% dintre produse
  • E202 (sorbat de potasiu) – 60% dintre produse

Conținutul de zaharuri din glucide, raportat la 100 g de produs, variază între 1,3 g și 6,4 g.

Citeste mai mult

Eveniment

Mai multe comune din județ, dar și Cartierul Alfa Land, au rămas fără apă. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

În vederea  executării lucrărilor de remediere a unei avarii survenite pe conducta de aducțiune Botoșani-Flămânzi, în zona Complexului Comercial LIDL, S.C. Nova Apaserv S.A., anunță întreruperea furnizării apei potabile, astăzi, 08 ianuarie 2025, în intervalul orar 09:0015:00, către utilizatorii din Cartierul Alfa Land, Lebăda, localitățile Zăicești, Bălușeni, Cristești, Coșula, Copălău, Frumușica, inclusiv orașul Flămânzi.

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani își cere scuze față de abonații afectați și îi asigură că se va interveni cu operativitate pentru finalizarea lucrărilor, astfel încât disconfortul creat să fie cât mai redus.

Citeste mai mult

Cultura

„Povestea unui om de zăpadă”, la Teatrul „Vasilache”

Publicat

Publicitate

Micuții botoșăneni în această săptămână la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” la cea mai recentă premieră, „Povestea omului de zăpadă” , adaptare după H.C. Andersen.

Spectacolul poate fi vizionat în zilele de:

– joi – 9 ianuarie 2025, începând cu ora 18:00

– duminică – 12 ianuarie 2025, de la orele 11:00 şi 12:30

 

Regia artistică este realizată de:  Florin Iftodescenografia îi aparţine lui:  Gelu Rîșca.

Publicitate

În distribuţie  Renata Voloşcu, Andrei Bordianu, Ioana Buta, Oana-Marilena Asofiei, Ana-Maria Apetrei, Alin Gheorghiu, Adelina Cojocariu şi Cristian Fluerariu

Vă plac oamenii de zăpadă, nu-i aşa? Dar ştiţi cum se nasc oamenii de zăpadă? Se nasc din jocul copiilor, la fel ca şi omuleţul de zăpadă din spectacolul nostru.

 

Spectacolul este recomandat copiilor peste 3 ani.

Preţ bilet 20 lei

Biletele pentru spectacolele Teatrului „Vasilache” se pot achiziţiona on line https://www.entertix.ro/g/334/teatrul-pentru-copii-si-tineret-vasilache.html sau accesând www.teatrulvasilache.ro secțiunea Cumpără Bilet, ori de la sediul instituţiei, de miercuri şi până vineri, între orele 10:30 şi 12:30, dar şi înainte de începerea fiecărui spectacol, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacole se face cu o jumătate de oră înainte de începere spectacolului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending