Connect with us

Eveniment

2 mai – Ziua națională a tineretului

Publicat

Publicitate

La 2 mai 2025 este marcată Ziua națională a tineretului. Aniversarea acestei zile se realizează prin textul Legii nr. 425/2004.

Proiectul legislativ privind decretarea marcării acestei zile a fost inițiat în 2004, de 15 deputați din formațiunile politice parlamentare. Respinsă de Senat, la 1 aprilie 2004, propunerea legislativă a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților, for decizional, la 5 octombrie 2004. Legea nr. 425 privind instituirea Zilei naționale a tineretului a fost adoptată la 25 octombrie 2004.

Pentru marcarea acestei zile, sunt organizate și promovate activități sociale, culturale, artistice și sportive, care vizează domeniile de interes ale tineretului. Autoritățile administrației publice centrale și locale care au atribuții în domeniul tineretului se implică în sprijinirea materială, financiară și organizatorică a evenimentelor dedicate acestei zile.

Începând cu 2016, anual, un oraș din România reprezintă Capitala Tineretului din România, similar titulaturii Capitala Europeană a Tineretului. Este vorba despre un program național destinat tinerilor, ce are drept scop dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele românești, în general, și din mediul urban, în mod special. Desemnarea acestui oraș se face în urma unui concurs de concepte, potrivit capitalatineretului.ro. Primul oraș desemnat Capitala Tineretului din România a fost Timișoara în perioada 2 mai 2016 – 1 mai 2017.

În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2025, orașul Vaslui a fost desemnat capitala tineretului din România, selecția având loc cu prilejul Gala Tineretului din România, organizată la Târgu Jiu – Capitala Tineretului 2023 în cadrul Summitului Tinerilor 8.0, conform https://capitalatineretului.ro. Conceptul orașului Vaslui – #întinerEȘTI este o mișcare inițiată de către tineri, pe mai mulți ani, și are ca scop principal sincronizarea și tratarea, sub aceeași umbrelă, a intereselor mai multor categorii sociale din oraș. Programul este pregătit în jurul conceptului ACCED, denumire pentru o mișcare în Vaslui, conturată din dorința accentuată a tinerilor de a face din orașul lor și din județ un loc mai bun și plin de oportunități. Acest program este compus din cinci linii directoare generale, ce au la bază cinci domenii de activitate de profesionalizare sau re-profesionalizare. Fiecare dintre ele, în mod individual, trebuie privite ca o oportunitate de descoperire vocațională pentru orice tânăr din Vaslui, în anul 2025: A – antreprenorial, C – cultura, C – civico-politic, E – ecologie, D – digitalizare, indică portalul dedicat https://www.capitalatineretului.ro/.

Pentru anul 2026, Alba Iulia a câștigat, în octombrie 2024, competiția cu orașul Brașov pentru titlul Capitala Tineretului din România cu programul #yoUthNITED, succedând astfel orașul Vaslui, potrivit https://capitalatineretului.ro/. AGERPRES

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


LIFESTYLE

Prezidențiale 2025: AEP – Până vineri la ora 18:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 67.500 de alegători

Publicat

Publicitate

Peste 67.500 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri la ora 18:00 (ora României), pentru a vota la primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

Conform AEP, de la deschiderea urnelor, respectiv de joi seara, ora 22:00 ora României (ora locală 7:00) și până vineri la ora 18:00, s-au prezentat la urne 67.598 de cetățeni români.

De asemenea, 4.106 alegători au votat prin corespondență, totalul voturilor exprimate în străinătate fiind în prezent de 71.704.

Cei mai mulți alegători români au votat în Italia – 11.415, Germania – 10.339, Spania – 9.333, Marea Britanie – 8.255, Franța – 3.232.

Datele sunt prezentate în timp real pe site-ul prezenta.roaep.ro.

Publicitate

Votul în diaspora la alegerile prezidențiale se desfășoară pe parcursul a trei zile, de vineri până duminică:
* vineri, 2 mai, între orele 7:00 și 21:00 (orele locale);
* sâmbătă, 3 mai, între orele 7:00 și 21:00 (orele locale);
* duminică, 4 mai, între 7:00 (ora locală) și 21:00 (ora locală a României).

În cele 965 de secții de votare din diaspora organizate pentru alegerile prezidențiale din acest an pot vota cetățenii români care se află în străinătate în ziua scrutinului, indiferent dacă au sau nu domiciliul ori reședința în afara țării. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Zahărul în alimentație: Care sunt motivele pentru care ar trebui să îl evităm. Gustul dulce, mari probleme poate-aduce

Publicat

Publicitate

Zahărul în alimentație: Zahărul, în special în cantități mari și în forme rafinate (zahăr alb, sirop de porumb cu fructoză, băuturi îndulcite), este considerat periculos pentru sănătate din mai multe motive, susținute de cercetări medicale și nutriționale, scrie alba24.ro

Zahărul are efecte semnificativ mai nocive asupra copiilor decât asupra adulților, deoarece organismul lor este în creștere și mai sensibil la dezechilibre metabolice și emoționale.

La cei mici, poate produce tulburări de comportament și dificultăți de concentrare. Zahărul provoacă vârfuri bruște de energie urmate de căderi rapide, ceea ce poate duce la agitație, nervozitate sau oboseală bruscă.

Poate afecta atenția, memoria de lucru și performanța școlară, mai ales când este consumat dimineața sau în timpul orelor de curs.

Zahărul în alimentație: Care sunt motivele pentru care ar trebui să îl evităm

Zahărul adaugă calorii goale (fără nutrienți) și stimulează consumul excesiv de mâncare. Mai ales băuturile îndulcite cresc riscul de acumulare a grăsimii, în special în zona abdominală.

Crește riscul de diabet de tip 2. Consumul excesiv de zahăr duce la rezistență la insulină, mecanismul care stă la baza apariției diabetului. Studiile arată o corelație directă între consumul regulat de zahăr și incidența diabetului.

Publicitate

Afectează sănătatea inimii. Zahărul în exces poate duce la creșterea trigliceridelor, tensiunii arteriale și inflamației – toți factori de risc pentru bolile cardiovasculare.

Dă dependență și dezechilibrează creierul. Zahărul stimulează aceiași centri ai plăcerii din creier ca drogurile, ceea ce poate duce la comportamente compulsive de consum. În plus, poate afecta memoria și capacitatea de concentrare pe termen lung.

Slăbește sistemul imunitar. Consumul crescut de zahăr poate reduce eficiența globulelor albe în combaterea infecțiilor, ceea ce duce la o imunitate mai slabă.

Favorizează apariția cariilor dentare. Bacteriile din gură se hrănesc cu zahăr, produc acizi care distrug smalțul dinților și duc la carii.

Zahărul în alimentație: De ce să-l evităm?

Zahărul nu este esențial pentru organism – toate glucidele de care avem nevoie pot veni din fructe, legume, cereale integrale.

Reducerea zahărului duce la o stare generală de bine, energie mai stabilă, mai puține fluctuații de dispoziție și un risc mai scăzut de boli cronice.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Zece percheziții efectuate de polițiști în dosarul furtului unui milion de euro dintr-o locuință din Suceava

Publicat

Publicitate

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava au efectuat zece percheziții domiciliare în locații din mediul urban și rural din zona municipiului Rădăuți în dosarul furtului unui milion de euro din casa unui bărbat din orașul Milișăuți, au anunțat, vineri, reprezentanții IPJ.

Perchezițiile au avut loc în contextul în care cei doi bărbați despre care se presupune că sunt autorii furtului se află în arest preventiv. În urma acțiunii, au fost ridicate zece mașini de lux.

‘Perchezițiile au avut că scop obținerea de elemente probatorii noi într-o cauză penală privind un furt cu prejudiciu mare săvârșit la data de 17 martie 2025 dintr-o locuință din orașul Milișăuți, dar și instituirea unor măsuri de sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile în vederea recuperării prejudiciului. În urma efectuării perchezițiilor au fost ridicate 10 autoturisme, mărci de prestigiu de fabricație recentă, în valoare de peste 200.000 euro, despre care există date că aparțin celor doi bărbați arestați în cauza de furt și asupra cărora a fost instituită măsura sechestrului asigurător, în vederea recuperării prejudiciului’, au precizat oficialii IPJ Suceava.

Totodată, în cadrul activităților desfășurate a fost instituită măsura sechestrului și asupra a patru clădiri și opt terenuri despre care există date că aparțin celor doi bărbați arestați.

Activitățile de cercetare penală și activitățile procedurale au fost desfășurate sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

Doi bărbați din județul Suceava au fost reținuți, pe 30 martie 2025, de polițiști, fiind suspectați de furtul a peste un milion de euro dintr-o locuință de pe raza localității Milișăuți, au anunțat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ).

Publicitate

Potrivit acestora, cei doi indivizi, de 35 și 36 de ani, din municipiul Rădăuți, ar fi pătruns, cu fețele acoperite și cu mănuși, în locuința unui bărbat de 67 de ani din orașul Milișăuți și ar fi sustras peste un milion de euro.

Furtul a avut loc pe 17 martie, atunci când victima a sesizat polițiștii.

‘Deși autorii și-au luat o serie de măsuri care să le asigure protecția și să îngreuneze ancheta (au acționat cu fețele acoperite, au folosit mănuși, au deconectat sistemul de energie electrică, s-au deplasat pe căi de acces lăturalnice fără monitorizare video, au filat locația un timp îndelungat etc.), polițiștii au reușit în scurt timp să stabilească un cerc de suspecți și să obțină date importante pentru stabilirea modului de acțiune și probarea activității infracționale (…) În toată această perioadă evaluarea activităților investigative și de cercetare penală s-a făcut zilnic, corelându-se și coroborându-se datele și informațiile obținute în dinamică, evidențiindu-se piste solide care au dus în final la identificarea și prinderea persoanelor bănuite de comiterea faptei’, au precizat oficialii IPJ.

Polițiștii din Suceava, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, au efectuat șapte percheziții la locuințe și locații folosite de către cele două persoane bănuite de comiterea faptelor.

Ulterior, polițiștii au continuat activitățile investigative și de monitorizare, obținând date cu privire la faptul că cei doi bărbați bănuiți de comiterea furtului intenționează să părăsească țara, încercând să se sustragă cercetărilor și să își asigure scăparea.

În aceste condiții, polițiștii au intensificat activitățile specifice și au constituit filtre rutiere, în seara de 28 martie, autoturismul în care se aflau cei doi bărbați fiind localizat și reperat în zona DN 17, pe raza comunei Vama, un echipaj efectuând semnal regulamentar de oprire. Șoferul vehiculului nu s-a conformat semnalului, continuându-și deplasarea în viteză și încercând să scape pe drumurile laterale, însă pe un drum forestier din zonă nu și-a mai putut continua deplasarea din cauza terenului accidentat. Imediat, cei doi ocupanți au abandonat vehiculul și au fugit în zona împădurită.

Au fost constituite mai multe echipe de căutare și s-a acționat concentric prin restrângerea treptată a arealului de căutare, fiind dispuse totodată toate măsurile de siguranță și securitate pentru polițiștii implicați, reușindu-se găsirea celor doi bărbați, care erau ascunși în fondul forestier. Cei doi au fost încătușați și preluați de către polițiști fără incidente, nefiind necesară utilizarea forței sau a armamentului, supunându-se somațiilor polițiștilor. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Precizări oficiale de la AEP despre finalul campaniei electorale la prezidențiale

Publicat

Publicitate

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025 se încheie sâmbătă, 3 mai, la ora 07:00. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) le reamintește competitorilor electorali că trebuie să respecte prevederile legale în vigoare și să nu continue propaganda electorală, scrie alba24.ro.

Totodată, Autoritatea Electorală Permanentă îi îndeamnă pe candidați să contribuie la desfășurarea în cele mai bune condiții a zilei votului, astfel încât întregul proces electoral să răspundă așteptărilor democratice ale cetățenilor.

La alegerile din 4 mai 2025, vor fi organizate 18.979 de secții de votare pe teritoriul României și 965 de secții de votare în străinătate.

În țară, votarea la cele 18.979 de secții de votare începe duminică, 4 mai 2025, ora 07:00, și se încheie la ora 21:00, ora României (cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetățenii care, la ora 21:00, se află în sediul secției de votare, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot).

Votarea în străinătate la alegerile prezidențiale se desfășoară, potrivit prevederilor Legii nr. 370/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pe durata a trei zile pentru fiecare tur de scrutin (2, 3 și 4 mai 2025, respectiv 16, 17 și 18 mai 2025).

În conformitate cu prevederile art. 5 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2025, votarea în străinătate începe în zilele de vineri și sâmbătă, la ora locală 07:00, și se încheie, la ora locală 21:00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora locală 23:59 pentru cetățenii care, la ora locală 21:00, se află în sediul secției de votare, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot).

Publicitate

În ziua de duminică, votarea în afara țării va începe la ora locală 07:00 și se va încheia la ora locală 21:00, fără a depăși ora 21:00 a României (cu posibilitatea de prelungire, în conformitate cu prevederile legale în vigoare).

Datele privind prezența la vot vor putea fi vizualizate în timp real pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente – https://prezenta.roaep.ro, pentru fiecare secție de votare în parte. Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secțiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeași pagină, imediat după încheierea și transmiterea digitală a acestora.

În situația organizării unui al doilea tur de scrutin, campania electorală va începe de la data validării rezultatelor primului tur de scrutin de Curtea Constituțională a României și se va încheia pe 17 mai a.c., ora 07:00

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending