Connect with us
Publicitate

Eveniment

2 aprilie – FLORIILE CATOLICE: Tradiţii, obiceiuri și superstiții care se respectă în Duminica Intrării Domnului în Ierusalim

Publicat

Publicitate

Credincioşii catolici sărbătoresc FLORIILE pe 2 aprilie 2023, zi care aminteşte de intrarea triumfală a lui Isus în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulţimi de oameni cu ramuri de finic.

Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile) este sărbătorită în Duminica dinaintea Învierii Domnului. La ortodocși Floriile se sărbătoresc pe 9 aprilie, zi în care Biserica Catolică sărbătorește Paștile.

De ce Paștele catolicilor se sărbătorește la date diferite de Paștele ortodox

Paștele ortodox se sărbătorește, de regulă, la date diferite față de cel catolic. Calcularea datei la care creştinii sărbătoresc Paştele ţine două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocţiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paştelui să varieze în fiecare an.

Publicitate

În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici şi ortodocşi.

Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi). În funcție de data la care se sărbătorește Paștele se stabilește și data la care sunt sărbătorite Floriile.

Credincioşii catolicii obişnuiesc să celebreze Floriile printr-o procesiune în care poartă în mână ramuri de palmier sau de măslin. La întoarcerea din procesiune, se bate de trei ori în uşa bisericii, care simbolizează poarta Paradisului, închisă după alungarea lui Adam şi a Evei.

Publicitate

Uşa va fi deschisă pentru credincioşi, la fel cum a fost redeschisă şi poarta Paradisului prin sacrificiul de sine a lui Iisus Cristos.

În biserică sunt binecuvântate ramurile de palmier sau măslin aduse de credincioşi, după care sunt arse, iar cenuşa este folosită în celebrarea zilei „Miercurea Cenuşii” din anul următor, care marchează începutul Postului Mare.

În mod tradiţional, în Duminica Floriilor, Arhiepiscopia Romano-Catolică organiza o procesiune pe străzile Bucureştiului. La Alba Iulia, la Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Mihail se organizează o procesiune în incinta catedralei.

Publicitate

Este vorba despre o procesiune care va începe la ora 10.30, în catedrala. După ce se vor citi trei evanghelii preotul va sfinți ramurile de salcii pentru credincioșii romano-catolici.

De asemenea în Joia Sfântă, de la ora 20.00, preotul va oficia slujba în care simbolic va spăla picioarele unor credincioși. Slujba de Paștele romano-catolic va fi oficiată duminică de la ora 21.00, la Catedrala Romano Catolică din Alba Iulia.

Duminica Floriilor deschide poarta de intrare în marea „Săptămână Sfântă”, în care credincioşii creştini retrăiesc drama pătimirii, a morţii şi învierii Domnului. Sunt zile de har ce revin an de an.

Sărbătoarea Floriilor este primită cu bucurie de toți credincioșii, dar cu înțelegerea faptului că Săptămâna Mare ce urmează este una a tristeții, pentru toate păcatele înfăptuite.

Duminica Floriilor este ca o poartă de intrare în Săptămâna Sfântă şi uneşte intrarea solemnă a lui Cristos în Ierusalim şi vestirea Pătimirii Mântuitorului la Sfânta Liturghie.

Pentru credincioşii catolici, participarea la procesiunea şi la Sfânta Liturghie din această duminică este un prilej de mărturisire publică a credinţei şi de unitate cu toţii creştinii catolici din România şi din lumea întreagă.

Intrarea Domnului Isus în Ierusalim

Intrarea lui Isus în Ierusalim este singurul moment din viaţa Sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat. De data aceasta, îşi pregăteşte singur intrarea, conform profeţiilor din Vechiul Testament, ca să fie recunoscut după Lege că este Mesia, Mântuitorul lumii.

Poporul îl întâmpină pe Isus cu ramuri de finic şi de măslin, strigând: ‘Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului’. Prin aceste cuvinte, oamenii simţeau că însuşi Dumnezeu a venit în lume, pentru a aduce mântuirea ei.

Intrând ca Împărat în Ierusalim, Isus anticipează biruinţa Sa apropiată asupra morţii, ca şi biruinţa întregii omeniri pe care o purta în Sine.

Primele menţiuni despre această sărbătoare provin din secolul al IV-lea. Cei dintâi care o pomenesc sunt Sfântul Epifanie, căruia i se atribuie două predici la această sărbătoare, şi pelerina apuseană Egeria, care, în însemnările ei de călătorie, descrie modul în care se celebra această duminică în Ierusalim, spre sfârşitul secolului al IV-lea.

De la unii dintre marii părinţi ai Bisericii, între care se află Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Ambrozie şi Sfântul Chiril al Alexandriei, există predici celebre ţinute în cinstea ei.

În vechime, Duminica Floriilor, începutul săptămânii Paştilor, mai era numită Duminica aspiranţilor sau a candidaţilor la botez, pentru că în această zi catehumenii (cei care urmau să se boteze) mergeau cu mare solemnitate la episcop spre a-i cere să fie admişi la botez, iar acesta le dădea să înveţe Simbolul credinţei (Crezul). Se mai numea şi Duminica graţierilor, pentru că, în cinstea ei, împăraţii acordau graţieri.

De Florii, oamenii merg la biserică pentru a sfinţi crenguţe de salcie pe care le pun la geamuri, la uşi sau la porţi. În unele părţi ale ţării, locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credinţa spune că acest ritual îi apără de boli şi îi face mai robuşti. De asemenea, apără casa de rele şi o protejează de evenimente neplăcute.

Ramurile de salcie care se împart în biserică în ziua de Florii simbolizează ramurile de finic cu care l-au întâmpinat mulţimile în Ierusalim pe Isus.

Cu ziua de Florii începe ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor, în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Isus Cristos.

În acest, an, Paștele Catolic este sărbătorit în 9 aprilie, iar Paștele Ortodox pe 16 aprilie.

Tradiții în Săptămâna Sfântă

După Florii, la catolici urmează Săptămâna Sfântă. Cu seara zilei de joi din Săptămâna Sfântă începe Triduumul Pascal: trei zile de rugăciuni speciale.

Biserica Catolică celebrează cu solemnitate Misterul Mântuirii, comemorându-l, prin celebrări speciale, pe Cristos răstignit, înmormântat şi înviat.

Aceste Triduum se va încheia cu Sfânta Liturghie în noaptea Învierii Domnului.

Nume de flori în maghiară

  • lalea – tulipán
  • trandafir – rózsa
  • garoafa – szegfű
  • liliac – orgona
  • crin – liliom
  • frezie – frézia
  • bujor – bazsarózsa
  • gerberă – gerbera
  • ghiocel – hóvirág
  • lăcrămioară – gyöngyvirág
  • nu mă uita – nefelejts
  • brândușă – kökörcsin
  • iasomie – jázmin
  • mac – pipacs
  • gladiolă – kardvirág
  • păpădie – gyermekláncfű
  • traista ciobanului – pásztortáska
  • clopoței – harangvirág
  • cimbrișor – kakukkvirág
  • margaretă – margaretta
  • floare de colț – havasi gyopár
  • mușcată – muskátli
  • zambila – jácint
  • panseluta – árvácska
  • orhidee – orhidea
  • narcise – nárcisz

Mesaje și urări de Florii pentru credincioșii catolici

În Duminica Floriilor sunt sărbătoriţi cei care poartă nume de floare, ca de exemplu Camelia, Margareta, Violeta, Lăcrămioara, Narcisa, Crina, Iris, Dalia, Anemona, Brânduşa sau, în cazul bărbaţilor, Viorel, Florin, Florian, Florentin, Florinel, Crina, Florin, Florina, Florica, Floricica.

Dacă doriţi să le transmiteţi un gând bun, mai jos aveți câteva idei de mesaje și urări de Florii:

Îţi urez ca toate zilele care urmează să îţi fie pline de bucurii şi realizări, să-ţi umple sufletul de voie bună. La multi ani de Florii!

Îţi doresc multă sănătate, iubire, fericire, să te bucuri de numele pe care-l porţi, să fii fericită, iubită şi zâmbitoare. La Mulţi Ani de Florii!

Trandafirii pe care i-ai adunat în cununa vieţii tale, lasă-i astăzi să se împletească într-un buchet al împlinirii. Fie ca florile iubirii să-ţi împodobească viaţa şi să-ţi vezi împlinite toate dorinţele.

Apropiindu-se o mare zi de sărbătoare, ziua numelui tău, primeşte din partea mea cele mai mari urări de bine. Să ai parte de multă sănătate, mult noroc şi fie ca toate dorinţele să ţi se îndeplinească. Dumnezeu să te călăuzească în tot ceea ce faci. La mulţi ani de Florii!

O zi frumoasă este mâine, o zi frumoasă pentru tine. O floare şi un sincer La Mulţi Ani! Să creşti mare şi frumoasă şi să fii şi sănătoasă.

De ziua ta, toate florile din lume să îţi ureze „La Mulţi Ani!” Îţi doresc tot binele din lume, să ai aprte de multă fericire şi de clipe de neuitat alături de cei dragi.

Mesaje de Florii pentru persoana iubită

Eşti persoana care mi-a luminat viaţa şi mi-a încălzit sufletul! La Mulţi Ani!

Dintr-o lume plină de flori tu eşti trandafirul meu şi vreau să rămâi mereu. La mulţi ani!

Frumuseţea trandafirilor şi gingăşia narciselor pălesc în faţa ta! Eşti cea mai preţioasă floare! La Mulţi Ani, iubita mea!

Cerul se înseninează de fiecare dată când păşeşti afară, vântul adie domol, iar păsările ciripesc de îndată ce te văd pe tine! La Mulţi Ani, floarea mea iubită!

Există flori în grădina mea, există flori în parc, dar nimic nu este mai frumos decât atunci când buzele noastre se întâlnesc în întuneric! Eşti cea mai frumoasă floare a mea!

Această zi să îţi aducă atât de multe flori încât să te pierzi printre ele şi tot atâtea declaraţii de dragoste! Tu eşti singura mea floare de pe pământ!

Mesaje de Florii pentru mama

Îţi doresc o oră de linişte, o zi de pace, o săptămână de soare, un an de iubire, un veac de sănătate şi un mileniu de bani. La Mulţi Ani, draga mea mamă! Te iubesc nespus!

Draga mea mamă, îţi doresc în această zi să fii înconjurată de iubire şi fericire. Dumnezeu să îţi călăuzească paşii, să te ţină puternică şi sănătoasă, să îţi ofere clipe de neuitat şi să-ţi îndeplinească toate dorinţele. Te iubesc, la mulţi ani!

O mare bucurie să te am ca mamă, draga mea Floare. M-ai protejat cu petalele tale şi m-ai ajutat să înfloresc şi eu, bobocul tău. La mulţi ani!

Fie ca viaţa ta să se umple de căldura, lumina şi dragostea pe care mi le-ai oferit mie! La Mulţi Ani, draga mea mamă!

Totul pe lume se schimbă, doar florile se deschid în fiecare primăvară; pentru că eşti minunată, toate florile din lume îţi urează la mulţi ani! Te iubesc draga mea mamă!

Mesaje de Florii pentru tata

La mulţi ani, sănătate şi fericire! Să ciocnim un păhărel, celebrând un “Floricel”.

Îţi doresc ca această zi minunată de primăvară să fie urmată de altele mult mai frumoase şi mai deosebite, pline de bogăţie sufletească şi nu numai. La mulţi ani, dragul meu tată!

Flori frumoase să răsară-n calea ta, zile lungi şi fericire îţi doresc din partea mea. La mulţi ani de ziua numelui, tată!

Ziua numelui să-ti fie plină de realizări și să te bucuri mereu de orice lucru frumos din viața ta! La Mulți Ani, dragul meu tată!

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Femeie în stare gravă, după ce a fost lovită de un tren care circula de la Dorohoi spre Iaşi

Publicat

Publicitate

O femeie care a fost lovită de un tren care circula de la Dorohoi spre Iaşi a fost dusă la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) de la Spitalul “Sfântul Spiridon” cu multiple traumatisme, urmând să fie operată.

Potrivit Inspectoratului Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi, accidentul feroviar a avut loc la intrarea în municipiul Iaşi, în zona Ideo.

“Un apel primit la Serviciul Unic 112 a semnalat faptul că o persoană a fost lovită de trenul 11426 Dorohoi-Iaşi. Apelantul a fost conductorul de tren. La locul solicitării s-a deplasat echipajul de terapie intensivă mobilă cu medic. Victima a fost preluată în viaţă cu traumatism cranio-cerebral şi contuzii toracice şi abdominale. A fost transportată de urgenţă la Spitalul Clinic de Urgenţă ‘Sfântul Spiridon’ Iaşi”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Iaşi, Georgică Onofreiasa.

Publicitate

Coordonatorul UPU-SMURD Iaşi, dr Diana Cimpoeşu, a declarat că femeia implicată în accidentul feroviar a suferit multiple contuzii, traumatism cranio-cerebral cu pierderea stării de conştienţă, contuzie toraco-abdominală, traumatism vertebral, ruptură de splină de grad 4, hematoame hepatice.

“Pacienta va intra în sala chirurgie”, a precizat Diana Cimpoeşu. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Acțiune a polițiștilor rutieri pentru prevenirea accidentelor rutiere

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, împreună cu cei ai subunităților de profil au desfășurat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare nerespectarea regimului legal de viteză.

Activitățile s-au desfășurat în intervalul orar 9:00-13:00, fiind instituite filtre rutiere pe principalele artere din județ, prilej cu care au fost controlate peste 180 de autovehicule, iar 46 dintre conducătorii auto au fost surprinși circulând cu viteză peste limita legală.

 

Publicitate

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 92 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 30.000 de lei.

 

De asemenea, au fost reținute în vedere suspendării exercitării dreptului de a conduce trei permise de conducere, respectiv,  pentru depășire neregulamentară, neacordarea priorității de trecere pietonilor care au acest drept și conducere agresivă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr fără permis, din Coțușca, depistat la volanul unui autoturism neînmatriculat

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani –Biroul Rutier au oprit pentru control, pe Calea Națională, din muncipiul Botoșani, un autoturism condus de un tânăr, de 25 de ani, din comuna Coțușca.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Mai mult decât atât, plăcuțele de înmatriculare ale autoturismului emise de un stat străin, erau expirate din anul 2020.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis și punere în circulație a unui autovehicul neînmatriculat.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Transportatori verificați de polițiștii rutieri cu aparatele Tachoscan

Publicat

Publicitate

Polițiștii rutieri verifică legalitatea transportatorilor utilizând aparatele Tachoscan din dotare.

 

Această aparatură oferă informațiile existente pe cardul tahograf al conducătorului auto, privind timpii de conducere, pauză și odihnă. Respectând aceste obligații impuse de legislația incidentă, conducătorul auto este apt să conducă autovehiculele în condiții de siguranță pentru toți participanții la trafic.

Publicitate

 

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani există două astfel de aparate utilizate în cadrul activităților specifice.

 

Publicitate

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending