Connect with us
Publicitate

Eveniment

17 iulie: Ziua mondială a justiţiei penale internaţionale

Publicat

Publicitate

Marcarea acestei zile are loc după ce în anul 1998, la această dată, a fost consemnată semnarea Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale, document de referinţă pentru justiţia internaţională privind protejarea faţă de cazurile de genocid, de crime împotriva umanităţii şi de crime de război, potrivit portalului dedicat asp.icc-cpi.int.

Alegerea datei, de 17 iulie, s-a petrecut în 2014, în urma adoptării declaraţiei de la Kampala, cu prilejul Conferinţei de revizuire a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale (CPI). Prin marcarea acestei zile se urmăreşte confirmarea angajamentului comunităţii internaţionale pentru justiţia penală internaţională ca instrument comun pentru combaterea impunităţii privind crimele cele mai grave care ameninţă securitatea internaţională, precum genocidul, crimele de război, crimele împotriva umanităţii şi crima de agresiune.

CPI este prima instanţă penală internaţională permanentă. În prezent, 123 de state la nivel mondial sunt semnatare ale Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale, arată site-ul www.icc-cpi.int. Dintre acestea, 33 sunt din Africa, 19 reprezintă zona Asia-Pacific, 18 sunt din Europa de Est, 28 din America Latină şi Caraibe, iar 25 sunt din vestul şi nordul Europei şi Australia, potrivit https://asp.icc-cpi.int.

Publicitate

Curtea are competenţă asupra infracţiunii de genocid, crimelor împotriva umanităţii, crimelor de război şi crimei de agresiune, jurisdicţia CPI fiind complementară jurisdicţiilor naţionale, conform www.mae.ro.

România a făcut demersuri, în perioada interbelică, prin reputatul diplomat şi jurist român Vespasian Pella, pentru înfiinţarea unei jurisdicţii penale internaţionale cu caracter permanent în slujba păcii şi stabilităţii în lume. Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale a fost semnat de Guvernul României la 7 iulie 1999. A fost ratificat prin Legea nr. 111 din 28 martie 2002, România fiind printre primele 60 de state care au făcut acest demers, participând la intrarea în vigoare a documentului. În 2013, România a deţinut poziţia de co-facilitator al Planului de acţiune pentru universalitatea şi punerea în aplicare completă a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale. România a organizat, la Bucureşti, la Haga şi la New York, evenimente pentru promovarea Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale şi a activităţii acestei instanţe penale internaţionale, potrivit www.mae.ro. În 8 decembrie 2014, în a XIII-a sesiune a Adunării Statelor Părţi la Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale (ASP CPI), România a fost aleasă, prin consens, membru în Biroul ASP CPI, pentru un mandat de trei ani, conform www.mae.ro.

De la debutul conflictului din Ucraina, Uniunea Europeană a sprijinit Curtea Penală Internaţională să ancheteze crime comise în cursul acestei incursiuni armate a Rusiei în teritoriul naţional ucrainean. La 1 şi 2 martie 2022, 39 de state părţi la Statutul de la Roma, inclusiv state membre, au transmis o petiţie către Curtea Penală Internaţională pentru investigarea situaţiei din Ucraina, chiar dacă această ţară nu este parte semnatară a documentului fondator al Statului de la Roma. În conformitate cu prezentele reguli în vigoare, Curtea Penală Internaţională poate investiga o serie de crime, dar nu are jurisdicţie pentru crima de agresiune din această speţă, în special pentru că ambele state implicate în conflict trebuie întâi de toate să fie părţi semnatare ale actului fondator al Curţii şi să ratifice amendamentul specific care permite lansarea unei astfel de investigaţii, potrivit portalului https://epthinktank.eu/ (European Parliament Research Service). AGERPRES

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) PSD Botoșani: Trei oferte pentru Autostrada de care se va lega Drumul Expres Botoșani – Suceava

Publicat

Publicitate

Trei oferte au fost depuse pentru construirea lotului Roșcani – Suceava din Autostrada Moldova.

Pentru construirea celor 29 de kilometri s-au înscris în competiție aceiași ofertanți ca la primul lot, Pașcani – Roșcani: asocierea UBM – Tehnostrade – SA&PE, asocierea Danlin XXL – Intertranscom Impex și constructorul italian Webuild SPA.

Construirea Autostrăzii A7 este cel mai important proiect de mare infrastructură pentru Moldova și județul Botoșani. PSD este singurul partid care a avut determinarea de a scoate Moldova din izolare și care a dezvoltat cele mai importante proiecte de infrastructură rutieră: Autostrada A7 și Autostrada A8. Alături de ministrul Transporturilor, domnul Sorin Grindeanu, de colegii parlamentari social-democrați, de echipele din administrația județeană și de reprezentanții societății civile, am făcut toate demersurile necesare pentru ca Autostrada Moldovei să devină cât mai repede realitate”, a declarat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Publicitate

Firma care va câștiga licitația va avea la dispoziție 6 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuția lucrării. Contractul prevede construcția a trei noduri rutiere, printre care cel de la Roșcani, care va asigura descărcarea în DJ208C, Joldești – Vorona – Botoșani. Se va mai realiza un nod rutier la Dumbrăveni, intersecția cu DJ208B, Verești – Dumbrăveni, și unul care să asigure conexiunea cu Aeroportul Internațional Suceava și cu DN29, Botoșani – Suceava. De asemenea, se va construi un drum de legătură de 5,2 kilometri, între DN29 și Aeroportul Internațional Suceava. Tot în acest lot se va descărca și Drumul Expres Botoșani – Suceava, nodul urmând a fi realizat între Dumbrăveni și Salcea.

Președintele PSD Botoșani a subliniat că social-democrații vor fi garanții finalizării proiectelor de mare infrastructură, inclusiv a Drumului Expres Botoșani – Suceava, dacă vor fi în viitoarea guvernare. „Este pentru prima dată când o guvernare pune Moldova pe primul plan. PSD a demonstrat că este singurul partid care a dezvoltat infrastructura rutieră din Moldova. Aceasta este soluția pentru dezvoltarea Moldovei și pentru ca tinerii noștri să nu mai plece la muncă în străinătate! Pentru siguranța continuării acestor proiecte care vor atrage investiții importante în județul nostru, pe 1 decembrie votați PSD la alegerile parlamentare, poziția 3 pe buletinul de vot”, a conchis Doina Federovici.

CMF11240017

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Echipa Bolojan pentru PNL în alegerile parlamentare din 1 decembrie

Publicat

Publicitate

Partidul Național Liberal are o nouă echipă la vârf. Alături de mine, Ilie Bolojan, se află primarul Clujului, Emil Boc, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, primarul sectorului 6, din București, Ciprian Ciucu și europarlamentarul și președinte al PNL Giurgiu, Dan Motreanu.

Credem în seriozitate și rezultate. Pentru România și pentru Partidul Național Liberal!

România este într-un moment greu și avem doar câteva zile să demonstrăm că nu vom lăsa lucrurile să degenereze, iar țara să o ia razna.

Publicitate

Principalul nostru argument este seriozitatea, bazată pe experiență. Știm administrație locală. Și vom demonstra că SE POATE și în administrația centrală.

Al doilea argument sunt rezultatele noastre.

Recunoaștem erorile făcute de PNL, cunoaștem problemele țării și ne angajăm să le rezolvăm. Nu vom fi populiști, vom fi tranșanți. Vom fi eficienți.

Publicitate

Nu ne-am bătut joc de comunitățile noastre, pe care le iubim – la Oradea, la Cluj-Napoca, în București sau Brașov, în Botoșani sau Giurgiu. Suntem în serviciul public și vă respectăm. Tot așa vom face pentru România, pe care o iubim.

Iată pe ce ne vom concentra, pe scurt:

  1. Eliminarea risipei;
  2. Reforma statului;
  3. Debirocratizare;
  4. Simplificare;
  5. Integritate;
  6. Impactul politicilor publice (sănătate, educație, justiție);
  7. Profesionalizare.
  8. Modernizare.

Fiți alături de noi, fiți alături de PNL pe 1 decembrie, la vot!

Publicitate

Ilie Bolojan și noua echipă liberală

CMF 11240002

Citeste mai mult

Eveniment

Din nou AVARII pe rețeaua de apă: Trei scări de pe Primăverii și cinci de pe Aleea Cinema din municipiul Botoșani, fără apă

Publicat

Publicitate

Pentru remedierea unei avarii survenite pe conducta de alimentare cu apă din OL cu diametrul de 200 mm, de pe strada Curcubeului (Școala Gimnazială nr.13) din municipiul Botoșani, echipele S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani au fost nevoite să întrerupă furnizarea apei potabile, în data 26 noiembrie 2024.

Sunt afectați de lipsa apei consumatorii care locuiesc pe str. Primăverii nr. 24 (două, trei scări) și Aleea Cinema nr. 2 (aproximativ cinci scări).

Echipele de intervenție depun toate eforturile pentru remedierea problemei cât mai rapid posibil, iar, conform estimărilor, lucrările vor fi finalizate până mâine, 27 noiembrie 2024, ora 13:30.

Publicitate

“Ne cerem scuze față de abonații afectați și îi asigurăm că intervenția se va desfășura operativ, astfel încât disconfortul creat să fie cât mai redus”, a transmis noul director general al Nova Apaserv S.A. Botoșani, Alin – Cătălin Cirimpei.

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune BLITZ la Flămânzi: Zeci de șoferi fără permis după ce au uitat să ridice piciorul de pe ACCEERAȚIE

Publicat

Publicitate

Zece șoferi au rămas fără permis în doar o oră, în urma unei acțiuni BLITZ la Flămânzi.

Polițiștii au organizat o acțiune fulger pentru prevenirea accidentelor rutiere cauzate de viteza excesivă, pe drumul județean DJ 281, în orașul Flămânzi. În doar o oră, între 13:00 și 14:00, zece conducători auto au rămas fără permis, echipajele de poliție fiind poziționate strategic, în cascadă.

Valoarea totală a sancțiunilor aplicate în cadrul acestei acțiuni a depășit 7.000 de lei.

Publicitate

„Reamintim că viteza excesivă reprezintă una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere grave. Conduceți prudent!”, a declarat Delia Nenișcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending