Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX: Cinstirea Icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț, făcătoare de minuni

Publicat

Publicitate

Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Îndrumătoarea de la Mănăstirea Neamț
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca, începând cu anul 2019, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Îndrumătoarea” de la Mănăstirea Neamţ să fie sărbătorită și cinstită în fiecare an, în ziua de 9 iulie. Icoana „Hodighitria”, care se traduce Îndrumătoarea, este considerată cea mai frumoasă icoană bizantină din câte s-au păstrat și din câte se cunosc.

Încărcătura duhovnicească deosebită a acestei icoane vine şi din rugăciunile cu care au înconjurat-o, de-a lungul celor şase secole de când se află în patrimoniul Mănăstirii Neamţ, mii de călugări, mulţi dintre ei deveniţi sfinţi. Ea datează din anul 665, a fost pictată în Lida și dăruită domnitorului Alexandru cel Bun de Împăratul Bizanțului, Ioan al VIII-lea Paleologul.

În timpul unei invazii a Imperiului Otoman, în anul 1821, icoana a fost ascunsă, împreună cu unele odoare ale mănăstirii, în Muntele Rusu, la șase kilometri depărtare de Mănăstirea Neamț, iar la 28 octombrie 1822 a fost adusă înapoi. Monahii care o aduceau au fost întâmpinați de stareț și obște la un kilometru de mănăstire, unde se află o biserică și un vechi „cerdac”, iar acolo s-a ridicat o cruce de marmură pe care s-a scris istoria ducerii și aducerii icoanei din Muntele Rusu.

Pe această cruce este gravată următoarea istorisire: „Această cruce s-a ridicat spre semnul și aducere aminte a anului 1821, când venind turcii în Țara Românească, asupra noastră și multe răutăți făcând bisericii și crești¬nilor, fiecare se mântuia cum putea. Deci, în acest timp la această sfântă mănăstire stărețind sfinția sa părintele Ilarie, ne-a poruncit nouă, monahilor, de am adus sfânta icoană a Maicii Domnului din biserica mare a mănăstirii spre muntele Rusu și am ascuns-o într-un deal, în pădure, împreună cu alte odoare și documente, la anul 1821, luna iunie, ziua 3”.

În secolul 19, în vremea starețului Neonil, a fost confecțio¬nată o valoroasă ferecătură din argint cu pietre prețioase. Icoana a devenit un simbol al bătrânei chinovii și se bucură astăzi de mare cinstire, așa cum s-a bucurat și în veacurile trecute. Icoana de la Mănăstirea Neamț este parte integrantă a istoriei și frumuseții acestei cetăţi voievodale, ca odor de mare preț, pe care îl păstrează cu sfințenie. Acesta este marele dar al ¬Mănăstirii Neamț, adus prin icoana făcătore de minuni a Maicii Domnului.

„Bucură-te, Rază a înţelepciunii Soarelui Hristos, Turn nebiruit al creştinilor, Cetatea Cea cerească a Luminii, Vasul Cel plin de mirul laudelor îngereşti, bucură-te, Maică a Domnului, Ceea Ce reverşi daruri de minuni celor ce cu inimă smerită cad înaintea sfintei Tale icoane, cerând alinarea suferinţelor şi mare milă. Nu ne uita şi pe noi, cei ce, măcar că nu ştim a-ți aduce cuvânt vrednic de laudă, nădăjduim la acoperământul milostivirii Tale”. Amin!

Publicitate

 

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Dacă plecați la DRUM: Avertizări de ninsoare, viscol și vânt puternic de Crăciun. Hartă cu cod galben și portocaliu în aproape toată țara

Publicat

Publicitate

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări meteorologice valabile pentru perioada 24 decembrie, ora 10 – 25 decembrie, ora 10. Acestea vizează fenomene severe precum ninsoare abundentă, viscol puternic și intensificări ale vântului în diferite regiuni ale țării. Mai jos, detalii despre zonele afectate și condițiile meteorologice preconizate:

Cod Portocaliu: Ninsoare Abundentă și Viscol Puternic

Interval: 24 decembrie, ora 10 – 25 decembrie, ora 10

Zone afectate: Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali (altitudini de peste 1700 m)

În aceste zone, sunt așteptate ninsori abundente care vor determina depunerea unui strat consistent de zăpadă. Cantitățile de apă vor ajunge la 30-50 l/mp. Vântul va sufla cu intensitate, având rafale de peste 90-110 km/h, generând viscol puternic și zăpadă troienită. Vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.

Cod Galben: Ninsoare și Intensificări Ale Vântului

Interval: 24 decembrie, ora 10 – 25 decembrie, ora 10

Zone montane (altitudini între 800 și 1700 m): În cea mai mare parte a zonei montane, va ninge și se va depune un strat de zăpadă consistent, cu acumulări de 20-25 l/mp. Vântul va avea intensificări de 60-80 km/h, generând viscol și reducând vizibilitatea sub 100 de metri.

Publicitate

Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, estul și sudul Transilvaniei:

Vântul va sufla cu rafale de 50-70 km/h, iar în noaptea de 24 spre 25 decembrie se pot înregistra rafale izolate de peste 80 km/h în estul Munteniei.

Județul Timiș și zona joasă a județului Caraș-Severin: În prima parte a zilei, se așteaptă ninsoare temporar viscolită, cu rafale de 40-50 km/h.

Restul teritoriului: Intensificări temporare ale vântului, cu viteze de 40-50 km/h.

Recomandări pentru Populație

Evitarea deplasărilor inutile: În special în zonele montane afectate de viscol și ninsoare abundentă.

Pregătirea autovehiculelor: Echiparea acestora cu anvelope de iarnă și lanțuri antiderapante.

Monitorizarea actualizărilor meteo: Verificați în mod regulat avertizările emise de ANM.

În Ajunul Crăciunului, în zonele montane ninge abundent, iar meteorologii au emis cod portocaliu până în dimineața Crăciunului. În zonele de deal este cod galben de ninsoare.

În Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali, la altitudini în general de peste 1700 m, va ninge abundent și se va depune strat nou de zăpadă local consistent, aici fiind în vigoare până în dimineața Crăciunului o avertizare cod portocaliu. Cantitățile de apă acumulate vor fi de 30…50 l/mp. Vântul va sufla tare, cu rafale de peste 90…110 km/h, va fi viscol puternic, iar zăpada troienită, condiții în care vizibilitatea va scădea sub 50 m.

În prima și a doua zi de Crăciun, local în Carpații Meridionali și în sudul Carpaților Orientali va fi viscol, iar zăpada troienită, condiții în care vizibilitatea va scădea sub 100 m. Vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 60…80 km/h, în zonă fiind cod galben de vreme rea până joi seaa, la ora 20.00.

Va mai fi în vigoare și un cod galben de vânt în Muntenia, Dobrogea, precum și în centrul și sudul Moldovei. Aici, vântul va avea intensificări, cu rafale de 50…70 km/h și temporar de 75…80 km/h în estul Munteniei și pe litoral.

Pe parcursul zilei de 25 decembrie în regiunile sudice și sud-estice vor fi precipitații, predominant sub formă de ploaie, moderate cantitativ (10…20 l/mp), iar în sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei, izolat, peste 25…30 l/mp. Vor fi condiții de polei.

Citeste mai mult

Eveniment

Cozmin Epuraș, primarul Comunei Stăuceni: Cele mai calde urări de Crăciun

Publicat

Publicitate

Mesaj emoționant de la Cozmin Epuraș, primarul Comunei Stăuceni, pe când Moș Crăciun a pornit deja cu cadourile pentru locuitorii comunei Stăuceni dar și pentru cei din tot județul Botoșani.

“În această perioadă de sărbătoare, vreau să vă transmit cele mai calde urări de Crăciun și un An Nou plin de sănătate, bucurii și împliniri! Fie ca lumina Crăciunului să aducă pace și speranță în inimile voastre, iar fiecare moment petrecut alături de cei dragi să fie plin de fericire”, a transmis Cozmin Epuraș, primarul Comunei Stauceni.

Citeste mai mult

Eveniment

Cod galben de ceață și polei până la ora 02:00 pentru 37 de comune din Botoșani. Fenomenul va favoriza formarea GHEȚUȘULUI

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de ceață și polei, valabil până la ora 02:00, pentru o parte din județul Botoșani. 

Din această cauză, pe drumurile din Dorohoi, Ungureni, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Cristinești, Avrămeni, Dersca, George Enescu, Manoleasa, Hilișeu-Horia, Păltiniș, Broscăuți, Mileanca, Pomârla, Știubieni, Darabani, Mihăileni, Drăgușeni, Corlăteni, Cândești, Cordăreni, Viișoara, Brăești, Săveni, Concești, Văculești, Lozna, Mitoc, Dimăcheni și Adășeni se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.

Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm:

▪️conduceți prudent;

▪️reduceți viteza;

Publicitate

▪️măriți distanța dintre autovehicule;

▪️evitați orice manevră riscantă;

▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!

“În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112. Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Citeste mai mult

Eveniment

Primarul comunei Avrămeni, Ioan Bucatariu: Liniște, bucurii și un strop de magie care să vă umple inimile

Publicat

Publicitate

Mesaj în seara de Ajun a Crăciunului de la primarul comunei Avrămeni, Ioan Bucatariu, care a ținut să transmită toate felicitările de liniște și bunăstare pentru aceste sărbători de Crăciun.

“În spiritul sărbătorilor de Crăciun, vă doresc să aveți parte de liniște, bucurii alături de cei dragi și un strop de magie care să vă umple inimile.

Fie ca lumina sărbătorilor să vă călăuzească pașii și să vă inspire în tot ceea ce faceți!

Crăciun binecuvântat alături de cei dragi!”, a transmis primarul comunei Avrămeni, Ioan Bucatariu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending