Connect with us

Eveniment

FOTO: Un an de la deschiderea noului centru de îngrijire și asistență pentru persoanele adulte cu dizabilități Botoșani

Publicat

Publicitate

Centrul a fost deschis, după reabilitarea și modernizarea clădirii fostei Secții de distrofici din zona industrială din municipiul Botoșani. Investiția, care s-a ridicat la aproximativ 1,7 milioane de lei, a fost finanțată din bugetul Consiliului Județean.
Noul centru găzduiește 32 de beneficiari. Aceștia stau câte doi în cameră și beneficiază de servicii personalizate: asistență pentru sănătate, consiliere psihosocială, suport emoțional, socializare și activități culturale, dezvoltarea abilităților de viață independentă și depășirea situațiilor de dificultate, în vederea reintegrării familiale.
„Când la conducerea instituțiilor se află oameni destoinici, lucrurile merg în direcția bună, iar DGASPC Botoșani a devenit un model de bune practici la nivel național. Felicitări și mult succes în continuare echipei de la DGASPC Botoșani!”, a transmis Doina Federovici.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Protest cu violențe în Piața Victoriei. Jandarmii, nevoiți să folosească gaze lacrimogene

Publicat

Publicitate

Câteva sute de persoane s-au adunat, luni, în Piața Victoriei, pentru a protesta împotriva creșterii prețurilor de către marile magazine alimentare. A fost un răspuns la un îndemn al lui Călin Georgescu pentru boicotarea marilor lanțuri de magazine, informează alba24.ro.

Unii protestatari au forțat dispozitivul de panouri metalice montat de jandarmi și au blocat carosabilul.

Potrivit Jandarmeriei Capitalei, manifestanții au exercitat presiuni asupra forțelor de ordine.

”În acest moment, jandarmii, prin echipele de dialog și dispozitive specifice de ordine publică îndrumă participanții către centrul Pieței Victoriei, pentru siguranța lor, a traficului rutier și a celorlalți cetățeni. Subliniem faptul că această manifestație nu a respectat prevederile cadrului legal în vigoare privind declararea și organizarea adunărilor publice”, a informat Biroul de presă al Jandarmeriei Capitalei.

Protestatarii au ovaționat la anunțul președintelui Iohannis că va demisiona din funcție și au forțat gardurile montate de jandarmi în Piața Victoriei.

Jandarmii au folosit gaze lacrimogene

Publicitate

Jandarmii care asigură ordinea la protestul neautorizat din Piața Victoriei au folosit luni gaze lacrimogene împotriva manifestanților care au forțat dispozitivul de ordine publică și au aruncat cu petarde.

”Din cauza faptului că manifestații au forțat în repetate rânduri dispozitivul de jandarmi de pe trotuarul Palatului Victoria, au fost folosite substanțele iritant-lacrimogene din dotarea forțelor de ordine. Subliniem faptul că manifestanții au aruncat cu materiale pirotehnice (petarde și fumigene) către forțele de ordine”, informează Biroul de presă al Jandarmeriei Capitalei, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, în cadrul adunării publice există persoane care îndeamnă la violență împotriva forțelor de ordine.

Recomandăm încă o dată tuturor persoanelor prezente în Piața Victoriei să se dezică de orice comportament ilegal și să indice jandarmilor prezenți orice persoană care instigă la violență și la alte încălcări ale legii’, arată sursa citată.

Participanții au ovaționat la anunțul demisiei președintelui Iohannis și au forțat gardurile montate de jandarmi în Piața Victoriei. De asemenea, s-au îmbrâncit cu forțele de ordine și au aruncat cu petarde către acestea.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Cateheză cu tema „Călătoria credinței în Biserica Ortodoxă Română. De la Autocefalie la un Veac de Patriarhat”, în Parohia Sfântul Ioan Botezătorul Botoșani

Publicat

Publicitate
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, copiii și tinerii din Parohia Sfântul Ioan Botezătorul Botoșani, și nu numai, au luat parte la un program de cateheză cu tema „Călătoria credinței în Biserica Ortodoxă Română: De la Autocefalie la un Veac de Patriarhat”, în cadrul căreia s-a vorbit despre contextul istoric în care Biserica noastră strămoșească și-a dobândit independența.
Grupul catehetic a fost coordonat de protopopul de Botoșani, părintele Petru Fercal și o profesoară de religie extrem de îndrăgită de copiii din municipiul Botoșani, Maria Timofti. Pe parcurs s-a alăturat în dialogul extrem de antrenant și profesorul Gheorghe Bulboacă, de la Seminarul Teologic.
Discuțiile deosebit de fructuoase legate de istoria bisericească și cea a neamului nostru românesc i-au atras pe copiii participanți, care au pus întrebări și au primit răspunsuri pe măsura râvnei lor. Astfel au consolidat informațiile legate de împlinirea a 140 de ani de Autocefalie şi Centenarul Patriarhiei Române,  două aniversări cu semnificaţii deosebit de importante pentru spiritualitatea şi demnitatea noastră naţională, creând prilejul, dar şi datoria, de a omagia cu recunoştinţă memoria tuturor celor care s-au ostenit pentru recunoaşterea oficială a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române şi dobândirea rangului de Patriarhie.
Dând dovadă de reale valențe în lucrul cu copiii, cei doi profesori au inițiat și diferite jocuri interactive după urmărirea unor clipuri cu material specific, legat de tema în discuție. Copiii au aflat lucruri noi despre cei cinci patriarhi pe care i-a avut Biserica Ortodoxă Română, despre abilitatea și responsabilitățile pe care le-au avut în perioadele în care au păstorit credincioșii, caracterizate de un context extrem de dificil din toate punctele de vedere, dar cu rezultate remarcabile.
Copiii și tinerii din grupa de cateheză au aflat, de asemenea, câte lucruri minunate a înfăptuit și actualul Patriarh Daniel, care vor dăinui peste veacuri.
Părintele protopop Petru Fercal a intervenit în discuții în mod punctual, transformând întâlnirea într-o adevărată lecție de istorie bisericească și nu numai.
Tot în joacă, profesoara Maria Timofti a testat atenția participanților la cateheză, pe care i-a rugat să extragă dintr-un săculeț mai multe fotografii. Copiii au primit sarcina să așeze acele imagini pe „axa timpului”, de care s-au achitat admirabil. Nu a lipsit nici celebrul puzzle, pe echipe, piesele din catedrală sau chipul unui patriarh fiind iute asamblate de copilașii care s-au întrecut în rapiditatea mișcărilor.
La final, activitatea s-a încheiat cum a început, adică cu rugăciune. Copiii și tinerii prezenți s-au bucurat de dulciuri din partea părintelui protopop Petru Fercal, nu înainte de a face o fotografie cu toții pentru a imortaliza o părticică infimă din amploarea activităților care au marcat Centenarul Patriarhiei Române.

 


Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune amplă a polițiștilor din Dorohoi. Șoferi amendați pe capete

Publicat

Publicitate

În acest zilele de 8 și 9 februarie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, Secției de Poliție Rurală nr. 6 Pomârla și polițiști de frontieră au acționat în cadrul planului de acțiune BLOCADA, pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor stradale și pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică.

 

Astfel, polițiștii au acționat în intervalul orar 07:00-11:00,  prilej cu care au fost legitimate aproximativ 60 de persoane și au fost controlate 54 de autovehicule și un local public.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 43 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 10.000 de lei, pentru nerespectarea legislației privind circulația pe drumurile publice.

 

Publicitate

De asemenena, au fost reținute trei certificate de înmatriculare.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Interimatul funcției prezidențiale (procedură)

Publicat

Publicitate

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat, la 10 februarie 2025, demisia din funcția de președinte al României.

El a menționat că va pleca de la Palatul Cotroceni pe data de 12 februarie.

Klaus Iohannis a precizat că decizia vine în contextul în care în Parlamentul României s-a pus în mișcare, la 10 februarie 2025, procedura de suspendare a sa din funcție.

‘Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!’, a spus Klaus Iohannis într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni.

Procedura de suspendare este un demers ‘inutil’, ‘nefondat’ și ‘păgubos’, a mai spus Iohannis.

***

Publicitate

Conform Constituției României, vacanța funcției de președinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcție, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuțiilor sau de deces (art. 97).

Constituția mai prevede că, în caz de demisie, de demitere din funcție, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuțiilor sau de deces, în termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de Președinte al României, guvernul va organiza alegeri pentru un nou președinte.

Dacă funcția de președinte devine vacantă ori dacă președintele este suspendat din funcție sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-și exercita atribuțiile, interimatul se asigură, în ordine, de președintele Senatului sau de președintele Camerei Deputaților. (art. 98 din Constituție)

Constituția detaliază, totodată, atribuțiile care nu pot fi exercitate pe durata interimatului funcției prezidențiale: nu se pot adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale națiunii (prerogativă atribuită de art. 88 din Constituție), nu se poate declanșa procedura de suspendare a Parlamentului (prerogativă atribuită de art. 89 din Constituție), nu se poate convoca un referendum național (prerogativă atribuită de art. 90 din Constituție).

Conform volumului ‘Constituția României revizuită. Comentarii și explicații’ (Mihai Constantinescu, Simina Tănăsescu, Ioan Moraru, Elena Simina Tănăsescu, 2003), vacanța funcției are semnificația că președintele, deși nu este demis, nu-și poate exercita atribuțiile. De aceea, se declanșează interimatul, conform art. 98 din Constituție. Acesta, însă, prin natura lui, nu poate fi decât provizoriu, întrucât președintele interimar nu se bucură de legitimitatea celui ales. De aceea, guvernul trebuie să organizeze scrutinul pentru alegerea noului președinte, în maximum trei luni de la data începerii interimatului. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending