Connect with us
Publicitate

Eveniment

16 mai, Ziua internațională a luminii. Când a fost prima operaţiune de succes a laserului

Publicat

Publicitate

Ziua internaţională a luminii este sărbătorită în fiecare an la 16 mai. Se aniversează aniversa prima operaţiune de succes a laserului, în 1960, de către fizicianul şi inginerul, Theodore Maiman.

Laserul este un exemplu extraordinar al modului în care o descoperire ştiinţifică poate aduce beneficii revoluţionare în domenii diverse precum comunicaţii, medicină şi altele, scrie https://www.lightday.org/.

UNESCO subliniază faptul că Ziua internaţională a luminii nu este doar despre lasere şi ştiinţă, ci include şi aspecte ale artei, culturii sau divertismentului. În acest sens, iniţiatorii arată că lumina este un subiect de inspiraţie pentru multe discipline şi este catalizatorul perfect pentru a promova educaţia ştiinţifică în rândul tinerilor.

Publicitate

Programele de predare care utilizează ştiinţa şi tehnologia uşoare dezvoltă capacitatea educaţională la nivel mondial prin activităţi care vizează copiii sau prin concentrarea, în special, asupra ţărilor cu economii emergente.

Ziua internaţională a luminii – semnificații

Ziua internaţională a luminii este o iniţiativă globală care oferă, anual, oportunitatea de apreciere continuă a luminii şi a rolului pe care îl joacă în ştiinţă, cultură şi artă, educaţie şi dezvoltare durabilă şi în domenii diverse precum medicina, comunicaţiile sau energia.

Tema largă a luminii va permite multor sectoare diferite ale societăţii din întreaga lume să participe la activităţi care demonstrează modul în care ştiinţa, tehnologia, arta şi cultura pot contribui la atingerea obiectivelor UNESCO – educaţie, egalitate şi pace.

Publicitate

Inițiativă UNESCO

Iniţativa marcării acestei zile a aparţinut Comitetului executiv al UNESCO, care, la 19 septembrie 2016, a adoptat o rezoluţie pentru susţinerea Zilei internaţionale a luminii. Rezoluţia a fost înaintată Comitetului de Ghana, Mexic, Noua Zeelandă şi Federaţia Rusă, iar o decizie favorabilă a fost aprobată împreună cu încă 15 co-sponsori din: Argentina, Republica Dominicană, Ecuador, Egipt, Iran, Liban, Malaezia, Maroc, Nicaragua, Serbia, Nigeria, Paraguay, Qatar, Vietnam şi Uganda.

Rezoluţia a fost, în final, adoptată în cadrul Conferinţei Generale a UNESCO, din 7 noiembrie 2017. Cu această ocazie, încă 12 state s-au alăturat iniţiativei: Columbia, Republica Cehă, Republica Democrată Congo, Finlanda, Coasta de Fildeş, Kenya, Madagascar, Africa de Sud, Sudan, Suedia, Togo şi Zimbabwe, mai scrie site-ul www.lightday.org.

Înainte de adoptarea rezoluţiei privind marcarea la nivel internaţional a unei zile a luminii, UNESCO a organizat, în 2015, Anul internaţional al luminii şi al tehnologiilor bazate pe lumină 2015 (IYL 2015), care a atras atenţia asupra realizărilor ştiinţei luminii şi a importanţei aplicaţiilor sale pentru omenire, scrie sursa citată.

Publicitate

Succesul organizării Anului Internaţional al Luminii a evidenţiat importanţa proclamării Zilei Internaţionale a Luminii pentru sprijinirea profilului ştiinţei şi tehnologiei, a stimulării educaţiei şi a îmbunătăţirii calităţii vieţii la nivel mondial.

sursă: Agerpres

foto: pixabay.com

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Alegeri prezidențiale 2024: Câte persoane au votat în Botoșani până la ora 12.00

Publicat

Publicitate

Până la ora 12.00, în județul Botoșani votaseră 51.002 persoane (13,57 % prezență la vot) din care:

46.171 pe liste permanente

4.645 pe liste suplimentare

Publicitate

188 persoană cu urna mobilă.

În municipiul Botoșani, prezența la vot a fost, ora 12.00. de 15,69 % (4.779 votanți din total 94.182).

În toată țara, prezența la vot, la ora 12.00, era de 16,56 %.

Publicitate

În străinătate au votat 298.972 de persoane.

În aceste momente judeţul Olt conduce clasamentul naţional la prezenţa la urne, cu un procent de 17,02%, urmat de Teleorman (16,37%) şi Mehedinţi (15,79%).

Publicitate

Maramureş, Satu Mare şi Bistriţa-Năsăud se află la coada clasamentului, cu procente de prezenţă sub 9,1%.

Diferenţe semnificative între urban şi rural: în Braşov, 75% dintre votanţi sunt din mediul urban, în timp ce Giurgiu are 72% votanţi din mediul rural.

Citeste mai mult

Eveniment

Alegeri prezidențiale 2024: FĂRĂ incidente deosebite în procesul de votare de la Botoșani. Fapte interzise în ziua votului

Publicat

Publicitate

IJP Botoșani a anunțat că până în acest moment, nu au fost sesizate incidente de natură a afecta desfășurarea votului, nefiind luată decizia suspendării acestei activități în vreo secție de votare.

Pe parcursul nopții, cât timp cele 433 de secții de vot organizate la nivel județean s-au aflat sub protecția efectivelor MAI, nu au fost înregistrate incidente, iar în această dimineață toate secțiile au fost predate președinților birourilor electorale cu sigiliile intacte.

Până la momentul acestei declarații au fost semnalate 24 de sesizări cu privire la posibile incidente electorale dintre care 13 nu s-au confirmat. Alte 5 sunt în continuare în verificare.

Publicitate

De asemenea, angajații MAI au aplicat 6 sancțiuni, în valoare de 6.500 de lei pentru contravenții referitoare la procesul electoral.

Cele mai multe sesizări au vizat continuarea propagandei electorale.

Printre persoanele sancționate se numără reprezentanți și simpatizanți ai mai multor formațiuni politice.

Publicitate

La nivelul județului nostru nu au fost constatate infracțiuni în context electoral.

Totodată, 14 persoane private de libertate, care în prezent sunt încarcerate în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, cu drept de vot, au solicitat exercitarea acestuia prin intermediul urnei mobile.

IJP a reamintit că persoana care continuă propaganda electorală, după încheierea oficială a campaniei electorale, inclusiv prin intermediul  rețelelor de socializare, considerate spațiu public, poate fi sancționată cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei. Scopul sancțiunilor este acela de a descuraja încălcarea cadrului legal.

Publicitate

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne rămân mobilizate pentru prevenirea și gestionarea oricărui tip de incident care are legătură cu procesul electoral.

Principalele fapte interzise în ziua votului, precum și pedepsele prevăzute de lege:

  • Persoana care continuă propaganda electorală sau sfătuiește alegătorii, la sediul secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
  • Nerespectarea dispozițiilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500 lei și 10.000 lei.

Prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă.

Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Însoțitorul nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.

Comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, între orele 7:00 – 21:00 se sancționează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei.

Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Nu intră în categoria bunurilor interzise cele cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.

Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Tot cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi, se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă, însă atunci când fapta este comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Așa cum știți, birourile electorale ale secţiilor de votare asigură buna organizare a votării. Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii, precum  și măsurile de ordine în localul de vot şi în jurul acestuia.

În afară de membrii biroului electoral al secţiei de votare, de operatorii de calculator, de persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii, candidaţii, persoanele acreditate, reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente, membrii birourilor electorale ierarhic superioare şi personalul tehnic desemnat să asigure remedierea deranjamentelor sistemelor informatice şi de comunicaţii utilizate în procesul electoral, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Deputatul Marius Budăi pune în „dezbatere” programele PSD și PNL, chiar dacă liberalii au fugit de confruntare. Astăzi despre pensiile din sistemul public.

Publicat

Publicitate

Prim-vicepreședintele PSD Botoșani, deputatul Marius Budăi, a declarat că, după fuga liberalilor de la o dezbatere pe propunerile electorale, va prezenta în absența acestora programele de guvernare ale celor două partide, astfel încât cetățenii să poată face comparația și să voteze în cunoștință de cauză. Deputatul PSD consideră că într-o campanie electorală candidații au datoria să prezinte ce anume vor să facă pentru viitorul celor cărora le cer votul. Atacurile la ceilalți candidați nu răspund la această întrebare esențială. De aceea PSD va continua să prezinte măsurile propuse în programul său.

Cei de la PNL ziceau că vor dezbatere. Dar când le-am propus să dezbatem programele electorale ale PSD și PNL au fugit mâncând pământul, în frunte cu președintele PNL Botoșani. Nu-i nimic. Cetățenii au dreptul să știe ce există în cele două programe ca să poată alege în cunoștință de cauză. Așadar, voi începe eu să prezint cele două programe. Astăzi despre PENSIILE din sistemul public”, a scris Marius Budăi într-o postare pe o rețea de socializare.

Referitor la pensiile din sistemul public, social-democratul observă că acestea lipsesc cu desăvârșire din Programul PNL. „În programul PNL nu e prea mult de spus pentru că au omis cu totul să vorbească de sistemul public de pensii. Nu au scris nimic. ZERO. Atât îi preocupă pe dânșii viața pensionarilor”, a arătat Marius Budăi.

Publicitate

În schimb, în Programul PSD este prevăzută o creștere de + 48% a pensiilor din sistemul public, în următorii 4 ani. „Asta înseamnă că de la valoarea actuală a pensiei medii de 2.735 de lei vom ajunge la 4.050 de lei, adică 810 euro”, a scris deputatul PSD, care a arătat că acest obiectiv este perfect realizabil dacă avem în vedere că de la finalul anului 2021, când a intrat PSD la guvernare, pensia medie a crescut cu + 70%, de la 1.608 lei, la 2.735 lei cât a ajuns în octombrie 2024, după recalcularea pensiilor.

Anterior când candidații PNL pentru Parlament au cerut o dezbatere, Marius Budăi a arătat că tematica propusă de aceștia era de fapt despre alegerile locale care au avut loc în primăvară, iar tot ce voiau să dezbată liberalii erau de fapt lucrurile pe care trebuie să le rezolve șeful lor de organizație județeană.  În schimb, deputatul PSD l-a provocat pe șeful PNL Botoșani, Valeriu Iftime, la o dezbatere pe programele propuse pentru alegerile parlamentare de cele două partide. În lipsa unui răspuns din partea acestuia, Marius Budăi a adresat liberalilor patru întrebări despre programul lor de guvernare, dar și acestea au rămas fără răspuns. Reamintim cele patru întrebări:

  1. „De ce nu ați scris nimic despre sistemul public de pensii, despre Pilonul 1? Nimic despre creșterea pensiei medii? Asta înseamnă că vreți să înghețați pensiile, cum ați mai făcut-o în 2021?
  2. De ce vorbiți în programul dumneavoastră de „punctul de pensie”? Această noțiune nu mai e aplicabilă de la 1 septembrie 2024. Acum pensiile se calculează pe baza „valorii punctului de referință”.
  3. De ce promiteți în programul dvs. că nu veți coborî pragul pentru regimul de impozitare la microîntreprinderi? Tot dvs. ați scris în PNRR exact opusul! Că în 3 ani trebuie redus acest prag cu 15%, apoi cu 33% și apoi din nou cu 33%, astfel încât doar una din 5 microîntreprinderi să mai poată beneficia de impozitarea cu 1% din cifra de afaceri.
  4. De ce colegii dvs. de la PNL vorbesc despre generalizarea cotei unice în toate domeniile? Asta însemnă creșterea impozitului la salarii de la 10% la 16%, iar la pensiile sub 3.000 de lei, de la 0% la 16%, dublarea impozitului de 8% pe dividende și desființarea impozitului de 1% pe cifra de afaceri la microîntreprinderi și trecerea lor la impozit pe profit!

Ați vrut dezbatere! Poftim dezbatere! Nu circ! Răspundeți la întrebări!”, a scris Marius Budăi.

Publicitate

https://www.facebook.com/share/p/14VJ9CacZM/?mibextid=WC7FNe

CMF11240017

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Aproape un milion și jumătate de români au mers deja la VOT. Câte persoane au votat în Botoșani până la ora 10.00

Publicat

Publicitate

La trei ore de la deschiderea secţiilor de votare, aproape un milion și jumătate de români au mers să-şi aleagă viitorul preşedinte.

Prezenţa la nivel naţional a ajuns la 7,14% din totalul alegătorilor înscrişi pe liste, ceea ce înseamnă că deja au ajuns la urne 1.287.575 de oameni.

Până la ora 10.00, în județul Botoșani votaseră 19.469 persoane (5,18 % prezență la vot) din care:

Publicitate

16.942 pe liste permanente

2.523 pe liste suplimentare

4 persoană cu urna mobilă.

Publicitate

În municipiul Botoșani, prezența la vot a fost, ora 10.00. de 5,99 % (5.650 votanți din total 94.182).

În toată țara, prezența la vot, la ora 10.00, era de 7, 14%

Publicitate

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending