Connect with us
Publicitate

Actualitate

A treia zi de Crăciun, Sfântul Apostol Ștefan

Publicat

Ștefan, care era de neam ales şi provenea din seminţia lui Avraam, a fost unul dintre cei şapte diaconi aleşi de Sfinţii Apostoli, din motive pastoral-misionare, după cum relatează Sfântul apostol şi Evanghelist Luca în capitolul 6 din Faptele Apostolilor: evreii din afara Palestinei (numiti elinişti), de cultură şi limbă greacă, aveau sinagoga lor aparte, la Ierusalim, şi oficiau slujbele în limba greacă, nu în limba ebraică.

La un moment dat aceştia s-au plâns că la distribuirea zilnică a bunurilor, în special a hranei, văduvele eliniste nu mai ajungeau să primească aceste ajutoare.

Întrucât doar Sfinţii Apostoli aveau misiunea de a rosti rugăciunile, de a frânge pâinea – împărtăşania, şi de a catehiza în cadrul întrunirilor liturgice, au propus mulţimilor să fie aleşi „şapte bărbati cu nume bun, plini de Duh Sfânt şi de înţelepciune”, pe care să-i rânduiască pentru această slujire. Au fost, astfel, aleşi: Ştefan, Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena şi Nicolae. Ştefan, cel care se bucura de întâietate în rândul diaconilor, fiind arhidiacon, a atras mânia evreilor prin minunile pe care le săvârşea, aceştia promovând martori mincinoşi care l-au acuzat pe Ştefan că necinsteste credinţa ebraică.

Vezi AICI: CALENDAR Ortodox 2022

Ştefan a fost dus la Sinedriu, unde a ţinut o predică în care a afirmat că poporul evreu a ignorat şi a respins tot binele pe care Dumnezeu a vrut sa îl facă, a reamintit de conflictul dintre Israel şi Dumnezeu, în toată perioada de după Moise, şi a arătat diferenţa dintre Lege (Decalog) şi Evanghelie – căci potrivit unei tradiţii ebraice, Moise a primit Legea în Sinai, de la îngeri, deci cu un rol secundar în comparaţie cu Evanghelia, care vine direct de la Dumnezeu, prin Iisus Hristos.

Mânia evreilor a atins cote maxime, astfel că Ştefan a fost scos din Cetate şi a fost omorât cu pietre, el devenind primul martir creştin. Inima mucenicului Ştefan a fost o oază de credinţă, o văpaie de dragoste mai mare decât moartea, de unde a apărut iertarea duşmanilor, în clipa în care îşi dădea duhul, sub o ploaie de pietre. Ştefan spunea atunci „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta”.

Dumnezeu i-a ascultat rugăciunea Sfântului Ştefan, fiindcă pe locul unde a fost ucis el se afla un tânăr pe nume Saul, fariseu din Tarsul Ciliciei, care păzea hainele celor care aruncau cu pietre în Ştefan, cel care a devenit din cel mai mare prigonitor al creştinilor, Apostolul Neamurilor. Astfel, Mântuitorul Hristos se arată lui Saul întrebându-l pentru ce îi prigoneşte pe creştini şi atunci are loc momentul transformării inimii lui Saul în ”vas curat şi cinstit” devenind marele apostol al omenirii, Sfântul Apostol Pavel, stâlpul creştinătăţii şi propovăduitorul neînfricat al lui Hristos.

Sfânta Tradiţie arată că în timp ce mulţimea îl ucidea cu pietre pe Sfântul Ştefan, pe o ridicătură de pământ, stăteau şi priveau, dându-i putere de a suferi cu demnitate martiriul, însăşi Maica Domnului însoţită de Sfântul Ioan, ucenicul Domnului.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Liberalul Valeriu Iftime va candida la președinția Consiliului Județean Botoșani

Publicat

În cadrul întâlnirii de astăzi ce a avut loc la Sediul Central al Partidului Național Liberal din Modrogan, noul lider al liberalilor botoșăneni, Valeriu Iftime, și-a anunțat candidatura pentru președinția Consiliului Județean Botoșani din partea acestei formațiuni.

,,Așa cum am promis în conferința de presă și mai cu seamă respectând deciziile BPN al Partidului Național Liberal cu privire la candidatura pentru Consiliul Județean, țin să vă anunț că mă retrag din funcția de președinte al Filialei PNL Botoșani, urmând ca domnul Iftime care și-a asumat candidatura pentru CJ să devină președinte interimar al Filialei.

Vă mulțumesc tuturor pentru implicarea în activitatea politică, pentru rezultatele remarcabile pe care am reușit să le obținem împreună și sper ca în continuare acestea să fie în creștere.

Rămân același om dedicat idealurilor noastre liberale la care puteți apela oricând.

Mult succes, Valeriu Iftime, în lupta pentru președinția Consiliului Județean Botoșani!

Mult succes echipei liberale!”, a scris Costel Șoptică pe pagina de Facebook.

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer din Durnești, amendat pentru piraterie auto. A fost depistat la Trușești cu mașina plină. Șase luni va ține mașina în garaj

Publicat

Duminică, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control pe DN 29 D, din comuna Trușești,  un autoturim condus de un bărbat, de 42 de ani, din comuna Durnești.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta patru persoane, în regim taxi, fără a fi autorizat în acest sens.

 

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional, cu amendă în valoare de 1.000 de lei, iar ca măsură complementară i-a fost suspendat dreptul de a utiliza autovehiculul pentru o perioadă de 6 luni.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Aproape două sute de botoșăneni și-au găsit de lucru prin intermediul AJOFM în luna ianuarie a acestui an

Publicat

În luna ianuarie 2024, urmare a serviciilor și măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă oferite de  AJOFM Botosani, 182 persoane au fost încadrate în muncă, dintre care 84 femei.

Din totalul persoanelor ocupate până la data de referință 82 au peste 45 de ani 27 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani 7 au între 30 și 35 de ani, iar 66 sunt tineri NEETs sub 30 de ani.

În funcţie de rezidenţă, din totalul persoanelor încadrate în muncă, 1.742 provin din mediul urban, iar 2.130 persoane sunt din mediul rural.

Din numărul total de persoane care au fost angajate prin intermediul AJOFM Botoșani,47 persoane fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. Precizăm că încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre.

Din punct de vedere al nivelului de pregătire al persoanelor pentru care s-a identificat un loc de muncă, cele mai multe persoane au studii liceale 68  persoane (37,36%), urmate de cele cu învățământ gimnazial  44  persoane(24,18%). Numărul celor cu învățământ profesional este de 40 persoane, iar cei cu studii superioare sunt în număr de 15 persoane.

Pentru integrarea pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate în baza de date a agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, modificată şi completată.

Astfel în luna ianuarie 2024, numărul persoanelor care au beneficiat de servicii personalizate  la înregistrarea  în evidenţă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 893 persoane.

Pentru mai multe informații despre activitatea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botosani, puteți accesa www.anofm.ro /AJOFM Botosani.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Primăria comunei Mihai Eminescu face apel la spiritul civic al locuitorilor comunei

Publicat

Primăria comunei Mihai Eminescu face apel la spiritul civic al locuitorilor comunei si aduce la cunoștința importanta si necesitatea depozitarii selective a deșeurilor.

In momentul de fata primăria a pus la dispoziție persoanelor fizice si juridice de pe teritoriul comunei puncte de colectare deșeuri menajere, a distribuit pubele la fiecare gospodărie in localitățile Baisa, Catamaresti-Deal si Manolesti si la fiecare punct de lucru al persoanelor juridice din localitățile menționate si  pune in aplicare colectarea deșeurilor din plastic din poarta in poarta.

Pe teritoriul comunei, in extravilanul localității Catamaresti-Deal este amplasat un punct de colectare al deșeurilor  ce provin din construcții (moloz).

Fata de cele relatate,  evidentiem ca primaria face tot posibilul sa faciliteze depozitarea selectiva a deseurilor si ca modalitatea de depunere a acestora tine doar de persoanele fizice/juridice din comuna.

Asadar, depunerea in continuare la punctele de colectare a deseurile de tip – resturi din materiale de constructii, cauciucuri, mobilier,  resturi vegetale, etc. atrage majorarea taxei de salubrizare in mod considerabil.

Taxa de salubrizare se stabileste in functie de cantitatea de deseuri pe care operatorul o ridica de pe raza comunei.

Pe langa suma provenita din taxa pe salubrizare pe care o achita contribuabilii, primaria este nevoita sa achite din bugetul local diferenta pentru a acoperi contravaloarea  totala a serviciului.

Aceasta suma ar putea fi utilziata pentru realizarea unei investitii in comuna.

Totodata, in Regulamentul pentru constatarea si sancționarea contraventiilor pe teritoriul comunei Mihai Eminescu, aprobat prin HCL nr.165/27.09.2022, sanctiunea pentru depunerea necorespunzatoare, nesepararea deseurilor, respectiv predarea si depozitarea in amestec a deseurilor reciclabile cu cele menajere sau alte tipuri de deseuri este cu amenda cuprinsa intre 500-1000 lei pentru persoanele fizice si 1000-2000 lei pentru persoanele juridice.

In final, reevidentiem ca taxa de salubrizare  poate creste sau scade in functie de cantitatea de deseuri depusa de catre contribuabili!

Va multumim pentru intelegere!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending