Connect with us

Actualitate

A treia zi de Crăciun, Sfântul Apostol Ștefan

Publicat

Ștefan, care era de neam ales şi provenea din seminţia lui Avraam, a fost unul dintre cei şapte diaconi aleşi de Sfinţii Apostoli, din motive pastoral-misionare, după cum relatează Sfântul apostol şi Evanghelist Luca în capitolul 6 din Faptele Apostolilor: evreii din afara Palestinei (numiti elinişti), de cultură şi limbă greacă, aveau sinagoga lor aparte, la Ierusalim, şi oficiau slujbele în limba greacă, nu în limba ebraică.

La un moment dat aceştia s-au plâns că la distribuirea zilnică a bunurilor, în special a hranei, văduvele eliniste nu mai ajungeau să primească aceste ajutoare.

Întrucât doar Sfinţii Apostoli aveau misiunea de a rosti rugăciunile, de a frânge pâinea – împărtăşania, şi de a catehiza în cadrul întrunirilor liturgice, au propus mulţimilor să fie aleşi „şapte bărbati cu nume bun, plini de Duh Sfânt şi de înţelepciune”, pe care să-i rânduiască pentru această slujire. Au fost, astfel, aleşi: Ştefan, Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena şi Nicolae. Ştefan, cel care se bucura de întâietate în rândul diaconilor, fiind arhidiacon, a atras mânia evreilor prin minunile pe care le săvârşea, aceştia promovând martori mincinoşi care l-au acuzat pe Ştefan că necinsteste credinţa ebraică.

Vezi AICI: CALENDAR Ortodox 2022

Ştefan a fost dus la Sinedriu, unde a ţinut o predică în care a afirmat că poporul evreu a ignorat şi a respins tot binele pe care Dumnezeu a vrut sa îl facă, a reamintit de conflictul dintre Israel şi Dumnezeu, în toată perioada de după Moise, şi a arătat diferenţa dintre Lege (Decalog) şi Evanghelie – căci potrivit unei tradiţii ebraice, Moise a primit Legea în Sinai, de la îngeri, deci cu un rol secundar în comparaţie cu Evanghelia, care vine direct de la Dumnezeu, prin Iisus Hristos.

Mânia evreilor a atins cote maxime, astfel că Ştefan a fost scos din Cetate şi a fost omorât cu pietre, el devenind primul martir creştin. Inima mucenicului Ştefan a fost o oază de credinţă, o văpaie de dragoste mai mare decât moartea, de unde a apărut iertarea duşmanilor, în clipa în care îşi dădea duhul, sub o ploaie de pietre. Ştefan spunea atunci „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta”.

Dumnezeu i-a ascultat rugăciunea Sfântului Ştefan, fiindcă pe locul unde a fost ucis el se afla un tânăr pe nume Saul, fariseu din Tarsul Ciliciei, care păzea hainele celor care aruncau cu pietre în Ştefan, cel care a devenit din cel mai mare prigonitor al creştinilor, Apostolul Neamurilor. Astfel, Mântuitorul Hristos se arată lui Saul întrebându-l pentru ce îi prigoneşte pe creştini şi atunci are loc momentul transformării inimii lui Saul în ”vas curat şi cinstit” devenind marele apostol al omenirii, Sfântul Apostol Pavel, stâlpul creştinătăţii şi propovăduitorul neînfricat al lui Hristos.

Sfânta Tradiţie arată că în timp ce mulţimea îl ucidea cu pietre pe Sfântul Ştefan, pe o ridicătură de pământ, stăteau şi priveau, dându-i putere de a suferi cu demnitate martiriul, însăşi Maica Domnului însoţită de Sfântul Ioan, ucenicul Domnului.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Risc de inundații pe râul Jijia, anunță hidrologii. Este COD GALBEN

Publicat

Hidrologii au anunțat că, există risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia și au instituit Cod Galben până astăzi, la ora 24.00.
Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale COTELOR DE ATENȚIE”.
În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.
Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al inspectoratului, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.
Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.
Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:
curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Citeste mai mult

Educație

Calculele Ligiei Deca. Ce salarii au de fapt profesorii și învățătorii. Precizări oficiale ale ministrului

Publicat

Ministrul Educației, Ligia Deca, susține o conferință de presă vineri, 2 iunie, la ora 12, în privința aspectelor referitoare la aplicarea Ordonanței de urgentă a Guvernului nr. 53 din 1 iunie 2023, potrivit unei anunț al instituției, relatează alba24.ro.

Contextul este acela că sindicatele din Învățământ au respins oferta Guvernului de majorare a salariilor și au decis să continue greva.

 

”Ultimele săptămâni reprezintă un semnal de alarmă pe care l-am înțeles, apreciem solidaritatea profesorilor.

Știm că profesorii au nevoie de salarii decente și mai mult respect din partea guvernului și a întregii societăți. Întreaga societate își dorește ca sistemul educațional să se așeze pe cu totul alte baze.

Toate salariile cresc, nici un salariu nu scade. Garantăm o creștere de 1,000 de lei brut pe lună pentru profesori, 400 de lei brut pentru personalul nedidactic” a transmis Ligia Deca.

Aceasta a făcut și câteva simulări, în care a prezentat salariile profesorilor, cu bonificații și sporuri, după majorarea salariilor.

Calcul în cazul unui debutant cu studii superioare:

Calcule pentru învățători și educatoare – grad didactic I, Liceul Pedagogic

Citeste mai mult

Eveniment

Revin ploile! Județul Botoșani este sub COD GALBEN

Publicat

Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 20-25 l/mp și izolat peste 40 l/mp.

Astăzi, între orele 12:00 și 23:00, județul Botoșani se va afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.
Se anunță ploi torențiale, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

Pentru a preveni situațiile de urgență, vă recomandăm respectarea următoarelor măsuri:
curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei;
în măsura în care este posibil, dacă vântul bate cu putere, întrerupeți activitățile în aer liber și adăpostiți-vă în locuințe sau în spații care să vă asigure protecția; închideți ușile și ferestrele;
fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
nu atingeți firele căzute la pământ.

Citeste mai mult

Eveniment

Zeci de șoferi verificați și permise reținute, în urma unei razii de două ore la Bucecea

Publicat

Joi, în intervalul orar 07:00-09:00, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Bucecea, împreună cu cei ai Serviciului Rutier au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare conducerea sub influența alcoolului.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost controlate 48 de autovehicule, fiind efectuate 24 de testări cu aparatul etilotest, prilej cu care doi conducători auto au fost depistați sub influența alcoolului.

 

De asemenea, în urma neregulilor constatate au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 5.000 de lei și au fost reținute 2 permise de conducere.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending