Connect with us
Publicitate

Eveniment

15 octombrie – Ziua internaţională a femeilor din mediul rural

Publicat

Publicitate

La 15 octombrie, an de an, este sărbătorită Ziua internaţională a femeilor din mediul rural pentru a conştientiza faptul că femeile de la sate contribuie la bunăstarea familiilor lor şi la dezvoltarea economiei rurale, potrivit site-ului https://www.un.org/en/observances/rural-women-day.

Prima Zi internaţională a femeilor din mediul rural a fost celebrată la 15 octombrie 2008. Instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) prin Rezoluţia 62/136 din 18 decembrie 2007, această zi recunoaşte “rolul critic şi contribuţia femeilor din mediul rural în consolidarea dezvoltării rurale, a agriculturii, îmbunătăţirea securităţii alimentare şi eradicarea sărăciei rurale”, notează www.un.org.

Ideea celebrării unei Zile mondiale dedicate femeilor din mediul rural s-a conturat cu prilejul unei Conferinţe a ONU pentru femei, care a avut loc la Beijing (China), în septembrie 1995. Propunerile pentru organizarea unei astfel de zile au venit din partea mai multor organizaţii: Federaţia Internaţională a Producătorilor Agricoli (IFAP), Asociaţia mondială a femeilor din zona rurală (ACWW), Reţeaua Asociaţiilor femeilor africane din zona rurală (NARWA) şi Fundaţia Summitul Mondial al Femeilor (WWSF).

Publicitate

Încă de la începutul sărbătoririi sale, s-a considerat că acest eveniment poate reprezenta un mod pragmatic de a obţine recunoaşterea şi susţinerea rolurilor multiple asumate de femeile din mediul rural, care se ocupă de obicei cu agricultura sau deţin mici afaceri. Având în vedere rolul lor cheie privind producţia agricolă şi a siguranţei acesteia s-a decis ca Ziua internaţională a femeilor din mediul rural să fie aniversată la 15 octombrie, cu o zi înaintea Zilei mondiale a alimentaţiei.

Conform site-ului www.un.org, femeile din mediul rural, dintre care majoritatea depind de resursele naturale şi de producţia agricolă pentru asigurarea hranei zilnice, alcătuiesc peste un sfert din totalul populaţiei mondiale. În ţările în curs de dezvoltare, femeile din mediul rural reprezintă aproximativ 43 la sută din forţa de muncă din agricultură şi din producţia de prelucrare şi procesare a unei părţi considerabile din produsele alimentare, conferindu-le astfel acestora responsabilitatea principală pentru siguranţa alimentară.

Rolul crucial pe care îl joacă femeile şi fetele în asigurarea durabilităţii gospodăriilor şi a comunităţilor rurale, în îmbunătăţirea mijloacelor de trai rural şi a bunăstării generale a fost recunoscut din ce în ce mai mult.

Publicitate

Femeile reprezintă o proporţie substanţială din forţa de muncă agricolă, inclusiv munca informală, şi efectuează cea mai mare parte a activităţilor de îngrijire şi a muncii casnice neremunerate în cadrul familiilor şi gospodăriilor din zonele rurale. Ele contribuie semnificativ la producţia agricolă, la securitatea alimentară şi la nutriţie, la gestionarea terenurilor şi a resurselor naturale şi la construirea rezistenţei la climă. Chiar şi aşa, femeile şi fetele din zonele rurale suferă în mod disproporţionat de sărăcia multidimensională. Ele pot fi la fel de productive şi întreprinzătoare ca bărbaţii, dar sunt mai puţin capabile să acceseze terenuri, credite, inputuri agricole, pieţe şi lanţuri agroalimentare de mare valoare şi obţin preţuri mai mici pentru culturile lor.

Barierele structurale şi normele sociale discriminatorii continuă să restrângă puterea de decizie a femeilor şi participarea politică în gospodăriile şi comunităţile rurale. Femeile şi fetele din zonele rurale nu au acces egal la resurse şi active productive, servicii publice, cum ar fi educaţia şi îngrijirea sănătăţii, şi infrastructură, inclusiv apă şi canalizare, în timp ce o mare parte a muncii lor rămâne invizibilă şi neplătită, chiar dacă volumul lor de muncă devine din ce în ce mai mare din cauza bărbaţilor care emigrează. La nivel global, cu puţine excepţii, femeile din mediul rural se descurcă mai rău decât bărbaţii din mediul rural şi femeile din mediul urban şi se confruntă în mod disproporţionat cu sărăcia, excluderea şi efectele schimbărilor climatice.

În medie, femeile reprezintă mai mult de 40% din forţa de muncă agricolă din ţările în curs de dezvoltare, variind de la 20% în America Latină până la 50% sau mai mult în anumite părţi din Africa şi Asia. Conform statisticilor, mai puţin de 15% dintre proprietarii de terenuri din întreaga lume sunt femei. În unele ţări, peste 50% dintre fetele din gospodăriile rurale sărace sunt căsătorite încă din copilărie.

Publicitate

Femeile din mediul rural, reprezentând un sfert din populaţia lumii, lucrează ca fermieri, salariaţi şi antreprenori, potrivit statisticilor ONU. În zonele rurale, diferenţa de remunerare între sexe este de până la 40%. Reducerea decalajului în ratele de participare a forţei de muncă între bărbaţi şi femei cu 25% până în 2025 ar putea creşte PIB-ul global cu 3,9%. Dacă femeile din zonele rurale ar avea acces la activele agricole, la educaţie şi la pieţe aşa ca bărbaţii, producţia agricolă ar putea fi mărită, iar numărul persoanelor înfometate ar putea fi redus cu 100-150 milioane.

În România, Ziua femeii din mediul rural a fost sărbătorită pentru prima dată în 1999, în localitatea Moeciu, judeţul Braşov. Asociaţia Naţională a Femeilor din Mediul Rural (ANFMR) a marcat, an de an, această zi prin organizarea mai multor manifestări cu specific tradiţional, în numeroase localităţi din ţară.

Sura: AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Spectacolul „Watch Dogs”, de Lucian Băleanu, se va juca la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani, la sfârșit de săptămână

Publicat

Publicitate

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani invită botoșănenii, în acest sfârșit de săptămână, la spectacolul „Watch Dogs” de Lucian Băleanu.

Sâmbătă, 9 noiembrie și duminică, 10 noiembrie de la ora 1800, la Casa Tineretului din B-dul Mihai Eminescu nr. 48, botoșănenii sunt așteptați la spectacolul „Watch Dogs”, de Lucian Băleanu, în regia lui Alexandru Vasilachi, scenografia Mihai Pastramagiu. Din distribuție fac parte actorii: Gheorghe Frunză, Răzvan Amitroaei, Sorin Ciofu și Gina Patrașcu-Zamfirache.

Incinta unui aeroport. Un culoar lăuntric, interzis călătorilor. Nimic ieșit din comun. Un cotidian aproape dureros de banal și plictisitor. Și totuși… În acest spațiu al întâlnirilor și al despărțirilor se intersectează destine. Sunt niște întâlniri aparent ocazionale, nevinovate. Așa cum ni se întâmplă cu miile pe parcursul unei vieți și cărora nu le acordăm nici cea mai minimă atenție. Aceste atingeri ale sorții, însă, nu sunt deloc accidentale. Ele ne marchează existența. A noastră , a celor din preajma noastră, a tuturor celor cu care intrăm ulterior în contact. O întâlnire, o întâmplare, o vorbă spusă de cineva sau o privire aruncată anume spre noi, ne pot determina și modela viața, ne pot direcționa parcursul drumului, numit destin. Nimic întâmplător, cum spun bătrânii înțelepți, dar, în același timp, și o uriașă doză de responsabilitate.

Publicitate

Pret bilet: 36 lei, elevi, studenți, pensionari – 18 lei.

Biletele se găsesc la Agenția teatrală:

Casa Tineretului 0231.510.970 | 0735.779.821 marți-vineri: 10°°-18°° sâmbătă, duminică: 12°°-20°°

Publicitate

Cinema Unirea 0722.557.556 luni-duminică: 10°°-19°°

online https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat cu permisul suspendat a încercat să înșele vigilența vameșilor de la Stânca

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări în privinţa unui bărbat cu cetățenie R. Moldova, care s-a prezentat la control, la volanul unui autoturism fără a deține un permis de conducere valabil.

 

În data de 05 noiembrie a.c., în jurul orei 17.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca – ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare trecerii frontierei, pentru a ieși din ţară, un cetățean din R. Moldova, care conducea un autoturism, înmatriculat în Moldova.

Publicitate

Cu ocazia efectuării controlului, acesta nu a putut prezenta permisul de conducere. Având suspiciuni cu privire la deținerea unui permis de conducere valabil, colegii noştri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au constatat faptul că permisul cetăţeanului figurează ca fiind suspendat.

Bărbatul a declarat că în luna august a acestui an i-a fost reținut permisul în România, însă nu a reținut perioada pentru care dreptul de a conduce îi este suspendat. Totodată, trecând mai mult de o lună de la reținere, a considerat că nu mai este sub efectul sancțiunii.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără a deține permis de conducere valabil sau cu dreptul de a conduce suspendat, la finalizare urmând a se lua măsurile legale care se impun.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Donald Trump a câștigat alegerile din SUA 2024, potrivit presei americane

Publicat

Publicitate

Candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, este noul președinte al SUA, potrivit presei de peste Ocean. În finala prezidențială, acesta a învins-o pe Kamala Harris, reprezentanta Partidului Democrat.

La rândul său, Fox News îl dă pe candidatul republican câștigător al finalei prezidențială: “Trump a învins-o pe vicepreședinta Kamala Harris”.

În aceste condiții, Trump va deveni al 47-lea președinte din istoria SUA. După victoria în alegerile prezidențiale din SUA 2024, el va obține cel de-al doilea mandat de președinte al Statelor Unite, după cel din 2016.

Publicitate

De asemenea, Donald Trump va fi al doilea șef de stat american din istorie cu două mandate neconsecutive. Primul care a reușit acest lucru a fost Grover Cleveland, în 1892.

41 de promisiuni făcute de Trump pentru prima zi de mandat

Donald Trump are o listă lungă de pomisiuni despre care a spus că le va pune în aplicare în prima zi de la revenirea la Casa Albă.

Printre acestea se numără: începerea deportărilor în masă și eliminarea avantajelor pentru vehiculele electrice, precum și interzicerea femeilor transgender în competițiile sportive feminine, informează The Washington Post.

Publicitate

De la lansarea candidaturii pentru un nou mandat la Casa Albă, după primul efectuat în perioada 2017-2021, Trump a făcut 41 de promisiuni directe pentru „prima zi” ca președinte și le-a repetat de peste 200 de ori în timpul campaniei electorale.

Potrivit experților juridici, multe dintre promisiunile făcute de Donald Trump nu intră sub incidența autorității președintelui SUA.

Mai mult, unele dintre cele care sunt în competența președintelui s-ar confrunta cu provocări juridice sau logistice ce le-ar face aproape imposibil de realizat într-un timp scurt.

Publicitate

Sursa: PROTV

Citeste mai mult

Eveniment

Dosar penal pentru un bărbat din comuna George Enescu, prins beat la volan

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Broscăuți, un autoturism condus de un bărbat, de 43 de ani, din comuna George Enescu.

 

Întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,84 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, bărbatul a refuzat să-i fie prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de refuz de prelevare de probe biologice.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending