Connect with us
Publicitate

Eveniment

15 iunie: Moartea lui Mihai Eminescu. Ce teorii circulă despre sfârșitul celui mai cunoscut poet român

Publicat

Publicitate

O mulțime de teorii circulă în legătură cu sfârșitul celui mai cunoscut poet român din toate timpurile. Moartea poetului Mihai Eminescu, considerat unul dintre cei mai mari poeți români, este învăluită în controverse și speculații, relatează alba24.ro.

Conform celor mai acceptate surse și relatări istorice, Eminescu a murit pe 15 iunie 1889, la București, într-un spital de boli mintale.

Eminescu a suferit de probleme de sănătate mentală și fizică în ultimii ani de viață. În 1883, a fost diagnosticat cu „boală mintală progresivă” și a fost internat în mai multe rânduri în sanatorii și spitale.

15 iunie: Moartea lui Mihai Eminescu

Diagnosticul inițial a fost de sifilis, o boală frecventă în acea perioadă și care era adesea tratată cu mercur, un tratament toxic care adesea agrava starea pacienților.

Unii istorici și cercetători au sugerat că Eminescu ar fi murit din cauza unei lovituri puternice în zona capului, aplicată de un alt pacient al spitalului, posibil cu un bolovan sau un alt obiect contondent.

Această teorie este bazată pe mărturii și relatări din acea perioadă, dar nu există dovezi concrete care să o confirme definitiv.

Publicitate

Nu s-a confirmat de fapt că ar fi suferit de sifilis. Ba mai mult, o carte semnată de 12 dintre cei mai importanţi specialişti în medicină din România desfiinţează atât mitul sifilisului, cât şi pe cel al crimei.

Academicianul Victor Voicu, farmacolog si toxicolog, spune că în raportul autopsiei poetului nu apar leziunile cerebrale specifice sifilisului, potrivit Digi24.ro.

Ceea ce înseamnă că tratamentul cu mercur, folosit la acea vreme, nu avea cum să-i facă bine.

Publicitate

15 iunie: Moartea lui Mihai Eminescu. Alte teorii

Există o teorie a conspirației, care pune în circulație ipoteza asasinării poetului Mihai Eminescu.

Această ipoteză susține că îmbolnăvirea sa psihică ar fi fost deliberată prin aplicarea unui tratament bazat pe injecții cu mercur în sanatoriul doctorului Alexandru Șuțu, conducând în final la moartea poetului.

În acest complot se susține că ar fi participat chiar și prietenul lui, Titu Maiorescu, fapt ce l-a făcut pe Eminescu să creadă că are „amici reci și dușmănoși”.

Conform lui Theodor Codreanu, principala cauză a morții este tratamentul cu mercur aplicat de doctorul Șuțu:

  • „Acum nu mai încape îndoială: acela care i-a grăbit moartea lui Eminescu (psihică și fizică) a fost doctorul Șuțu, medicul ales de Titu Maiorescu pentru a-l vindeca pe poet”.

Diverse personalități, cum ar fi Xenopol, Alexandru C. Cuza, Tudor Vianu și George Călinescu „au avut gânduri protectoare pentru poet”, iar A. C. Cuza chiar a susținut că acesta nu a fost nebun.

Există surse conform cărora Eminescu, datorită poziției luate prin intermediul ziarului Timpul și a deranjării personalităților politice ale vremii, ar fi fost urmărit de serviciile de informații ale Austro-Ungariei.

Iar în acest caz, Theodor Codreanu afirmă că Eminescu „avea conștiința sechestrării sale ilegale” și că suporta „condiția de deținut politic”.

În această situație, Titu Maiorescu, plecat la Viena, îi trimite o scrisoare prin care într-un final Eminescu este trimis la Iași, dar care este considerată „manevrarea sa până la moarte”.

  • În acest context, A. C. Cuza, un admirator al marelui poet, afirmă: „Eminescu a fost un om pe deplin sănătos, un sfânt dezbrăcat de orice interes egoist […] un geniu, din cele ce se nasc la câteva secole unul”.

Din cauza tratamentului aplicat de doctorul Alexandru Șuțu, Eminescu moare pe 15 iunie 1889 intoxicat cu mercur.

De remarcat că George Călinescu a susținut diagnosticul de sifilis într-o carte din 1932.

Grupul de autori ai volumului ”Maladiile lui Eminescu și maladiile imaginare ale eminescologilor” a susținut că Eminescu a fost diagnosticat greșit, fiind vorba de fapt de sindrom maniaco-depresiv (sau puseu de manie psihotică).

  • Eugen Simion s-a referit la ipoteza asasinării, cu ocazia lansării volumului: „Trebuie să ai, după părerea mea, un grad imens de iresponsabilitate, ca să nu zic nesimțire, să bănuiești, să accepți faptul că Maiorescu ar fi putut să participe la un asemenea complot”.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

RESTRICȚII de tonaj pe mai multe drumuri naționale și autostrăzi din țară din cauza caniculei în perioada 21-24 iunie

Publicat

Publicitate

CNAIR informează șoferii că în perioada 21 – 24 iunie, în intervalul orar 10:00 – 20:00, se vor institui restricții de tonaj pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale din țară, din cauza temperaturilor extreme (33 – 37 grade Celsius).

Astfel, potrivit unei avertizări meteorologice emise de către ANM, se impun restricții de circulație pentru autovehiculele cu masa autorizată mai mare de 7,5 tone pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale, după cum urmează:

  • În data de 21 iunie, intervalul orar 10:00 – 20:00, restricțiile se vor institui pentru sectoarele de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale, din județele: Giurgiu, Teleorman, Dolj, Olt, Timiș, Caraș-Severin, Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov și Covasna.
  • În data de 22 iunie, intervalul orar 10:00 – 20:00, restricțiile se vor institui pentru sectoarele de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale, din județele: Ilfov, Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Olt, Timiș, Caraș-Severin, Arad și Hunedoara.
  • În data de 23 iunie, intervalul orar 10:00-20:00, restricțiile se vor institui pentru sectoarele de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale, din județele: Ilfov, Prahova, Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Olt, Caraș – Severin, Ialomița si Călărași.
  • În data de 24 iunie, intervalul orar 10:00 – 20:00, restricțiile se vor institui pentru sectoarele de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale, din județele: Ilfov, Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Olt, Caraș – Severin, Ialomița și Călărași.

Amintim conducătorilor auto că măsurile adoptate de CNAIR sunt dispuse în baza prevederilor articolului 44 alin.2 și 3 al Ordonanței de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora administratorul drumului poate interzice temporar circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, drumurile naționale din județele afectate de codul portocaliu, cu excepția:

  • transporturilor de persoane;
  • transporturilor de animale vii și de produse perisabile de origine animală și vegetală;
  • vehicule care participă la intervenții în caz de forță majoră;
  • transporturi funerare;
  • transporturi poștale;
  • transporturi de echipamente de prim ajutor;
  • transporturi pentru distribuire de carburanți;
  • transporturi de mărfuri sub temperatură controlată;
  • transporturi pentru tractări vehicule avariate;
  • transporturi pentru distribuirea de apă și hrană în zonele calamitate;
  • transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizării;
  • transporturi apă îmbuteliată;
  • transporturi produse provenite din exploatări agricole;
  • transporturi militare implicate în exerciții multinaționale.

De asemenea, pe perioada restricțiilor vor fi exceptate utilajele proprii ale CNAIR, cât și utilajele închiriate de la firmele cu care CNAIR are contracte de lucrări în derulare.

În funcție de evoluția condițiilor meteorologice restricțiile pot fi ridicate, menținute sau prelungite.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Valeriu Iftime, din Germania, de la Campionatul European de Fotbal pentru Doina Federovici: Mai puțină spoială și mai mult realism

Publicat

Publicitate

Criticat astăzi de actualul președinte al Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, pentru că nu a participat la ceremonia de înmânare a certificatului care atestă calitatea de nou președinte al Consiliului Județean Botoșani, liberalul Valeriu Iftime, a dat o replică foarte dură tocmai din Germania, unde se bucură de Campionatul European de Fotbal 2024.

De altfel, în urmă cu numai trei zile Valeriu Iftime, aflat pe Allianz Arena din Munchen, sărbătorea alături de trei foști jucători ai FC Botoșani, Andrei Burcă, Bogdan Racovițan și Olimpiu Moruțan, victoria naționalei.

“Dragi botoșăneni,

Astăzi, PSD în sfârșit și-a făcut auzită părerea. Până acum s-au ferit de “scandal”, așa numeau ei onestitatea și discuțiile asumate despre ce nu merge bine, și acum, când au trecut alegerile și nu mai au nimic de pierdut, au prins curaj. Au început să îmi adreseze niște întrebări prin vocea doamnei Federovici care culmea, sunt cu adevărat surprins, voia să vorbească cu mine.

Pe scurt, ei nu înțeleg cum voi conduce eu județul, pentru că ei, în esență, nu înțeleg ceva foarte simplu: stilul lor învechit și prăfuit de management nu mai are ce să caute la cârma județului, iar botoșănenii le-au arătat deja că vor schimbarea. Cred că ei nu reușesc să își revină după șocul din alegeri.

Voiau refacerea alegerilor, în caz că ați omis știrea! Da, exact cum citiți, voiau refacerea alegerilor! Pe banii cui, nu știm și nici nu contează! Voiau să le “facă bine” de data asta! Tunurile pe primari și toate mijloacele lor pe care, deși le-au folosit, au fost degeaba! Botoșănenii au ales să meargă spre viitor, departe de stereotipuri și tratament regal pentru clientela de partid. Oamenii vor oameni, PSD la Botoșani doar s-a așezat pe soclu și a stat departe de oameni. Și-au amintit abia în campanie cum e cu strânsul mâinilor și zâmbetele calde. Oamenii, însă, nu mai pot fi amăgiți.

Publicitate

Am primit un imens vot de încredere al botoșănenilor pe care cu siguranță nu îi voi dezamăgi. Față de PSD nu am și nici nu voi avea vreo datorie.

Cât despre evenimentul de astăzi, statul la mese rotunde și fala în care se scaldă unii, cum că ei sunt mai grozavi decât alții, nu mă caracterizează! Funcția mea este munca în folosul botoșănenilor. Consiliul Județean este al lor, nu are legătură cu PSD, PNL sau oricare alt partid, mandatul meu va fi despre oameni și mai puțin despre stat pe scene. Nu am nevoie să fiu aclamat și lăudat, vreau doar să muncesc și, cu discreție, să îmi îndeplinesc rolul. Mai puține mese rotunde și mai multă muncă. Mai puțină spoială și mai mult realism!

Îi amintesc doamnei președinte că încă deține funcția de președinte al Consiliului Județean până la finalul lunii octombrie și că ar trebui să se ocupe mai mult de județ decât să îl “certe” pe Iftime. Știu că sunteți în campanie pentru parlamentare, dar noi nu avem nicio vină.

Publicitate

Și ca să închei, las mai jos un document al botoșănenilor.

Dragii mei,

Avem mult de muncă, însă împreună vom reuși! Cu decență și multă muncă!”, a transmis noul președinte al Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, din Germania, pe pagina sa de socializare.

Citeste mai mult

Economie

Primele cinci luni ale 2024: Nu mai puțin de 1.672 persoane au fost angajate prin intermediul AJOFM Botoșani

Publicat

Publicitate

AJOFM Botoșani a anunțat astăzi că în perioada ianuarie-mai 2024, La Botoșani au fost integrate pe piața munci,i datorită măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă implementate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani, un număr total de 1.672 persoane.

Din totalul persoanelor ocupate până la data de 31 mai 2024, 839 au peste 45 de ani, 234 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 72 au între 30 și 35 de ani, 144 au între 25 și 30 de ani, iar 383 sunt tineri sub 25 de ani. Din totalul persoanelor ocupate, 527 sunt tineri NEET.

Numărul femeilor încadrate este de 656, iar al bărbaţilor de 1.016, ponderea acestora în totalul persoanelor încadrate fiind de 39,23 %, respectiv de 60,77%.

În funcţie de rezidenţă, 717 persoane angajate în perioada de referinţă provin din mediul urban, iar 955 persoane sunt din mediul rural.

“Nivelul de pregătire al persoanelor pentru care a fost identificat un loc de muncă arată că cele mai multe au studii liceale (630), profesionale (420), gimnaziale (425), (83) fiind cu studii universitare. Din totalul persoanelor încadrate prin intermediul AJOFM Botoșani în primele cinci luni ale anului 2024, 441 fac parte din categoria celor greu şi foarte greu ocupabile. Precizăm că încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele AJOFM Botoşani.

În perioada de referință, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane în căutare de loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 6.275 persoane”, a transmis directorul executiv al AJOFM Botoșani, Anca Apăvăloaie.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 20 iunie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 20 iunie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 20 iunie 2024:

Loto 6/49: 3, 35, 6, 42, 46, 23

Loto 5/40: 19, 15, 20, 3, 12, 30

Joker: 17, 36, 45, 33, 20 + 18

Noroc: 0 4 5 0 8 3 8

Publicitate

Noroc Plus: 3 0 8 3 4 2

Super Noroc: 0 3 0 4 4 2

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending