Connect with us
Publicitate

Eveniment

15 ianuarie – Ziua Culturii Naţionale

Publicat

Publicitate

Ziua Culturii Naţionale este marcată, în fiecare an, începând din 2011, la 15 ianuarie. Data de 15 ianuarie este aceea a naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).

Camera Deputaţilor a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale, actul normativ întrunind 175 de voturi favorabile, unul împotrivă şi două abţineri.

Proiectul a fost iniţiat de 50 de deputaţi şi senatori PSD şi de liberalul Mircea Diaconu, care a semnat această iniţiativă. În expunerea de motive a iniţiatorilor se arăta: ”Ziua Culturii Naţionale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional”.

Publicitate

 

Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie ca fiind Ziua Culturii Naţionale a fost semnat la 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 831 din 13 decembrie 2010.

Ziua Culturii Naţionale este marcată şi în alte ţări europene, cu acest prilej fiind omagiaţi oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. În Spania, Ziua Culturii este marcată la data morţii scriitorului Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes. Ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale şi în Republica Moldova, în urma hotărârii autorităţilor acestei ţări.

Publicitate

***

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani. Poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, Mihai Eminescu a fost catalogat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

A debutat în ianuarie 1866, la vârsta de 16 ani, cu versuri dedicate lui Aron Pumnul, iar în 1868 scrie romanul “Geniu pustiu”, rămas neterminat şi apărut postum. În 1870 a început colaborarea la revista “Convorbiri literare”, unde îi este publicată, în acel an, poezia “Venere şi Madonă”. Membru activ al societăţii ”Junimea”, Eminescu a fost, începând din anul 1877, şi unul dintre redactorii renumiţi ai ziarului “Timpul”. Cu toate că a trăit numai 39 de ani, în acest răstimp a lăsat posterităţii o creaţie literară foarte amplă – poezii, proză, dramaturgie -, dar şi publicistică. Manuscrisele lui Mihai Eminescu, adunate în 46 de volume (care însumează aproximativ 14.000 de file), au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, la 25 ianuarie 1902.

Publicitate

Eminescu a murit la 15 iunie 1889, la Bucureşti. La 17 iunie 1889 a fost înmormântat în Cimitirul Bellu. A fost ales, post-mortem, la 28 octombrie 1948, membru al Academiei Române, potrivit site-ului https://academiaromana.ro/.

***

Critici literari, despre Eminescu şi creaţia sa, citaţi în “Dicţionarul general al literaturii române” apărut sub egida Academiei Române (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2005):

Publicitate

* Perpessicius: “Un drum prin Daedalul manuscriselor eminesciene e o călătorie din cele mai aventuroase. Însă la capătul ei te aşteaptă, ca-n cel mai somptuos basm oriental, comorile norocosului Aladin. Nu-ţi trebuie vreo lampă fermecată. Din fiecare pagină o flacără jucăuşă îţi arată şi drumul, şi tezaurul. Aibi numai încredere. Apropie-te cu smerenie, şi sufletul poetului, prezent în fiece silabă şi-n fiecare stih oricât de tainic, îţi va vorbi şi va pune capăt îndoielilor tale. Nimic din ce-a căzut pe paginile acestea sacre n-a fost zvârlit la întâmplare. Aici şi piatra e fertilă. Orice sămânţă germinează. Apleacă-te şi-i vei culege rodul”.

* Edgar Papu: “Dacă străbatem creaţia eminesciană în toată scara alcătuirilor ei, de la zona filosofică până la cea lingvistică, ne întâmpină o infrangibilă unitate. Poetul nu s-a văzut niciodată constrâns să recurgă la vreo operaţie de ajustări forţate şi nu s-a străduit să acomodeze întreolaltă date incongruente, ci şi-a dirijat neîntrecuta laboriozitate artistică numai către prinderea din adânc a armonioaselor sale bătăi lăuntrice, care îmbinau într-un sunet unic ideea cu tonul verbal. Această unitate ireductibilă, neinterceptată de durităţi şi obstacole între diferitele planuri ale creaţiei sale, unitate care, dimpotrivă, pluteşte unduitor peste ele toate, ne dă indiciul unei autenticităţi excepţionale chiar în aria universală a poeziei”.

* Tudor Vianu: “O altă constelaţie spirituală este introdusă odată cu Eminescu şi ea asociază gândul metafizic cu sentimentul naturii, exotismul cu muzica: o îmbinare de tradiţii deosebite de acelea întrunite în constelaţia apuseană şi latină, singura pe care intelectualul român din veacul trecut o cunoştea înainte de Eminescu, dar care, după el, a revelat şirului de generaţii adăpate la izvorul adâncii şi turburătoarei inspiraţii noi, prezenţa unui univers moral deosebit. Această subită răsturnare de perspectivă a eliberat în sufletul nostru o provizie de forţe subiective, puternice şi proaspete”.

AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: Momente emoționante la Biserica „Vovidenia” din municipiul Botoșani, în Sâmbăta lui Lazăr

Publicat

Publicitate

Popasul duhovnicesc de la Biserica „Vovidenia” din municipiul Botoșani, din Sâmbăta lui Lazăr, s-a încheiat cu un colaj  de cântări bisericești din perioada Postului Mare, protagoniștii fiind membrii corului care oferă răspunsurile la strană în fiecare duminică și sărbători în acest lăcaș de cult. Studentul la Teologie George Gontineac, cel care coordonează grupul, a reușit să creeze, într-un timp relativ scurt un cor alcătuit din tineri și enoriași cu dragoste de Dumnezeu și voce bună, care reprezintă un bun liant între Altar și credincioși, înfrumusețând Sfintele Liturghii și picurând în suflet adevărate medicamente duhovnicești care vindecă tristețea și aduc nădejdea.

Așa s-a întâmplat și sâmbătă, când au emoționat credincioșii prezenți cu cântări specifice ultimei perioade din post. Îmbrăcați în haine cernite, așa cum creștinii obișnuiesc să poarte în Săptămâna Patimilor și în general în Postul Paștelui, membrii Corului Bisericii „Vovidenia” au interpretat tulburător „Astăzi s-a spânzurat pe lemn…”, „Cămara Ta, Mântuitorule…”, „Iată, Mirele vine în miezul nopții…”, dar și câteva stihuri din Prohodul Domnului.

Corul care reușește să psalmodieze și să participe activ la strană, înfrumusețând slujbele cu glasurile lor cristaline a câștigat recent locul al III -a la Concursul Național de Muzică Sacră, organizat la Botoșani, „întrecându-se” cu formații renumite din țară, fiind devansați de două coruri deja consacrate pregătite de profesorul de psaltică de la Seminarul Botoșani, Gheorghe Bulboacă.

Publicitate

Talentații interpreți au învățat de la „George”, cum le este drag să îi spună dirijorului, chiar și dulcile „floricele” bizantine, de o frumusețe deosebită. Au prins „meserie” din mers și, în Sâmbăta lui Lazăr, au demonstrat încă o dată prin glasurile lor, unele ca ale privighetorii, altele ca valul ușor, că imnurile de slavă trezesc conștiința, înalță lăuntric, deschid și încălzesc inimile creștinilor prezenți, lăsând să intre acolo Hristos care vindecă.

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Oameni MARI și fără minte: Tânăr beat la volan la Cordăreni și altul fără carnet la volan la Gorbănești

Publicat

Publicitate

Sunt oameni mari dar par fără minte. Un tânăr a fost prins beat la volan la Cordăreni iar un altul a fost prins la volan fără carnet la Gorbănești în timp ce mașina pe care o conducea nici măcar nu era înmatriculată.

La data de 26 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi- Biroul Rutier au oprit pentru control, pe DJ 298, în comuna Cordăreni, un autovehicul condus de un tânăr, de 23 de ani, din aceeași localitate.

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,86 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Publicitate

Și tot la da data de 26 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pe DC 57, în comuna  Gorbănesti, un autovehicul condus de un tânăr de 18 ani, din municipiul Botoșani.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, iar autovehiculul pe care îl conducea nu era înmatriculat.

“Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis și punerea în circulație a unui autovehicul neînmatriculat”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

ANPC, recomandări de 1 Mai: REFUZAŢI produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea

Publicat

Publicitate

Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, recomandă să evitați produsele din carne tocată în cazul în care există îndoieli cu privire la calitatea acestora sau dacă eticheta nu conține data limită de consum, sau dacă aceasta este modificată sau depășită. Această recomandare vine în contextul în care, în această perioadă a anului, românii obișnuiesc să sărbătorească Ziua de 1 Mai cu mici și bere, relatează agerpres.ro.

“La cumpărarea produselor din carne tocată acordaţi o atenţie deosebită aspectului produsului, urmăriţi modul de etichetare, nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare, a datei durabilităţii minimale/datei limită de consum şi a ingredientelor alergene. Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare şi care nu au înscrisă, pe etichetă, data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită!”, a scris, sâmbătă, Paul Anghel, într-o postare pe Facebook.

Acesta recomandă consumatorilor să nu cumpere produse din carne tocată din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacţia comercială, riscând astfel să achiziţioneze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sănătatea.

Publicitate

În ceea ce priveşte berea, directorul general al ANPC recomandă verificarea stării ambalajelor (integritate, etanşeitate), limpiditatea lichidului şi data durabilităţii minimale.

“În cazul în care petreceţi ziua de 1 Mai în zone de agrement, e bine să fiţi atenţi la câteva aspecte: trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere şi comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate şi anume: existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării; etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate”, a subliniat directorul general al ANPC pe reţeaua de socializare.

De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor din locuri specializate în acest sens, consumatorii trebuie să se asigure că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

Publicitate

Nu în ultimul rând, consumatorii trebuie să acorde atenţie preţului afişat şi să verifice concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă.

“Şi un ultim sfat, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doreşte să reclame calitatea/siguranţa unui produs”, atenţionează reprezentantul ANPC.

În urma acţiunilor de supraveghere şi control desfăşurate de comisarii ANPC în anii trecuţi, în astfel de perioade, s-au constatat abateri legate de folosirea de produse şi proceduri nesigure care puneau în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor precum: materii prime cu data limită de consum depăşită (cârnaţi, carne de mici, băuturi răcoritoare); materii prime fără elemente de identificare (carne de mici, muştar, Ketchup); comercializarea unor produse cu urme de mucegai (chifle); utilizarea unui ulei excesiv de ars pentru prăjire; nerespectarea condiţiilor de păstrare şi depozitare a produselor; prezenţa la comercializare a unor produse cu modificări organoleptice (maioneză, sosuri pentru salate, roşii, ceapă, cartofi, castraveţi); utilizarea unor grătare neigenizate corespunzător şi a unor ustensile pentru bucătărie degradate (cleşti pentru grătar, cuţite), etc.

Publicitate

De asemenea, au mai existat şi deficienţe de informare a consumatorilor legate de ingredientele cu potenţial alergen, faptul că preparatele provin din produse decongelate sau lipsa afişării datei limită de consum, a mai scris Paul Anghel, în postarea sa de pe pagina sa de socializare.

Citeste mai mult

Eveniment

Din nou MATERIAL LEMNOS fără documente legale pe drumurile din Botoșani. A fost confiscat de polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.4 Dorohoi au oprit pentru control la data de 26 aprilie 2024, pe DJ 291 B, în comuna Dersca, o autoutilitară condusă de un tânăr, de 34 de ani, care transporta material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta aproximativ 3 metri cubi de material lemnos, fără a deține documente legale.

“Față de conducătorul auto a fost dispusă măsura sancționării contravenționale cu amendă în cuantum de 2.000 de lei, iar materialul lemnos a fost confiscat”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending