În fiecare an, la data de 15 februarie, este sărbătorită Ziua națională a lecturii.
O propunere legislativă privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua națională a lecturii a fost prezentată în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, la 22 martie 2021, de mai mulți deputați și senatori, potrivit site-ului https://www.cdep.ro/
În expunerea de motive, inițiatorii au subliniat situația din România și motivele pentru care era necesară o propunere de încurajare a cititului. A fost aleasă data de 15 februarie pentru Ziua națională a lecturii deoarece reprezintă ziua de naștere a două mari personalități ale României: Titu Maiorescu și Spiru Haret. Totodată, au subliniat, în document, că România se confruntă cu un nivel tot mai scăzut de consum de carte. Ei au arătat că, potrivit statisticilor realizate la nivel național și european, românii, în special copiii și tinerii, ‘citesc foarte puțin’: ‘68,5% dintre români nu au citit măcar o carte în ultimul an; 20% dintre români citesc o dată pe lună și 8% citesc zilnic; 38,7% dintre persoanele de 15 ani nu înțeleg ceea ce citesc, 40% este rata analfabetismului funcțional în România și aproape 50% dintre absolvenții de studii liceale nu promovează examenul de Bacalaureat și au dificultăți la Evaluările naționale’, se mai arată pe https://www.cdep.ro/
La 14 iunie 2021, Senatul a adoptat proiectul de lege. For decizional, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege la 21 decembrie 2021. În data de 14 ianuarie 2022, a fost promulgată de către președinte țării prin Decretul nr.54/2022, Legea nr.21 din 14 ianuarie 2022 privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua națională a lecturii. Legea nr.21/2022 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 45 din 14 ianuarie 2022, se arată pe site-ul https://www.presidency.ro/.
‘Cu prilejul Zilei naționale a lecturii se pot organiza activități culturale, sociale și educaționale prin care se evidențiază importanța lecturii, în special în formarea copiilor și tinerilor. Autoritățile administrației publice centrale și locale, serviciile publice deconcentrate (…) cu atribuții în domeniile educației și culturii, precum și instituțiile de învățământ superior pot acorda sprijin material, financiar și logistic bibliotecilor, muzeelor, instituțiilor de învățământ, organizațiilor neguvernamentale, editurilor, precum și altor instituții cu atribuții în domeniile educației și culturii pentru organizarea de evenimente de încurajare a lecturii, în limita resurselor bugetare și logistice disponibile’, se arată în actul normativ.
Legea prevede ca muzeele, bibliotecile publice și instituțiile cu atribuții în domeniile educației și culturii pot acorda asistență de specialitate pentru manifestările organizate cu ocazia Zilei naționale a lecturii, în vederea încurajării lecturii. ‘În săptămâna care include Ziua națională a lecturii, în timpul desfășurării activităților didactice, unitățile de învățământ preuniversitar pot organiza activități de promovare și încurajare a lecturii’, mai prevede legea. De asemenea, potrivit actului normativ, cu ocazia acestei Zile, Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune și Agenția Națională de Presă AGERPRES produc, difuzează sau redifuzează, după caz, emisiuni de promovare și încurajare a lecturii.
Publicitate
‘În ziua de 15 februarie, în timpul orelor de curs, personalul didactic împreună cu elevii pot desfășura activități de promovare și încurajare a lecturii. Institutul Cultural Român, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, ambasadele și consulatele României pot desfășura proiecte culturale și/sau educaționale dedicate Zilei naționale a lecturii, individual sau în colaborare cu asociații și fundații de profil, în limita resurselor bugetare și logistice disponibile’, se mai arată în lege.
Motto-ul primei ediții a Zilei naționale a lecturii, marcată în 2022, a fost ‘Citim împreună!’.
***
În 2025, cu prilejul Zilei naționale a lecturii, Institutul Cultural Român organizează la 14 februarie, prin Centrul Național al Cărții, evenimentul online ‘Retrospectiva anului editorial românesc 2024’, dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume și tuturor celor interesați de actualitatea literară din România, potrivit comunicatului ICR transmis AGERPRES. Moderator este scriitorul și jurnalistul Florin Iaru. Luminița Corneanu, scriitoare și publicistă, va contura o perspectivă asupra literaturii pentru copii și tineret, scriitoarea și jurnalista Ana Maria Sandu va face o incursiune în proza scurtă, scriitoarea și profesoara Oana Șerban va aduce în prim-plan aparițiile remarcabile din domeniul non-ficțiunii, poetul și jurnalistul Răzvan Țupa va prezenta volumele de poezie semnificative ale anului 2024, iar scriitorul și profesorul Radu Vancu va pune în lumină aparițiile relevante din sfera prozei. Criticul literar și profesorul Angelo Mitchievici, vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din România, și traducătorul Peter Sragher, președintele Filialei București de Traduceri Literare din cadrul Uniunii Scriitorilor din România, vor comenta actualitatea literară în ansamblu.
Tot în ziua de 14 februarie, Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează, începând cu ora 13.00, cea de-a noua întâlnire din cadrul proiectului ‘Clubul de lectură pentru copii și adolescenți’. Cartea propusă spre lectură luna aceasta este ‘Micul prinț’ de Antoine de Saint- Exupery. Discuțiile se vor concentra pe tema călătoriei, a descoperirii de sine, a relațiilor interumane și a emoțiilor.
Primăria Municipiului București, prin Biblioteca Metropolitană București, aniversează Ziua națională a lecturii printr-o serie de activități cultural – educative. În data de 14 februarie, de la ora 18.00, Sediul Central ‘Mihail Sadoveanu’ găzduiește un spectacol lectură, susținut de studenții anului II ai Facultății de Arte – Universitatea Hyperion, Prof. Coord. Mariana Dănescu. Protagoniștii vor lectura fragmente din piesele de teatru ale binecunoscutului dramaturg și scriitor român Ion Băieșu. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. De asemenea, Ziua națională a lecturii este celebrată și în filialele BMB, prin diverse activități, cum ar fi ateliere de lectură, expoziții de carte, cluburi de lectură etc.
Concerte, ateliere de scris și spus povești, sesiuni aniversare, lecturi cinematografice, exerciții de stil, spectacole de poezie sunt câteva dintre evenimentele pe care Muzeul Național al Literaturii Române le-a pregătit cu ocazia Zilei naționale a lecturii. Datorită diversității publicului și a ofertei culturale, instituția sărbătorește lectura timp de cinci zile, în perioada 12 – 16 februarie 2025 atât la sediile MNLR, la cele ale partenerilor, cât și în școli și licee, potrivit https://mnlr.ro/.
Prin proiectul #SibiuMeuCITEȘTE, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu marchează și anul acesta Ziua națională a lecturii prin Săptămâna Lecturii, cuprinzând activități de promovare și conștientizare a lecturii în comunități din județul Sibiu. Săptămâna 10-14 februarie 2025 este dedicată organizării unor sesiuni de lectură, dezbateri și ateliere interactive destinate în mod special populației școlare, cu scopul de a încuraja lectura și a stimula interesul pentru cărți, potrivit unui comunicat de presă al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu trimis AGERPRES.
Biblioteca Județeană ‘Mihai Eminescu’ Botoșani marchează Ziua națională a lecturii, de-a lungul întregii săptămâni, printr-o serie de activități dedicate promovării lecturii în rândul copiilor și adulților. AGERPRES
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Daniel, elev al Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș” Fălticeni, își sărbătorește astăzi ziua de naștere, la împlinirea vârstei de 20 de ani.
Tot azi, Daniel a început prima zi din stagiul de practică la Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, după ce pe 14 februarie a depus jurământul militar la Fălticeni, alături de alți 349 de elevi ai școlii militare.
Din cei 350 de elevi care au depus vinerea trecută jurământul militar, 35 sunt din județul Botoșani, iar până pe data de 03 august își vor îmbogăți cunoștințele și perfecționa deprinderile necesare pentru a lucra în Jandarmeria Română, în domeniul pazei și protecției instituționale, precum și a ordinii și siguranței publice.
Pentru elevul jandarm Daniel, care s-a pregătit încă de la începutul liceului pentru examenul de admitere, dar și pentru colegii săi, urmează câteva luni în care vor avea prilejul să execute misiunile specifice sub tutela unor jandarmi botoșăneni cu experiență și să se pregătească practic și teoretic pentru cariera pe care și-au ales-o, în slujba și pentru siguranța cetățenilor și a comunității.
La mulți ani, Daniel! Felicitări ție și colegilor tăi pentru alegerea unei cariere militare în Jandarmeria Română!
Un autoturism a luat foc, în urmă cu puțin timp, în parcarea unui supermarket din municipiul Dorohoi. Când s-a produs evenimentul, proprietarul se afla la cumpărături. Alarma a fost dată de clienții magazinului, îngrijorați de faptul că flăcările s-ar putea extinde la celelalte mașini aflate în parcare.
La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.
Aceștia au constatat faptul că ardea în interiorul mașinii, în partea din față, existând pericolul de propagare a flăcărilor la întregul autoturism.
Din fericire nu au fost persoane rănite.
Cel mai probabil evenimentul s-a produs din cauza unui scurtcircuit.
Pentru a preveni incendiile auto, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:
Publicitate
✔ verificaţi instalaţia electrică;
✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;
✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;
✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;
✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.
Primăria Orașului Săveni și Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor-Ioan Cobâlă”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, vă invită la Centrul Cultural Săveni, în data de 21 februarie 2025, ora 16:00, să vizionați spectacolul „Dragobete cu tinere talente”, realizat în parteneriat cu Asociația Culturală „Arlechin” Botoșani.
În cadrul evenimentului organizat la Centrul Cultural Săveni, prilejuit de sărbătoarea românească „Dragobete”, pe scenă vor urca tineri artiști, soliști și instrumentiști din județul Botoșani care au fost aleși în urma preselecției ce a avut loc la sediul orchestrei . Aceștia, alături de Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor-Ioan Cobâlă”, vor oferi publicului un spectacol de excepție, interpretând melodii din repertoriul folcloric românesc.
Prezentarea spectacolului va fi asigurată de către Medeea Hrițcu, profesor și ambasador al Asociației „Arlechin”.
Conducerea muzicală este asigurată de maestrul dirijor Ion Oloieru – ma
nager Dan Doboș.
Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile!
Comercianții online, luați la ochi de ANAF. Fiscul a început să notifice comercianții online care nu declară veniturile în mod corect. Până acum au fost notificate aproximativ 11.000 de persoane fizice. Sunt vizați cei care fac comerț cu produse cosmetice, telefoane, aparatură electronică, haine sau mașini.
Produsele se vând atât pe site-urile de anunțuri, cât și pe rețelele sociale.
Inspectorii anti-fraudă verifică conturile bancare, declarațiile depuse de firmele de curierat, dar și raportările platformelor de comerț.
Comercianții online, luați la ochi de ANAF: Cine este vizat
Sunt vizați comercianții care cumpără produse (de pe platforme chinezești sau de pe alte siteuri, de exemplu) pentru a le revinde, nu persoanele fizice care vând lucruri personale în regim de mică publicitate.
Jurnaliștii de la Știrile ProTV au discutat cu Cosmin Neculiță, inspector șef serviciu antifraudă, pentru a afla cum abordează fiscul această situație.
Publicitate
„La momentul începerii activității acestei direcții, ne-a fost un pic mai greu de a identifica persoanele care efectuează expediții, însă din 2023 s-a implementat un formular specific.
Este vorba despre declarația 395, pe care o depun firmele de curierat în care sunt sintetizate toate expedițiile realizate de către orice entitate, persoană fizică sau juridică, contra ramburs” a spus acesta.
Vezi și: ANAF Antifraudă va trimite somații pentru prezentarea la sediu. Contribuabilii care le ignoră riscă închisoarea
De asemenea, platformele declară vânzările făcute, iar inspectorii ANAF se uită și la conturile bancare.
„Cele mai mari sume au fost în industria produselor cosmetice peste 60 de milioane de lei, încasate de un grup de societăți, să spunem, și persoane fizice, cu veniturile nedeclarate pe produsele electronice, telefoane mobile, vânzări de aproximativ 45 de milioane de lei fără a fi declarate și, de asemenea, produse textile.
Putem preciza lenjeria de pat, care este cel mai vândut produs și pentru care s-au încasat rambursuri de între 5 și 15 milioane de către persoane fizice” a adăugat el.