Connect with us

Eveniment

14 octombrie, Sărbătoarea Sfintei Parascheva: Ce este bine să faci ca să-ţi meargă bine tot anul. LIVE VIDEO de la Iaşi

Publicat

Publicitate

În ziua de 14 octombrie, Biserica Ortodoxă o prăznuieşte pe Sfânta Cuvioasa Parascheva. De o cu totul deosebită cinstire se bucură sfânta în Moldova, întrucât de mai bine de 350 de ani moaştele ei se află la Iaşi, fiind izvor de binecuvântare pentru toţi cei care o cheamă în rugăciune.

În calendarul creştin mai există o sfântă omonimă, care a trăit însă în secolul al II-lea şi a murit martiric, Sfânta Muceniţă Parascheva din Roma, prăznuită la 26 iulie şi este cunoscută în popor cu numele „Sfânta Vineri”. În limba greacă, numele Paraskeví înseamnă „vineri”, ziua în care s-a născut muceniţa din Roma, ai cărei părinţi erau de origine greacă. Astfel se explică asocierea numelor acestor sfinte cu ziua de vineri. Sfânta Cuvioasa Parascheva, ale cărei moaşte se află la Iaşi, este numită şi ea „Sfânta Vineri”, iar îndeosebi în Moldova a fost numită, „Vinerea Mare”.

Copilăria Sfintei Cuvioase Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea. S-a născut în Epivata (azi Selimpaşa), un oraş din partea europeană a Turciei, situat pe coasta de nord-vest a Mării Marmara, la 50 kilometri de Istanbul, în apropiere de Constantinopol (mai târziu, Istanbul), pe atunci capitala Imperiului bizantin.

Se cunoaşte doar numele tatălui sfintei, Nichita, care a murit pe când sfânta era mic copil. Sfânta Parascheva a avut şi un frate, Eftimie, care va ajunge şi el sfânt al Bisericii, Sfântul Eftimie, Izvorâtorul de Mir, care a fost episcop de Madyt (azi Karadeniz Ereğli, oraş din apropierea Strâmtorii Dardanele).

Sfânta Parascheva şi fratele ei au fost crescuţi de mama lor cu dragoste faţă de Dumnezeu. Se spune că pe când avea zece ani, fiind într-o biserică, a auzit citindu-se, la Sfânta Liturghie, cuvântul Evangheliei: „Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Ieşind din biserică, şi-a dat hainele primei femei sărace pe care a întâlnit-o şi ea s-a îmbrăcat cu hainele sărăcăcioase ale femeii. Deseori făcea astfel de gesturi, îşi împărţea hainele copiilor săraci şi le dădea mâncarea sa copiilor de la şcoală.

Live Video de la Iași:

Publicitate

Viaţa ascetică

După moartea mamei ei, împreună cu fratele său, tânăra Parascheva a dăruit săracilor partea ce i se cuvenea de moştenire şi s-a retras în pustie. S-a oprit mai întâi la Constantinopol, unde a îmbrăcat haina monahală, după care a călătorit în Asia Mică, rămânând timp de cinci ani la Mănăstirea Maicii Domnului din Heraclea.

De aici a plecat apoi spre Ţara Sfântă, unde, după ce a văzut Ierusalimul, s-a aşezat într-o mănăstire de călugăriţe în pustiul Iordanului.

Într-o noapte, însă, pe când avea ca la 25 de ani, un înger i-a spus, în vis, să se reîntoarcă în locurile părinteşti, unde va avea să moară. După această vedenie, sfânta a mers mai întâi în Constantinopol, de unde la scurtă vreme s-a îndreptat spre Kallikratia (azi oraşul turcesc Mimarsinan), unde a rămas timp de doi ani, slujind la biserica Sfinţii Apostoli. La vârsta de 27 de ani a adormit în Domnul în oraşul Kallikratia.

Trupul ei a fost îngropat lângă mare şi după mai mulţi ani a fost fost descoperit în mod minunat. Un marinar care murise pe o corabie a fost aruncat în mare si valurile l-au adus la ţărm, iar un sihastru care trăia acolo a rugat pe nişte creştini să-l îngroape după rânduiala creştinească. Săpând o groapă, au găsit trupul Preacuvioasei Parascheva neputrezit şi plin de mireasmă. Cu toate acestea, au pus alături de ea şi trupul corăbierului, cel rău mirositor.

Dar, în noaptea următoare, unuia din creştinii care săpaseră groapa, cu numele Gheorghe, i s-a arătat în vis Sfânta Parascheva, descoperindu-şi identitatea în aceeaşi noapte, aceeaşi vedenie a avut-o şi o femeie credincioasă, cu numele Eftimia, şi a doua zi amândoi au spus tuturor minunata întâmplare.

Credincioşii de acolo au luat trupul Cuvioasei din mormânt şi l-au adus la Biserica Sfinţii Apostoli din Epivata. Au avut loc de atunci multe vindecări minunate în urma rugăciunilor care se făceau lângă moaştele sfintei. Se spune că locuitorii din Epivata au zidit o biserică chiar pe locul casei părinteşti a sfintei.

Vestea despre minunile care se săvârşeau în apropierea cinstitelor moaşte s-a răspândit curând în Tracia şi în Peninsula Balcanică. Este foarte probabil că Patriarhia ecumenică va fi procedat de timpuriu la canonizarea ei, adică la trecerea ei în rândul sfinţilor.

Potrivit tradiţiei, cea mai veche lucrare aghiografică dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scrisă de diaconul Vasilisc, la cererea patriarhului ecumenic Nicolae al IV-lea Muzalon (1145-1151), pe la mijlocul secolului al XII-lea. Pe la anul 1605, Mitropolitul Matei al Mirelor (care a trăit în Mănăstirea Dealu, de lângă Târgovişte), a alcătuit în limba greacă slujba Cuvioasei Parascheva. Prima învăţătură în limba română despre viaţa sfintei o găsim în „Cartea românească de învăţătură” a Mitropolitului Varlaam al Moldovei, tipărită la Iaşi în 1643.

Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Balcanilor

Sfânta Parascheva este considerată ocrotitoarea Balcanilor deoarece după ocuparea Constantinopolului de către franci (1204) sfintele ei moaşte au fost găzduite în mai multe ţări balcanice, făcând multe minuni.

După ce au stat în Biserica Sfinţii Apostoli din Epivata vreme de vreo două sute de ani, cinstitele moaşte ale Sfintei Parascheva au fost strămutate în mai multe locuri. În anul 1235 moaştele Cuvioasei Parascheva au fost strămutate de la Epivata la Târnovo, capitala imperiului româno-bulgar. La Târnovo moaştele Cuvioasei Parascheva au rămas timp de 160 de ani.

După ce turcii au cucerit în 1393 partea răsăriteană a imperiului vlaho-bulgar, inclusiv capitala Târnovo, moaştele Cuvioasei Pa­ras­cheva au fost mutate la Belgrad. Acolo au stat până în anul 1521, când turcii au cucerit şi acest oraş, iar Serbia a fost transformată în paşalâc.

Moaştele au fost cerute de patriarhul ecumenic Ieremia I sultanului, care a acceptat să i le dea în schimbul unor daruri. Patriarhul a hotărât ca ele să fie aduse în Constantinopol. Iniţial moaştele sfintei au fost aşezate în biserica Sfânta Maria Panmakaristos, pe atunci Catedrală patriarhală. După transformarea acesteia în geamie, au fost mutate în alte biserici: Vlahserai (1586), Sfântul Dimitrie  (1597) şi Sfântul Gheorghe din cartierul Fanar (1601).

Moaştele Sfintei Parascheva în România

După 120 de ani moaştele Sfintei Parascheva au cunoscut o ultimă strămutare, de data aceasta spre pământul românesc. În anul 1641, după ce domnitorul Vasile Lupu al Moldovei a plătit toate datoriile Patriarhiei din Constantinopol, patriarhul de atunci, Partenie I (1639-1644), împreună cu membrii Sinodului său, au hotărât să-i ofere domnitorului moldovean, drept re­cu­noştinţă, moaştele Cuvioasei Parascheva.

În ziua de 13 iunie 1641, cinstitele moaşte au fost aşe­zate în minunata biserică a Mănăstirii Sfinţii Trei Ierarhi, ctitoria domnitorului. Cinstitele moaşte au rămas aici până în anul 1884, când au început lucrările de restaurare a sfântului lăcaş, când au fost mutate în paraclisul mănăstirii.

Dar în seara zilei de 26 decembrie 1888, după slujba Vecerniei, din neatenţie, a rămas aprinsă o lumânare din sfeşnicul de lângă racla din lemn în care erau aşezate cinstitele moaşte; peste noapte sfeşnicul a ars, iar focul s-a extins la catafalcul pe care era aşezată racla, arzând mocnit toată noaptea şi prefăcându-l într-o grămadă de cărbun”.

A doua zi dimineaţa, autorităţile de stat şi bisericeşti, preoţii şi credincioşii au constatat că cinstitele moaşte au rămas neatinse. Prefectul judeţului Iaşi, Leon Negruzzi, şi procurorul general al oraşului au consemnat în procese verbale cele întâmplate.

Moaştele Cuvioasei au fost adăpostite provizoriu în altarul paraclisului de la Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi şi în curând strămutate în noua Catedrală mitropolitană din Iaşi, care fusese sfinţită cu puţin timp mai înainte, la 23 aprilie 1887. Aici se găsesc şi astăzi, Sfânta Cuvioasă Parascheva fiind considerată ocrotitoarea oraşului Iaşi şi a întregii Moldove.

Tradiţii şi obiceiuri

Pelerinii care vin la Iaşi de hramul Sfintei Parascheva ar trebui să ştie că veşmintele sale poartă o broderie specială. Potrivit calendarulortodox.ro, domnitorul Vasile Lupu, a adus moaştele Sfintei Parascheva la Iaşi în 1641 şi le-a aşezat la Biserica Sfinţii Trei Ierarhi ctitorită de el. Aducerea moaştelor în Capitala Moldovei a fost un gest de recunoştinţă din punctul de vedere al patriarhului Partenie I şi al membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că domnitorul de atunci al Moldovei a plătit în întregime datoriile Patriarhiei Ecumenice.Începând cu anul 1889, moaştele Cuvioasei au fost mutate în Catedrala Mitropolitana din Iaşi.Potrivit credinţelor populare, în această zi este interzis să calci, să coşi, să faci de mâncare sau orice alte treburi în gospodărie, altfel te vei trezi cu dureri de cap şi ochi.Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Superstiţii

O altă superstiţie spune că printre bucatele mâncate sau care sunt date de pomană nu trebuie să fie alimente „cu cruce”, precum nucile, castraveţii şi pepenele roşu. În schimb, este recomandată împărţirea de must şi de vin nou, dar şi de pâine.

Potrivit tradiţiei, Sfânta Cuvioasa Parascheva se roagă la Dumnezeu şi pentru femeile însărcinate. Dacă eşti însărcinată, este recomandat să împarţi din bucatele tale cu copiii sărmani, Sfânta Parascheva urmând să te ocrotească la naştere, care va fi uşoară şi lipsită de dureri.

De sfânta Parascheva se fac şi previziuni ale vremii, în care se ţine cont şi de somnul oilor. Daca acestea dorm înghesuite pe 14 octombrie, ciobanii spun că iarna va fi una grea, lungă şi friguroasă.Foarte puţini creştini ştiu că Sfânta Parascheva poarta şi un blestem, care datează din anul 1641. Astfel, sub veşmintele în care Sfânta este îmbrăcată în fiecare an, moaştele acesteia mai poartă o ţinută care nu se dă jos niciodată, ce are şi un sigiliu pe care este scris blestemul domnitorului Vasile Lupu şi al Mitropolitului Varlaam care spune: „blestemat să fie cel care va împrăştia vreodată Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva”.

Veşmântul Sfintei Parascheva se face după un ritual special, în atelierele Arhiepiscopiei. Croitorii obişnuiesc să ţină post şi să facă rugăciune înainte de a începe să le lucreze. Veşmintele ocrotitoarei Moldovei se schimba de cinci ori pe an şi se dăruiesc de Mitropolitul Moldovei unor biserici care au hramul Sfintei.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Câteva explicații despre „Revenirea iernii”: Ce este „Arctic Blast” și scenariile făcute de meteorologi

Publicat

Publicitate
In ultimele zile, modelele au ajustat putin scenariul, dar ingredientele inca raman la fel. Ceea ce pare a fi ultima patrundere polara de iarna continua sa isi mentina structura impresionanta.
Un „Arctic Blast” reprezinta o antrenare de aer rece dinspre zona centrala a Arcticii, care da impresia unei eruptii de aer polar. Spre deosebire de „Polar Blast”, aerul este mult mai rece si mai uscat, componenta oceanica lipsind datorita vitezei foarte mari de transport a aerului rece, se arată pe pagina Climatologie si Prognoze globale. 
In cercurile de climatologie straine, denumirea de Blast indica un cuplaj a 2 centri barici (anticiclon si ciclon). Cei doi centri barici trebuie sa fie in pozitii specifice pentru a antrena aerul cu putere. Astfel, rotatile celor doi centri barici cupleaza, iar forta rezultata disloca aerul rece, care poate fi transportat pe distante de peste 1000 de km in cateva ore, fortand ruperea sau impingerea spre Sud a curentului Jet Stream, care margineste aerul polar.
In cazul din aceasta saptamana, discutam despre un anticiclon de blocaj care isi face loc spre Groenlanda si un ciclon foarte viguros aflat in Nordul Rusiei europene. Cei doi centri barici antreneaza o masa de aer rece inspre Europa (Imaginea 1)
O data ajunsa in zona de Est a continentului, deasupra Ucrainei, masa de aer rece intalneste apa calda a Marii Negre, reusind sa formeze un nou ciclon destul de viguros (Imaginea 2)
Si totusi, de ce este asa de importanta aceasta zona?
Aceste cuplaje ce poarta denumirea de Blast reprezinta cele mai rapide si puternice metode a transporta mase de aer care sunt declansate de centrii barici. Cu alte cuvinte, daca vreunul din cei doi centri barici lipseste, puterea transportului scade foarte mult, iar estimarea de temperatura creste, asa ca noi continuam sa consideram ca ciclonul format in Marea Neagra este cheia. Centrul baric de joasa presiune s-ar forma exact in locul potrivit, conform modelarilor si orice schimbare a acestuia va afecta puternic sansele de racire.
De ce avem dubii?
Stim ca asteptarea este grea, mai ales in fata unor astfel de fenomene. Doar ca in cazul de fata, noi consideram ca intreg scenariul depinde de un ciclon intalnit destul de rar in tipare foarte continentale, precum acesta.
Patrunderile reci, dinspre Nord, sunt in general uscate si am putut observa deseori acest fenomen, in special in ultimele ierni. Se intampla asa din cauza ca Marea Neagra este un bazin de dimensiune mica si orice ciclon format acolo are tendinta sa mearga spre Est, facand cuplajul cu anticiclonul imposibil.
Cum arata scenariul in acest moment?
Modelarile au continuat cu indarjire sa mentina scenariul ciclonului pontic in ultimele zile, dar timp mai este.
Masa de aer rece isi incepe drumul chiar din aceste ore, insa acesta este la inceput anevoios. Aerul rece transportat este imprastiat pe o zona larga si ar trebui sa ajunga in regiunea Marii Negre in cursul diminetii de Sambata. Incepe apoi fenomenul de ciclogeneza, iar noul centru baric „se adanceste” (presiunea ciclonilor scade pe masura ce ei se intensifica)
Formarea noului centru baric dureaza mai toata ziua de Sambata, insa la orele serii incepe transportul de aer foarte rece catre tara noastra. Masa de aer arctic patrunde cu putere, in spatele unui sistem noros viguros, care marcheaza diferenta de temperatura intre aerul cald, care este impins spre Sud si masa rece.
Care sunt primele nopti cu risc de inghet?
Majoritatea modelarilor tind sa indice noaptea de Duminica spre Luni pentru zona intracarpatica si chiar si pentru Campia de Vest. In noaptea de Luni spre Marti, riscul de inghet se extinde si peste Moldova. Pe langa aerul rece, problema o reprezinta si precipitatiile.
Acestea se transforma in ninsoare pe parcursul zilei de Duminica, iar modelarile estimeaza chiar si depunere de zapada, mai ales pe timpul noptii de Duminica spre Luni in multe regiuni.
In zone precum Sudul tarii, aceasta se topeste pana dimineata, dar in zonele intracarpatice stratul de zapada pare sa reziste, accentuand scaderea temperaturilor.
In acest moment, regiunile sudice par sa scape, insa trebuie specificat clar : „PAR”. Intreaga situatie are multe ingrediente, asa ca vom mai relua discutia si pe parcursul zilei de Sambata, in cazul in care exista modificari.
Acestea pot fi multiple….
Fie ca vorbim despre miscarea usoara a ciclonului „pontic” inspre Est (situatie care nu ar mai permite cuplajul), fie ca vorbim despre o scadere a optimismului privind stratul de zapada (situatie care ar duce la topirea completa chiar si in zonele intracarpatice) sau chiar o reducere a suprafetei acoperite cu nori (situatie care ar permite Soarelui sa incalzeasca rapid pe parcursul zilei de Duminica), trebuie sa intelegem un lucru :
Daca un singur parametru e schimbat, e foarte posibil sa NU mai vorbim de inghet.
Alte vesti bune…
Dupa multe runde de procesari, modelarile au inceput sa arate si limitele scenariului. Astfel, timpul in care aerul rece se afla in Europa a inceput sa scada. Desi am vazut o multitudine de pagini si articole catastrofiste, care vorbesc de „Cicloni polari de Paste” sau de „Vreme de iarna”, in realitate perioada rece este redusa in acest moment de catre modelari, care estimeaza o intruziune puternica de aer cald spre data de 10 Aprilie, cauzata de acelasi anticiclon.
Noi consideram ca mai e nevoie de timp si va indemnam sa fiti pregatiti in cazul in care puteti ajuta pomii fructiferi. In acest moment, ne asteptam la valori -4, -5 grade in zonele de deal, podis din intracarpatic si din Moldova, valori de -2,-3 grade in zonele de Campie din Vestul tarii si usor sub 0 in regiunile sudice. Asta in conditiile in care scenariul se pastreaza, desigur. La munte, valorile termice ar trebui sa mearga spre -7, -8 grade si in zonele foarte inalte chiar spre -10.
Vantul va fi si el o problema, dar si zapada.
Intreg scenariul este la limita. Daca ar fi aparut peste 10 zile, e foarte posibil sa nu fi mai vorbit de inghet decat in zonele intracarpatice si in regiunile inalte. Dar, nu ne putem pune cu natura, iar momentan e cel mai important sa ne interesam de metode de protejare a plantelor (acolo unde e posibil), dar si sa urmarim evolutia ciclonului pontic si daca modelarile au estimat bine pozitia acestuia.

Citeste mai mult

Eveniment

Vineri, se întrerupe furnizarea apei în buricul municipiului Botoșani. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

Astăzi, 04 aprilie 2025, echipele de intervenție ale S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani sunt nevoite să acționeze în regim de  urgență pentru executarea lucrărilor de remediere a unei avarii apărute la conducta de alimentare cu apă, realizată din material AZBO, cu diametrul de 250 mm, situată în municipiul Botoșani, pe str. Marchian nr. 2.

Pentru desfășurarea intervenției, în intervalul orar 09:00-16:00 va fi întreruptă furnizarea apei potabile pentru utilizatorii din municipiul Botoșani, care locuiesc pe străzile: Cuza Vodă, Marchian, Teatrului, Unirii, Calea Națională (parțial) și B-dul Mihai Eminescu (parțial).

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani își cere scuze pentru disconfortul creat abonaților afectați și îi asigură că se va interveni cu operativitate pentru finalizarea lucrărilor, în vederea reluării furnizării apei potabile în cel mai scurt timp posibil.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Țăranii riscă să rămână fără porc în gospodărie. Cine este vinovat de transmiterea rapidă a pestei porcine africane

Publicat

Publicitate

Pesta porcină africană (PPA) continuă să fie o amenințare în România, cu potențiale pierderi economice uriașe. La granița de nord a țării autoritățile sanitar-veterinare au tras un semnal de alarmă privind o evoluție agresivă a bolii de la începutul acestui an, scrie ADEVĂRUL.

Sunt deja cinci focare la porcul domestic în Botoșani și zeci de porci mistreți au fost găsiți morți și depistați pozitiv pe fondurile de vânătoare din județ. Şefii de la Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani spun că principalul factor de transmitere al bolii este omul. Sau, mai precis, sătenii care nu respectă niciun fel de normă de protecție a animalelor din gospodărie și uneori se comportă iresponsabil.

Mistreții de pe ruta Ucraina-România

Pesta porcină africană a debutat în România în anul 2017. De atunci și până în prezent au fost înregistrate 2100 de focare cu aproape 10.000 de fermieri păgubiți la nivel național. Evoluția bolii a fost în valuri, cu un vârf pandemic urmat de perioade de relaxare. Șefii de la Direcția Sanitare Veterinară din Botoșani observă cu îngrijorare evoluția de la începutul acestui an. Este o evoluție foarte agresivă mai ales în rândul populației de mistreți. Din ianuarie 2025 și până în prezent au fost găsiți 38 de porci mistreți morți pe fondurile de vânătoare, toți testați pozitiv la pestă porcină africană. De la începutul anului au fost înregistrate cinci focare de pestă porcină africană la porcul domestic.

„Se văd primele trei focare  în partea de sud a județului, tot cu origine mistreț, și ultimele două la Cristinești și la Fundu Herții, pe zona de nord unde a evoluat și evoluează pesta porcină la mistreț. Deci există o legătură directă între partea de silvatic și domestic”, spune Teodor Harabagiu, director DSVSA Botoșani. Comuna Cristinești, din care face parte și localitatea Fundu Herții, sunt la granița cu Ucraina, într-o zonă puternic împădurită care se întinde de-o parte și de alta a frontierei. Se bănuiește că mistreții tranzitează prin zona de pădure acest teritoriu de frontieră și poartă boala pe toată zona vestică a județului.

„Cel care transmite cel mai ușor este omul”

Publicitate

Șefii de la Direcția Sanitar Veterinară din Botoșani spun că, dincolo de circulația mistreților pe zona întinsă de pădure care leagă nordul de sudul județului, pe latura sa vestică, omul este de fapt principalul vector de transmitere a bolii. În special localnicii care cresc porci în bătătură. Și asta pentru aceștia nu respectă nici măcar normele minime de biosecuritate, în ciuda promovării acestora prin toate comunele.

„În general, cel care transmite cel mai ușor boala este omul pentru că are acces în pădure, are acces la cules de plante, la transportat lemne, la toate cele și duce acasă boala, la porcii din gospodărie. Noi le-am transmis să nu intre cu papucii pe care i-a folosit în pădure și în adăpostul porcilor domestici. Hainele, de asemenea, trebuie schimbate. Tocmai ca să evite transmiterea bolii din sălbatic spre domestic”, spune Teodor Harabagiu.

„Trebuie să recunoaștem că există și partea inversă când omul îi moare un porc se duce și-l aruncă în pădure. Avem și cazuri de acest fel”, adaugă șeful DSVSA. Surse locale spun că au existat și cazuri de săteni care au luat carcase de porci mistreți găsiți morți și au încercat să-i aducă acasă ca să hrănească câinii.

Printre măsurile recomandate de specialiștii DSVSA, dar prea puțin respectate, sunt : dezinfecția la intrarea în adăpostul porcilor prin intermediul unei tăvițe cu burete sau paie îmbibate cu un biocid recomandat de medicul veterinar, creșterea porcilor în spații închise fără contact cu pădurea, porcii sau animalele domestice să nu fie hrănite cu apa sau resturile de la sacrificarea unui porc în gospodărie, dar și evitarea contactului cu porcii din gospodărie timp de 48 de ore de la efectuarea oricărei activități vânătorești.

Reprezentanții DSVSA spun că nu există vaccin pentru această boală și singura metodă  preventivă este respectarea măsurilor de biosecuritate, printre care cele enunțate mai sus.

Iresponsabilitatea costă

Șefii DSVSA Botoșani spun că nerespectarea acestor măsuri și actele de iresponsabilitate precum aruncarea porcilor morți în pădure, sacrificarea porcilor care dau semne de boală și vinderea acestora ilicit, precum și aducerea de carcase de mistreț din pădure pot produce pagube economice uriașe.

„Fără responsabilitate pierderile economice sunt foarte mari și vreau să spun că nu tot timpul se dau și despăgubiri pentru animalele care au fost eutanasiate. În momentul în care este o mișcare necontrolată, în momentul în care nu sunt identificați, proprietarul nu primește niciun ban”, susține Teodor Harabagiu. Pesta porcină africană este o boală virală hemoragică febrică care afectează porcul domestic și mistrețul. Este produsă de un virus din familia asfarviride și se propagă extrem de rapid, fiind foarte contagioasă. În momentul când este depistat un focar, animalele sunt eutanasiate iar carcasele eliminate printr-o procedură specială.

Citeste mai mult

Eveniment

Ajutoare de urgență sute de familii și persoane singure din Botoșani și alte județe din țară

Publicat

Publicitate

Guvernul a aprobat astăzi acordarea de ajutoare de urgență în sumă totală de 2.179.000 lei pentru sprijinirea a 509 familii și persoane singure, care fie se află în situații de necesitate cauzate de incendii sau alunecări de teren, fenomene meteorologice severe, fie în situații deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la creșterea riscului de excluziune socială, astfel:

– 571.000 lei pentru 89 familii și persoane singure aflate în situații de necesitate cauzate de incendii, din județele: Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman și Vaslui.

– 108.500 lei pentru 24 familii și persoane singure aflate în situații de necesitate cauzate de fenomene meteorologice severe: ploi abundente, inundații, vânt puternic, produse în cursul anului trecut în județul Constanța;

– 14.000 lei pentru 2 familii aflate în situații de necesitate cauzate de alunecări de teren produse în județele Botoșani și Vâlcea;

– 1.485.000 lei pentru 394 familii și persoane singure care se confruntă cu situații deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la apariția sau sporirea riscului de excluziune socială, din județele: Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea și municipiul București.

‘Împreună cu autoritățile locale continuăm să ajutăm familiile și persoanele singure care trec prin dificultăți majore, pentru a depăși perioadele grele ale vieții. Plata tuturor acestor ajutoare de urgență va fi asigurată din bugetul alocat Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale’, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Publicitate

Serviciul Informare și Relații Publice

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending