Connect with us
Publicitate

Actualitate

12 premii și 14 mențiuni pentru cei mai buni puști din informatica din România. ”Urmașii lui Moisil” și-a desemnat câștigătorii

Publicat

Publicitate

12 premii și 14 mențiuni au fost oferite sâmbătă seară cu ocazia festivității de premiere a Concursului Național ”Urmașii lui Moisil”. Desfășurată la Colegiul Național ”A.T. Laurian”, competiția i-a reunit online și onsite pe liceenii care au obținut cele mai mari punctaje la olimpiadele județene de informatică din acest an.

79 de tineri s-au întrecut în rezolvarea problemelor pregătite pentru ei, proba desfășurându-se sâmbătă dimineața. Echipe din șase județe au fost găzduite la Botoșani, alături de pasionații de informatică veniți din Republica Moldova, în timp ce concurenții din alte 11 județe au intrat online pe platforma concursului.

Câștigătorul trofeului a fost, de această dată, Ștefan-Cătălin Savu, elev în clasa a IX-a la Colegiul ”I.L. Caragiale” din Ploiești, cel care a rezolvat perfect problemele după numai o oră de concurs. Punctaje mari au obținut, însă și alți liceeni, în total acordându-se 12 premii I,II și III și 14 mențiuni, câte o serie pentru fiecare clasă de liceu.

Publicitate

Premiile în bani au venit în primul rând de la Ministerul Educației, sumele fiind cuprinse între 1000 și 300 de lei, însă acestea au fost completate și de premiile speciale pregătite de Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică, al cărui co-fondator este botoșăneanul Adrian Panaete.

”Ediția actuală a concursului ”Urmașii lui Moisil” a fost și un ultim test pentru cei mai buni dintre elevii pasionați de informatică, înainte de olimpiada națională ce va începe pe 1 aprilie. Trofeul a fost câștigat de un elev olimpic internațional ce a confirmat și de această dată și care va atinge rezultate remarcabile în anii ce vor veni, cu siguranță”, a explicat Daniela Nour, inspectorul școlar pentru informatică de la nivelul județului Botoșani.

Tinerii informaticieni care au venit până la Botoșani s-au bucurat de o vreme frumoasă și de vizitarea locurilor pe care nu le-ar fi văzut, poate, niciodată, dacă nu ar fi fost concursul ce a luat în acest an dimensiuni internaționale.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea a crescut cu aproape 20% în primele 9 luni din 2024

Publicat

Publicitate

Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele nouă luni din 2024 a fost de 13.481, în creştere cu 19,29% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), relatează AGERPRES.

Cele mai multe companii care şi-au suspendat activitatea au fost din Bucureşti, respectiv 1.619 (număr în creştere cu 20,64% faţă de ianuarie-septembrie 2023), Capitala fiind urmată de judeţele Cluj, cu 837 firme suspendate (plus 10,13%), Iaşi – 603 (plus 26,68%), Bihor – 588 (plus 34,55%) şi Braşov – 578 (plus 10,73%).

La polul opus, cele mai puţine suspendări au fost consemnate în judeţele Ialomiţa – 82 (plus 7,89% faţă de primele nouă luni din 2023), Covasna – 96 (plus 20%), Gorj – 98 (plus 4,26), Giurgiu – 107 (plus 52,86%) şi Teleorman – 107 (plus 1,9%).

Publicitate

Cele mai mari creşteri ale numărului de suspendări s-au înregistrat în judeţele Dâmboviţa (plus 77,72%), Tulcea (plus 58,11%) şi Giurgiu (plus 52,86%), în timp ce scăderi au avut loc doar în judeţele Caraş-Severin (minus 5,69%), Călăraşi (minus 3,33%), Vaslui (minus 1,62%) şi Satu Mare (minus 0,51%).

Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de suspendări s-a înregistrat în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 3.134 (plus 4,5%), în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 1.238 suspendări (plus 12,75%) şi în construcţii – 1.210 suspendări (plus 41,19%).

În septembrie 2024, au fost consemnate 1.134 suspendări, cele mai multe în Bucureşti (115), Constanţa (112), Iaşi (57), Cluj (48) şi Sibiu (45).

Publicitate

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Casa unui bărbat din Petricani a fost în pericol, în această dimineață, din cauza unui incendiu izbucnit în jurul coșului de fum

Publicat

Publicitate

Casa unui bărbat din Petricani a fost în pericol, în această dimineață, din cauza unui incendiu izbucnit în jurul coșului de fum.

Pompierii din cadrul Stației Săveni au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.

Cauza probabilă de producere a evenimentului a fost stabilită ca fiind coș de fum defect.

Publicitate

Vă reamintim faptul că în sezonul rece multe dintre incendii se produc din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

Publicitate

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cum au votat botoșănenii la alegerile prezidențiale 2024

Publicat

Publicitate

Rezultate finale alegeri prezidențiale 2024, în Botoșani. ION-MARCEL CIOLACU a obținut cele mai multe voturi ale alegătorilor din județ, după centralizarea integrală din secțiile de vot. Urmează CĂLIN GEORGESCU  și  George Simion (AUR). 

ION-MARCEL CIOLACU 35.678 27,88 %
CĂLIN GEORGESCU 32.972 25,77 %
GEORGE-NICOLAE SIMION 20.914 16,34 %
ELENA-VALERICA LASCONI 12.778 9,99 %
NICOLAE-IONEL CIUCĂ 11.488 8,98 %
MIRCEA-DAN GEOANĂ 8.015 6,26 %
CRISTIAN DIACONESCU 2.690 2,1 %

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Răsturnare de situație: Lasconi îl învinge pe Ciolacu și intră în turul 2 cu Georgescu, la capătul unei numărători dramatice

Publicat

Publicitate

Elena Lasconi merge în turul doi al alegerilor prezidențiale, alături de Călin Georgescu. Marcel Ciolacu pierde alegerile și ajunge pe locul al treilea, la capătul unei nopți dramatice în care diferența dintre el și Lasconi s-a redus constant pe măsură ce erau numărate voturile din Diaspora și din marile secții din București, scrie alba24.ro

Nici unul dintre sondajele realizate în campania electorală, dar nici exit-poll-urile publicate după închiderea urnelor nu au previzionat un astfel de rezultat.

După numărearea a 99,9% dintre voturi, Elena Lasconi are peste 150 de voturi peste Marcel Ciolacu

Publicitate

Călin Georgescu 22,94% – 2.117.573 de voturi

Elena Lasconi 19,16 % – 1.769.176 voturi

Marcel Ciolacu 19,16 % – 1.769.022 voturi

Publicitate

Călin Georgescu, un candidat pro-rus și cu poziții ultra-naționaliste și anti-europene, a câștigat 22% din voturi, utilizând intens rețelele sociale, mai ales TikTok, unde a beneficiat de suportul a mii de conturi asociate.

De ce a câștigat Georgescu? Explicațiile unui lider AUR: s-au folosit de o tehnologie avansată

Marius Lulea, prim vicepreședinte al AUR, a fost primul care a vorbit despre procentele mari ale lui Călin Georgescu, oferind și o explicație.

Rezultatul se datorează unui algoritm de influențare a votului pe TikTok, folosit înainte de Diana Șoșoacă și care acum a ajuns în mâinile lui Georgescu, iar algoritmul este foarte avansat, spune reprezentantul AUR.

Publicitate

”S-au folosit boți și troli. Noi am constatat încă din 2022, din partea a doua a anului, că sunt folosiți și la Diana Șoșoacă.

Generarea acestor boți se face automat pe baza unor softuri și echipamente performante și în momentul în care Șoșoacă a fost retrasă de pe scena politică boții au fost mutați pe Călin Georgescu” a spus Lulea, într-un interviu pentru Hotnews.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending